Net 11 iš 30 šiuo metu vyriausiojo trenerio pareigas NBA lygoje einančių specialistų yra G. Popovichiaus mokiniai.

Brettas Brownas, Mike'as Budenholzeris, Jamesas Borrego, Jimas Boylenas, Mike'as D'Antoni, Alvinas Gentry, Tayloras Jenkinsas, Quinas Snyderis yra buvę Popo asistentai, o Steve'as Kerras, Monty Williamsas ir Docas Riversas – buvę auklėtiniai.

Prie šio sąrašo verta pridurti ir dar 6 buvusius NBA vyriausiuosius trenerius – buvusius „Spurs“ asistentus Mike'ą Browną, Jacque Vaughną, Joe Prunty ir Earlą Watsoną bei žaidėjus Avery Johnsoną ir Vinny Del Negro.

Du buvę dabartinio JAV rinktinės vyriausiojo trenerio mokiniai šią savaitę svečiuojasi Prancūzijoje, kur penktadienį įvyks kasmetinės NBA reguliariojo sezono rungtynės Europoje. Milvokio „Bucks“ stategas M. Budenholzeris dirbo San Antonijuje 1996-2013 metais, o Šarlotės „Hornets“ vairininkas J. Borrego – 2003-2010 bei 2015-2018 metais.

Pastarasis specialistas anksčiau netgi yra atskleidęs, jog kiekvienose rungtynėse galvoja, kaip tam tikroje situacijoje pasielgtų G. Popovichius.

Vis dėlto dabar 42-ejų amerikietis, stovintis prie „Hornets“ vairo antrąjį sezoną, tinklalapio Krepšinis.lt paklaustas apie savo mokytojo įtaką teigė, jog kiekvienam vyriausiajam treneriui privalu likti savimi.

„Kiekvienas treneris turi savo stilių. Aš turiu savo metodus, Budenholzeris turi savo metodus, Popovichius turi savo metodus. Geras treneris privalo visada išlikti savimi, tik taip sugebėsi išreikalauti iš kitų žmonių to, ko iš jų nori. Negali būti tuo, kuo nesi“, – tinklalapiui Krepšinis.lt sakė J. Borrego.

„Hornets“ strategas neabejoja, kad NBA lygoje sėkmingai dirbti galėtų ir treneriai europiečiai, net jei jų darbo stilius už Atlanto gali pasirodyti neįprastas. Tiesa, apie Kauno „Žalgirio“ vairinininko Šarūno Jasikevičiaus potencialą žinantis J. Borrego pridūrė, jog adaptuotis ir keistis kartais turi kiekvienas treneris.

„Nežinau, koks yra Jasikevičiaus stilius, nesu stebėjęs „Žalgirio“ rungtynių, bet girdėjau, kad jo darbai nusipelnė pagarbos. Esu tikras, kad tai yra protingas treneris ir šviesi asmenybė, nes NBA užkulsiuose apie jį kalbama jau kurį laiką. Matau jo ateitį NBA, nes komandos juo jau domėjosi bei domėsis ir toliau.

Dirbant tokį darbą turi likti savimi, bet, žinoma, susidūręs su iššūkiais keitiesi, prisitaikai. Tai yra tobulėjimas ir augimas. Aš augau tapęs „Hornets“ vyriausiuoju treneriu, o iš naujo augu ir šį sezoną, kai mūsų sudėtyje įvyko daug pokyčių. Kai klube turi superžvaigždžių, esi daug geresnis ir protingesnis treneris (šypsosi).“

Debiutiniame sezone 39 pergales iškovojęs ir 43 pralaimėjimus patyręs J. Borrego šiemet vargo turi gerokai daugiau. Ryškiausią klubo žvaigždę Kemba Walkerį praradęs treneris šį sezoną kol pasiekė 15 pergalių ir 30 pralaimėjimų, o į Paryžių atvyko po 7 nesėkmių serijos.

Nepaisant to, Šarlotės komanda nenuleidžia rankų kovoje dėl atkrintamųjų varžybų, o treneris įžvelgia ir darbo be didelių žvaigždžių pliusų. Vis dėlto G. Popovichiaus mokyklą perėjęs strategas teigia, jog nepaisant to, kokį statusą ir charakterį turi krepšininkas, geras treneris turi mokėti jo pareikalauti dirbti komandos labui.

„Kartais kažko išsireikalauti iš žvaigždės yra sunku, o perteikti savo mintis ir planus jaunimui įprastai būna lengviau. Kai susiduria ryškios asmenybės, svarbu yra tai, kad ir treneriui, ir žaidėjui rūpėtų komandos gerovė, tuomet šiek tiek nusileisti gali ir vienas, ir kitas. Gerose komandose žmonės prisitaiko ne vienas prie kito, o prie to, kas yra geriausia visai grupei žmonių.

Patyriau tai San Antonijuje, kur Greggas Popovichius pasirūpino, kad „Šlovės muziejaus“ narių Timo Duncano, Manu Ginobili ir Tony Parkerio trejetas niekada nekeltų įtampų. Jie tiesiog norėjo laimėti kiekvienas rungtynes, todėl prisitaikė vienas prie kito, kažkur prisitaikė ir Popas, bet svarbiausia, kad jis sugebėjo visiems organizacijoje išaiškinti, kas komandai yra geriausia“, – pasakojo J. Borrego.

Prieš tapdamas vyriausiuoju treneriu, J. Borrego dirbo asistento darbą 17 metų. Be patirties „Spurs“, pirmasis ispanų kilmės NBA strategas dar yra dirbęs ir Orlando „Magic“ bei tuometinėje Naujojo Orleano „Hornets“ ekipoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)