Bėda ta, kad dabartinėje Kanados komandos sudėtyje yra penki krepšininkai (Kyle'as Lowry, Danny Greenas, O. G. Anunoby, Serge'as Ibaka ir Jonas Valančiūnas), praėjusį sezoną nuo pirmų minučių pradėję bent 60 rungtynių, neįskaitant stambiausio tarpsezonio grobio – NBA lygos žvaigždės Kawhi Leonardo, kuris apskritai per visą savo karjerą iš 343 mačų į starto penketą nepateko tik dviejuose.

„Mes turime šešis starto penketo žaidėjus. Šešis vyrukus, kurie yra įpratę startuoti. Maža to, mūsų sudėtyje – dar turbūt trys žmonės, kurie galėtų būti pirmame penkete. Gal net daugiau nei trys“, – TSN sakė N. Nurse'as.

Žinoma, tai – labiau prabanga nei problema, nes ir taip vieną giliausių sudėčių turėję „Raptors“ vasarą neabejotinai pridėjo dar daugiau talento. Tačiau strategui, kuriam tai bus tik pirmas sezonas lygoje, teks kažkaip išlaviruoti ir neįskaudinti vieno ar kito žaidėjo.

„Aš jau apie tai kalbėjausi su pora savo auklėtinių, tik aš noriu, kad mes visi į tai žvelgtume plačiau, nei sakytume: „Ką gi, aš esu starto penketo žaidėjas, taigi nebūsiu laimingas, jei nepradėsiu kiekvienų rungtynių“. Jei mes visi tik tai ir kartosime, tada tikrai kažkas liks nepatenkintas, nes mes turime šešis potencialius starto penketo žaidėjus, o galime pradėti tik su penkiais, ar ne?“, – dėstė treneris.

Spėjama, kad vieninteliai dėl savo vietos startinėje sudėtyje gali būti ramūs komandos senbuvis K. Lowry ir jos naujokas K. Leonardas.

Iš kitų keturių – D. Greeno, O. G. Anunoby, S. Ibakos ir J. Valančiūno – būtų logiškiausia, kad ant atsarginių suolo liktų kažkuris vienas iš pirmų dviejų. D. Greenas yra naujausias „Raptors“ narys ir gydėsi kirkšnies traumą, o O. G. Anunoby bus tik NBA antrametis.

Vis dėlto D. Greenas neturėtų ilgai užtrukti, kol pelnys N. Nurse'o pasitikėjimą – jis tritaškius meta 40 procentų taiklumu ir yra patikimas ginklas gynyboje. Taigi Danny kėsinsis į DeMaro DeRozano paliktą laisvą vietą.

Prieš metus atrodė, kad „Raptors“ norint žaisti greitai ir išplečiant aikštelę J. Valančiūnui yra lemta tapti atsarginiu, tačiau JV pademonstravo pastebimą progresą net keliuose žaidimo komponentuose ir įrodė, kad gali prisitaikyti bei būti naudingas naujajai Toronto sistemai.

Lietuvis taip pat turi N. Nurse'o simpatijas, nes nuo pat 2013 m., kai šis tapo Dwane'o Casey asistentu, kartu su juo praleido daugiausiai laiko iš visų žaidėjų.

„Aš vis dar esu JV traukinyje. Neabejotinai. Manau, kad pernai jis padarė didžiausią pažangą iš visų. Nežinau, ar jo skaičiai buvo daug geresni, bet su juo komanda aikštėje jautėsi kur kas geriau nei anksčiau. Jis taip pat jautėsi geriau, atrodė geriau, buvo panašus į krepšininką, o ne žmogų, kuris bėgioja pirmyn atgal, stumdosi, bet negauna kamuolio ir toliau bėgioja.

Jis judėjo, įkirtinėjo, centravo, gaudė kamuolį, kovojo. Jis kur kas labiau priminė tikrą krepšininką“, – pastebėjo N. Nurse'as.
Jonas Valančiūnas, Nickas Nurse'as

Visa tai palieka S. Ibaką kaip realiausią kandidatą pradėti sezoną nuo atsarginių žaidėjų suolo, rašo TSN.

Neseniai N. Nurse'as užsuko į Majamį susitikti su Serge'u ir pasikalbėti apie būsimąjį sezoną bei galbūt naują jo vaidmenį klube.

Tiesa, S. Ibaka starto penkete pradėjo net 551-erias reguliariojo sezono rungtynes iš eilės, o nuo atsarginių suolo paskutinį kartą kilo dar 2011-aisiais. Be to, Ispanijos rinktinės nario artimiausių dvejų metų sutarties vertė siekia net 45 milijonus JAV dolerių, tad sunku tikėtis, kad „Raptors“ išdrįs jį nugrūsti ant suoliuko.

Viena aišku – S. Ibaka ir J. Valančiūnas niekada nederėjo viename penkete. Jiems abiems kartu būnant aikštėje varžovai beveik visada kraunasi sau pranašumą.

Tai verčia galvoti, kad „Raptors“ šį sezoną naudos vieno tikro centro ir keturių paslankesnių žaidėjų, galinčių užimti net kelias skirtingas pozicijas, kombinaciją.

N. Nurse'as, be abejo, taikysis ir prie varžovų. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną NBA atkrintamosiose apžaidė „Raptors“ į penkto numerio poziciją vietoje Tristano Thompsono pastumdami Keviną Love'ą, kuris baudė savo tiesioginį oponentą J. Valančiūną taikliais metimais iš distancijos.

„Galbūt vieną dieną Serge'as pasislinks į penktą, o JV nepradės rungtynių. Galbūt kažkada OG žengs ir žais ketvirtu vietoje Serge'o“, – galimas starto penketų variacijas modeliavo N. Nurse'as.

Kad ir ką jis nuspręs, iki naujojo NBA sezono pradžios – dar du mėnesiai su puse. Per tą laiką gali įvykti dar įvairių sudėties pasikeitimų arba išsikristalizuoti tvirtas starto penketas.

Jei ketvirtą didžiausią atlyginimą „Raptors“ gretose gaunantis J. Valančiūnas (16,5 mln. JAV dolerių) ir toliau progresuos taip, kaip jis tai darė praėjusiais metais, ne taip net svarbu, ar treneris jam patikės starto penketo vietą.

JV ir praėjusį sezoną žaidė sąlyginai nedaug kaip tokio kalibro aukštaūgiui – po 22 min., bet jo statistiniai rodikliai buvo geresni ir nauda komandai didesnė nei tuomet, kai jis aikštėje praleisdavo po daugiau nei 28 min. (2013-2014 m.).