Antrasis dvidešimt pirmojo amžiaus dešimtmetis artėjant pabaigai įgavo absurdišką atspalvį.

Informacijos era pakrikštytame žmonijos istorijos puslapyje mažas degtukas gali įskelti milžinišką sprogimą – tarptautinį vienos didžiausių pasaulio korporacijų ir Kinijos valdžios konfliktą įžiebė socialiniame tinkle vieno žmogaus paskelbta žinutė, kurioje tebuvo viso labo du sakiniai.

Viešėdamas Japonijoje, kur vyksta draugiškos ikisezoninės NBA rungtynės, Hjustono „Rockets“ organizacijos generalinis vadybininkas Darylas Morey savo Twitterio paskyroje pasidalino paveikslėliu, kurį puošė du sakiniai: „Kaukis už laisvę. Stovėk su Honkongu“.

Neįtikėtinai ironiška, jog itin griežto Kinijos atsakymo sulaukusios žinutės autoriumi tapo būtent ši NBA figūra. Pats Morey garsėja kaip šaltakraujiškai ir atsiribojus nuo emocijų sprendimus priimantis generalinis vadybininkas – galutinius jo veiksmus lemia išplėstinė matematinė-analitinė sistema. Tokio impulsyvaus žingsnio galbūt buvo galima tikėtis iš kitų lygos atstovų, bet ne iš kiekvieną ėjimą apskaičiuojančio Morey.

Negana to, Hjustono „Rockets“ iki pat šių – ar pastarųjų – dienų išlaiko populiariausios NBA komandos milžiniškoje Kinijos rinkoje statusą. To priežastis yra paprasta: būtent šioje komandoje visą savo karjerą praleido garsiausias visų laikų kinų krepšininkas Yao Mingas. Tokio smūgio savo interesams Kinijos valdžia tikrai negalėjo praleisti pro pirštus.

Yao Mingas

Pirmuoju viešu asmeniu, žaibiškai sureagavusiu į Morey pareiškimą, tapo „Rockets“ klubo savininkas Tilmanas Fertita. Beveik sinchroniškai su generalinio vadybininko žinutės pašalinimu iš socialinio tinklo, Fertita paviešino savą komentarą, kuriuo milžinišką viešbučių ir kazino tinklą valdantis verslininkas siekė užglaistyti neišvengiamai padarytą žalą.

„Paklausykite...Darylas Morey NEKALBA už Hjustono „Rockets“. Mūsų apsilankymas Tokijuje tėra susijęs su tarptautine NBA plėtra ir mes NESAME politinė organizacija“. Kitaip tariant – Hjustono klubo savininkas pateikė savą mūsų kraštuose populiarios frazės „nemaišykime sporto ir politikos!“ versiją.

Twitterio srautams įkaitus tiek nuo pasipiktinusių kinų, tiek nuo Honkongo protestus palaikančių vartotojų komentarų, virtualus kamuolys atsirado NBA komisaro Adamo Silverio rankose.

Pirminė lygos vadovo reakcija buvo stulbinanti. NBA oficialiai pasmerkė Morey poziciją, pareikšdama, jog „ši žinutė papiktino daugybę mūsų draugų Kinijoje“, o Hjustono generalinio vadybininko komentaras yra „nepriimtinas“.

Toks žingsnis nustebino ir įsiutino visą JAV žiniasklaidą. Bendrą kritiką lygai už „savo moralinių vertybių pardavimą“ išsakė net ir įprastai nesutaikomi politiniai priešai – Silverio žodžius su žemėmis maišė tiek Tedas Cruzas ir Joshas Hawley, tiek Julianas Castro ir Beto O'Roarke.

Moralinių vertybių atsisakymas vardan teigiamų ryšių su viena svarbiausių NBA rinkų išsaugojimo, laikytinas logišku argumentu. Nuo pat Silverio paskyrimo komisaru, jo vadovaujama lyga tapo socialiai aktyviu ir ryškias pozicijas palaikančiu žaidėju politiniame lygmenyje.

2014-ais metais lygą supurtė didžiulis rasizmo skandalas. Tuometinis Los Andželo „Clippers“ savininkas Donaldas Sterlingas telefonu pareiškė savo meilužei V. Stiviano: „Mane labai erzina, jog tu nori rodyti pasauliui, jog bendrauji su juodaodžiais. Tu gali miegoti su juodaodžiais, gali su jais leisti laiką, bet aš tavęs prašau tik vieno... nesivesk jų į mano rungtynes“.

Sterlingo įtūžį iššaukė Instagram tinkle Stiviano paviešinta nuotrauka su juodaodžiu vyru. „Clippers“ savininkas jam vienam težinomu būdu sugebėjo neatkreipti dėmesio, jog tas juodaodis vyras – Los Andželo „Lakers“ klubo legenda Magicas Johnsonas.

Ši istorija žiniasklaidos antraštes pasiekė atkrintamųjų varžybų išvakarėse. Juodaodžio trenerio Doco Riverso vadovaujami „Clippers“ krepšininkai svarstė galimybę boikotuoti rungtynes ir atsisakyti žengti į aikštę.

Šią situaciją išspręsti teko Silveriui, kuris lygos komisaro poziciją iš Davido Sterno buvo perėmęs mažiau nei prieš tris mėnesius.

Naujasis lygos vadovas nusprendė parodyti, jog NBA netoleruoja rasizmo ir skyrė Sterlingui 2,5 milijono JAV dolerių baudą, liepė jam parduoti „Clippers“ komandą ir uždraudė verslininkui iki pat gyvenimo galo rodytis NBA rungtynėse.

Donaldas Sterlingas

Dar vieną progresyvų sprendimą Silveris priėmė po kiek daugiau nei poros metų, 2016-ųjų vasarą. Šiaurės Karolinos valstijai įteisinus translyčius žmones diskriminuojančią įstatymo pataisą, NBA vadovas atėmė iš šioje valstijoje esančio Šarlotės miesto teisę rengti 2017-ųjų „Visų žvaigždžių“ savaitgalio šventę. Lygos sprendimas davė vaisių – Šiaurės Karolinos valstija netrukus atšaukė minėtąją pataisą ir galiausiai surengė prestižinį renginį 2019-ais metais.

Per pastaruosius metus NBA lyga aktyviai rėmė amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) žaidėją Coliną Kaepernicką, protestavusį prieš policijos vykdomas juodaodžių žmogžudystes ir priklaupusį ant vieno kelio prieš rungtynes skambančio JAV himno metu.

Steve'as Kerras, Greggas Popovičius ir kiti vyriausieji treneriai aktyviai pasisakė ginklų kontrolės klausimu, iškilusiu dėl JAV vos ne kasdien vykstančių masinių žudynių. LeBronas Jamesas įsivėlė į žodžių karą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, po kurio visi NBA čempionais tapę klubai atsisakė tradicijos apsilankyti Baltuosiuose rūmuose.

Paskutinis NBA čempionų vizitas Baltuosiuose rūmuose

Lygos komisaras Silveris iki šiol išreiškė palaikymą visiems savo nuomonę išsakiusiems NBA atstovams. Todėl griežta ir kontroversiška jo pozicija Morey atžvilgiu tapo didžiuliu netikėtumu.

Sulaukęs visa gniuždančios kritikos lavinos Silveris galiausiai paviešino antrąjį savo pasisakymą, kuriame išreiškė savo palaikymą „Rockets“ generalinio vadybininko teisei remtis jam priklausančia žodžio laisve.

Tuomet savo žodį tarti nusprendė ne juokais įsiutinta Kinijos valdžia. Per kelias valandas kinai atšaukė visas likusias CBA klubų draugiškas rungtynes su NBA komandomis, o nacionalinis transliuotojas pareiškė atšaukiąs visas tiesiogines ikisezoninių NBA rungtynių bei visas artėjančio sezono Hjustono „Rockets“ žaisiamų susitikimų transliacijas.

Maža to, „Rockets“ per kelias valandas neteko visų bent kiek su Kinija susijusių rėmėjų, o pats Silveris buvo priverstas pripažinti, jog ekonominius šio konflikto padarinius lyga jaučia jau dabar. Dar didesnį smūgį NBA išgyvens reguliariojo sezono metu – pernai bent vienerias lygos rungtynes Kinijoje vien Tencent platformos pagalba stebėjo daugiau nei 500 milijonų žmonių.

Pajėgiausia pasaulio krepšinio lyga savo prekinį ženklą įtvirtinti Kinijoje siekia daugiau nei 30 metų. Dešimtys ikisezoninių rungtynių, didžiausių NBA žvaigždžių vizitai, „Rockets“ ir kitų lygos klubų reguliariojo sezono metu naudojamos alternatyvios aprangos su kiniškais užrašais – visi šie ilgus metus planuoti žingsniai per pastarąsias dienas gavo triuškinantį smūgį.

Smūgį, kuris savotiškai įkūnija visą besibaigiantį dešimtmetį. Smūgį, kurį keliais ekrano palietimais sudavė vienas žmogus. Jei Silveris ir Kinija neras būdų užkasti šį karo kirvį, Morey įeis į įstoriją kaip žmogus, parašęs brangiausią visų laikų Twitterio žinutę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)