Šiąnakt nedaug trūko, kad penkiasdešimtukininkų gretas būtų papildęs ir penktasis narys: Filadelfijos „76ers“ monstras Joelis Embiidas per pirmą susitikimo pusę suvertė 32 taškus, tačiau po didžiosios pertraukos prisirinko pražangų ir finišavo su kukliais 39-iais.

Tokių problemų nekilo istorinį tritaškių rekordą pagerinusiam Klay‘ui Thompsonui (52 tšk.), jo bendraklubiui Stephenui Curry (51 tšk.), taip pat Blake‘ui Griffinui ir Derrickui Rose‘ui (abu – po 50 tšk.), kurie jau pirmuose turuose pasismagino iš širdies.

Tikra taškų pasiutpolkė NBA arenose tęsiasi iš nakties į naktį: net ir viena lygos autsaiderių laikoma Sakramento „Kings“ ekipa šiemet rungtynėse sugebėjo pripyškinti 146 taškus! O „Warriors“ ir Naujojo Orleano „Pelicans“ apskritai buvo tik per vieną tašką nuo pusantro šimto – surinko po 149.

Net du trečdaliai (20 iš 30) komandų per kiekvieną dvikovą vidutiniškai atseikėja po 110 ir daugiau taškų. Ir tik vienintelio Orlando „Magic“ klubo vidurkis kol kas nesiekia šimto – tiesa, per vieną dešimtąją (99,9 tšk.).

Svaigina ir pačių svarbiausių mūšių – NBA superfinalų – rezultatų skirtumas: 1998 m. per paskutinę legendinių Čikagos „Bulls“ ir Jutos „Jazz“ seriją (4:2) būsimieji čempionai savo varžovams per akistatą leido krapštyti vos po 78 taškus. Tuo metu po dviejų dešimtmečių, 2017-taisiais, ginklus dėl titulo surėmus „Warriors“ ir Klivlando „Cavaliers“ puolimo mašinoms (4:1) Steve‘o Kerro auklėtiniai žiedus nesunkiai laimėjo į savo krepšį praleisdami net ir po 115 taškų.

Akivaizdu, kad gynyba išėjo iš mados. Ją iš aikštelių su šluota veja ir pats NBA komisaras Adamas Silveris, naujomis taisyklėmis vis labiau ribojantis galimybes tiems, kas dar nori gintis, ir atrišantis rankas tiems, kas nori sukurti kuo įspūdingesnį šou bei kas vakarą vaikytis naujų rekordų.

Sunku tuo patikėti, bet net ir šios priemonės šiuolaikinėms lygos žvaigždėms viso to negarantuoja – keli seni, dešimtmečius skaičiuojantys NBA rekordai, vis dar atsilaiko, o krepšinis be jokios gynybos ne visiems yra pats patraukliausias reginys.

Vienam iki šiol niekaip nepamušamam lygos rekordui šį savaitgalį sueina jau 28-eri metai. Įdomiausia, kad prie jo statybos savo rankomis prisidėjo ir Lietuvos krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis. Ta proga DELFI NBA siūlo prisiminti 1990-tuosius, o konkrečiai – vieną jų lapkričio vakarą.

Prieš neregėtą rekordą nublanko net Jordano ir Barkley kova

1990 m. lapkričio 2 dieną prasidėjo naujas NBA sezonas. Centrinėmis pirmo turo rungtynėmis visi laikė superžvaigždžių Michaelo Jordano ir Charleso Barkley susidūrimą Čikagoje, kur susigrūmė vietos „Bulls“ ir „76ers“. Svečiai laimėjo 124:116, o seras Charlesas pranoko skrajojantį Michaelą ir individualiai – 37 prieš 34 taškus.

Tačiau pirmuose „The New York Times“ ir kitų didžiųjų JAV laikraščių puslapiuose kitą rytą mirgėjo ne šios akistatos aprašymas, o žinia apie Denveryje pasiektą visų laikų lygos rekordą.

Jo kaltininkais tapo „Nuggets“ ir „Warriors“ su Š. Marčiulioniu, kuriam tai tebuvo antri metai už Atlanto. Abi komandos kartu pelnė net 320 taškų ir pagerino ankstesnį rezultatyviausio NBA susitikimo be pratęsimų istorijoje rekordą (318 tšk.).

„Warriors“ šventė pergalę įspūdingu rezultatu 162:158 (43:41, 44:42, 38:39, 37:36) ir atsidūrė didžiulio dėmesio centre. Neeilinį krepšinio įvykį nušvietė ne tik JAV spauda, bet ir TV kanalai.

„NBA fanai dar niekada nematė tokio puolimo. Ir jei neskaičiuosime vaizdo žaidimų, jūs turbūt daugiau niekuomet nieko panašaus ir nebeišvysite“, – trimitavo jie.

Šarūnas Marčiulionis

Iš tiesų, nors nuo to laiko prabėgo jau visi 28-eri metai, šis rekordas (320 taškų per 48 min.) – iki šiol nepajudintas. Kaip ir paėmus atskirai – 162 taškai iki pat šios dienos yra visų laikų „Golden State Warriors“ organizacijos rekordas. Kas yra gana keista, nes praėjusiame amžiuje tritaškiai NBA lygoje buvo nemaža egzotika.

Štai ir istorinį vakarą GSW į „Nuggets“ krepšį pataikė viso labo dvi tolimas bombas (2/4), net 61 dvitaškį ir 34 baudas. Pastarieji atsakė 4 tritaškiais, 53 dviejų taškų vertės metimais ir 40 baudų.

Nuo atsarginių žaidėjų suolo pakilęs Š. Marčiulionis prie tebegyvuojančio NBA rekordo prisidėjo 9 taškais (1/4 dvitaškis, 7/10 baudos) ir 2 rezultatyviais perdavimais. Šarūnas veikiausiai būtų pasirodęs ir solidžiau, deja, jis per 20 min. išsibaudavo.

„Nepakartojama naktis nuo pat pradžios iki pabaigos. Neįtikėtina! Niekada nemaniau, kad komentuosiu rungtynes, kuriose bus tiek taškų. Ir visa tai nutiko sezono atidaryme!“, – tiesioginiame eteryje savo emocijų po „bėk ir mesk“ taškų lenktynių neslėpė NBA komentatorius.

Net 99 taškus nugalėtojams nukalė „Run TMC“ trijulė: Chrisas Mullinas 38, Timas Hardaway‘us 32, Mitchas Richmondas 29. „Nuggets“ gretose už 70 taškų buvo atsakingi du krepšininkai: Orlando Woolridge‘as 37, Walteris Davisas 33.

Tai buvo skambus į laukinį puolimą orientuoto trenerio Paulo Westheado debiutas Denveryje ir tikrai ne paskutinis rekordas, į kurį įsipainiojo jo auklėtiniai. Vos po savaitės nuo kosminio krepšinio su „Warriors“ klubu „Nuggets“ susitiko su Finikso „Suns“. Šie per pirmus du kėlinius įmetė net 107 taškus (!), o galutinis mačo rezultatas (173:143) tik keturiais taškais nusileido rekordui.

Beje, antrasis pačių rezultatyviausių to sezono NBA klubų – „Nuggets“ ir „Warriors“ – pasimatymas Denveryje tą sezoną baigėsi jau kukliau – 150:145 šeimininkų naudai.

GSW legenda prisiminė Marčiulionį: jis buvo didis žaidėjas

Panašūs rezultatai NBA lygoje pasipylė ir šiemet. Naujoje eroje įvykus tritaškių evoliucijai taškai vėl ėmė lietis it iš gausybės rago: šia savaitę K. Thompsonas švystelėjo net 14 taiklių tritaškių ir „Warriors“ pagerino vieną Š. Marčiulionio laikų rekordą – per pirmą pusę sukratė net 92 taškus (buvo 87 – DELFI NBA).

Turint mintyje, kokią sudėtį šiemet yra surinkusi San Francisko įlankos komanda – joje net penki NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai, nebūtų labai didelė sensacija, jei artimiausiu metu neatsilaikytų ir tas rekordinis 162 taškų pasirodymas 1990-taisiais.

Aptarti to, kas dedasi dabartinėje NBA ir ypač jo buvusioje ekipoje, į garsią radijo laidą „The Herd“ šiomis dienomis užsuko senųjų „Warriors“ herojus T. Hardaway‘us. Jis nepamiršo paminėti ir Šarūno.

„Toks yra dabartinis krepšinis. Jis – ne fiziškas, o tikrai minkštas. „Warriors“ ir Stephenas Curry linksminasi, nes taisyklės yra pritaikytos būtent jiems. Jie meta tritaškius, neretai ir iš labai toli, o varžovai bando atsakyti tuo pačiu, bet jie negali.

Kaip aš ginčiausi prieš Stephą? Niekaip. Prieš jį neapsiginsi, nes NBA nebeleidžia net priliesti prie puolančio žaidėjo. Mūsų laikais krepšinis buvo itin kontaktinis žaidimas, kur tu galėdavai stumtelti savo varžovą ranka ar dilbiu ir už tai nebūdavo pražangos. Turėdavai būti kietas, žaisti šiurkščiai, kad galėtum išgyventi tų laikų lygoje. Mes aikštėje praktiškai mušdavomės. Šiandien negalima daryti nieko panašaus, todėl rezultatyvumas taip ir išaugo“, – pasakojo Timas.

Jis prisiminė, kad bene kiečiausias tų laikų „Warriors“ žaidėjas buvo ne kas kitas, o Š. Marčiulionis.

„M. Richmondas per komandos treniruotes vis sakydavo, kad prilips prie Š. Marčiulionio ir neduos jam jokios laisvės. Bet tada pripažindavo, kad tiesiog negali su juo susitvarkyti, nes jis – per veržlus, agresyvus ir grubus“, – juokėsi Timas.

Savo įvykių versiją pateikė ir pats Mitchas.

„Kai mes žaisdavome vienas prieš kitą su Šarūnu, visi galvodavo, kad mes mušamės, nes stumdydavomės, trankydavomės, griaudavome vienas į kitą. Visi, kurie nors kiek pažįsta Š. Marčiulionį, žino, kad jis norėdavo vieno – pranerti po krepšiu, o jį sulaikyti nuo to buvo neįmanoma... Jis buvo didis žaidėjas, tikrai didis“, – pripažino M. Richmondas, kuris kartu su Marčela 2014 m. buvo įšventintas į Jameso Naismitho krepšinio Šlovės muziejų.

„Man šis pripažinimas yra nepaprastai malonus. Per daugiau nei šimtą krepšinio istorijos metų į Šlovės muziejų buvo priimti tik trylika krepšininkų, gimusių ne Amerikoje, dalis jų – jau mirę. Nei būdamas vaikas, nei žaisdamas niekada neįsivaizdavau, kad būsiu to dalimi“, – tikino Š. Marčiulionis.

„Donas Nelsonas buvo inovatorius. Jis gerokai pralenkė laiką. Tokį krepšinį, koks jis yra dabar, mes žaidėme 1990-taisiais. Daug žmonių to nematė, bet mes žaidėme lygiai taip kaip dabartiniai „Warriors“. Turėjome aibę metikų ir daug bėgome. Mes tuomet tiksliai nesuvokėme, ką iš tikrųjų darome, ir žinojome, kad kiti to irgi nesupranta“, – šiltais prisiminimais dalinosi T. Hardaway‘us.

Įdomu, kad garsių pavardžių pilnuose 1990-tųjų „Warriors“ atsarginio statusą turėjęs Šarūnas buvo trečias daugiausiai uždirbantis žaidėjas klube. Su 1,27 mln. JAV dolerių metine alga jis lenkė tiek M. Richmondą, tiek T. Hardaway‘ų, nors pats pinigų ir nesureikšmino.

„Visa esmė buvo neužkelti tos kartelės, kad tu gali taip gyventi ne pagal savo galimybes. Visi juk esame išlipę iš tos dviejų kambariukų „komunalkės“, todėl tikrai negriuvau aš ten pirkti žiedų, mašinų, kailinių, namų ir taip toliau, kadangi ir taip tie pinigai nėra ten kažkokie labai ypatingi. Tuo labiau, kad buvo statoma mokykla ir viešbutis – viskas buvo sukišta į tai, o aš JAV net pinigų neturėjau, nuomojausi namą ir iki paskutinių metų pragulėjau ant „matraso“.

Man pačiam svarbiausia buvo žaisti. Nenorėjau būti bloga preke, nes tai psichologiškai būtų baisiau negu baisu: jeigu tu nuvažiuoji ir pats jauti, kad esi 11-12-tas žaidėjas komandoje ir netinki. Tai būtų kankynė – sėdėti ant suolo ir kankintis. Nesvarbu, kad už pinigus“, – aiškino jis.

NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis JAV iš viso uždirbo 12,937 mln. dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra 35 taškai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai.

Apskritai, per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus. Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos – tai daugiau nei įspūdingi skaičiai.

Sėkmingiausias Š. Marčiulioniui buvo trečiasis sezonas (1991-1992 m.), kurio metu jis per mačą vidutiniškai pelnydavo net po 18,9 taško ir NBA geriausio šešto žaidėjo rinkimuose nusileido tik Detlefui Schrempfui.