Milvokio „Bucks“ trenerių štabe nuo šio sezono dirbančiam Ch. Forcier tai yra jau septintoji NBA darbovietė – prieš tai jis dirbo asistentu Memfio „Grizzlies“, Orlando „Magic“, San Antonijaus „Spurs“, Indianos „Pacers“ ir Detroito „Pistons“ komandose.

Prieš Paryžiuje vykusias „NBA Europe“ rungtynes tarp „Bucks“ ir Šarlotės „Hornets“, tinklalapis Krepšinis.lt paprašė trenerio prisiminti dienas Indianoje, kur jis gyveno 2003-2007 metais. Tuomet „Pacers“ klube jis pusantro sezono dirbo ir su Š. Jasikevičiumi.

„Esu laimingas dėl to, jog gyvenime turėjau galimybę dirbti su Šarūnu. Kai išgirstu jo vardą ir pavardę, mano veide visada pasirodo šypsena, nes šis žmogus man asocijuojasi su maloniais prisiminimais“, – sakė Ch. Forcier, teigęs, jog su dabartiniu Kauno „Žalgirio“ treneriu jis yra patyręs daugybę smagių akimirkų.

Š. Jasikevičius stipriausios pasaulio krepšinio lygos duris pravėrė 2005 metais, būdamas 29-erių. Trejų metų 12 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Pacers“ sudaręs įžaidėjas už Atlanto persikėlė tada, kai Europoje sau lygių neturėjo – buvo tuometinis Europos čempionas ir triskart iš eilės Eurolygos laimėtojas.

Nors 2005 metų Eurolygos finalo ketverto MVP buvo žvaigždė Europoje, Indianapolyje jam teko viską įrodinėti iš naujo. Lietuvis tapo „Pacers“ atsarginiu atakų organizatoriumi, kuris pirmajame sezone sužaidė 75 mačus ir fiksavo 7,3 taško, 2 atkovotų kamuolių bei 3 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

Chadas Forcier

„Pirmąjį jo sezoną NBA su Šarūnu man teko praleisti labai daug laiko. Treniruotėse, prieš treniruotes ir po jų. Bandžiau padėti jam apsiprasti NBA, nors žinoma, į Indianą jis atvyko jau būdamas žvaigžde Europoje. Šarūnas niekada nestokojo pasitikėjimo savimi, tačiau vis tiek sunkiai dirbo ir į viską žiūrėjo labai profesionaliai“, – 2005-2006 metų sezoną prisiminė Ch. Forcier.

Debiutinis sezonas NBA lygoje Š. Jasikevičiui buvo ir priešpaskutinis. 2006-2007 metų sezono viduryje jis mainų būdu buvo išsiųstas į „Golden State Warriors“, kur jo statistika sumenko beveik dvigubai – per 26 mačus atletas vidutiniškai rinko po 4,3 taško, 0,8 atkovoto kamuolio bei po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Oklando klubas pasiekė Vakarų konferencijos pusfinalį, tačiau Š. Jasikevičius atkrintamosiose ant parketo išbėgo tik 4 kartus ir vidutiniškai žaidė vos po 1,5 minutės. Po sezono „Warriors“ delsė lietuvį atleisti ir padarė tai tik rugsėjo pabaigoje, kuomet juo besidomėjusios ekipos, tokios kaip San Antonijaus „Spurs“, jau buvo sukomplektuotos.

Tuomet Š. Jasikevičius priėmė sprendimą pasirašyti sutartį su Atėnų „Panathinaikos“, o į NBA taip ir nebesugrįžo.

„Sunku pasakyti, kodėl viskas Oklande susiklostė būtent taip. Apmaudu, kad Šarūno karjera NBA lygoje buvo tokia trumpa, bet tokie dalykai priklauso nuo daugybės faktorių ir aplinkybių. Ne viskas priklauso nuo tavęs pačio. Kartais tiesiog esi kažkur netinkamu metu“, – sakė Ch. Forcier.

Geriausias karjeros NBA rungtynes Š. Jasikevičius sužaidė lygiai prieš trylika metų – 2007-ųjų vasario 8-ąją, kai akistatoje su Minesotos „Timberwolves“ per 33 minutes pelnė 20 taškų, atliko 8 rezultatyvius perdavimus bei surinko 24 naudingumo balus. Anot Ch. Forcier, lietuvio žaidimo stilius lygai buvo tinkamas.

„Manau, kad Šarūnas buvo pakankamai geras turėti sėkmingą karjerą NBA, be to, jo žaidimo stilius buvo tikrai patrauklus. Vis dėlto reikia suprasti, kad sėkmę lemia ne tik krepšininkų sugebėjimai, bet ir daugybė gyvenimiškų detalių“, – kalbėjo Ch. Forcier.

Šarūnas Jasikevičius, Chadas Forcier ir Davidas Harrisonas

„Bucks“ vyriausiojo trenerio asistentas puikiai žino, jog šiuo metu Š. Jasikevičius yra Europoje pripažintas strategas. Nors Ch. Forcier nėra artimai susipažinęs su „Žalgirio“ vairininko darbo metodais, amerikietis neabejoja, kad kovotojo charakteris leis Š. Jasikevičiui trenerio karjeroje pasiekti labai daug.

„Puikiai žinau, jog jam sekasi labai gerai. Žinoma, dirbdamas NBA klube pats esu labai užsiėmęs ir aktyviai Europos krepšinio reikalų neseku, tačiau mačiau kelis vaizdo įrašus ir suprantu, kad dabar Europoje jis yra vienas geriausių specialistų.

Kiek žinau, Europoje jis užsitarnavo didelę pagarbą ir dėl to pateko į daugybės NBA ekipų savininkų ir generalinių vadybininkų radarus. Tai manęs nė kiek nestebina, nes jis visada buvo išmintingas ir puikią darbo etiką turintis kovotojas.

Jei esi žmogus, turintis tokių detalių kombinaciją, tikriausiai tu turėsi šansą būti sėkmingu, jei tik palankiai susiklostys ir ne nuo tavęs priklausančios aplinkybės. Manau, kad dabar visos aplinkybės Šarūnui klostosi puikiai, todėl gyvenime jis pasieks viską, ką nori pasiekti. Nesvarbu, ar Europoje, ar JAV“, – dėstė Ch. Forcier.

Milvokio komandos treneris turi patirties dirbant ir su dar vienu lietuviu. Praėjusį sezoną Ch. Forcier dirbo „Grizzlies“ trenerių štabe bei spėjo susipažinti su Jonu Valančiūnu, kuris 47-erių specialistui paliko puikų įspūdį.

„Aš labai mėgstu Joną. Jis turi nuostabų humoro jausmą, yra tikras profesionalas ir kovotojas. Tai fantastiškas žmogus rūbinėje, jį myli visi bendraklubiai. Kalbant apie žaidimą, Jonas yra labai talentingas ir puikius įgūdžius turintis aukštaūgis“, – teigė Ch. Forcier.

Nors Ch. Forcier po praėjusio sezono Memfyje nepasiliko, jis džiaugiasi, jog J. Valančiūnas karjerą tęsia būtent ten. Anot trenerio, šį sezoną stebinanti „Grizzlies“ komanda Lietuvos rinktinės vidurio puolėjui yra pati tinkamiausia.

„Manau, kad Jonas rado vietą, kurioje gali jaustis patogiausiai. Memfyje jis laimingas. Šį sezoną „Grizzlies“ savo geru žaidimu nustebino daugelį, o Jonas yra svarbi tos sėkmės dalis. Esu jo gerbėjas ir man įdomu, kaip susiklostys likusi jo sezono dalis.

Svarbiausia, jog Jonas pats pasirinko likti Memfyje, o tai reiškia, kad geresnės opcijos sau jis nematė. Kai komanda nori žaidėjo, o žaidėjas nori komandos, įprastai viskas baigiasi labai gražia santuoka. Kol kas viskas ir Jonui, ir jo komandai klostosi labai gerai“, – pokalbio pabaigoje tarė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)