19-metį puolėją D. Sirvydį 37-uoju šaukimu pasirinko Dalaso „Mavericks“ ekipa, netrukus teises į krepšininką perleidusi Detroito „Pistons“ klubui.

Tuo metu 20-metį puolėją I. Brazdeikį 44-uoju šaukimo pasirinko Sakramento „Kings“, tačiau jis netrukus irgi atsidūrė kitame klube – Niujorko „Knicks“.

Deividas ir Ignas tapo 15-uoju ir 16-uoju lietuviais istorijoje, išgirdusiais savo pavardes NBA naujokų biržos naktį.

Apskritai iki šių metų pirmajame NBA naujokų biržos rate pašaukti buvo tik 6 lietuviai – visi jie anksčiau ar vėliau debiutavo NBA lygoje (Arvydas Sabonis tai padarė beveik po dešimtmečio).

Tuo metu iš 8 kitų, pakviestų antrajame rate, išbėgti ant parketo NBA lygoje pavyko tik keliems.

Jei neskaičiuosime NBA „pionieriaus“ iš Europos Šarūno Marčiulionio, kuris pagal kitą sistemą vykusioje naujokų biržoje dar 1987-aisiais 127-uoju numeriu buvo pakviestas „Golden State Warriors“ ir už Atlanto turėjo gana trumpą, bet įspūdingą karjerą, solidžiais pasiekimais NBA pasižymėti pavyko tik Dariui Songailai.

2002-ųjų NBA naujokų biržoje 50-uoju numeriu Bostono „Celtics“ pašauktas aukštaūgis niekada netapo „keltų“ komandos nariu, tačiau per 8 metus trukusią karjerą žaidė net 5 kitose komandose – Sakramento „Kings“, Čikagos „Bulls“, Vašingtono „Wizards“, Naujojo Orleano „Hornets“ ir Filadelfijos „76ers“.

Iš viso Darius NBA lygoje sužaidė 495 rungtynes, vidutiniškai pelnė po 6,9 taško ir po lenta sugriebė po 3,4 atšokusio kamuolio. Su NBA marijampolietis glaudžiai susijęs ir šiuo metu – jis dirba San Antonijaus „Spurs“ trenerių štabe.

Darius Songaila (dešinėje)

Tiesa, įžengti ant parketo per oficialias rungtynes su Klivlando „Cavaliers“ apranga pavyko ir kitam aukštaūgiui lietuviui – 2005-aisiais 44-uoju numeriu Orlando „Magic“ pašauktam Martynui Andriuškevičiui.

Visgi jo karjera už Atlanto visiškai nesusiklostė. NBA iššūkiui nepasirengęs aukštaūgis „Cavaliers“ garbę epizodiškai gynė 6 rungtynėse, tačiau vėliau buvo išsiųstas į Plėtojimosi lygą, o 2006-ųjų pabaigoje įsivėlė į konfliktą su Awyee Storey, buvo sumuštas ir su skilusia kaukole atsidūrė ligoninėje. Nei į NBA aikšteles, nei į šios lygos klubų radarus Martynas nebegrižo.

Be jau minėtų krepšininkų, antrame naujokų biržos rate pašaukti Renaldas Seibutis, Eurelijus Žukauskas ir Robertas Javtokas NBA lygoje nežaidė ir nebežais, gana miglotos atrodo ir pernai 55-uoju numeriu Šarlotės „Hornets“ pakviesto Arnoldo Kulbokos perspektyvos.

Kiek realesni šansai anksčiau ar vėliau NBA lygoje išvysti 2015-aisiais 47-uoju numeriu pakviestą Artūrą Gudaitį, tačiau tvirtai sudėtą aukštaūgį šio sezono viduryje sustabdė sunki kryžminių raiščių trauma.

Kokia ateitis laukia šiemet antrame rate pakviestų D. Sirvydžio ir I. Brazdeikio, parodys pačių teises į juos gavusių klubų norai ir žaidėjų tobulėjimo tempai.

Pats NBA lygoje 7 sezonus žaidęs Linas Kleiza mano, kad bent jau D. Sirvydžio atveju „Pistons“ klubas nusiteikęs rimtai.

„Ganėtinai aukštas antro rato šaukimas byloja, kad „Pistons“ bus kažką numatę“, – pažymėjo vienas Vilniaus „Ryto“ klubo, kuriam praėjusį sezoną atstovavo D. Sirvydis, vadovų.

16 lietuvių, pašauktų NBA naujokų biržoje (šaukimas, žaidėjas, komanda, metai):

Pirmas ratas

5 – Jonas Valančiūnas, Toronto „Raptors“ (2011)

11 – Domantas Sabonis, Orlando „Magic“ (2016)

20 – Žydrūnas Ilgauskas, Klivlando „Cavaliers“ (1996)

20 – Donatas Motiejūnas, Minesotos „Timberwolves“ (2011)

24 – Arvydas Sabonis Portlando „Trail Blazers“ (1986)

27 – Linas Kleiza, Portlando „Trail Blazers“ (2005)

Antras ratas

37 – Deividas Sirvydis, Dalaso „Mavericks“ (2019)

44 – Martynas Andriuškevičius, Orlando „Magic“ (2005)

47 – Artūras Gudaitis, Filadelfijos „76ers“ (2015)

47 – Ignas Brazdeikis, Sakramento „Kings“ (2019)

50 – Darius Songaila, Bostono „Celtics“ (2002)

50 – Renaldas Seibutis, Dalaso „Mavericks“ (2007)

54 – Eurelijus Žukauskas, Siatlo „SuperSonics“ (1995)

55 – Robertas Javtokas, San Antonijaus „Spurs“ (2001)

55 – Arnoldas Kulboka, Šarlotės „Hornets“ (2018)

127 – Šarūnas Marčiulionis, „Golden State Warriors“ (1987)