Nors svečiai iš Teksaso į Memfį atvyko laimėję dvylika iš trylikos pastarųjų rungtynių, susitikimą su gerokai didesniu pasitikėjimu savimi pradėjo „FedEx Forum“ arenos šeimininkai. Grizliai pataikė visus keturis pirmuosius mestus tritaškius, o po šios serijos eilė imtis iniciatyvos atėjo aukštaūgiui iš Lietuvos.

Varžovų gynybą it popierių lankstęs JV į „Rockets“ krepšį vieną po kito sumetė šešis taiklius metimus – keturis dvitaškius ir dvi baudas – ir pelnęs 10 taškų iš eilės padėjo tarp Vakarų konferencijos autsaiderių žengiančiai Memfio komandai netikėtai susikrauti dviženklį pranašumą.

Nors savo pasirodymą antrajame ketvirtyje Jonas pradėjo trimis paeiliui prarastais kamuoliais, neužilgo jam pavyko pratęsti savo taiklių metimų seriją. Iki ilgosios pertraukos visus šešis mestus dvitaškius pataikęs vidurio puolėjas spėjo surinkti 19 taškų.

Antrąją susitikimo pusę „Grizzlies“ pradėjo ir toliau pavyzdingai laikydamiesi J. B. Bickerstaffo ir likusio trenerių štabo paruošto žaidybinio plano. Hjustono komanda beveik neturėjo galimybių naudotis pagrindiniais savo ginklais – taikliais tritaškiais ir dažnomis kelionėmis prie baudų metimo linijos. Nepaisant to, rezultatyviausias šio sezono NBA krepšininkas Jamesas Hardenas po trijų ketvirčių turėjo 29 taškus, tačiau „Rockets“ atsiliko net 78:97.

Ketvirtasis ketvirtis nuo pirmųjų trijų skyrėsi kaip diena ir naktis. Taiklius tolimus metimus smaigstyti pradėjo Geraldas Greenas, Chrisas Paulas, P. J. Tuckeris ir Hardenas, o per lemiamas dvylika minučių net 9 tritaškius pataikę Hjustono krepšininkai sugebėjo išlyginti rezultatą ir išplėšti pratęsimą.

Nors psichologinis pranašumas papildomo laiko pradžioje priklausė milžinišką deficitą panaikinusiems „Rockets“, Memfio krepšininkai sugebėjo išlaikyti discilpinuotumą ir šaltakraujiškumą. Valančiūnas rinko taškus baudų metimais, itin svarbų tritaškį pataikė Chandleris Parsonsas, o Conley dvitaškis po prasiveržimo suteikė šeimininkams 5 taškų persvarą ėmus tiksėti paskutinei pratęsimo minutei.

Iš pirmo žvilgsnio saugi persvara netruko ištirpti – viso net 57 taškus šiąnakt pelnęs Hardenas pataikė beprotiškai sudėtingą tritaškį, o po kelių akimirkų Delonui Wrightui praradus kamuolį išlygino rezultatą metimu iš po krepšio.

Paskutinio metimo teisė pirmajame pratęsime priklausė Memfio klubui. Ilgai kamuolį kontroliavęs Conley galiausiai įsiveržė į baudos aikštelę, tačiau ten jį pasitiko puikią gynybą pademonstravę svečiai. Įžaidėjo mestas kamuolys net nelietė lanko, bet po krepšiu jį nuo Clinto Capelos galvos nuėmė rungtynes išgelbėjęs Valančiūnas. Aukštaūgis iš Šveicarijos buvo priverstas stabdyti lietuvį pražanga iki pratęsimo pabaigos likus vos 0,1 sekundės.

Pataikydamas pirmąjį baudos metimą JV ne tik išplėšė netikėtą pergalę „Grizzlies“ komandai, bet ir pasiekė naują savo NBA karjeros rezultatyvumo rekordą. Net 36 minutes aikštėje praleidęs uteniškis per jas surinko 33 taškus (10/19 met., 0/2 trit., 13/17 baud.), 15 atkovotų kamuolių, vieną rezultatyvų perdavimą ir 5 klaidas.

Ankstesnį karjeros rekordą Jonas buvo pasiekęs 2016-ųjų spalio 26-ą dieną vykusiose rungtynėse su Detroito „Pistons“ klubu. Tąsyk Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės aukštaūgiui pavyko surinkti 32 taškus ir 11 atkovotų kamuolių.

Per visą lygos istoriją tokius ar aukštesnius pelnytų taškų ir atkovotų kamuolių rodiklius užfiksuoti pavyko tik vienam Lietuvos krepšininkui – 2004-ų metų lapkričio 3-ią tam padariusiam Žydrūnui Ilgauskui (35 taškai ir 18 atkovotų kamuolių).

Memfio ekipa namuose laimėjo jau ketvirtąsias rungtynes iš eilės. Skaičiuojant bendrus rezultatus, Tenesio valstijos klubas iškovojo penkias pergales per pastaruosius septynis sužaistus susitikimus.

„Grizzlies“: Mike‘as Conley 35 (6/9 trit., 8 rez. perd.), Jonas Valančiūnas 33 (15 atk. kam.), Bruno Caboclo 15, Chandleris Parsonsas 11 taškų.

„Rockets“: Jamesas Hardenas 57 (18/39 met., 9/17 trit., 12/12 baud., 7 atk. kam., 8 rez. perd.), Chrisas Paulas 18 (7 atk. kam., 7 rez. perd.), Clintas Capela 14 taškų (10 atk. kam.).

Artimiausias rungtynes Memfio komanda naktį iš penktadienio į šeštadienį žais Orlande, kur Grizlių laukia akistata su vietos „Magic“ klubu.