Kai kurie sąraše esantys klubai sukelia nostalgiškus prisimenamus, o kai kurie nukelia į visai netolimą NBA lygos praeitį. Talentingos superžvaigždės ir įspūdingos istorijos, pasibaigusios nesėkmėmis – kviečiame susipažinti su sportscasting.com sudarytuoju sąrašu.

6. 1995-96 metų Sietlo „Supersonics“.

64 pergalės ir 18 pralaimėjimų, eliminuoti NBA finale.

Gary Paytonas, Shawnas Kempas

Tuometinei „Sonics“ komandai vadovavo vyriausiasis treneris George‘as Karlas, o pirmaisiais smuikais griežė įžaidėjas Gary Paytonas ir sunkusis krašto puolėjas Shawnas Kempas. Komandos žvaigždėms talkino solidūs antro plano krepšininkai – Hersey Hawkinsas, Detlefas Schrempfas ir Samas Perkinsas. Reguliariajame sezone tiesiog dominavusi Sietlo komanda susišlavė 64 pergales ir užėmė pirmąją vietą Vakarų konferencijoje.

Tačiau NBA finale „Supersonics“ susidūrė su rimta problema – Čikagos „Bulls“, tais metais pasiekusiais tuometinį lygos rekordą su 72 pergalėm ir vos 10 pralaimėjimų. „Bulls“ laimėjo pirmąsias trejas serijos rungtynes, tačiau Karlui nusprendus patikėti Michaelo Jordano priežiūrą Paytonui „Sonics“ du kartus parklupdė savo varžovus. Tačiau galiausiai Čikagos klubas iškovojo ketvirtą titulą per šešerius metus dėka rezultatu 87:75 iškovotos pergalės šeštosiose finalo serijos rungtynėse.

5. 1996-97 metų Jutos „Jazz“.

64 pergalės ir 18 pralaimėjimų, eliminuoti NBA finale.

Johnas Stocktonas, Karlas Malone'as

„Jazz“ savo klube turėjo net tris būsimuosius krepšinio šlovės muziejaus narius – vyriausiąjį trenerį Jerry Sloaną ir legendinį Johno Stocktono bei Karlo Malone‘o duetą. Solidų sezoną tais metais sužaidė ir Jeffas Hornacekas, pridėjęs po 14,5 taško per rungtynes, o likusią komandą sudarė puikiais gynybiniais sugebėjimais pasižymėję krepšininkai – Bryonas Russellas, Howardas Eisley, Shandonas Andersonas ir Antoine‘as Carras.

Juta galiausiai atsimušė į tą pačią kliūtį, kuri prieš metus užkirto kelią Sietlo klubui – Čikagos „Bulls“. Tame sezone Ilinojaus valstijos klubas iškovojo 69 pergales – trimis mažiau, nei praėjusiais metais, tačiau ir šis pasiekimas atrodė ne ką mažiau įspūdingas.

Čikagos ekipa laimėjo pirmąsias rungtynes Jordano su sirena pataikyto metimo dėka, o antroje dvikovoje triumfavo 12 taškų skirtumu. „Jazz“ sugebėjo atsitiesti ir išlyginti serijos rezultatą, tačiau penktame susitikime gripo kamuojamas Jordanas pelnė 38 taškus ir surengė vieną įsimintiniausių savo karjeros pasirodymų. Šeštose rungtynėse Čikagoje „Bulls“ titulą išplėšė ikoniškas Steve‘o Kerro metimas.

4. 2008-09 metų Klivlando „Cavaliers“.

66 pergalės ir 16 pralaimėjimų, eliminuoti konferencjios finale.

LeBronas Jamesas

2008-09 metų sezone „Cavaliers“ savo komandoje turėjo 24-erių metų LeBroną Jamesą, tuo metu žaidusį geriausią krepšinį savo karjeroje. Sudėtyje buvo solidžių pagalbinių žaidėjų, tokių kaip Žydrūnas Ilgauskas ar Mo Williamsas, tačiau komandai kovoje dėl titulo trūko pirmo ryškumo žvaigždžių. Nepaisant to, „Cavs“ sugebėjo užimti pirmą vietą Rytų konferencijoje ir sausu rezultatu nušluoti pirmuosius du atkrintamųjų varžovus – Atlantos „Hawks“ ir Detroito „Pistons“.

Tačiau visą sezoną „Cavaliers“, Los Andželo „Lakers“ ir Bostono „Celtics“ šešėlyje tūnoję Orlando „Magic“ sugebėjo sustabdyti Klivlando klubą konferencijos finale. Dwightas Howardas fiksavo tiesiog žvėrišką statistiką – 25,8 taško ir 13 atkovotų kamuolių per rungtynes bei 65,1 procento taiklumas iš žaidimo – o jį apsupę snaiperiai užpylė „Cavs“ krepšį tritaškiais. LeBronas sužaidė ne ką mažiau įspūdingą seriją – 38,5 taško, 8,3 atkovoto kamuolio ir 8 rezultatyvūs perdavimai per rungtynes – tačiau jo pastangų Klivlando pergalei nepakako.

3. 1972-73 metų Bostono „Celtics“.

68 pergalės ir 14 pralaimėjimų, eliminuoti konferencijos finale.

Waltas Frazeris, Johnas Havlicekas

1972-73 metų „Celtics“ sudarė įspūdį, jog ši komanda bus viena geriausių visų laikų ekipų, tačiau jų kelionė link titulo baigėsi jau konferencijos finale. Komandos sudėtyje buvo visa eilė ne tik toje eroje, bet ir iki mūsų dienų savo pėdsaką lygoje palikusių žaidėjų bei būsimų vyriausiųjų trenerių – Johnas Havlicekas, JoJo White‘as, NBA MVP Dave‘as Cowensas, Donas Chaney, Paulas Silasas ir Paulas Westphalas visi tuo metu vilkėjo žalias „Celtics“ aprangas.

Tačiau Havlicekui Rytų konferencijos finale patyrus sunkią peties traumą Bostono krepšininkai atsiliko nuo Niujorko „Knicks“ rezultatu 1:3. Nors „Celtics“ sugebėjo išlyginti rezultatą, Niujorko ekipa laimėjo lemiamas rungtynes „Bostono Garden“ arenoje ir žengė į NBA finalą. Vienintelė paguoda Bostono sirgaliams tapo „Knicks“ pralaimėjimas Los Andželo „Lakers“ komandai rezultatu 1:4.

2. 2015-16 metų San Antonijaus „Spurs“.

67 pergalės ir 15 pralaimėjimų, eliminuoti konferencijos pusfinalyje.

Kevinas Durantas, Timas Duncanas

Prieš trejus metus lygos dėmesį prikaustė istorinis „Golden State Warriors“ reguliarusis sezonas, tačiau San Antonijaus krepšininkai jo šešėlyje demonstravo ne ką prastesnį žaidimą. Teksasiečiai savo gretose turėjo grėsmingą jaunimo ir patirties derinį – šiame sezone komandai atstovavo Timas Duncanas, Tony Parkeris, Manu Ginobili, Kawhi Leonardas ir LaMarcusas Aldridge‘as.

Nors tokia talento kombinacija kėlė diskusijas apie būsimąjį „Spurs“ ir „Warriors“ mūšį Vakarų konferencijos finale, šiuos planus sujaukė Oklahomos „Thunder“ krepšininkai, eliminavę San Antonijaus klubą per šešerias konferencijos pusfinalio rungtynes. Nors Duranto ir Westbrooko vedamai komandai neprireikė septintųjų rungtynių, seriją jie laimėjo vidutinišku 0,5 taško skirtumu. Šis pralaimėjimas tapo paskutiniuoju įrašu įspūdingoje Duncano karjeroje – tą pačią vasarą aukštaūgis atsisveikino su profesionalų krepšiniu.

1. 2015-16 metų „Golden State Warriors“.

73 pergalės ir 9 pralaimėjimai, eliminuoti NBA finale.

Andre Iguodala, LeBronas Jamesas

Remiantis reguliariajame sezone iškovotų pergalių skaičiumi, 2015-16 „Warriors“ yra geriausia visų laikų NBA komanda, neiškovojusi čempionų žiedų. Istorinio reguliariojo sezono metu jėgų rekordo siekimui negailėję Steve‘o Kerro auklėtiniai pasiekė savo tikslą, tačiau nesugebėjo pagerinto „Bulls“ rekordo įprasminti iškovotu titulu.

Pralaimėjimas „Cavaliers“ ekipai pakeitė lygos istoriją – į Ouklandą atvyko Durantas, su kuriuo „Warriors“ trejus metus iš eilės neužleido dominuojančių pozicijų Vakarų konferencjioje bei iškovojo dar du čempionų titulus. Žvelgiant į komandos sudėtį, šių metų „Warriors“ būtų galima laikyti dar talentingesne be titulo likusia komanda, tačiau 73 pergalės pastato 2015-16 metų Ouklando komandą į šio sąrašo viršūnę.