N. Nurse‘o debiutas vyriausiojo trenerio pareigose buvo pergalingas. Trečiadienį Toronto ekipa rezultatu 116:104 įveikė penkis kartus Rytų konferencijos čempionus Klivlando „Cavaliers“ krepšininkus.

Savaitgalį „Raptors“ pridėjo dar dvi pergales – 113:101 nugalėjo Bostono „Celtics“ ir 117:113 įveikė Vašingtono „Wizards“.

Per interviu BBC prieš sezono pradžią 51 metų amerikietis pasakojo apie įspūdingą karjeros kelią ir atskleidė nematąs skirtumo, ką treniruoti: Anglijos krepšinio lygos (BBL) komandą ar NBA klubą.

N. Nurse‘o gyvenimo aprašyme – darbas su tokiais klubais kaip Derbio „Storm“, Birmingamo „Bullets“, Mančesterio „Giants“, Londono „Towers“ ir Braitono „Bears“. „Bullets“ ir „Giants“ krepšininkams jis padėjo iškovoti lygos čempionų titulą, o pats net du kartus išrinktas BBL lygos metų treneriu.

„Kai 1990 metais treniravau Derbio komandą, tikrai negalvojau, kad kada nors dirbsiu NBA. Derbyje atsidūriau iš karto baigęs koledžą. Tada dar norėjau kiek pažaisti ir pats, ambicingų planų nekurpiau. Drąsiau svajoti pradėjau po penkerių ar šešerių metų Birmingame. Žiūrėdavau labai daug NBA rungtynių įrašų, tada dar juostose. Ten patekti atrodė svajonės išsipildymas. O svajonė pradėjo artėti prie realybės pabandžius laimę NBA D lygoje“, – pasakojo Toronto „Raptors“ treneris.

Anot jo, su žaidėjais nesijautė kaip žvaigždės, sąlygos irgi buvo šiaip sau, bet buvo labai smagu.

„Apie savo karjeros etapą BBL galėčiau pasakoti ir pasakoti – turiu šimtus istorijų, – kalbėjo N. Nurse's. – Kartą sugedo mūsų autobusas. Tuo metu buvau vyriausiasis treneris, o Martinas Fordas buvo mano komandos „centras“. Dar jis vairavo autobusą, nes man tada net nebuvo 25 metų. Kai prisimenu tai, ima juokas. Geri laikai. Tiesą sakant, nematau skirtumo, ką treniruoti: Anglijos krepšinio lygos komandą ar NBA klubą. Žinoma, jei nekalbėsime apie biudžetą“.

Treneris priminė, kad tuo metu visų BBL klubų biudžetas buvo apie 100 tūkst. svarų sterlingų, o dabar vieno NBA klubo – apie 150 mln. JAV dolerių.

„Anglų futbolo „Premier“ lygos didelio ir mažo biudžeto tema buvo labai populiari, tik aš apie tokius dalykus negalvoju. Mūsų buvo 30 komandų BBL lygoje ir visos norėjo tapti čempionėmis. Darėme, ką turėjome daryti. Kalbant apie trenerio darbą, nėra absoliučiai jokio skirtumo. Bandžiau vyrukus iš „Bullets“ 1995-1996 metų sezoną įkvėpti pergalei prieš Londono „Towers“, prieš metus laimėjusius visus įmanomus trofėjus. Kiekvieną mielą dieną pabusdavau su mintimi, kad mano komanda žais Vemblyje ir taps čempionais“, – prisiminimais dalijosi „Raptors“ strategas.

2013 metais N. Nurse‘as buvo paskirtas dabar jau buvusio Toronto ekipos stratego Dwane‘o Casey asistentu. Pastarasis šių metų birželį buvo atleistas, nors ir padėjo „Raptors“ iškovoti 59 pergales bei pats pelnė NBA „Metų trenerio“ apdovanojimą. „

Raptors“ vyrus atkrintamosiose varžybose du pastaruosius sezonus iš eilės palaužė būtent Klivlando „Cavaliers“ su lygos žvaigžde LeBronu Jamesu.

„Galiu pridėjęs ranką prie širdies pasakyti, kad 110 proc. palaikiau D. Casey ir padėjau klubui tuos penkerius metus iškovoti vieną pergalę po kitos. Niekada jokiais būdais nenorėjau pakenkti treneriui. Tiesiog kartais taip nutinka, įvykiai pasisuka netikėta linkme, jo darbas atiteko man. Norėjau vieną dieną tapti vyriausiuoju NBA klubo treneriu, bet nemaniau, kad visas nutiks būtent taip“, – teigė N. Nurse'as.

Ar šis sezonas Toronto komandai pagaliau bus sėkmingas?

„Iškovoti 59 pergales nebus lengva. Kartelė iškelta labai aukštai. Pirmiausia komanda turi nukeliauti iki atkrintamųjų varžybų, o ten pažiūrėsime, kaip seksis, – vertino „Raptors“ strategas, – LeBronas (padėjęs „Cavaliers“ iškovoti keturis pastaruosius Rytų konferencijos čempionų titulus, o dabar prisijungęs prie Los Andželo „Lakers“ – red.) pastaruosius kelerius metus triumfavo Rytuose. Jo ten nebėra. Aiškiau ir būti negali.

Galimi ir kiti scenarijai. Jei esi ketvirta, penkta, šešta ar septinta komanda Rytuose, galvoji, kad viskas įmanoma. Tikiu, kad „Raptors“ bus vienas iš tokių klubų. Jei netapsime tokio scenarijaus veikėjais, liksiu nusivylęs“, – tvirtino N. Nurse‘as.

Pirmąją NBA savaitę abu lietuviai – tiek J. Valančiūnas, tiek Indianos „Pacers“ marškinėlius vilkintis Domantas Sabonis – pažėrė įspūdingų epizodų. Kviečiame jais pasigėrėti šiame rinkinyje:

J. Valančiūnas per pirmas trejas „Raptors“ rungtynes, kurias visas Toronto ekipa laimėjo, vidutiniškai aikštėje per 18 min. rinko 8,7 taško ir atkovojo 8 kamuolius.

Dvi pergales ir pralaimėjimą su „Pacers“ patyręs D. Sabonis žaidė dvejose rungtynėse ir vidutiniškai per 25 min. rinko po 13 taškų bei atkovojo 14 kamuolių.