Ateinančią savaitę greta Orlando įvyks pirmasis tarptautinis NBA jaunimo turnyras, kuriame varžysis po 16 berniukų ir mergaičių komandų, sudarytų iš 13-14 metų vaikų. Jie į JAV sugužės net iš 35 šalių, o praktinių užsiėmimų metų klausysis ir D. Wade'o patarimų.

Tapęs NBA jaunimo krepšinio ambasadoriumi, D. Wade'as vis daugiau dėmesio skiria užsienio valstybių talentams, kurių į pajėgiausią pasaulio lygą sulig kiekvienais metais veržiasi vis daugiau ir daugiau.

Kaip pastebi NBA statistiką pasitelkęs cbbsports.com portalas, 1980-1981 m. sezone, kai amerikietis D. Wade'as dar nebuvo gimęs, apskritai vos 1,7 proc. NBA žaidėjų buvo gimę už JAV ribų.

Šis skaičius lėtai, bet pamažu augo iki 1997-1998 m. sezono, kai 7,6 proc. NBA žaidėjų buvo užsieniečiai.

Ir tuomet įvyko sprogimas.

2004-2005 m. sezone jau net 22,1 proc. NBA lygos krepšininkų buvo gimę ne JAV teritorijoje.

Ir šios proporcijos išsilaiko iki šiol, o į lygą kiekvienais metais braunasi vis daugiau aukščiausio lygio žvaigždžių statusą įgyjančių krepšininkų iš kitų šalių.

Praėjusio sezono pradžioje buvo pasiektas rekordas – NBA klubai savo sudėtyse turėjo 108 krepšininkus užsieniečius, kurie atstovavo net 42 valstybėms.

Tokios margos NBA lygos dar nėra buvę.

Ir tarp šių žaidėjų – visa grupė jaunų pirmo ryškumo žvaigždžių – Joelis Embiidas (Kamerūnas), Giannis Antetokoumpo (Graikija), Nikola Jokičius (Serbija), Kristapas Porzingis (Latvija) ar Benas Simmonsas (Australija).

Prisiminkime didžiuosius vaikinus – Arvydą Sabonį, taip pat Vlade Divacą. Tie vaikinai galėtų žaisti šiuolaikinį krepšinį. Jie prisidėjo prie pokyčių NBA krepšinyje, jų talento lygis buvo išskirtinis.
Dwyane'as Wade'as

Apskritai praėjęs sezonas buvo jau penktasis paeiliui, kai lygoje žaidžia mažiausiai 100 užsieniečių.

Nebejotina, kad tendencijos nesikeis. Dar 12 užsieniečių buvo pašaukta 2018-ųjų naujokų biržoje – 1-uoju pakviestas DeAndre Aytonas iš Bahamų, trečiuoju – Luka Dončičius iš Slovėnijos.

Savo pavaradę antrajame rate išgirdo ir Lietuvos atstovas Arnoldas Kulboka.

„Daugybė jaunų vaikinų iš Europos pasižymi talentu, moderniu krepšinio supratimu. Krepšinis keičiasi, dabar jis yra tapęs tokiu žaidimu, kokį jį nori matyti naujausios kartos, daug metų stebėjusios NBA žvaigždes iš šalies“, – pažymi D. Wade'as.

Tačiau, anot jo, nors krepšinis ir yra kitoks, NBA lygoje ir anksčiau būta madas diktavusių užsieniečių, kurie vietą lengvai galėtų rasti ir šiandieniniame žaidimo sūkuryje.

Visų pirma, tai – legendiniai aukštaūgiai, kuriuos galima vadinti Europos krepšinio „centrų“ pionieriais už Atlanto.

„Prisiminkime didžiuosius vaikinus – Arvydą Sabonį, taip pat Vlade Divacą. Tie vaikinai galėtų žaisti šiuolaikinį krepšinį. Jie prisidėjo prie pokyčių NBA krepšinyje, jų talento lygis buvo išskirtinis“, – lietuvį ir serbą prisiminė D. Wade'as.

Pasak krepšininko, didžiulį postūmį tarptautiniam krepšinio populiarinimui ir užsieniečių invazijai padarė ir kai kurios NBA žvaigždės, nuolat keliavusios po pasaulį.

Aziją itin buvo pamėgęs Kobe Bryantas, sutraukdavęs didžiules gerbėjų minias, populiarinęs savo rėmėjų produkciją ir NBA lygą.

„Ilgainiui NBA lyga mus pradėjo siųsti į skirtingas vietas, pradėtos rengti ikisezoninės, arba net sezonininės rungtynės užsienio šalyse. Pasirašėme partnerystės sutartis ir šiuo metu turime neįtikėtiną globalų produktą, patrauklų įvairių pasaulio kampelių žmonėms“, – pažymėjo D. Wade'as.

A. Sabonis NBA lygoje debiutavo 1995-aisiais, jau būdamas 30-ies. Dėl įvairių aplinkybių už Atlanto jis persikėlė jau po savo karjeros piko, tačiau jo statistika ir aikštėje demonstruotos unikalios savybės nepamirštamos iki šiol.

Iš viso NBA A. Sabonis praleido septynis sezonus, per kuriuos uždirbo 47,838 mln. JAV dolerių. Sabo vidurkiai lygoje – po 12 taškų ir 7,3 atkovoto kamuolio per 24 min., o asmeniniai rekordai – 33 taškai, 20 atkovoti kamuoliai, 8 rezultatyvūs perdavimai ir 6 blokai.

NBA čempionu A. Sabonis taip ir netapo, prestižinio titulo nepavyko iškovoti ir kitam D. Wade'o paminėtam europiečiui V. Divacui, kuris NBA lygoje žaidė nuo 1989 iki pat 2005 metų ir iš viso pelnė 13 398 taškus.

Abu Europos milžinai yra NBA Šlovės muziejaus nariai.

NBA lygoje šiuo metu žaidžia A. Sabonio sūnus Domantas, V. Divacas yra Sakramento „Kings“ klubo generalinis vadybininkas.