Pasak buvusio San Antonijaus „Spurs“ žaidėjo Bruce'o Boweno, Europa dar niekada nebuvo tokia svarbi NBA lygai.

Giannis Antetokounmpo – vienas pagrindinių kandidatų tapti sezono MVP, Luka Dončičius – favoritas būtų išrinktas metų naujoku, Rudy Gobertas antrus metus iš eilės gali gauti geriausiai besiginančio žaidėjo titulą, o Domantas Sabonis pretenduoja į geriausio šeštojo žaidėjo apdovanojimą.

Negana to, matant gerus šį sezoną stebinančios Denverio „Nuggets“ ekipos rezultatus, galima numanyti, kad jos generalinio vadybininko Artūro Karnišovo pavardė skambės svarstant apie tai, kas šį sezoną turėtų atsiimti geriausio vadovo trofėjų.

Praėjusią savaitę Londone vyko tradicinės NBA reguliariojo sezono rungtynės Europoje – Vašingtono „Wizards“ susitiko su Niujorko „Knicks“. Lygos vadovai narsto galimybę per sezoną Europoje surengti du tokius mačus, o kitais metais bent vienas tikrai įvyks naujoje teritorijoje – Prancūzijos sostinėje Paryžiuje. Šioje šalyje savo karjerą pradėjęs B. Bowenas džiaugiasi tokia plėtra.

„Kuo toliau, matysime vis daugiau NBA rungtynių užsienyje. Lygos komisaras Adamas Silveris nuolat stengiasi gerinti NBA produktą ir dairosi į naujas rinkas. Ne JAV gimę krepšininkai lygoje dabar daro niekada neregėtą įtaką. Lyga turi atiduoti už tai duoklę, užsienyje turi būti žaidžiama vis daugiau rungtynių. NBA juk nėra JAV čempionatas, tai yra globalios pirmenybės“, – kalbėjo B. Bowenas.

47-erių B. Bowenas didžiąją karjeros dalį praleido komandoje, kuri buvo atsakinga už revoliuciją. „Spurs“ šio tūkstantmečio pradžioje vieną po kito kvietėsi į savo gretas žaidėjus iš Europos ir jų vedama skynė čempionų titulus. Anot sugebėjimais gynyboje garsėjusio krepšininko, San Antonijaus ekipa tapo pavyzdžiu kitiems klubams.

„Tais laikais visi galvojo, kad mes turime pakankamai talento Amerikoje, todėl žvalgytis užsienyje nereikia. „Spurs“ organizacija buvo kruopštesnė už kitas ir anksti patikėjo, kad Europoje galima rasti deimantų. Dabar matome, kad NBA žaidėjus gali užauginti bet kuri šio žemyno valstybė. Už kiekvieną užaugintą žaidėją turime pasakyti „ačiū“ ir paprašyti duoti dar“, – teigė triskart NBA čempionas.

2002 m. sutartį su Dalaso „Mavericks“ sudariusio, tačiau įsitvirtinti nesugebėjusio legendinio prancūzo Antoine'o Rigaudeau pavyzdį prisiminęs B. Bowenas, pabrėžė, kad anksčiau europiečiams pritapti NBA buvo itin sudėtinga, tačiau tai keičiasi vykstant tritaškiais labiau paremto žaidimo stiliaus revoliucijai.

„Europa turi labai daug talentingų žaidėjų, tiesa, ne visi yra sutverti NBA lygai. Pavyzdžiui, pamenu, kai į „Mavs“ atvyko A. Rigaudeau. Jis turėjo nuostabius įgūdžius, bet nebuvo pakankamai stiprus fiziškai. Manau, kad dabar europiečiams NBA lygoje įsitvirtinti yra kiek lengviau, nes ten siautėja tokie žaidėjai kaip Stephenas Curry, jau nebėra žaidžiama taip kietai“, – dėstė B. Bowenas.
Treneriai iš Europos mūsų lygai yra didelis turtas. Apskritai, jei žmonės būtų mažiau susireikšminę ir daugiau labiau mokytųsi iš aplinkos, gyventume gražesniame pasaulyje
Bruce'as Bowenas

„AT&T Center“ arenoje kabančiais 12-tuoju numeriu ir savo pavarde pažymėtais marškinėliais besidžiaugiantis B. Bowenas yra itin patenkintas ir tuo, kad NBA lygoje daugėja iš Europos atvykstančių trenerių. Amerikietis mano, kad prie Finikso „Suns“ vairo stojęs serbas Igoris Kokoškovas nėra atsitiktinumas, o tokių trenerių kaip jis ar San Antonijuje vertinamas asistentas Ettore Messina lygai reikia dar daugiau.

„Treneriai iš Europos mūsų lygai yra didelis turtas. Anksčiau europiečiai dažnai atvykdavo į JAV semtis patirties iš tokių trenerių kaip Mike'as Krzyzewskis. Savo žiniomis pasinaudoję Europoje, dabar tie patys treneriai grįžta į NBA ir darbuojasi trenerių asistentais, o tokie treneriai kaip Greggas Popovichius mėgaujasi sulaukdami jų pagalbos“, – teigė B. Bowenas.

DELFI NBA paklaustas apie trenerių iš užsienio lygai duodamą naudą, B. Bowenas atsakė filosofiškai – anot ketverius metus karjeros pradžioje Prancūzijoje žaidusio buvusio krepšininko, amerikiečiai turi išmokti neužsidaryti savo kieme bei siekti išmokti kažko naujo iš kitų.

„Matome, kad europietis jau gali tapti ir NBA klubo vyriausiuoju treneriu. Tai labai džiugu, lygai reikia daugiau trenerių iš Europos. Reikia suprasti, kad šiame žemyne taip pat yra nuostabių krepšinio protų. Tų, kurie žvalgosi ir ieško, laukia sėkmė. Apskritai, jei žmonės būtų mažiau susireikšminę ir daugiau labiau mokytųsi iš aplinkos, gyventume gražesniame pasaulyje“, – atsisveikindamas tarė B. Bowenas.