2015-ųjų metų sausio 12-ą dieną dėl aukščiausių tikslų tuomet kovojęs Memfio klubas atliko trišalius mainus su Naujojo Orleano „Pelicans“ ir Bostono „Celtics“ klubais.

Grizliai siekė sustiprinti savo lengvojo krašto puolėjo poziciją ir Bostonui už Jeffą Greeną perleido prie 35-ojo gimtadienio artėjusį Tayshauną Prince‘ą bei ateities pirmojo rato šaukimą.

Vienu dažniausiai adresą keitusių lygos krepšininkų tapęs Greenas padėjo Memfio klubui užbaigti sezoną su 55 pergalėmis, tačiau praėjus vos kiek daugiau nei metams buvo išmainytas į Los Andželo „Clippers“.

Karjerą baigęs Prince‘as šiuo metu dirba specialiuoju generalinio vadybininko Chriso Wallace‘o konsultantu tame pačiame „Grizzlies“ klube. Taigi, iš trijų mainų komponentų aktualumą šiandien išlaiko tik vienas – ateities pirmojo rato šaukimas.

Tayshaunas Prince'as, J. B. Bickerstaffas

Būtent 2019-ųjų vasarą vyks ta birža, kurioje Memfis galimai perleis savo šaukimą „Celtics“ organizacijai. Tačiau, kaip įprasta NBA lygoje, šiame susitarime galioja protekcijos – Grizliai pasiliks savo šaukimą, jei jis biržoje bus vienas iš pirmų aštuonių (eilės tvarką iš esmės lemia reguliariojo sezono rezultatai).

Tačiau jei „Grizzlies“ šiais metais išlaiko savo šaukimą, jų įsipareigojimas Bostono klubui niekur nedingsta.

Tokiu atveju Memfio klubas „Celtics“ turėtų atiduoti savo 2020-ųjų metų šaukimą, apsaugotą pirmajam eilės tvarkos šešetui. Jei ir šis scenarijus susiklostytų taip, jog Grizliai išlaikytų pasirinkimo teisę, jie galiausiai turėtų perleisti Bostonui 2021-ųjų metų šaukimą.

Nors tikslas „netapti viena iš aštuonių blogiausių lygos komandų“ skamba daug liūdniau, nei „pagaliau patekti į NBA superfinalus“, naujojoje savo darbovietėje Jonas vis tiek turi dėl ko kovoti.

Tą vasarą visos apsaugos dingtų – „Celtics“ perimtų šaukimą net tuo atveju, jei Memfio klubas laimėtų naujokų biržos loteriją ir gautų teisę pirmajam pasirinkimui.

Šioje situacijoje būtų galima ginčytis dėl ilgalaikės klubo vizijos.

Memfio organizacijos ašimi šiuo metu laikomas naujokas Jarenas Jacksonas, kuriam piešiama ateities klubo veido perspektyva. Per artimiausius dvejus metus prijungus prie jo pirmojo aštuntuko ir pirmojo šešetuko šaukimus, Grizliai teoriškai galėtų turėti solidų branduolį ir 2020-21 metų sezone vėl kovoti dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau organizacijos sprendimą diktuoja dvi aplinkybės. Pirmoji iš jų – ateinančios biržos bendrojo talento lygio vertinimas.

Ekspertų manymu, pirmieji trys šaukimai veikiausiai taps ryškiomis lygos žvaigždėmis. Tai – Zionas Williamsonas, R. J. Barrettas ir Ja Morantas. Bet po jų išsirikiavę krepšininkai savo talento lygiu ženkliai nusileidžia šiam trejetukui.

Čia derėtų atsiminti, jog ekspertų prognozės ne visada išsipildo. Labai panašūs vertinimai plačiai skambėjo ir prieš 2017-ųjų metų biržą, kurios metu į lygą atėjo Jaysonas Tatumas, De‘Aaronas Foxas, Lauri Markkanenas, Johnas Collinsas ar Donovanas Mitchellas. Tie du krepšininkai, kurie buvo laikomi ryškiausiais talentais, paradoksaliai tapo per pirmus du sezonus gerokai nuvylusiais žaidėjais – tai Markelle Fultzas ir Lonzo Ballas.

Kitas aspektas, skatinantis Grizlius kuo greičiau atsikratyti kaip apynasrio uždėtų įsipareigojimų „Celtics“, yra per didelė rizika pradėti sezoną su absoliučiai neapsaugoto šaukimo atidavimo prievole.

Per dvejus metus Memfio klubas gali ryškiai sustiprėti, tačiau gali ir nusiristi į NBA dugną – niekas nėra apsaugotas nuo traumų, o ateinančių dvejų metų šaukimai taip pat gali būti iššauti pro šalį. Virš generalinio vadybininko Wallace‘o galvos vis dar kabo 2009-ais metais antruoju šaukimu pakviesto Hasheemo Thabeeto šmėkla.

Stephas Curry, Hasheem Thabeetas, Ricky Rubio, Blake'as Griffinas, Jamesas Hardenas

Pats Memfio klubas oficialiai neslepia šios pozicijos ir siekio iškristi iš pirmojo naujokų biržos aštuntuko. Tą iliustruoja ir komandos rezultatai – Valančiūnui ir Mike‘ui Conley demonstruojant labai aukšto lygio žaidimą, Grizliai pirmą kartą nuo lapkričio mėnesio iškovojo tris pergales iš eilės.

Sėkminga sezono atkarpa leido Grizliams pasiekti Jono galimai minėtąją aštuntą vietą. Aštuntą, skaičiuojant iš kitos turnyrinės lentelės pusės – 28 pergales iškovojęs Memfio klubas šiuo skaičiumi lenkia Niujorko „Knicks“ (13), Klivlando „Cavaliers“ (16), Finikso „Suns“ (16), Čikagos „Bulls“ (19), Atlantos „Hawks“ (23), Dalaso „Mavericks“ ir Vašingtono „Wizards“ (po 27 pergales).

Jei Tenesio klubas sezoną užbaigs kaip aštunta blogiausia lygos komanda, remiantis NBA naujokų biržos loterijos galimybėmis jų šansas perleisti šaukimą Bostonui sieks 39,3 proc., o pakilti į pirmąjį biržos ketvertą – 26,2 proc.

Daug saugiau Grizliai galėtų jaustis aplenkę dar bent vieną lygos komandą. Jei jiems pavyktų užimti devintą nuo galo turnyrinės lentelės vietą, tikslas atiduoti šaukimą „Celtics“ būtų daug lengviau pasiekiamas – net 79,7 proc.

Per likusias 14 sezono rungtynių Memfio komandai, be abejo, reikia stengtis iškovoti kuo daugiau pergalių, tačiau ir tikėtis bent vienos iš aukščiau žengiančių ekipų nesėkmių serijos. Po 30 pergalių savo kišenėse šiuo metu turi Naujojo Orleano „Pelicans“, Los Andželo „Lakers“ ir Šarlotės „Hornets“ klubai.

Nors tikslas „netapti viena iš aštuonių blogiausių lygos komandų“ skamba daug liūdniau, nei „pagaliau patekti į NBA superfinalus“, naujojoje savo darbovietėje Jonas vis tiek turi dėl ko kovoti.

Sėkmingas jo žaidimas turėtų džiuginti ne tik Lietuvoje esančius jo sirgalius ar „Grizzlies“ komandos gerbėjus, bet ir klubo vadovybę, su nerimu skaičiuojančią tikimybes ir laukiančią naujokų biržos loterijos.

Maža to, ši keista pereinamoji Memfio sudėtis labai greitai sugebėjo tapti darnia, pasiaukojančia ir savo ryžtu bei kovingumu žavinčia komanda.

Vos išgirdęs, kad JV tęs savo karjerą „Grizzlies“ klube, ne juokais nusivyliau galvodamas, jog teks kelis kartus per savaitę atidžiai stebėti pralaimėjimus kaupiančios komandos žaidimą. Tačiau Tenesio krepšininkai mano nuomonę apvertė vos per kelerias rungtynes – žiūrėti kaip kaunasi Grizliai yra viena maloniausių šio sezono staigmenų. Rekomenduoju pabandyti!