Nemažą šios svaiginančios sumos dalį sudarė naujoji latvio Kristapo Porzingio sutartis. Visą 2018-19 metų sezoną dėl kelio raiščių traumos praleidęs aukštaūgis iš Liepojos priėmė Dalaso „Mavericks“ pasiūlymą ir liks Teksaso klube ilgam laikui. Per penkerius artimiausius metus Porzingis uždirbs net 158 milijonus JAV dolerių.

Didesnės vertės sutartis pirmąją laisvųjų agentų rinkos naktį pasirašė tik keturi krepšininkai – į Bruklino „Nets“ išvykęs Kevinas Durantas, Portlande likęs Damianas Lillardas, Filadelfijoje karjerą toliau tęsiantis Tobias Harrisas ir Milvokio „Bucks“ klube toliau rungtyniausiantis krašto puolėjas Khrisas Middletonas. Giannio Antetokounmpo komandos draugas pasirašė penkių sezonų 178 milijonų kontraktą ir tapo pelningiausią sutartį NBA istorijoje pasirašiusiu antrajame naujokų biržos rate pakviestu krepšininku.

Nekeisti savo darbovietės nusprendė ir Milvokio „Bucks“ klube liksiantis aukštaūgis Brookas Lopezas. Iki Rytų konferencijos finalo su Viskonsino valstijos ekipa nukeliavęs vidurio puolėjas susitarė su organizacija dėl ketverių metų trukmės 52 milijonų JAV dolerių kontrakto.

Ryškius pokyčius šiąnakt išgyveno Domanto Sabonio atstovaujami Indianos „Pacers“. Indianapolio ekipa atsisveikino su dviem starto penketo krepšininkais – Thaddeusas Youngas sudarė trejų metų 41 milijono sutartį su Čikagos „Bulls“, o Bojanas Bogdanovičius su Jutos „Jazz“ sukirto rankomis dėl ketverių metų 73 milijonų kontrakto.

Su karjerą baigusiu Darrenu Collisonu taip pat atsiveikinę „Pacers“ sulaukė rimto pastiprinimo gynėjų grandyje. Iš Šarlotės „Hornets“ į Indianą atvyksta trejų metų 31 milijono sutartį sudaręs atakuojantis gynėjas Jeremy Lambas, o apribotas laisvasis agentas Malcolmas Brogdonas prie „Pacers“ prisijungs iš Milvokio „Bucks“ klubo. Už teises į Brogdoną Indianos organizacija Milvokiui perleido vieną ateities naujokų biržos pirmojo ir du antrojo rato šaukimus, o su žaidėju pasirašė ketverių metų 85 milijonų vertės sutartį.

Apie ketvirtą ryto Lietuvos laiku lygos sirgalius pasiekė dar dvi viena su kita tiesiogiai susijusios naujienos. Filadelfijos „76ers“ sutiko pratęsti kontraktą su Jimmy Butleriu ir iškeisti krepšininką į Majamio „Heat“ klubą. Floridos organizacija žaidėjui per ketverius metus sumokės 142 milijonus, o mainais į Filadelfiją „Heat“ išsiuntė gynėją Joshą Richardsoną.

Iškart po šio susitarimo „76ers” pasirašė ketverių metų sutartį su Bostono „Celtics“ pastaruosius tris sezonus praleidusiu Alu Horfordu. Aukštaūgis kontrakto metu uždirbs 109 milijonus dolerių.

Šiąnakt buvo pasirašytos ir kiek anksčiau JAV žniasklaidos paviešintos sutartys: Kemba Walkeris išvyko į Bostono „Celtics“ (4 metai, 141 mil.), Kyrie Irvingas – į Bruklino „Nets“ (4 metai, 141 mil.), o juodkalnietis Nikola Vučevičius nusprendė likti Orlando „Magic“ klube (4 metai, 100 mil.).

Be minėtųjų žaidėjų, sutartis su iki šiol atstovautomis komandomis pratęsė šie krepšininkai:

Harrisonas Barnesas, Sakramento „Kings“ (4 metai, 85 mil.);

Thomas Bryantas, Vašingtono „Wizards“ (3 metai, 25 mil.);

Rudy Gay, San Antonijaus „Spurs“ (2 metai, 32 mil.);

Tobias Harrisas, Filadelfijos „76ers“ (5 metai, 180 mil.);

George‘as Hillas, Milvokio „Bucks“ (3 metai, 29 mil.);

Rodney Hoodas, Portlando „Trail Blazers“ (2 metai, 16 mil.);

Danuelis House‘as, Hjustono „Rockets“ (3 metai, 11 mil.);

Damianas Lillardas, Portlando „Trail Blazers“ (4 metai, 194 mil.);

Terrence‘as Rossas, Orlando „Magic“ (4 metai, 54 mil.);

Mike‘as Scottas, Filadelfijos „76ers“ (2 metai, 9,8 mil.);

Jonas Valančiūnas, Memfio „Grizzlies“ (3 metai, 45 mil.).

Naujas darbovietes pirmąją laisvųjų agentų rinkos naktį taip pat rado ir šie žaidėjai:

Al-Farouqas Aminu (iš Portlando „Trail Blazers“ į Orlando „Magic“, 3 metai, 29 mil.);

Trevoras Ariza (iš Vašingtono „Wizards“ į Sakramento „Kings“, 2 metai, 25 mil.);

Demarre Carrollas (iš Bruklino „Nets“ į San Antonijaus „Spurs“, 2 metai, 13 mil.);

Edas Davisas (Iš Bruklino „Nets“ į Jutos „Jazz“, 2 metai, 10 mil.);

Dewayne‘as Dedmonas (iš Atlantos „Hawks“ į Sakramento „Kings“, 3 metai, 40 mil.);

Taj Gibsonas (iš Minesotos „Timberwolves“ į Niujorko „Knicks“, 2 metai, 20 mil.);

Julius Randle‘as (iš Naujojo Orleano „Pelicans“ į Niujorko „Knicks“, 3 metai, 63 mil.);

J. J. Redickas (iš Filadelfijos „76ers” į Naujojo Orleano „Pelicans“, 2 metai, 26,5 mil.);

Derrickas Rose‘as (iš Minesotos „Timberwolves“ į Detroito „Pistons“, 2 metai, 15 mil.);

Terry Rozier (iš Bostono „Celtics“ į Šarlotės „Hornets“, 3 metai, 58 mil.);

Ricky Rubio (iš Jutos „Jazz“ į Finikso „Suns“, 3 metai, 51 mil.);

Garrettas Temple‘as (iš Los Andželo „Clippers“ į Bruklino „Nets“, 2 metai, 10 mil.).

Sutartis sudarę krepšininkai ir klubai kol kas remiasi žodiniais įsipareigojimais. Pasirašyti fizines sutarčių kopijas ir įtvirtinti savo bendradarbiavimą krepšininkai ir komandos galės nuo liepos 6-os dienos.