G. Regina, kuris buvo pirmasis iš Utenos į Vilnių dėl krepšinio persikrausčiusio J. Valančiūno treneris sostinėje, su buvusiu auklėtiniu iki šiol palaiko artimą ryšį bei kasmet darbuojasi tradicinėje JV vardo stovykloje, kuri šiemet liepos 3-6 dienomis vyko Kaune.

Strategas akylai seka J. Valančiūno žaidimą NBA lygoje bei įvertindamas jo karjeros posūkį piešia vidurio puolėjui šviesų kito sezono paveikslą. G. Regina mano, kad pyktis padėjo jam įrodyti savo vertę Memfio „Grizzlies“ ekipai, į kurią vasarį buvo išsiųstas.

„Manau, kad praėjęs sezonas Jonui tiek Toronte, tiek Memfyje, buvo neblogas. Koją pabaigoje pakišo tik trauma. NBA sistema yra įdomi, įvyko mainai, o tas iškeitimas Jonui šiek tiek užgavo ambicijas. Visgi statistika naujoje komandoje nepablogėjo, o tik pagerėjo.

Tai parodo, kad Jonas šiek tiek supyko ant Toronto klubo ir ant savęs. Supykęs jis pademonstravo, jog gali žaisti aukšto lygio krepšinį. Galvoju, kad naujasis ilgalaikis kontraktas yra antrosios jo sezono pusės išdava“, – bendraudamas su DELFI NBA pasakojo G. Regina.

Prieš du mėnesius J. Valančiūnui suėjo 27-eri. Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jis jau praleido septynis sezonus, o gerai jį pažįstantis treneris neabejoja – geriausi metai dar yra priešakyje. G. Regina tiki, kad geriausią savo karjeros krepšinį aukštaūgis žais nuo ateinančio sezono.

Gintautas Regina

„Kiekvienas motyvuotas žaidėjas visada turi sau pastabų, žiūri į save kritiškai ir mano, kad vieną ar kitą dalyką galima atlikti geriau. Toks yra ir Jonas. Jis stengiasi kiekvieną savo žaidimo elementą atlikti vis geriau bei įvesti į savo žaidimą kažką naujo.

Sulaukus 27-erių prasideda centrams brandžiausias amžius, kuris tęsiasi iki 32-ejų – tokio amžiaus žaidėjai turi daugiausiai fizinių jėgų bei nemažą žaidybinę patirtį. Manau, jog artėjantys ketveri-penkeri metai Jonui bus labai geri bei produktyvūs. Jis tikrai džiugins mus visus geru žaidimu“, – sakė G. Regina.

Anot trenerio, komandos pakeitimas J. Valančiūnui išeis į naudą. Specialistas pastebi, jog „Grizzlies“ centrui yra daug tinkamesnė ekipa nei „Raptors“, todėl pasitikėjimo sulaukiantis JV jaučiasi laimingas sudaręs su Memfio komanda trejų metų sutartį.

„Memfyje juo yra labiau pasitikima, ten jis gaus daugiau lyderio vaidmens. Toronte ir be Jono buvo labai daug žvaigždžių, kurios nenoriai dalinosi kamuoliu. Visi matėme, kad žaidimas nėra statomas per jį, jis tik turėjo tam tikras užduotis ir nebuvo centrine ašimi.

Memfyje jis jaučiasi visiškai kitaip. Ir žaidimas yra visai kitoks – yra labiau jo ieškoma, labiau norima žaisti per jį. Pačiam Jonui tai patinka, jis jaučia, jog komandai yra svarbus. Jonas pajautė, kad toje organizacijoje juo yra pasitikima.

„Grizzlies“ mato jame lyderį. Mato žaidėją, kuris gali daryti taškus. Jonui buvo svarbu, kad komanda būtų linkusi žaisti per vidurio puolėją. Todėl jis ir žiūrėjo, kad vėl neatsidurtų komandoje, kur jo darbas būtų atkovoti kamuolius, kartoti kažkieno neįmestus metimus“, – kalbėjo G. Regina.

Jonas Valančiūnas krepšinio stovykloje Kaune

J. Valančiūną ugdžiusio specialisto nestebina tai, kad jo auklėtinis pastaraisiais metais pradėjo atakuoti iš toli. Nors treneris nemano, jog vidurio puolėjas taps snaiperiu, jis įsitikinęs, jog uteniškis gali prisitaikyti prie šiuolaikinių NBA tendencijų bei pataikyti dar daugiau tolimų metimų nei praėjusį sezoną (14/48 – 29 proc. taiklumas).

„Centras neturi būti snaiperis, bet tai, kad Jonas gali pataikyti iš toli ir turi metimo jutimą, parodo labai paprastas rodiklis – baudų metimų pataikymas. Jei matome, kad aukštas žmogus pataiko aukštu procentu baudas, tai reiškia, kad jis turi gerą kamuolio jutimą.

Toliau viskas priklauso nuo trenerio filosofijos – jis toleruoja centro tolimus metimus, ar jį stabdo. Manau, kad šiuolaikiniame krepšinyje reikalingi pataikyti iš toli ir išplėsti žaidimą galintys aukštaūgiai, todėl JV metimų iš toli skaičius ateityje turbūt nesumažės,“ – sakė treneris.

G. Regina itin daug vilčių deda į J. Valančiūno ir kito iš toli pataikančio aukštaūgio Domanto Sabonio tandemą Lietuvos rinktinėje. Anot trenerio, šių aukštaūgių tandemas pasaulio čempionate taps didele grėsme visiems varžovams.

„Rinktinės priekinė linija atrodys labai galingai. Nors Jonas ir Domantas NBA lygoje yra centrai, Domantas gali žaisti ir sunkiuoju kraštu, o jų buvimas aikštėje kartu gali labai išplėsti žaidimą, nes jie abu gali pataikyti tolimus metimus.

Būtų labai gerai, jei pasveiktų bei prie jų prisijungtų ir Artūras Gudaitis. Visi trys jie yra stiprūs, atletiški ir gerai dėl kamuolių kovojantys žaidėjai. Tokia įspūdinga priekinė linija yra didelė Lietuvos rinktinės jėga“, – atsisveikindamas tarė G. Regina.

J. Valančiūnas praėjusį sezoną žaisdamas „Raptors“ gretose per rungtynes vidutiniškai įmesdavo po 12,8 taško ir atkovodavo po 7,2 atšokusio kamuolio. Po persikėlimo į Memfį lietuvio statistiniai rodikliai gerokai išaugo ir pasiekė 19,9 taško bei 10,7 atšokusio kamuolio per susitikimą.