Identiškai sunkiojo krašto puolėjo pozicijai, centrų pasiūla šią vasarą ženkliai viršys paklausą, o tokia situacija gerokai sumažins laisvųjų agentų finansines ambicijas. Lygai tolstant nuo tradicinio vidurio puolėjo modelio, 2018-ųjų metų vasara taps viena sunkiausių baudos aikštelėse besistumdantiems aukštaūgiams.

Naudingiausiai praėjusiame sezone rungtyniavusių vidurio puolėjų dešimtuke nerasime Denverio „Nuggets“ atstovaujančio serbo Nikola Jokičiaus. Nors „Džokeris“ po klubo sprendimo nepasinaudoti komandos teise pratęsti sutartį dar vienam sezonui nominaliai taps apribotu laisvuoju agentu, Artūro Karnišovo vadovaujama klubo valdyba jau ruošia Balkanų milžinui maksimalios vertės penkerių metų kontraktą.

Už dešimtuko ribų liko Bostono „Celtics“ rungtyniavę Gregas Monroe ir Aronas Baynesas bei čempionais su „Golden State Warriors“ tapę Zaza Pačulija, JaVale'as McGee ir Kevonas Looney.

Palyginimui, abu NBA rungtyniaujantys lietuviai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas tapimo laisvaisiais agentais atveju būtų pakliuvę tarp dešimties naudingiausiųjų aukštaūgių. 15,4 naudingumo balo rinkęs Domas būtų užėmęs septintąją, o 17,7 rodiklį fiksavęs JV – šeštąją vietas.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Sąraše nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę liepos 1-ąją dieną.

10. Montrezlas Harrellas, 24-eri metai, 12,6 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 1,5 milijono JAV dolerių.

Montrezlas Harrellas

Vienu iš šūsnies Hjustono „Rockets“ į Los Andželą už Chrisą Paulą išsiųstų žaidėjų praėjusią vasarą tapęs Harrellas sugebėjo ne tik įsitvirtinti „Clippers“ sudėtyje, bet ir išsikovoti sau vietą Doco Riverso rotacijoje.

Vos po 17 minučių rungtyniavęs DeAndre Jordano dubleris per jas sugebėjo rinkti net po 11 taškų ir 4 atkovotus kamuolius. Stebėtinas efektyvumas ženkliai pakėlė 32-ojo 2015-ų metų naujokų biržos šaukimo vertę ir leidžia jam tikėtis jau nuo rytojaus sulaukti pakankamo NBA klubų dėmesio.

Itin naudingu žaidimu puolime pasižymėjusį Harrellą nuo vietos starto penkete atkirto „Clippers“ ir „Wizards“ atlikti mainai, kurių metu į Kaliforniją persikėlė lenkas Marcinas Gortatas, tačiau jauno aukštaūgio progresas gali artimiausiu metu jį kilstelėti į vienos ar kitos komandos startinio aukštaūgio rolę.

9. Brookas Lopezas, 30 metų, 12,7 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 22,6 milijono JAV dolerių.

Brookas Lopezas

Rezultatyviausias visų laikų „Nets“ krepšininkas praėjusią vasarą į Los Andželą atvyko su vienu ilgalaikiu „Lakers“ tikslu. Besibaiginėjantis jo kontraktas tapo dar vienu klubo žingsniu link kuo didesnės erdvės šio tarpsezonio algų biudžete.

Nors paskutiniajame Brukline praleistame sezone Lopezas ne tik atrado savo snaiperio savybes, bet ir rinko po 20,5 taško per rungtynes, persikėlimas į „Lakers“ ekipą skaudžiai atsiliepė patyrusio veterano statistikai.

Gera kova dėl atšokusių kamuolių niekados negarsėjęs krepšininkas šioje statistikos kategorijoje užfiksavo mažiausią karjeros skaičių ir rinko vos po 4 kamuolius per rungtynes. Mažiau kamuolių Brookas atkovojo tik 2011-12 metų sezone, kuriame dėl sunkios kojos traumos sužaidė vos 5 susitikimus.

Panašu, jog pagrindine žaidėjo silpnybe laikytos sveikatos problemos jau paliko jį praeityje – per pastaruosius keturis sezonus Lopezas vidutiniškai praleido tik po 8,5 rugntynių. Šioje karjeros stadijoje jį lydi kitas klausimas: kuri NBA ekipa bus pasiryžusi skirti ilgalaikę sutartį gynyboje šlubuojančiam, tačiau taškus efektyviai rinkti galinčiam aukštaūgiui?

8. Kyle'as O'Quinnas, 28-eri metai, 13,3 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 4,1 milijono JAV dolerių.

Kyle'as O'Quinnas

Skirtingai nei Lopezas, „Knicks“ gretose pastaruosius tris sezonus praleidęs O'Quinnas turėtų būti laikomas vienu iš labiausiai savo reputaciją pakėlusių aukštaūgių.

Nors buvęs Mindaugo Kuzminsko komandos draugas šiais metais fiksavo iš koto neverčiančius 7,1 taško, 6,1 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo vidurkius, jo demonstruojamas universalumas NBA lygoje tampa vis paklausesne preke.

Solidžiu žaidimu gynyboje, gebėjimu pataikyti iš vidutinio nuotolio ir savo pozicijai nebūdingu aikštės matymu išsiskiriantis vidurio puolėjas neabejotinai sulauks pelningiausio karjeros pasiūlymo.

Neoficialiais duomenimis, O'Quinno paslaugomis itin domisi dar prieš mainų lango užsivėrimą jį įsigyti siekę Milvokio „Bucks“.

7. Aleksas Lenas, 25-eri metai, 13,9 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 4,2 milijono JAV dolerių.

Aleksas Lenas

Penkis sezonus Finikse trukęs Alekso Leno eksperimentas pagaliau pasiekė finalinį tašką. DeAndre Aytoną pirmuoju šaukimu šiųmetinėje biržoje pakvietę „Suns“ jau atsisakė teisių į lūkesčių neišpildžiusį ukrainietį ir leido jam tapti neapribotu laisvuoju agentu.

Aukštu penktuoju šaukimu – kaip ir Valančiūnas – pakviestas europietis Arizonos klube taip ir neatskleidė savo potencialo, o šią vasarą tikėsis, jog bent viena lygos komanda suteiks jam antrąjį šansą.

Šis sezonas Lenui buvo geras tik vienu atžvilgiu – tragišku pataikymu iš žaidimo iki šiol pasižymėjęs aukštaūgis šiais metais jį pakėlė iki geriausio karjeroje 57 procentų tikslumo.

Visgi ukrainietis vis dar susiduria su sunkumais tiek po savuoju, tiek po varžovų krepšiu, ir veikiausiai sulauks trumpalaikio kontrakto pasiūlymo. Toks scenarijus gali tapti paskutiniąja Leno galimybe įrodyti savo vertę NBA lygoje.

6. Derrickas Favorsas, 26-eri metai, 16,4 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 12 milijonų JAV dolerių.

Derrickas Favorsas

Nors nominaliai Favorsas Jutos „Jazz“ starto penkete užima sunkiojo krašto puolėjo rolę, joje jis praleidžia tik kelias minutes, o vėlesnėse rungtynių stadijose keičia Rudy Gobertą bei persislenka į vidurio puolėjo poziciją.

Šie du krepšininkai kartu aikštėje atrodo geriau, nei būtų galima tikėtis, tačiau komandos strategas Quinas Snyderis dažniau renkasi mobilesnių Goberto bendražygių sustiprinamą penketuką. Šis aspektas ir yra laikomas pagrindiniu klausimu, kurį „Jazz“ turi išspręsti svarstydami sprendimą dėl Favorso ateities.

Jei Jutos klubas ryžtųsi pasukti kitu keliu, vis dar vos 26-erių metų sulaukęs Favorsas neabejotinai būtų apipiltas kitų komandų pasiūlymais. Startinio vidurio puolėjo vaidmuo galėtų leisti buvusiam „Nets“ nariui dar labiau pasikelti savo vertę bei grįžti arčiau 2015-16 metų sezone fiksuoto 16,4 taško vidurkio.

5. Jusufas Nurkičius, 23-eji metai, 17,8 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 2,9 milijono JAV dolerių.

Jusufas Nurkičius

Jaunasis bosnių talentas 2016-17 metų sezono pabaigoje atvykęs į Portlandą sugebėjo įkvėpti komandą įspūdingai pergalių serijai, tačiau po traumos buvo priverstas atkrintamąsias varžybas stebėti iš šalies.

Nepaisant to, „Trail Blazers“ į šį aukštaūgį sezono išvakarėse dėjo labai daug vilčių. Daug svorio numetęs ir geresnę fizinę formą įgavęs Nurkičius galiausiai nesugebėjo pakartoti debiutinio mėnesio Portlande metu fiksuoto efektyvumu ir sezoną užbaigė rinkdamas po 14,3 taško ir 9 atkovotus kamuolius per rungtynes.

Tokie rodikliai leistų Oregono valstijos klubui solidžiai investuoti į Jusufo ateitį, tačiau „Blazers“ sprendimus riboja finansinės problemos. Eilę išpūstos vertės kontraktų turintis klubas jau ne pirmus metus ieško kelių atsidurti žemiau prabangos mokesčio ribos, o ilgalaikis kontraktas su bosniu faktiškai panaikintų tokio scenarijaus galimybę.

Vis dar jaunas ir perspektyvus krepšininkas gali sudominti ilgalaikio atsakymo vidurio puolėjo pozicijoje neturinčias ir sudėties perstatymus pradėjusias komandas. Visgi jo finansinės perspektyvos būtų daug solidesnės, jei laisvuoju agentu Nurkičius taptų ne šią, o kitų metų vasarą.

4. Dwightas Howardas, 32-eji metai, 22 naudingumo balai.

2017-18 metų sezono uždarbis: 23,5 milijono JAV dolerių.

Dwightas Howardas

Pastaraisiais metais po visus lygos klubus mėtomas ir vėtomas Howardas techniškai nėra laisvasis agentas, tačiau naujausia jo karjeros stotele tapęs Bruklino „Nets“ klubas aktyviai derasi su aukštaūgiu dėl jo kontrakto išpirkimo galimybės.

Pats Dwightas taip pat neslepia noro palikti naująjį klubą bei tikisi atsidurti dėl aukščiausių tikslų kovojančioje ekipoje. 23,9 milijono JAV dolerių vertės sutartį šiam sezonui turintis vidurio puolėjas jos išpirkimo atveju galėtų sau leisti suteikti milžinišką nuolaidą juo susidomėsiančiai ekipai.

Nors Howardo atleidimas iš „Nets“ gali sudaryti absoliutaus karjeros saulėlydžio įspūdį, nederėtų apsigauti – pernai Šarlotėje buvusi lygos žvaigždė sužaidė geriausią sezoną per pastaruosius ketverius metus ir įrodė, jog vis dar gali atnešti naudos jos ieškančiai komandai.

Nepaisant to, sunkus aukštaūgio charakteris ir nuolatiniai konfliktai su komandos draugais bei treneriais gali ženkliai apsunkinti jo naujojo klubo paieškas. Galbūt jau artimiausiu metu pamatysime Howardą dominuojantį Kinijos pirmenybėse.

3. Clintas Capela, 24-eri metai, 22,2 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Clintas Capela

Bene labiausiai intriguojančiu šio sąrašo nariu pelnytai laikomas Hjustono „Rockets“ atsiskleidęs Šveicarijos rinktinės narys. Antrą vietą labiausiai patobulėjsio sezono krepšininko rinkimuose užėmęs aukštaūgis šiemet fiksavo 13,9 taško ir 10,8 atkovoto kamuolio vidurkius.

Apribotu laisvuoju agentu tapsiantis Capela Teksaso klube yra gerbiamas bei vertinamas, tačiau Raketų finansinė situacija gali apsunkinti jo išlaikymo uždavinį. Jei vienas iš pakankamai laisvos erdvės algų biudžete turinčių klubų pasiūlytų šveicarui ketverių metų trukmės maksimalios vertės sutartį, su CP3, Trevoru Ariza ir Lucu Mbah a Moute derybas vedantys „Rockets“ atsidurtų itin sudėtingoje situacijoje.

Capelos progresui didelės įtakos turėjo Jameso Hardeno ir Paulo tandemo žaidimas. Vienu geriausiai iš derinio du-prieš-du link krepšio besileidžiančių aukštaūgių tapęs šveicaras tokių aukštumų nebūtų pasiekęs be puikius perdavimus skirstančių komandos draugų pagalbos.

„Rockets“ organizaciją kiek nuraminti turėjo Finikso „Suns“ sprendimas naujokų biržoje pirmuoju šaukimu pasirinkti vidurio puolėją Aytoną – būtent Arizonos klubas buvo garsiausiai siejamas su galimu Capelos įsigijimu.

Tačiau jauno ir pajėgaus vidurio puolėjo ieško įr kiti NBA klubai, tad Hjustono generalinio vadybininko Darylo Morey laukia nervinga liepos pradžia.

2. DeAndre Jordanas, 29-eri metai, 24,1 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 22,6 milijono JAV dolerių.

DeAndre Jordanas

Šiąnakt žaidėjo teisės pratęsti sutartį vienam sezonui su „Clippers“ klubu atsisakęs DeAndre tapo neapribotu laisvuoju agentu ir, panašu, taps paskutiniuoju Los Andželą paliksiančiu sėkmingiausios klubo eros nariu.

Blake'o Griffino, Chriso Paulo, J. J. Redicko ir Jamalo Crawfordo pėdomis paseksiantis aukštaūgis lygos ekspertų akyse jau faktiškai vilki Dalaso „Mavericks“ aprangą, bet netikėtą lemiamą žodį lenktynėse dėl Jordano parašo gali tarti „Golden State Warriors“.

Jei DeAndre sutiktų pasirašyti trumpalaikį kiek didesnį nei 5 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą, Ouklando klubas turėtų galimybę savo starto penketą paversti kitų ekipų košmaruose matomu žvaigždžių deriniu – Stephenas Curry, Klay Thompsonas, Kevinas Durantas, Draymondas Greenas ir DeAndre Jordanas.

Tačiau realiausia tikimybė kitame sezone išvysti Jordaną rungtyniaujantį gimtosios Teksaso valstijos klube. Dalaso ekipa jau atsisakė teisių į Dougą McDermottą, taip atlaisvindama savo algų biudžete pakankamą erdvę ilgalaikiam vidurio puolėjo kontraktui.

1. DeMarcusas Cousinsas, 27-eri metai, 35 naudingumo balai.

2017-18 metų sezono uždarbis: 18,1 milijono JAV dolerių.

DeMarcusas Cousinsas

Jei dinamiškasis aukštaūgis šiame sezone būtų sužaidęs pakankamą rungtynių skaičių, jo fiksuotas naudingumo koeficientas būtų buvęs didžiausias visoje NBA lygoje, o šią vasarą pasirašysimas kontraktas būtų beveik neabejotinai siekęs maksimalią vertę ir penkerių metų trukmę.

Visas šias šviesias perspektyvas sugriovė nelemta Achilo sausgyslės trauma, užbaigusi ne tik Cousinso sezoną, bet ir jo viltis tapti vienu geriausiai apmokamų visos lygos krepšininkų.

Tokio sunkumo trauma dažnai atsiliepia visai likusiai krepšininkų karjerai. Puikus to pavyzdys – su Boogie sietų Dalaso „Mavericks“ gretose rungtyniaujantis Wesley Matthewsas, niekada negrįžęs į Portlando „Trail Blazers“ demonstruotą žaidimo lygį.

Jei teksasiečiai sukirs rankomis su DeAndre Jordanu, Cousinso ateitis taps dar miglotesne. Lygoje faktiškai neliks pakankamai finansinio lankstumo ir centrinio vidurio puolėjo poreikį turinčių komandų.

Bene geriausia galimybe šiandien atrodo šansas pasirašyti trumpalaikį kontraktą su „Pelicans“, kurio metu DeMarcusas galėtų įrodyti, jog pilnai pasveiko po traumos ir yra pasiruošęs toliau su Anthony Davisu siaubti varžovų baudos aikšteles.

Tačiau toks sprendimas taip pat yra beprotiškai rizikingas – dar viena trauma ar ryškus sportinės formos kritimas ženkliai atsilieptų 2019-ais metais pasirašysimo kontrakto dydžiui.

Turbūt labiausiai dominuojantis mūsų kartos vidurio puolėjas atsidūrė itin nepavydėtinoje situacijoje. Belieka tikėtis, jog žiūrovai dar galės išvysti aukščiausiame lygyje dominuojantį Cousinsą.

Kiti šios serijos straipsniai: