ESPN reporteris Adrianas Wojnarowski skelbia, jog tokį sprendimą Valančiūnas priėmė siekdamas pasirašyti ilgalaikę sutartį su Memfio organizacija.

Vienos populiariausių „Grizzlies“ klubo sirgalių interneto bendruomenių grizzlybearblues.com adminstratorius Joe Mullinaxas į šią situaciją pažvelgė nestandartiniu būdu – šešerius metus Memfio komandos aktualijas apžvelgiantis sirgalius savo publikacijoje surengė tariamą lietuvio teismą.

Menamoje teismo salėje Mullinaxas prisiėmė teisėjo vaidmenį, suteikdamas žodį ir virtualiems Valančiūno bei „Grizzlies“ organizacijos advokatams.

Nors šis būdas analizuoti JV ir Memfio komandos bendradarbiavimo ateitį – kiek komiškas, tariamose diskusijose galima rasti ir itin įdomių bei svarių abiejų pusių argumentų.

DELFI NBA skaitytojams pateikiame grizzlybearblues.com interneto svetainėje publikuoto teksto ištraukas.

Joe Mullinaxas: Šiandien susirinkome čia tam, kad nuspręstumėme, ar Memfio „Grizzlies“ turėtų sudaryti naują ilgalaikę sutartį su Valančiūnu.

Valančiūno advokatas: Jūsų kilnybe, jei teismas neprieštarauja, aš norėčiau, jog mes išsyk pereitumėme ne prie ilgalaikės sutarties klausimo, o prie diskusijos dėl mano klientui skiriamos pinigų sumos. Akivaizdu, jog su Jonu „Grizzlies“ klubas yra geresnis, nei be jo, tad nepasirašyti su juo naujo kontrakto būtų tiesiog nelogiška.

„Grizzlies“ advokatas: Prieštarauju, jūsų kilnybe. „Grizzlies“ nusprendė, jog mintis, kad Jonas yra būtinas Memfio ateičiai, nėra šimtu procentų teisinga, ir mes norėtumėme, kad šiame posėdyje būtų koncentruojamasi į klausimą ar Valančiūnas apskritai turėtų likti mūsų klube.

Valančiūno advokatas : Kur šitokio žingsnio prasmė? Visų pirma, jūs iškeitėte savo klubo simbolį, vyruką, kuris ką tik laimėjo NBA čempiono žiedą – Marcą Gasolį – į mano klientą, kuris turėtų tapti viena iš kertinių jūsų ateities detalių. Argi jūsų organizacija neatrodytų kvailai, jei leistų esminiam šių mainų metu gautam krepšininkui tiesiog išvykti?

„Grizzlies“ advokatas: Remiantis tokia logika, bet kurie mainai praranda vertę tada, kai juose gauti žaidėjai palieka naujuosius savo klubus. Tai tiesiog netiesa – taip, Jonas buvo svarbiausia Gasolio mainų dalis. Tačiau Marco iškeitimas turėjo ir daugiau sluoksnių: mes norėjome jį išsiųsti ten, kur jis turėtų galimybę kovoti dėl titulų (ir, akivaizdu, mums pavyko) bei išlaikyti savo algų biudžeto lankstumą. Jono atsisakymas pasinaudoti teise pratęsti kontraktą tik paskubina antrojo komponento įgyvendinimą, o permokėjimas šiam krepšininkui ilgalaikės sutarties metu jį anuliuoja.

Joe Mullinaxas: Nėra abejonės, jog Valančiūnas Memfyje buvo labai produktyvus. Jo per 36 minutes vidutiniškai fiksuota statistika „Grizzlies“ klube buvo geriausia jo karjeroje. Jis gali rinkti taškus, kovoti dėl kamuolių, jis geresnis krepšio saugotojas, nei žmonės galvoja, bei stato puikias užtvaras. Kodėl jūs nenorite pasilikti tokio žaidėjo?

„Grizzlies“ advokatas: Tai ne dėl to, ką jis gali padaryti, jūsų kilnybe. Tai dėl to, ko jis negali...

Valančiūno advokatas: O ko jis negali? Įžaidinėti kamuolio? Argi ne tam tikslui jūs tuoj turėsite antrąjį naujokų biržos šaukimą Ja Morantą?

„Grizzlies“ advokatas: Ne, tai dėl fakto, jog už baudos aikštelės ribų jis nėra labai naudingas nė vienoje aikštės pusėje. Jis yra dinozauras, jūsų kilnybe. Jis yra žaidėjas, kuris turėjo gimti 1972-aisiais, ne 1992-aisiais metais. Jis negali efektyviai gintis prieš varžovų derinį du-prieš-du, jis negali stabiliai pataikyti iš toli ir, atsižvelgiant į ilgalaikę mūsų klubo viziją, jis negali būti mūsų sudėties dalimi.

Valančiūno advokatas: Palaukite. Valančiūnas gali tapti geresniu metiku – Brookas Lopezas, su kuriuo jūsų naujasis vyriausiasis treneris Tayloras Jenkinsas dirbo Milvokyje, yra puikus to įrodymas. Taip pat ir kiti aukštaūgiai, įskaitant tą patį Gasolį.

Tritaškių metimą galima išlavinti, ir Jonas jau dabar sunkiai dirba, kad patobulintų šį savo žaidimo elementą. Gynyboje? Jūs teisus, Valančiūnas nėra pats mobiliausias žmogus pasaulyje. Bet jis žydi tose srityse, kur jaunieji „Grizzlies“ aukštaūgiai – Jarenas Jacksonas, Ivanas Rabbas – stringa, pavyzdžiui, kovoje dėl atšokusių kamuolių.

„Grizzlies“ advokatas: Jarenas yra prototipiškas NBA vidurio puolėjas mūsų ilgalaikėje puolimo vizijoje. Jacksonas ir mūsų veikiausiai pašauksiamas įžaidėjas Morantas gali puikiai išnaudoti visas du-prieš-du variacijas. Moranto ir Valančiūno dueto galimybės būtų daug labiau ribotos.

Jarenas taip pat mus įgalina aktyviai keistis ginamaisiais savoje aikštės pusėje. Treneris Jenkinsas tokios sistemos išmoko iš trenerio Mike‘o Budenholzerio, ir ją norės pritaikyti ir mūsų klube. Nors jis nėra stiprus kovoje dėl kamuolių, mes tikime, jog šią detalę galime išgauti iš kitų, pigesnių pasirinkimų – kad ir iš to paties Rabbo, kuris pernai puikiai grūmėsi po lentomis.

Johnas Collinsas, Ivanas Rabbas

Valančiūno advokatas: Rabbo šio sezono atkovotų kamuolių procentinė išraiška buvo net mažesnė, nei praėjusiais metais. Jūsų argumentas nėra teisingas.

„Grizzlies“ advokatas: Gerai, net jei jūs netikite Rabbo potencialu, mes tikime, jog pigesni laisvųjų agentų rinkos aukštaūgiai – Joakimas Noah, Marcinas Gortatas ar Nerlensas Noelis – galėtų kompensuoti Valančiūno indėlį aikštėje ir nereikalautų ilgalaikio įsipareigojimo.

Valančiūno advokatas: Taip, tie pagyvenę vyrukai ir jaunuolis, kuris per rungtynes valgo dešrainius, yra daug geresni pasirinkimai nei Jonas. Pripažinkite – jūs tiesiog nenorite mokėti Valančiūnui tos sumos, kurios jis yra vertas. Jonas yra Nikola Vučevičius su kiek siauresniu puolimo repertuaru. Jis negaus tokių pinigų, kaip juodkalnietis, bet 18-20 milijonų per metus? Mes tikimės, jog tai yra racionalus pasiūlymas.

„Grizzlies“ advokatas: Galite tikėtis kiek tik norite, bet iš Memfio jis to negaus. Mes žinome, jog pradedame ilgalaikį sudėties atjauninimo procesą. Mes nenorime apsikrauti ilgalaikiais kontraktais, kurie neleis mums gauti tų detalių, kurias norėsime pastatyti aplink Jareną ir Ja Morantą.

Jarenas Jacksonas

Jei Jonas būtų pratęsęs savo kontraktą, mes mielai būtumėm išmainę jį į kitą aukštaūgį – Bismacką Biyombo ar Ianą Mahinmi – ir pirmojo rato šaukimą. Tas kontraktas turėjo vertės, kaip ir jo įgūdžiai turi vertės į atkrintamąsias nusitaikiusioms komandoms. Tačiau mes sau nekeliame tokių tikslų ir mes negalime ilgam įsipareigoti krepšininkui, kurio kontrakto pabaigoje jis gali būti priverstas sėdėti ant suolo atkrintamųjų varžybų metu.

Joe Mullinaxas: Jei „Grizzlies“ nori keisti savo žaidimo stilių, kodėl Jonas nori likti Memfyje?

Valančiūno advokatas: Dėl ramybės, jūsų kilnybe. Jonas neprašo aukso kalnų. Jis tiesiog nori jaustis norimas, o jo kontraktas turėtų tai atspindėti. Jis supranta, jog jis nėra Vučevičius, ir kad jo metinis uždarbis net nesieks tos sumos, kurią jis galėjo užsidirbti pratęsdamas sutartį dar vienam sezonui. Jis tiesiog supranta, jog jo įgūdžiai papildo jaunųjų Memfio aukštaūgių talentus, ir žino, jog per artimiausius ketverius metus jis gali būti tiek mokytojas, tiek svarbus komandos narys.

Jonas Valančiūnas, Nikola Vučevičius

Ketveri metai, 56 milijonai JAV dolerių – po 14 per sezoną. Biyombo ir Mahinmi, daug prastesni žaidėjai, uždirba didesnę sumą nei ši.

Joe Mullinaxas: Skamba pakankamai logiškai.

„Grizzlies“ advokatas: Tačiau tai nėra logiška. Minėtų krepšininkų kontraktai, pasirašyti tą vasarą, kai pinigai buvo tiesiog neskaičiuojami, neatitinka dabartinės mūsų situacijos. Mes vertiname tai, ką Jonas nuveikė mūsų klube per šį trumpą laiką, bet mes negalime aukoti ilgalaikio finansinio lankstumo vardan jo tipažo krepšininko.

Mes norime suburti komandą, kuri galėtų kovoti dėl NBA čempionų titulo. Permokėti reguliariojo sezono krepšininkui, kuris dėl savo universalumo stokos gali net nežaisti atkrintamosiose varžybose, yra žingsnis į kitą pusę nuo mūsų tikslo.

Mūsų siūlymas toks – ketveri metai, 48 milijonai, su paskutiniajame sezone tik dalinai garantuota suma. Sutartis būtų išdėstyta mažėjimo tvarka: 15 milijonų šiame sezone, kitame 13, dar kitame 11, o paskutiniais metais – 9 milijonai, su 2 milijonų garantija.

Valančiūno advokatas: Tai net ne ketverių metų pasiūlymas! Mes jau geriau būtumėm pratęsę sutartį dar metams, nei pasirašę tokį kontraktą!

Joe Mullinaxas: Manau, jog šioje situacijoje galime rasti kompromisą. Memfis vis vien darė prielaidą, jog Jonas pasinaudos žaidėjo opcija, ar ne? O kas jeigu sutartis būtų 48 milijonų sumai su didesniu įsipareigojimu pirmiems metams, iš esmės – opcijoje numatyta suma ir daug žemesnis uždarbis kitus tris sezonus.

Tad pirmieji metai btūų 17,6 milijono, kaip ir planuota. Tuomet kiti trys sezonai – po 10,1 milijono per metus, su pilnomis garantijomis.

Valančiūno advokatas: BISMACKAS BIYOMBO UŽDIRBA DAUGIAU PINIGŲ!

„Grizzlies“ advokatas: Ir aš nemanau, jog „Grizzlies“ sutiktų su tokiomis sąlygomis.

Joe Mullinaxas: Arba abi pusės pasieks kompromisą, arba jūs turėsite atsisveikinti vieni su kitais. Jacksonas nėra pasirengęs būti pagrindiniu vidurio puolėju, tačiau Jono atsisakymas pratęsti sutartį atėmė iš jo pusės derybinius argumentus. „Grizzlies“ neturi poreikio permokėti JV tam, kad kovotų dėl aukštesnių pozicijų, nes gavus antrąjį šaukimą biržoje jų ateitis neabejotinai bus sukoncentruota ties Jarenu ir Morantu.

Jonas galėtų tapti dabartį ir ateitį jungiančiu tiltu, tačiau toks scenarijus nesuvilios Memfio atsisakyti ilgalaikio finansinio lankstumo. Jei abi šalys nesusitars, turbūt geriausia būtų taikiai išsiskirstyti. Gasolio mainai buvo atlikti kitame kontekste, tiek Valančiūnas, tiek „Grizzlies“ turi su tuo susitaikyti.