Iš Pietų Sudano kilęs Dengas į Los Andželą atvyko beprotiškais kontraktais pasižymėjusiąją 2016-ųjų metų vasarą. Tuometinis klubo generalinis vadybininkas Mitchas Kupchakas su sparčiai regresavusiu afrikiečiu sukirto rankomis dėl ketverių metų trukmės 72 milijonų JAV dolerių vertės sutarties.

Šis sprendimas, kartu su Timofėjui Mozgovui išrašytu 64 milijonų JAV dolerių čekiu, tapo paskutiniuoju Kupchako žingsniu istoriniame „Lakers“ klube. Kitų metų vasarį lenkų kilmės specialistas buvo atleistas iš Kalifornijos organizacijos, kurioje, įskaitant jo profesionalaus krepšininko karjerą, viso praleido net 36 metus.

Dengas 2016-17 metų pirmenybėse gavo gaimybę pagrįsti su juo pasirašyto kontrakto sumą, tačiau per 56 sužaistas rungtynes pasižymėjo vos 7,6 pelnyto taško vidurkiu. Tai buvo pirmas kartas per trylika jo NBA lygoje praleistų sezonų, kai jo rezultatyvumas nesiekė dviženklio skaičiaus.

Dukart Visų žvaigždžių rungtynėse žaidusio krepšininko karjera žemiausią tašką pasiekė ką tik pasibaigusiame sezone, kuriame Dengas į aikštę buvo išleistas tik vienose rungtynėse. Atidoramajame sezono mače krašto puolėjas pelnė 2 taškus, o „Lakers“ šešiolikos taškų skirtumu nusileido „Clippers“ ekipai.

Šia situacija nepatenkintas žaidėjas vietos žiniasklaidai sezono metu viešai pareiškė, jog ant suolo sėdi ne savo noru, o vėlyvą pavasarį NBA sirgalius pasiekė pranešimai, jog krepšininkas neturi jokio noro sugrįžti į „Lakers“ gretas.

Rugsėjo 1-oji diena – ne atsitiktinė Dengo atleidimo data. Nuo šios dienos įsigaliojo afrikiečio 2018-19 metų sezono kontraktas, pagal kurį Luolui turėjo atitekti 18 milijonų JAV dolerių. „Lakers“ išsiderėjo su krepšininku nuolaidą šios sumos kompensacijai, o kitame sezone jam priklausiusius 18,1 milijono jam išmokės per 2019-21 metus.


Toks sprendimas leidžia Los Andželo ekipai kitų metų vasarą savo dispozicijoje turėti dvylika milijonų JAV dolerių daugiau, nei iki Dengo atleidimo. Preliminariais duomenimis, laisva suma „Lakers“ algų biudžete 2019-ais metais sieks 36-38 milijonus dolerių.

Naujasis skaičius leidžia Kalifornijos klubui kitais metais laisvųjų agentų rinkoje juos sudominsinčiam krepšininkui pasiūlyti maksimalios vertės sutartį. Su „Lakers“ ekipa šiandien siejama visa eilė kitą vasarą ją papildyti galinčių žaidėjų – Jimmy Butleris, Kawhi Leonardas, Kevinas Durantas, Klay Thompsonas ir kiti.

32-ejų metų sulaukęs Dengas po atsisveikinimo su Los Andželu galės be jokių apribojimų ieškoti naujos ekipos. Spekuliuojama, jog afrikiečio agentas turėtų artimiausiu metu sulaukti Minesotos „Timberwolves“ vyriausiojo trenerio bei klubo prezidento Tomo Thibodeau skambučio.

Strategas ir žaidėjas vienas kitą puikiai pažįsta iš kartu Čikagos „Bulls“ klube praleistų laikų. Tris su puse sezono Thibodeau auklėtiniu buvęs Dengas tuo metu išgyveno savo karjeros aukso amžių ir dalyvavo 2012-ųjų bei 2013-ųjų metų Visų žvaigždžių rungtynėse.

Jei afrikietis iš tiesų pasuks į Minesotą, naujajame klube jo lauktų visa eilė buvusių komandos draugų: Butleris, Derrickas Rose'as ir Taj Gibsonas. Dėl savo buvusių auklėtinių „kolekcionavimo“ neretai kritikuojamas Thibodeau šį procesą teoriškai gali vainikuoti ne tik Dengo, bet ir Niujorko „Knicks“ klube veikiausiai neužsibūsiančio Joakimo Noah įsigjiimu.