Likimo ironija: lygiai po pusmečio nuo to mačo „Raptors“ jau be Jono šoko pergalės šokį tame pačiame Ouklande (114:110), kur pirmą kartą istorijoje iškovojo Larry O'Brieno vardo trofėjų.

Nuo mainų, kurių metu JV buvo iškeistas į Marcą Gasolį, tebuvo praėję keturi mėnesiai. Tiek skyrė J. Valančiūną nuo oficialaus NBA aukso žiedo, kurį jis vis dar labai realu, kad gaus – tik tiek, kad nebe už savo indėlį superfinale, o už nuopelnus pirmoje sezono pusėje, kai „Raptors“ iki Jonui patiriant traumą irgi pirmavo visoje lygoje.

Vos keturi mėnesiai, likę iki triumfo – apmaudžiausias atvejis per visą NBA lietuvių-aukso ieškotojų istoriją.

Tam neprilygsta net ir kiek kuriozinė Žydrūno Ilgausko patirtis: 2011 metais Didysis Z jau buvo pratęsęs savo sutartį su Majamio „Heat“ klubu dar vienam sezonui, bet lygą sukausčius lokautui net ir atkalbinėjamas komandos narių netikėtai paskelbė apie karjeros pabaigą. Vėliau jam iš apmaudo teliko tik graužtis nagus, nes „Heat“ tapo NBA čempionais dvejus metus iš eilės.

Ne ką ramiau dabar turėtų jaustis ir J. Valančiūnas. Jis šešerius su puse metų ištikimai tarnavo „Raptors“ pajėgose, kol nebuvo išsiųstas į Memfio „Grizzlies“. O vos tik jis įsibėgėjus sezonui paliko Torontą, vietos klubas iškart nuskynė NBA laurus.


Net ir vasarį išmainytas JV pagal tai, kiek šiemet už „Raptors“ klubą sužaidė minučių (564 min.) ir pelnė taškų (384 tšk.), lenkia 7 iš 16 žaidėjų, esančių dabartinėje komandos sudėtyje. Atsidėkodami už tai ir indėlį į praeities pergales, kanadiečiai veikiausiai atsiųs jam porą ar trejetą čempiono žiedų (NBA taisyklės kiekvienam lygos laureatui leidžia papildomai užsisakyti dar dvi žiedo kopijas – DELFI NBA), bet kažin, ar jie paglostys Jono savimeilę taip pat, kaip tą būtų padaręs jo paties laimėtas auksas.

Ko vertas būtų tokiomis aplinkybėmis gautas NBA žiedas? Kiek svarbus „Raptors“ pergalei superfinale buvo Marcas Gasolis ir ar jis davė Torontui tai, ko negalėjo J. Valančiūnas?

Kokią įtaką finale turėjo „Warriors“ lyderių traumos? Ir kodėl Stephenas Curry netapo jų gelbėtoju? Kaip vertinti drąsų Jono sprendimą nutraukti 17,6 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Grizzlies“ bei nerti į nenuspėjamą laisvųjų agentų rinką? Ir ar kitąmet į NBA olimpą gali užkopti įspūdingus mainus atlikę „Lakers“?

Pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Iš viršaus“ su vienu iš dviejų lietuvių, gynusių „Raptors“ garbę, Linu Kleiza.

– Pirmadienį Toronto gatvėse ir aikštėse nuvilnijo čempioniškas paradas. Linai, ar pačiam kažkiek malonu, kad NBA čempionu tapo buvęs jūsų klubas, ar jums nuo to nei šilta nei šalta?

– Aišku, malonu. Aš ten praleidau trejus metus. Džiaugiuosi dėl tos organizacijos ir jos prezidento Masai Ujiri, kurį pažįstu nuo 16-os metų. Kai jis dar buvo Denveryje, pašaukė mane NBA naujokų biržoje, o tada pasirašė sutartį su manimi Toronte.

Žinau jį dar nuo tada, kai jis dirbo skautu, o aš mokiausi vidurinėje. Tai, kaip jis kilo į savo karjeros piką, yra įspūdinga. Pasveikinau Masai su titulu po to, kai jie laimėjo.

– NBA aukso žiedą pretenduoja gauti ir J. Valančiūnas, nes pusę šio sezono jis visgi atstovavo „Raptors“. Kaip manote, ar taip gautas žiedas būtų ko nors vertas?

– Nežinau, čia jau Jono reikia klausti. Jis Toronte praleido daug metų. Čia jo sprendimas, ką priimti ir ką reikštų tas žiedas. O šiaip reikia paprasčiau į viską žiūrėti. Nuoskauda gal šiokia tokia ir būtų, bet nepamirškime to, kad tu juk uždirbi beveik 18 mln. JAV dolerių.

Tai yra įspūdingas ir sunkiai paaiškinamas dalykas, kokius pinigus žaidėjai gauna. Ir už ką? Už krepšinį. Todėl nereikia čia visko asmeniškai priimti. Tai yra verslas ir „Raptors“ padarė sprendimus, kurie, kaip matome, jiems pasiteisino. Manau, viskas pasiteisino ir Jonui Memfyje. Jis parodė savo kitą veidą ir žaidimą, gavo daug laiko pasireikšti ir įrodė, kad gali puikiai jį išnaudoti.

Ir viena pusė laimėjo, ir kita, tik tiek, kad Jonas – šiuo metu be žiedo. Bet gal tą žiedą ir su Jonu jie būtų laimėję. Vis tiek Torontui juk sukrito labai daug dalykų ir sėkmės, nes jei Kevinas Durantas būtų buvęs sveikas, „Raptors“ tikrai nebūtų nieko laimėję.

– O tas J. Valančiūno iškeitimas į M. Gasolį kiek pagerino jų šansus finale? Tarkime, jei tie mainai nebūtų įvykę, ar „Raptors“ būtų buvę sunkiau sukurti tai, ką jie dabar sukūrė?

– M. Gasolis gerai įsipaišė Toronte. Jis jiems davė gynybą. Matėme, kad per visas atkrintamąsias nė vienas aukštas žmogus nedominavo prieš „Raptors“ priekinę liniją. Taigi, Marcas puikiai įsiliejo. Vis tiek visi žinojo, kad Kawhi Leonardas bus tas žaidėjas, kuris mes po 40 taškų, tada dar yra Kyle'as Lowry, Pascalis Siakamas. M. Gasoliui buvo paliktas tas daugiau gynybinis vaidmuo ir jis jį gerai atliko. Bet gal tai ir Jonas būdų padaręs, sunku dabar pasakyti. Nemanau, kad M. Gasolis lėmė tą pergalę, viskas vis tiek priklausė nuo K. Leonardo.

– Net ir praradę Klay'ų Thompsoną „Warriors“ sugebėjo išlikti šeštose rungtynėse ir galėjo išplėšti pergalę, bet Stephenas Curry, lemiamu metu būdamas apylaisvis, nepataikė tritaškio. Kodėl Stephui taip nesiseka tokiais atsakingais momentais?

– Buvo geras derinys, nes jie išvedė geriausią pasaulio metiką beveik laisvam tritaškiui. Dėl to nėra jokių klausimų. Bet aš mačiau tokius skaičius, kad S. Curry statistika atkrintamosiose, kai jis paskutinę minutę savo metimu gali persversti rezultatą, yra 0 iš 8. Tai parodo, kad kol kas jis nėra tas žaidėjas, kuriam gali patikėti ištraukti rungtynes, o superžvaigždės tai turi daryti.

– Linai, visas dešimt pastarųjų dviejų NBA superfinalų rungtynes laimėjo tos komandos, kurios tą vakarą taikliau metė tritaškius: pernai 4/0, šiemet – 6/0. Ar galima sakyti, kad tai jau tendencija ir kad tritaškių svarba NBA lygoje yra neįkainojama?

– Čia jau yra tendencija, kuri tęsiasi seniai. Gaila, kad aš ne tuo metu žaidžiau NBA, kai visa tai prasidėjo (šypsosi). Tritaškiai tau daug ką atleidžia. Jei tu remsiesi dvitaškiais, turi sužaisti idealias rungtynes. Tritaškis tapo labai vertingu dalyku ir tai tikrai nesikeis. Matome, kad ir Torontas apsistatęs metikais, nes beveik visi gali pataikyti – tiek ir Serge'as Ibaka, tiek ir M. Gasolis. NBA nesiruošia keistis ir manau, kad kuo toliau, tuo daugiau tų tritaškių bus išmetama.

– J. Valančiūnas priėmė kiek nelauktą sprendimą ir nutraukė savo dabartinę sutartį su „Grizzlies“, pagal kurią per metus būtų gavęs 17,6 mln. JAV dolerių, bei tapo laisvuoju agentu. Kodėl jis taip galėjo pasielgti?

– Visų pirma, čia jo ir agento sprendimas jau žinant kažkokią informaciją. Pinigų suma, kurios atsisakyta, yra didelė, todėl jie turi kažką žinoti. Šie metai Jonui būtų buvę paskutiniai pagal sutartį, todėl jie galėjo būti nelengvi: naujas treneris ir neaiški Memfio vizija.

Manau, dabar bus arba ilgalaikė sutartis su „Grizzlies“, arba su kažkuria kita komanda, bet tikiuosi, kad ji bus dar didesnė ir Jonas uždirbs dar daugiau pinigų. Tada bus ir Lietuvai gerai, ir visiems kitiems.

Visas pokalbis ir laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.