Ketvirtadienio vakarą į Joną Valančiūną, patį kartais vadinamą „Lithuanian Lightning“, trenkė mainų žaibas: septynis sezonus Toronte praleidęs lietuvis buvo paprašytas susikrauti savo lagaminus ir atlaisvinti vietą naujam centrui – Marcui Gasoliui.

Jis yra vienas tokių, dėl kurio mes ir priėmėme šį svarbų sprendimą.
Chrisas Wallace'as

Kartu su Jonu į Memfį „Raptors“ išsiuntė Deloną Wrightą, C. J. Milesą ir 2024-ųjų metų naujokų biržos antrojo rato šaukimą.

Po šių mainų septynerius metus Kanados ekipai atstovavęs 26-erių metų 213 cm ūgio Jonas Valančiūnas tapo Memfio klubo naujoku.

„Mes įsigijome vidurio puolėją, kuris yra vienas geriausių NBA lygoje. Toronto žiniasklaida jį labai giria. Jonas yra labai kovingas, žaidžia labai intensyviai.

Jis yra vienas tokių, dėl kurio mes ir priėmėme šį svarbų sprendimą.

Manome, kad J. Valančiūnas gali žaisti kartu su Jarenu Jacksonu, nes kitaip nebūtume sutikę su šiais mainais.

Valančiūnas yra tikras komandinis vyrukas, kuris kovoja dėl pergalių.

Galėsime išnaudoti jo metimus atšokus ir kitus turimus puolimo ginklus. Apskritai Jonas yra puikus papildymas tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.

Lietuvis atitinka daugybę mūsų keliamų kriterijų“, – J. Valančiūną gyrė „Grizzlies“ klubo vadovas.

„Visai tie vyrukai (iš Toronto) norėjo atvykti čia ir tęsti savo karjeras. Tai buvo geriausias sprendimas mums.

Siekiame sukurti konkurencingą komandą. Klausėmės įvairių patarimų. Mes dabar turime stengtis ateičiai.

Mes iš Toronto gavome žaidėjus, kurių norėjome ir šįkart sugebėjome išsaugoti komandoje Mike'ą Conley.

Ketiname likusioje sezono dalyje su naujokais siekti pergalių“, – žurnalistams kalbėjo Ch. Wallace'as.

Torontas už J. Valančiūną gavo 34-erių 216 cm ūgio veteraną Marcą Gasolį.

Į Torontą atvykstantis ispanas, kaip ir Valančiūnas, visą savo karjerą praleido Memfio klube. 34-erių metų ispanas čia rungtyniavo daugiau nei dešimtmetį, per kurį tapo rezultatyviausiu visų laikų „Grizzlies“ krepšininku.

Nieko nuostabaus, kad susitikimo su žurnalistais pradžioje savo kalbą klubo vadovas Ch. Wallace'as pradėjo padėka komandos simboliu tapusiam ispanui.

J. Valančiūnas iš antros geriausios Rytų konferencijos komandos (40/16), kuriai šiemet ranka pasiekiamas ir NBA superfinalas, persikėlė į antrą blogiausią Vakarų ekipą (22/34), kurios vienas pagrindinių sezono tikslų gali būti noras išsilaikyti lygos dugne – tarp aštuonių NBA autsaiderių, nes tik toks „pasiekimas“ leistų jai išsaugoti savo pirmojo rato šaukimą šių metų naujokų biržoje.

J. Valančiūnas debiutuoti gali jau artimiausią naktį, „Grizzlies“ (22/34, 14 vieta) namuose priims Vakarų konferencijos turnyro lentelės kaimynę Naujojo Orleano „Pelicans“ ekipą (25/31, 13 vieta).

„Raptors“ istorijos metraščiuose

Per šešis su puse Kanadoje sužaistų sezonų Valančiūnas spėjo įrašyti savo pavardę į visų laikų „Raptors“ statistinių lyderių sąrašus.

Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės vidurio puolėjas tarp daugiausiai rungtynių Toronto klube sužaidusių krepšininkų liko šeštas (470), ketvirtas tarp daugiausiai dvitaškių pataikiusių žaidėjų (2,129), antras pagal atkovotus kamuolius (3,961) ir septintas pagal pelnytus taškus (5,524).


Šią vasarą JV turės galimybę apsipsręsti dėl savo ateities. Žaidėjo teisę pratęsti sutartį turintis aukštaūgis galės ja pasinaudojęs uždirbti 17,6 milijono JAV dolerių 2019-20 metų sezone arba nepasinaudoti šia galimybe ir tapti neapribotu laisvuoju agentu.

2018-19 metų pirmenybėse iki patirtos traumos 30 rungtynių sužaidęs lietuvis jose fiksavo 12,8 taško ir 7,2 atkovoto kamuolio vidurkius, o iš žaidimo atakavo aukščiausiu savo karjeroje 58 procentų taiklumu.