Populiarus sporto naujienų tinklalapis bleacherreport.com nusprendė apžvelgti pačius nesėkmingiausius šio dešimtmečio mainų sprendimus. Vienais atvejais komandos atidavė būsimas ar esamas žvaigždes už jų vertės neatstojusius krepšininkus, kitais – užstatė savo ateitį ir pakliuvo į kelerių metų trukmės košmarus.

DELFI NBA pateikia JAV žurnalistų sudarytą pačių blogiausių pastarojo dešimtmečio mainų dešimtuką.

2008: „Pistons“ atiduoda Chauncey Billupsą už Alleną Iversoną

Allenas Iversonas

Iki šio sprendimo Detroito klubas septyniuose sezonuose paeiliui iškovojo bent po 50 pergalių ir šešis kartus pasiekė Rytų konferencijos finalus. Tačiau praėjus vos kelioms 2008-09 metų pirmenybių dienoms, „Pistons“ netikėtai nusprendė atsisveikinti su ilgamečiu savo įžaidėju Chauncey Billupsu, išsiųsdami jį į Denverio „Nuggets“ už Alleną Iversoną.

Šiuos mainus puikiai pamena ir tuomet Detroito klubui atstovavęs gynėjas Rodney Stuckey: „Po Chauncey mainų viskas ėmė ristis žemyn. Jis buvo tarsi klijai, kurie laikė šią komandą kartu. Po jo išvykimo prasidėjo katastrofiškas domino efektas“.

„Pistons“ tą sezoną pabaigė iškovoję 39 pergales ir vargais negalais prasibrovę į atkrintamąsias varžybas, kurių pirmajame etape Detroito krepšininkai 0:4 nusileido Klivlando „Cavaliers“. Iversono kontraktas baigėsi jau tą vasarą, o Mičigano valstijos klubas per artimiausius septynerius metus nė karto neiškovojo net 32 pergalių.

2011: Carmelo Anthony atvyksta į Niujorko „Knicks“

Carmelo Anthony

Žvelgiant iš „Nuggets“ perspektyvos, šiuose mainuose galima rasti ir šviesiąją pusę. Tuomet „ateities naujokų biržos šaukimu“ įvardinta sudedamoji jų dalis prieš porą sezonų tapo įžaidėju Jamalu Murray, kuris gali tapti svarbiu atkrintamųjų varžybų kalibro komandos starto penketo nariu.

Tačiau tai tik viena mainų dalis.

Besibaigiantį kontraktą turėjęs Anthony sugebėjo išsireikalauti, kad Denverio klubas išmainytų jį į „Knicks“ gretas. Niujorko organizacija šio susitarimo metu taip pat gavo Billupsą ir 2016-ųjų metų naujokų biržos šaukimą, kurį vėliau iškeitė ne ką mažiau tragiškuose Andrea Bargnani mainuose.

Po kelių mėnesių Carmelo kaip laisvąjį agentą prisivilioti galėję „Knicks“ absoliučiai išdraskė savo sudėtį ir į Denverį išsiuntė Wilsoną Chandlerį, Danilo Gallinari, Raymondą Feltoną, Timofėjų Mozgovą ir eilę ateities šaukimų.

2011: kaip „Clippers“ pusvelčiui padovanojo Klivlandui Kyrie

Jamario Moonas ir Mo Williamsas

Nors 2011-ųjų metų vasarį Los Andželo „Clippers“ buvo surinkę šešiolika pralaimėjimų daugiau, nei pergalių, tuometinis klubo generalinis vadybininkas Neilas Olshey nusprendė, jog jų artėjančios biržos pirmojo rato šaukimą bus verta atiduoti už Mo Williamsą ir Jamario Mooną.

Kalifornijos klubas sezoną užbaigė su septintu blogiausiu rezultatu visoje NBA lygoje, tačiau naujokų biržos loterijos metu jiems priklausęs šaukimas tapo pirmojo pasirinkimo teise. „Cavaliers“ pirmuoju šaukimu su džiaugsmu pasirinko Kyrie Irvingą, pirmaisiais metais laimėjusį geriausio naujoko apdovanojimą, o 2016-ųjų vasarą pataikiusį lemiamą NBA superfinalo metimą.

Tų pačių metų gruodį „Clippers“ atliko Chriso Paulo mainus, kurie, galbūt, nebūtų įvykę be šio sprendimo. Tačiau šie mainai dar ilgai išliks vienu gėdingiausių Los Andželo ekipos istorijos puslapių.

2012: Bruklino „Nets“ įteikia Portlandui Damianą Lillardą

Geraldas Wallace'as ir Damianas Lillardas

Net jei „Nets“ naujokų biržoje ir nebūtų pasirinkę dabartinio „Trail Blazers“ įžaidėjo, jie laisva ranka paleido net galimybę apsvarstyti šį scenarijų. Artėjant 2012-ųjų mainų lango užsidarymui, 15 pergalių ir 29 pralaimėjimus surinkęs Bruklino klubas išsiuntė neapsaugotą pirmojo rato šaukimą į Portlandą už Geraldą Wallace'ą.

Kodėl? Pasirodo, jog „Nets“ naujokų biržoje nematė dėmesio vertų krepšininkų.

Pasak ESPN reporterio Mike'o Mazzeo, Bruklino klubą domino tik Anthony Davisas, Michaelas Kidd-Gilchristas ir Thomas Robinsonas. Senstantis veteranas Wallace'as jų akyse buvo vertas daugiau, nei bet kuris kitas būsimosios biržos dalyvis.

Galiausiai „Nets“ užbaigė sezoną turėdami šeštą prasčiausią pergalių ir pralaimėijmų santykį. Šeštuoju šaukimu 2012-ųjų vasarą „Trail Blazers“ pasirinko šiandien tikru klubo simboliu tapusį Lillardą.

2012: pirmasis „Thunder“ subyrėjimo žingsnis

Serge'as Ibaka, Russellas Wesbrookas, Jamesas Hardenas, Kevinas Durantas

Aptarinėjamųjų metų vasarą Oklahomos klubas NBA finale nesugebėjo pasipriešinti LeBrono Jameso vedamiems Majamio „Heat“, bet ekipa savo gretose turėjo dar ne vieną žygį į finalus sirgaliams padovanoti turėjusį branduolį. Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas, Jamesas Hardenas ir Serge'as Ibaka buvo neabejotinai geriausias jaunų talentų kvartetas visoje lygoje.

Tačiau Hardenui ir Ibakai pradėjus diskusijas dėl kontraktų pratęsimo, „Thunder“ barzdotajam gynėjui vietoje maksimalios 60 milijonų sumos pasiūlė 55,5 milijono. Klubo valdyba nenorėjo mokėti pernelyg didelio prabangos mokesčio, tad stengėsi priversti Jamesą susimažinti savo finansinį apetitą.

Kai Hardenas nesutiko pratęsti sutarties, „Thunder“ jį išmainė į Hjustono „Rockets“ už Keviną Martiną, Jeremy Lambą ir keletą šaukimų, vienas kurių atnešė klubui vidurio puolėją Steveną Adamsą.

Po šio sprendimo Oklahomos ekipa dar kurį laiką kovėsi dėl čempionų titulo, tačiau taip niekada ir nebesugrįžo į NBA superfinalus.

2013: itališkas darbelis Niujorke

Andre Bargnani

Po sezono, kuriame pasižymėjo 19,5 pelnomo taško vidurkiu, Andrea Bargnani 2012-13 metų pirmenybėse regresavo iki 12,7 taško per rungtynes. Dėl nežinomų priežasčių „Knicks“ tuomet nusprendė, jog būtent šis krepšininkas yra svarbi organizacijos ateities dalis.

Niujorko klubas į Torontą už Italijos rinktinės narį išsiuntė Marcusą Camby, Steve'ą Novaką, Quentiną Richardsoną ir tris ateities naujokų biržų šaukimus. Bargnani per du „Knicks“ klube praleistus sezonus sužaidė vos 71 rungtynes, o 2015-ųjų metų vasarą Niujorko ekipa nepasiūlė jam naujo kontrakto.

Vienas iš gautų šaukimų leido „Raptors“ pasirinkti Jakobą Poeltlą, šią vasarą tapusį Kawhi Leonardo mainų dalimi. Be to, Bargnani išsiuntimas leido Toronto klubui patikėti komandos lyderių rolę DeMaro DeRozano ir Kyle'o Lowry duetui.

2013: Bruklinas paaukoja savo ateitį už Pierce'ą ir Garnettą

Paulas Pierce'as ir Kevinas Garnettas

„Nets“ sirgaliai pagaliau gali lengviau atsikvėpti – praėjus daugiau nei penkeriems metams, klubas pagaliau nebeturi jokių šių mainų metu atliktų įsipareigojimų.

Anuomet Bruklino ekipa pasinaudojo galimybe įsigyti prie karjeros saulėlydžio artėjusius Paulą Pierce'ą ir Keviną Garnettą (bei Jasoną Terry) už neapsaugotus 2014-ų, 2016-ų ir 2018-ų metų pirmojo rato šaukimus bei „Celtics“ atiduotą teisę apsikeisti pasirinkimais 2017-ųjų biržoje.

2013-14 metų pirmenybėse „Nets“ iškovojo 44 pergales ir žygį atkrintamosiose baigė jau pirmame etape. Pasibaigus kitam sezonui, Brukline jau nebebuvo nė vieno iš šių mainų metu gautų krepšininkų.

Bostono klubas gautuosius šaukimus pavertė Jaylenu Brownu ir Jaysonu Tatumu bei centrine Kyrie Irvingo mainų dalimi tapusiu Collinu Sextonu. Praėjusiame sezone „Celtics“ iškovojo 55 pergales. Bruklinas laimėjo 69 rungtynes per pastaruosius trejus metus.

2015: „Celtics“ pavagia Isaiah Thomasą iš Finikso „Suns“

Markieffas Morrisas ir Isaiah Thomasas

Praėjus mažiau nei aštuoniems mėnesiams nuo dienos, kai Sakramento „Kings“ išsiuntė jį į Finiksą už Alexą Oriakhi, Thomasas dar kartą pakeitė klubą ir atsidūrė Bostono gretose.

Finikso ekipa tuo metu pasižymėjo pergrūsta įžaidėjų grandimi – Thomasas, Goranas Dragičius, Ericas Bledsoe – tad pats sprendimas atlikti mainus nebuvo absurdiškas. Tačiau „Suns“ už Isaiah tegavo tik vėliau Marquese'u Chrissu tapusį ateities šaukimą ir Marcusą Thorntoną.

Bostone atsiskleidęs IT tapo Visų žvaigždži rungtynių krepšininku ir užėmė penktąją vietą 2016-17 metų naudingiausio lygos krepšininko rinkimuose. Thorntonas Finikse sužaidė devynerias rungtynes.

2015: beprasmiškiausiai atlaisvinta vieta algų biudžete

Marco Belinelli, Rajonas Rondo, Kosta Koufosas, Quincy Acy

Šių metų vasarą Sakramento „Kings“ desperatiškai stengėsi sustiprinti savo pozicijas. Jie savo gretose turėjo temperamentingąjį DeMarcusą Cousinsą, kurį norėjo apsupti patikimais bei solidžiai rungtyniaujančiais veteranais.

„Kings“ išsiuntė Niką Stauską, Carlą Landry, Jasoną Thompsoną, ateities pirmojo rato šaukimą – kurį bus priversti atiduoti 2019-ųjų vasarą – ir teisę apsikeisti šaukimais 2016-ų ir 2017-ų metų biržose į Filadelfijos „76ers“ už teises į Artūrą Gudaitį ir Luką Mitrovičių.

Visgi žaidėjas, kurį prisivilioti siekė Sakramentas – Wesley Matthewsas – pasirašė kontraktą su Dalaso „Mavericks“. LaMarcusas Aldridge'as net neišklausė „Kings“ pasiūlymo. Monta Ellisas pasirašė sutartį su Indianos „Pacers“, nors pastarieji jam siūlė daug mažiau pinigų, nei „Kings“.

Kalifornijos sostinės klubas šūsnį šaukimų Filadelfijos klubui atidavė už galimybę įsigyti Rajoną Rondo, Marco Belinelli ir Kostą Koufosą.

2017: „Cavaliers“ išsiunčia Kyrie į Bostoną

Kyrie Irvingas ir Isaiah Thomasas

Praėjus metams po čempionų titulą Klivlandui padovanojusio tritaškio NBA finale, Irvingas pareikalavo būti išmainytas į kitą klubą. Šia galimybe pasinaudojo „Celtics“, atidavę „Cavs“ Isaiah Thomasą, Jae Crowderį, Ante Žižičių ir 2018-ųjų Bruklino „Nets“ pirmojo rato šaukimą.

Nė vienas iš išvardintųjų mainų komponentų Klivlandui visiškai nepasiteisino. Traumų nukamuotas Thomasas sezono viduryje buvo ištremtas į „Lakers“, savo šešėlį priminęs Crowderis – išsiųstas į „Jazz“, o optimistiškai aukštu laikytas „Nets“ šaukimas tapo vos aštuntuoju pasirinkimu šių metų biržoje.

Gegužę duotame interviu ESPN portalui, LeBronas teigė, jog iškart pajuto, kad iškeisti superžvaigžde tapusį įžaidėją buvo blogas sprendimas. Atsižvelgiant į po mainų „Cavs“ ištikusias bėdas ir dabartinę jų sudėties būklę, su šiuo komentaru nesutikti būtų labai sunku.