Šį sezoną 26-erių J. Valančiūnas ant parketo praleidžia po 18,7 min. ir per rungtynes vidutiniškai pelno po 13,9 taško.

Iki šiol jokiam kitam NBA krepšininkui nebuvo pavykę rinkti vidutiniškai po tiek taškų kiek šį sezoną renka Jonas, aikštėje praleidžiant mažiau nei po 20 minučių per rungtynes.

Dar prieš rungtynes su Los Andželo„ Lakers“, kuriose Jonas surinko 14 taškų, „HoopsHype“ portalo žurnalistai socialiniame tinkle „Twitter“ pastebėjo, kad toks rezultatyvumo vidurkis yra geriausias NBA lygos istorijoje.

Iki šiol jokiam kitam NBA krepšininkui nebuvo pavykę rinkti po tiek taškų žaidžiant mažiau nei po 20 minučių per rungtynes.

„Raptors“ komanda šį sezoną sužaidė jau 10 rungtynių, iš kurių laimėjo 9.

J. Valančiūnas iki pastarojo sezono dažniausiai rungtyniaudavo Toronto komandos starto penkete, tačiau vadovaujant N. Nurse'ui net šešis kartus lietuviui teko kilto nuo atsarginių suolo.

„Man tai nesukelia problemų. Aš jau sakiau, kad net ir pakylant nuo suolo galima būti ne mažiau rezultatyviu ir efektyviu“, – Toronto žurnalistams jau ne sykį kartojo J. Valančiūnas, ant parketo įrodinėjantis, kad šiuos žodžius ištarė ne veltui.

NBA lygoje J. Valančiūnas žaidžia jau 7-ą sezoną. Iki šiol rezultatyviausiai jis rungtyniavo 2015-2016 m. ir 2017-2018 m. sezonuose, kai atitinkamai pelnydavo po 12,8 ir 12,7 taško.

Tuomet ant parketo jis vidutiniškai atitinkamai praleisdavo po 26,2 ir 22,4 min.

Kaip pastebi „Toronto Star“ apžvalgininkas Dougas Smithas, šį sezoną nepaprastus atsigavimo ženklus demonstruoja ir pernai ne taip sėkmingai žaidęs „Raptors“ aukštaūgis Serge'as Ibaka, ko patvirtinimas buvo 34 pelnyti taškai per rungtynes su „Lakers“.

Šį sezoną šio aukštaūgio rezultatyvumo vidurkis siekia 18,1 taško, o pernai Serge'as vidutiniškai pelnydavo tik po 12,6 taško.

Anot D. Smitho, abiejų vidurio puolėjų rezultatyvumas išaugo todėl, kad N. Nurse'as, skirtingai nei Dwane'as Casey, šių krepšininkų į aikštelę neleidžia kartu, sudarant sąlygas vidurio puolėjo pozicijoje atsiskleisti tiek Ispanijos pilietybę turinčiam afrikiečiui, tiek lietuviui.

Pasak apžvalgininko, N., Nurse'as nusprendė atsisakyti D. Casey metodo skirstyti komandą į pirmą ir antrą penketus, kaip buvo praėjusiame sezone. Nors reguliariajame čempionate tai veikė ir komanda iškovojo 59 pergales, apskritai ši taktika buvo lengvai nuspėjama.

„Aš manau, kad treneris tiesiog bando kažką keisti ir padaryti kitaip, nei buvo pernai. Jis nori, kad visi sugebėtų žaisti su visais, nebeliktų aiškių penketų. Pernai žaisdavome penki, vėliau kiti penki, o dabar situacija pasikeitusi. Ir jeigu tai duoda naudos, kodėl taip nerungtyniauti ir toliau?“, – retoriškai klausė S. Ibaka, šį sezoną starto penkete pradėjęs 6 iš 10 „Raptors“ rungtynių, o vėliau sėkmingai keistas J. Valančiūno.

Taip nutiko ir pastarosiose rungtynėse su „Lakers“. J. Valančiūnas į aišktelę žengė tik baigiantis pirmajam kėliniui, kai S. Ibaka jau buvo pelnęs 20 taškų.

Pasak D. Smitho, pernai, aikštėje kartu būnant S. Ibakai ir J. Valančiūnui, strigdavo afrikiečio bendradarbiavimas su komandos įžaidėju Kyle'u Lowry, tačiau šį sezoną viskas yra kitaip.

K. Lorwy ir S. Ibaka kartu puikiai atlieka ir „pick-and-roll“ ir „pick-and-pop“ derinius, o tai visiškai atriša rankas stabiliu metimu iš distancijos pasižyminčiam afrikiečiui.