Steve‘o Kerro vadovaujamos krepšinio dinastijos pasiekimas – daugiau nei įspūdingas. Penkis kartus iš eilės finaluose žaisti iki šiol buvo pavykę tik ištisą dešimtmetį (1957-66) lygoje dominavusiems Billo Russello Bostono „Celtics“.

Nors neprilygstamoji Bostono klubo serija atrodo iš tiesų sunkiai suvokiama, jų rezultatams didelės įtakos turėjo laikotarpio kontekstas. Minėtąjį dešimtmetį NBA pradėjo turėdama vos 8 komandas, o 1965-66 metų sezone šis skaičius jau buvo pradėjęs savo augimą – tąsyk dėl titulo varžėsi 9 klubai.

Anais laikais dėl „Celtics“ hegemonijos labiausiai nukentėjo NBA logotipe įamžintas Los Andželo „Lakers“ atakuojantis gynėjas Jerry Westas. Galingą tandemą su Elginu Bayloru septintojo dešimtmečio pradžioje sudaręs krepšininkas Bostono klubui iki minėtųjų 1967-ųjų finale nusileido net keturis kartus.

Nors šiandieninėje Toronto komandos sudėtyje nėra nė vieno superfinalo etape „Warriors“ nusileidusio krepšininko, savo istorinio dominavimo metu Kalifornijos klubas netiesiogiai sugriovė visą eilę Vakarų konferencijos komandų. Prie šio sąrašo galima pridėti ir praėjusią vasarą su LeBronu galiausiai atsisveikinusius „Cavaliers“, dvi pastarąsias finalo serijas pralaimėjusius skaudžiu rezultatu 1:8.

Visi trys galimybę atsikeršyti Ouklando komandai turėsiantys krepšininkai „Raptors“ sudėtyje atsidūrė mainų keliu. Ir jų visų išgyventas nesėkmes galima išdėlioti chronologine eilės tvarka – nuo pat pirmojo vyriausiojo trenerio Kerro sezono „Warriors“ organizacijoje.

Susipažinę su ispano Marco Gasolio keršto motyvais ir atsiminę dėl ko nuoskaudas varžovams vis dar jaučia Serge‘as Ibaka, prieš pat superfinalo serijos pradžią negalime praleisti dar vieno, neabejotinai ryškiausio Toronto klubo krepšininko – Kawhi Leonardo.

2017-ieji: Kawhi karjeros San Antonijuje pabaigą pradėjusi ir NBA taisykles pakeitusi akimirka

Kawhi Leonardas

2016-17 metų NBA pirmenybės buvo pažymėtos jų išvakarėse Kevino Duranto priimtu sprendimu. Iš Oklahomos „Thunder“ į „Golden State Warriors“ sparnus pakėlęs krašto puolėjas mažiausiai trims metams sutrikdė lygos jėgų balansą ir leido Ouklando organizacijai suburti vieną talentingiausių visų laikų komandų.

Praėjusiame sezone daug jėgų lenktynėse dėl geriausio visų laikų rezultato (73-9) iššvaistę Steve‘o Kerro auklėtiniai atkrintamųjų varžybų finišo tiesiojoje subyrėjo pirmaudami 3-1 ir atidavė superfinalo seriją bei NBA čempionų žiedus LeBrono Jameso vedamiems Klivlando „Cavaliers“.

Integruodami Durantą į savo žaidimo schemas Kalifornijos atstovai atrodė pasiryžę nekartoti savo klaidų ir nepersistengti reguliariajame sezone. Nepaisant to, „Warriors“ iškovojo 67 pergales ir trečius metus iš eilės užfiksavo geriausią reguliariojo sezono rezultatą visoje lygoje.

Naujai sudarytas Duranto, Stepho Curry ir Klay Thompsono trejetas rinko net po 72,7 taško per rungtynes, vieną geriausių karjeros sezonų sužaidęs Draymondas Greenas pagaliau iškovojo išsvajotąjį geriausiai besiginančio lygos krepšininko apdovanojimą, o ant atsarginių žaidėjų suolelio Ouklando ekipa turėjo du patyrusius „apsaugininkus“ – Mattą Barnesą ir Zazą Pačuliją.
Mattas Barnesas, Zaza Pačulija

Sąlyginai įspūdingas reguliarusis sezonas – po 73 pergalių praėjusiais metais nustebinti lygos gerbėjus buvo sunkiau nei sunku – tapo tik pamatu neprilygstamam spurtui atkrintamosiose varžybose.

Pirmajame Vakarų konferencijos etape „Warriors“ nepaliko jokių vilčių Portlando „Trail Blazers“ komandai ir sutrypė varžovus rezultatu 4:0. Konferencijos pusfinalyje Aukso valstijos karių laukė iš pirmo žvilgsnio grėsmingesnis varžovas: Gordono Haywardo vedami ir po penkerių metų pertraukos į atkrintamąsias grįžę Jutos „Jazz“.

Kibia gynyba pasižymėję „džiazmenai“ pirmame etape eliminavo dėl traumų Blake‘o Griffino ir Chriso Paulo netekusius Los Andželo „Clippers“ ir kėsinosi mesti rimtą iššūkį čempionų titulą susigrąžinti siekusiems „Warriors“. Realybė pasirodė besanti daug niūresnė – Ouklando komanda laimėjo dar vieną seriją sausu rezultatu, visose ketveriose rungtynėse švęsdama pergales dviženkliais skirtumais. Bendru 60 taškų deficitu seriją pralaimėję „Jazz“ po sezono buvo priversti atsisveikinti su į Bostoną persikėlusiu savo lyderiu Haywardu.

Pagreitį įgavę „Warriors“ eilinį kartą žengė į Vakarų konferencijos finalą, kuriame jų laukė dvi apysunkes serijas prieš Memfio „Grizzlies“ ir Hjustono „Rockets“ identiškais rezultatais 4-2 laimėję San Antonijaus „Spurs“.

Tąsyk galvoti apie kerštą galėjo būtent Ouklando komanda, kurią 2013-ais metais „Spurs“ konferencijos pusfinalyje eliminavo tuo pačiu rezultatu 4-2. Tuometinėje „Warriors“ sudėtyje jau buvo Stephas Curry (24-ių metų amžiaus), Klay Thompsonas (22), Draymondas Greenas (22) bei Andrew Bogutas (28).
Stephenas Curry, Klay Thompsonas

Savo ruožtu, Teksaso klubas dar galėjo į kovą mesti garbaus amžiaus sulaukusius Timą Duncaną (36), Manu Ginobili (35), Tony Parkerį (30) ir net Tracy McGrady (33), tačiau komandoje vis ryškesnį vaidmenį atliko ir po 26,7 taško kartu rinkęs Kawhi (21) ir Danny Greeno (25) duetas.

Pastarieji du krepšininkai, jau šiąnakt pradėsiantys kovą dėl dar vieno NBA čempiono titulo, savo svarbą tuomet jų atstovautai komandai demonstravo ir 2017-ais metais.

Duranto prisijungimas prie „Warriors“ iš lenktynių dėl MVP titulo faktiškai eliminavo tiek patį KD, tiek dvejus metus iš eilės šį trofėjų nuskynusį Curry. Nors naudingiausiu lygos žaidėju tąsyk tapo pirmą kartą trigubo dublio vidurkį fiksavęs Russellas Westbrookas, po 25,5 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo rinkęs bei sau būdinga puikia gynyba pasižymėjęs Leonardas šiose lenktynėse užėmė trečiąją vietą.

Nepaisant to, konferencijos finalo išvakarėse niekas nelaikė San Antonijaus klubo realiu grėsmingųjų „Warriors“ konkurentu. Tačiau kiek daugiau nei 28 minutes „Spurs“ daužė visas ekspertų prognozes į šipulius.

Triukšmingoje „Oracle“ arenoje varžovų nepabūgę Greggo Popovičiaus auklėtiniai po pirmojo ketvirčio jau turėjo 14 taškų persvarą, o antrame kėlinuke jų pranašumas pasiekė stulbinančią 25 taškų ribą. NBA apžvalgininkams jau bekuriant antraštes apie sensacingą antausį Ouklande neįtikėtiną „Spurs“ spurtą vienu kontroversiškiausių epizodų per pastarąjį dešimtmetį nutraukė Pačulija.

Iki trečiojo kėlinuko pabaigos likus 7 minutėms ir 55 sekundėms svečiai iš San Antonijaus pirmavo įtikinamai – 76:55. 24 taškus per 24 minutes iki tos akimirkos pelnęs Kawhi kairiajame atakos kampe išmetė tolimą metimą, po kurio Zaza žengė du didelius žingsnius link ant parketo besileidusio varžovo. Kaip sako garsus priežodis, visa kita – jau istorija.

Tose pačiose rungtynėse Leonardas jau buvo susižeidęs kairiąją čiurną po kontakto su komandos draugu Davidu Lee. Antrojo tokio pat pobūdžio krašto puolėjo organizmas nebeatlaikė – nors Kawhi skausmo perkreiptu veidu dar sumetė abu baudų metimus, iš karto po jų „Spurs“ lyderis nušlubčiojo į rūbinę ir į aikštę nebegrįžo nei šiose, nei likusiose serijos rungtynėse.

Po šio epizodo „Warriors“ akimirksniu spurtavo 18:0 ir perėmė žaidimo kontrolę į savo rankas. Nors šį susitikimą būsimieji čempionai laimėjo tik 113:111, likusiose trejose rungtynėse Kalifornijos krepšininkai teksasiečius nušlavė net 62 taškų skirtumu ir užtikrintai žengė į finalą išlaikydami tobulą atkrintamųjų varžybų rezultatą – 12-0.

Pačulijos veiksmas iššaukė griežtą NBA lygos reakciją. Po šio epizodo pirmenybių teisėjai buvo paskatinti itin atidžiai vertinti bet kokį panašaus plauko incidentą bei įgalinti už panašaus pobūdžio veiksmus skirti nesportinę pražangą.

Nors žodžių junginys „Pačulijos taisyklė“ daugumai lygos gerbėjų visų pirma asocijuojasi su Visų žvaigždžių rinkimų formato pakeitimu, Kawhi trauma įamžino aukštaūgį kitame kontekste – Zazos veiksmų nekaltumu šiandien tiki turbūt tik ištikimiausi Sakartvelo krepšinio gerbėjai.

Nors Ouklando komandos „apsaugininko“ sukeltos Leonardo čiurnos traumos ir faktiškai visą 2017-18 metų sezoną išbraukusios problemos su dešiniuoju šlaunies raumeniu tiesioginės sąsajos nėra ir turbūt niekada nebus įrodytos, po šio epizodo Kawhi daugiau niekada vilkėdamas „Spurs“ aprangą pilna jėga nesužaidė nė vienų rungtynių.

Ironiška ir tai, jog San Antonijaus klubas 2018-ųjų metų atkrintamosiose varžybose vėl susitiko su „Warriors“ ekipa. Tąsyk „Spurs“ pirmajame etape čempionams nusileido 1-4, o paskutinės šios serijos rungtynės tapo paskutiniuoju Ginobili ir Parkerio San Antonijaus klube sužaistu susitikimu.

Po ilgai užsitęsusios dramos į Toronto klubą iškeistas Kawhi jame žaidžia geriausią atkrintamųjų varžybų atkarpą savo karjeroje – 31,2 taško, 8,8 atkovoto kamuolio, 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 perimto kamuolio per rungtynes. Į finalą „Raptors“ komandą ištempusi neabejotinai tyliausia NBA superžvaigždė jau šiąnakt turės pirmąją galimybę lemiamų sezono kovų etape atsilyginti „Warriors“ už suplėšytą karjeros San Antonijuje puslapį.

Pirmosios Toronto „Raptors“ ir „Golden State Warriors“ NBA superfinalo serijos rungtynės startuos šiąnakt, 4 val. Lietuvos laiku. Mūsų šalyje susitikimą tiesiogiai transliuos SPORT1 televizija.