Savo arenoje paleidę antrąjį mačą, kai traumą patyrė vienas svečių lyderių Klay'us Thompsonas, torontiečiai NBA sezono nesugebėjo uždaryti ir per penktąjį susitikimą, nors jo pabaigoje jau matavosi aukso žiedus: GSW labai greitai neteko Kevino Duranto, vėliau ir Kevono Looney, o „Raptors“ likus žaisti 3 minutes pirmavo šešiais taškais (103:97) bei dar turėjo kamuolį savo rankose.

Vis dėlto ne laiku paimta Nicko Nurse'o minutės pertraukėlė apvertė viską aukštyn kojomis: „Kariai“ vieną po kito smeigė tris tritaškius iš eilės ir stebuklingai išsigelbėjo, nes lemiamas Kyle'o Lowry metimas aidint sirenai skriejo į lentos kampą – 106:105. Taigi serija net ir be, ko gero, labai ilgam iškritusio K. Duranto tęsiasi: nors joje vis dar 3:2 priekyje yra buvusi Jono Valančiūno komanda, jau penktadienio rytą rezultatas gali tapti lygus.

Ryškūs NBA supefinalo favoritai vis dar išlieka kanadiečiai, kurių triumfo tikimybė vertinama maždaug 70 procentų, kai dabartinių čempionių – tik apie 30 proc. Tiesa, artimiausiose rungtynėse Ouklande daugiau galimybių teikiama „Warriors“, tad serijoje gali prireikti ir maksimalaus mūšių skaičiaus – visų septynių.

Nejaugi „Raptors“ nepasinaudos istoriniu šansu ir superfinale tobulai jiems sukritusiomis kortomis? Ar jie išsigando ranka pasiekiamų aukso žiedų? Kas lėmė tokią chaotišką ir nepavykusią paskutinę jų ataką, galėjusią atnešti titulą, bet pasibaigusią metimu į lankas? Kodėl Kawhi Leonardas išjungė savo vidinį Michaelą Jordaną? Kaip paaiškinti keistus trenerio N. Nurse'o sprendimus ir šeimininkų fanų džiaugsmą, kai K. Durantas patyrė rimtą traumą? Kieno pusėje dabar psichologinis pranašumas? Ir ar „Warriors“ vardan KD gali laimėti dar du mačus bei palikti varžovus prie suskilusios geldos?

Karštas pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Iš viršaus“ su NBA komentatoriumi Roku Grajausku.


– K. Durantas, sukandęs dantis, visgi pasirodė šiame superfinale, bet aikštėje teišbuvo kiek daugiau nei vieną kėlinį ir tada lygioje vietoje sukniubo susiėmęs už savo Achilo. Kaip šis epizodas keičia seriją ir ar „Warriors“ yra pajėgūs laimėti ją be Kevino?

– Įsitikinome, kad yra. Ta trauma, preliminariais duomenimis, yra sunkiausia, kokia tik gali būti – K. Durantui veikiausiai plyšo Achilas, tad ji gali kaip tik sutelkti „Warriors“. Visos serijos metu buvo neaišku, K. Durantas žais ar ne, ir tie klaustukai psichologiškai sunkė komandą, o dabar jau Torontui atsirado daugiau spaudimo.

– Paskutiniame mače likus žaisti 3 min. atrodė, kad „Raptors“ visiškai kontroliuoja situaciją (103:97), o „Warriors“ jau tuoj kapituliuos, bet po kontroversiškos N. Nurse'o minutės pertraukėlės šeimininkai pralaimėjo atkarpą 0:9 ir itin apmaudžiai išleido pergalę. Kas jiems nutiko?

– „Warriors“ toje vietoje paėmė viršų emociškai. Jie atsiliko ir žinojo, kad nebėra kur trauktis. Būtent tada su visa savo čempioniška patirtimi jie tapo pavojingiausiais, kokiais tik gali būti. Tai buvo tas sužeisto žvėries sindromas: jie parodė savo dantis, ypač gynyboje, nes per likusį laiką į savo krepšį praleido tik du taškus.

„Raptors“ tikrai turėjo daugiau nei auksinę galimybę. Tunelyje jiems jau buvo išneštas trofėjus ir stovėjo Billas Russellas, pasiruošęs sveikinti nugalėtojus bei įteikti finalo MVP apdovanojimą. Tai buvo taip arti, kad arčiau atsidurti nelabai ir įmanoma. Nuoširdžiai atrodė, kad Torontas turi šitas rungtynes, o savo vidinį M. Jordaną įjungęs K. Leonardas ištempė komandą. Bet galiausiai viskas apsisuko.

Žinoma, čia reikia atiduoti maksimalius komplimentus ir „Warriors“ už tą neįtikėtiną atkarpą susitikimo pabaigoje. Apskritai tai buvo vienos dinamiškiausių, gražiausių ir įvykių kupiniausių rungtynių, kokias mačiau per pastaruosius penkerius metus.

– Kai kurie NBA ekspertai tvirtina, kad „Raptors“ jau turėjo būti laimėję šią seriją 4:0, nes tik per plauką paleido antrąjį susitikimą savo arenoje. Ar dabar po antros tokios apmaudžios nesėkmės namuose kanadiečiai nepradės abejoti savo jėgomis?

– Žinoma, emocinę persvarą dabar turi „Warriors“. Manau, jie dabar savimi labiau tiki, o torontiečiai kaip tik gali dar labiau pradėti savimi abejoti. Jei paaiškės, kad K. Durantui iš tiesų trūko Achilas, tai bus milžiniškas psichologinis postūmis Ouklando komandai, kadangi ji stengsis laimėti vardan jo ir jam.

– Atsižvelgiant į tai, kiek nuostolių šiuo metu turi „Warriors“, ar jiems penktadienio rytą paprasčiausiai užteks kūnų atlaikyti „Raptors“ fiziškumą ir sudėties gylį?

– Įdomu, kaip klostysis tos rungtynės, kadangi emocinį užsivedimą jie turės nežmonišką. O kaip Steve'as Kerras surotuos komandą ir išdėlios žaidėjų minutes, labai didelis klausimas. Vienaip ar kitaip „Warriors“ tikrai nepasiduos – net ir tada, jeigu atsiliks dviženkliu skirtumu. Stephenui Curry, K. Thompsonui ir Draymondui Greenui tenka didžiuli, milžiniški ir masyvūs krūviai, bet tai – NBA finalas, kuriame tu arba laimi, arba žiūri, kaip tavo akivaizdoje švenčia kiti.

– Rokai, o ar nenublanktų „Raptors“ triumfas prieš tokią apdaužytą varžovų komandą, net jeigu Kanados klubas ir taptų čempionais?

– O ar nublanko „Golden State Warriors“ titulas 2015 m. dėl to, kad LeBronas Jamesas žaidė be Kyrie Irvingo ir Kevine'o Love'o? Žvelgiant iš istorinės perspektyvos – kaip ir ne. Liko tik kaip detalė. Šioje serijoje tai būtų daug ryškesnė siužetinė linija, tačiau jeigu „Raptors“ laimėtų, Kanados sirgaliams visos tos traumos nė kiek nerūpėtų. Kanadai tai būtų net ne nedarbo diena, o nedarbo savaitė, jeigu ne mėnuo. Ir tai nesumažintų jų šventės.

Visa laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.