Įpusėję šį penkių straipsnių ciklą šiandien galime susipažinti su aukščiausio lygio superžvažgdžių kupinu laisvaisias agentais tapusių lengvųjų krašto puolėjų sąrašu. Šios pozicijos pasiūla solidi ne tik sąrašo viršūnėje – aštuntą vietą sąraše užimantis Harrisonas Barnesas kitų pozicijų sąrašuose pagal savo naudingumą pakliūtų į pirmąjį penketuką.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių. Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

10. Dorianas Finney-Smithas, 26-eri metai, 9,8 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 1,5 milijono JAV dolerių.

Dorianas Finney-Smithas


Trečią sezoną NBA lygoje užbaigęs Finney-Smithas jau sulaukė Dalaso „Mavericks“ kvalifikacinio pasiūlymo bei tapo apribotu laisvuoju agentu. Visus tris sezonus mažais žingsneliais progresavęs žaidėjas ką tik užbaigė geriausius karjeros metus ir per rungtynes vidutiniškai rinko po 7,5 taško ir 4,8 atkovoto kamuolio.

„Mavericks“ organizacijoje krašto puolėjas yra vertinamas dėl savo gynybinių sugebėjimų. Patikimas varžovų lyderių stabdymas lėmė, jog Finney-Smithas šiemet viso aikštėje praleido 1,985 minutes – daugiau žaidybinio laiko Dalaso klube gavo tik geriausias metų naujokas Luka Dončičius.

Talento lengvojo krašto puolėjo pozicijoje stokojantis klubas turi žaidėjo „Birdo teises“ ir gali pratęsti su juo sutartį viršydamas algų biudžeto limitą. Teoriškai, Dalaso ekipa gali sudaryti maksimalios vertės sutartį su viena iš lygos žvaigždžių ir išlaikyti Finney-Smithą savo sudėtyje.

9. Reggie Bullockas, 28-eri metai, 10,1 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 2,5 milijono JAV dolerių.

Reggie Bullockas


Sezoną Detroito „Pistons“ komandoje pradėjęs snaiperis mainų lango užsidarymo vakarą buvo išsiųstas į patikimų metikų ieškojusius ir vis dar ieškančius Los Andželo „Lakers“. Visgi jo atvykimas į Kaliforniją žaidėjui į naudą neišėjo – Detroite Bullockas rinko po 12,1 taško ir tritaškius metė 39 procentų taiklumu, o Los Andžele šie skaičiai atitinkamai sumažėjo iki 9,3 ir 34 proc.

Nuo vaikystės „Lakers“ palaikantis krepšininkas neslėpė džiaugsmo gavęs galimybę atstovauti savo mylimiausiai komandai, tačiau sezonui pasibaigus kalbėdamas apie savo ateitį neatmetė sugrįžimo į Detroitą scenarijaus.

Nors Bullockas atitinka teorinį LeBrono Jameso komandos draugo modelį – geresni nei vidutiniai gynybos įgūdžiai ir galimybė pataikyti iš toli – „Lakers“ planus nulems jų darbo laisvųjų agentų rinkoje rezultatai. Jei Los Andželo ekipai nepavyks prisivilioti trečios superžvaigždės, savo algų biudžetą klubas gali skirti Bullocko žaidybines funkcijas solidžiau atliekančio krepšininko įsigijimui.

8. Harrisonas Barnesas, 27-eri metai, 13,8 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 24,1 milijono JAV dolerių.

Harrisonas Barnesas


Buvęs „Golden State Warriors“ ir Dalaso „Mavericks“ narys sezoną užbaigė Sakramento „Kings“ ekipoje. Nors jo rezultatyvumas naujojoje komandoje buvo žemesnis nei Teksaso klube, pagrindinio puolimo lyderio vaidmens netekęs puolėjas pademonstravo daug didesnį efektyvumą. Per 28 Sakramente sužaistus susitikimus Barnesas iš žaidimo atakavo 46, o iš trijų taškų zonos – 41 procento taiklumu.

Prieš kelias dienas krašto puolėjas priėmė didelį pasitikėjimą savimi iliustruojantį žingsnį ir atsisakė galimybės pratęsti kontraktą dar vienam sezonui ir užsidirbti 25,1 milijono JAV dolerių. Ilgalaikės sutarties ieškosiantis žaidėjas tikėsis gauti pasiūlymą iš komplimentų jam negailinčios „Kings“ valdybos.

Jeigu Barnesas paliks Sakramento klubą, ekipa savo algų biudžete turės net 65 milijonus JAV dolerių. Nepaisant to, „Kings“ turėtų siekti išlaikyti krepšininką savo sudėtyje – jo išvykimo atveju komanda turėtų žiojinčią spragą lengvojo krašto puolėjo pozicijoje bei labai mažus šansus konkuruoti laisvųjų agentų rinkoje su didžiųjų JAV miestų ekipomis.

7. Kelly Oubre, 23-eji metai, 14,1 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 3,2 milijono JAV dolerių.

Kelly Oubre


Nuo 2010-ų metų į atkrintamąsias varžybas iškopti nesugebantis Arizonos valstijos klubas šią vasarą turės visą eilę intriguojančių uždavinių. Komandai verkiant reikia startinio kalibro įžaidėjo, o lengvojo krašto puolėjų perteklių klubas jau pradėjo spręsti išsiųsdamas T. J. Warreną į Indianos „Pacers“ ekipą.

Net ir atsiveikinę su Warrenu, „Suns“ savo sudėtyje vis dar turi tris dėl žaidybinio laiko konkuruoti galinčius jaunus lengvuosius krašto puolėjus – Oubre, Joshą Jacksoną ir Mikalą Bridgesą. Iš Vašingtono „Wizards“ į Finiksą atvykęs žaidėjas jau gavo klubo kvalifikacinį pasiūlymą ir tapo apribotu laisvuoju agentu.

Nors Finikso ekipa turėtų siekti išlaikyti Oubre savo ekipoje, „Suns“ turimi jauni tos pačios pozicijos žaidėjai leidžia organizacijai apsidrausti nuo permokėjimo galimybės. Jei kažkuri lygos ekipa pateiks krepšininkui itin pelningą pasiūlymą, „Suns“ gali atsisveikinti su po 16,9 taško per rungtynes Finikse rinkusiu žaidėju.

6. Trevoras Ariza, 34-eri metai, 14,7 naudingumo balo.


2018-19 metų uždarbis: 15 milijonų JAV dolerių.

Trevoras Ariza


Po kelių dienų savo 34-ąjį gimtadienį švęsiančiam krepšininkui šis sezonas buvo itin keistas. Jo išvakarėse Ariza pasirašė 15 milijonų vertės vieno sezono sutartį su Finikso „Suns“, tačiau prasti klubo rezultatai lėmė, jog organizacija ėmė siekti išmainyti krepšininką dar pirmoje sezono pusėje.

Atsidūręs „Wizards“ ekipoje, kurioje Arizai jau teko rungtyniauti 2012-14 metais, krepšininkas galėjo tikėtis padėti komandai kovoje dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas, tačiau įžaidėjo Johno Wallo patirta trauma lėmė, jog Vašingtono komanda liko už pirmojo Rytų konferencijos aštuoneto ribų.

Prie karjeros saulėlydžio pamažu artėjantis krepšininkas šią vasarą turėtų itin stipriai dominti kovoti dėl čempionų žiedų siekiančias komandas. Gal 2009-ais metais NBA čempionu su Kobe Bryantu tapęs Ariza po vienuolikos metų pakartos šią su „Lakers“ patirtą sėkmę rungtyniaudamas LeBrono Jameso pašonėje?

5. Bojanas Bogdanovičius, 30 metų, 16 naudingumo balų.


2018-19 metų sezono uždarbis: 10,5 milijono JAV dolerių.

Bojanas Bogdanovičius


Dvejus metus Indianos „Pacers“ klube su Domantu Saboniu praleidęs kroatas ką tik užbaigė sėkmingiausią savo karjeros sezoną. Victorui Oladipo patyrus jo sezoną anksčiau laiko užbaigusią traumą Bogdanovičius po Visų žvaigždžių savaitgalio pertraukos rinko po 20,9 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio per rungtynes, iš žaidimo atakuodamas 50, o iš trijų taškų zonos – 42 procentų taiklumu.

Solidus Bogdanovičiaus žaidimas turėtų atnešti žaidėjui rimto NBA klubų susidomėjimo ir leisti jam pasirašyti paskutinį pelningą ilgalaikį kontraktą jo karjeroje. Warreno įsigijimas signalizuoja, jog „Pacers“ nesiruošia tapti šią sutartį jam pasiūlysiančiu klubu.

Per savo karjerą „Pacers“, Bruklino „Nets“ ir Vašingtono „Wizards“ atstovavusiam krepšininkui vertės turėtų pridėti ir jo geležinė sveikata. Per pastaruosius du reguliariuosius sezonus Bojanas praleido tik trejas rungtynes, vienas iš kurių – šio sezono pabaigoje, kai komanda nusprendė pailsinti jį prieš atkrintamąsias varžybas.

4. Khrisas Middletonas, 27-eri metai, 18,5 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 13 milijonų JAV dolerių.

Khrisas Middletonas


Šių metų pirmenybės Middletonui atnešė ilgai lauktą įvertinimą – ne vienus metus smarkiai neįvertintu krepšininku vadintas žaidėjas pagaliau pateko į Visų žvaigždžių rungtynes. Reguliariajame sezone krašto puolėjas rinko po 18,3 taško, 6 atkovotus kamuolius ir 4,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Išlaikyti Khrisą savo sudėtyje taps vienu pagrindinių „Bucks“ šios vasaros uždavinių. Rytų konferencijos finalininkai šiuo metu yra laikomi favoritais kitąmet pasiekti NBA superfinalą, tad jų noras išlaikyti sudėties branduolį yra savaime suprantamas.

Neapribotu laisvuoju agentu tapsiantis krepšininkas galės svarstyti ir kitų klubų pasiūlymus. Remiantis NBA apžvalgininkų nuomone, Middletonas turėtų tapti pagrindiniu paguodos prizu trijų šio sąrašo viršūnėje esančių žaidėjų įsigyti nesugebėsiantiems klubams.

3. Jimmy Butleris, 29-eri metai, 20,7 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 20,4 milijono JAV dolerių.

Jimmy Butleris


Išlaikyti savo suburtas žvaigždes šią vasarą geis ir Filadelfijos „76ers“ klubas. Laisvaisiais agentais taps tiek Butleris, tiek J. J. Redickas, tiek Tobias Harrisas, tačiau organizacijos savininkai viešai pareiškė, jog yra pasiruošę šiam tikslui plačiai praverti savo pingines.

Sezoną Minesotos „Timberwolves“ klube sukelta drama pradėjęs Butleris jį užbaigė fiksuodamas žemiausią rezultatyvumą per pastaruosius penkerius metus bei pirmą kartą nuo 2014-ųjų nepatekęs į Visų žvaigždžių rungtynes.

Nepaisant dėl pasikeitusio vaidmens sumažėjusio produktyvumo, Butleris domina visą eilę lygos klubų. Buvusiu „Bulls“ lyderiu itin agresyviai domisi Hjustono „Rockets“, o „Bleacher Report“ praneša, jog egzistuoja nemenka tikimybė kitąmet Los Andželo „Clippers“ komandoje išvysti Butlerio ir šiame sąraše vienu laipteliu aukščiau už jį atsidūrusio krepšininko duetą.

2. Kawhi Leonardas, 28-eri metai, 26,9 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 23,1 milijono JAV dolerių.

Kawhi Leonardas


Nuo „itin didelė rizika“ iki „vienas geriausių Rytų krepšininkų“ ir galiausiai „turbūt geriausias pasaulio krepšininkas“ savo statusą per vieną sezoną Toronte pakėlęs Kawhi yra pats geidžiamiausias šios vasaros laisvųjų agentų rinkos taikinys.

Savo akcijas Leonardas iki aukščiausio taško pakėlė atkrintamosiose varžybose, kuriose naujasis „Raptors“ lyderis rinko po 30,5 taško, 9,1 atkovoto kamuolio, 3,9 rezultatyvaus perdavimo ir 1,7 perimto kamuolio per rungtynes. Istorinį savo pasirodymą krepšininkas vainikavo atnešdamas Toronto komandai pirmąjį čempionų titulą klubo istorijoje ir antrąkart savo karjeroje gaudamas naudingiausio finalo serjios krepšininko apdovanojimą.

Nors apie Kawhi ateitį JAV žiniasklaidoje be perstojo kalbama nuo pat Masai Ujiri atliktų mainų su San Antonijaus klubu, pats krepšininkas ir toliau lieka nebylus. Kad ir ką pasirinktų su persikėlimu į „Clippers“ siejamas žaidėjas, Toronto klubo sirgaliai liks amžinai dėkingi tiek jam, tiek rizikingą sprendimą priėmusiam Ujiri.

1.Kevinas Durantas, 30 metų, 27,9 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 30 milijonų JAV dolerių.

Kevinas Durantas


Nors KD atsidūrė šio sąrašo viršūnėje, finalo serijos penktose rungtynėse patirta katastrofiška trauma kiek sumažino šio žaidėjo įsigijimo patrauklumą. Dukart čempionu su „Warriors“ tapęs puolėjas dėl reabilitacijos turėtų praleisti visą artėjantį sezoną, tad jį prisiviliosianti komanda turės būti pasiruošus ištisus metus mokėti maksimalios vertės kontraktą žaidėjui, kuris net nepasirodys aikštėje.

Sezono viduryje Durantas buvo aktyviai siejamas su Niujorko „Knicks“ organizacija, o kai kurie apžvalgininkai netgi teigė, jog krepšininko sutartis su šiuo klubu jau yra faktiškai garantuota. Artėjant sezono pabaigai „Knicks“ klubą gandų lenktynėse aplenkė jo kaimynas Bruklino „Nets“, turintis galimybę šią vasarą pasipildyti Duranto ir Kyrie Irvingo duetu.

Teisės dar metams pratęsti kontraktą su „Warriors“ atsisakęs Durantas su Ouklando klubu gali pasirašyti penkerių metų 221 milijono vertės kontraktą, kai kitos komandos jam maksimaliai gali siūlyti ketverių metų 164 milijonų sutartį. Apie savo sprendimą pranešti neskubantis krepšininkas šią vasarą rinksis tarp finansinio saugumo bei ištikymės ir šanso atsikratyti „tik su geriausiais laimėti sugebančio“ žaidėjo reputacijos.

Taip pat skaitykite: