Pastarasis sezonas ženkliai iliustravo šios pozicijos augančią svarbą NBA lygoje. Puikiausiu to įrodymu tapo Bostono „Celtics“ klubas, savo gretose turintis visą eilę universalių krašto puolėjų, pasižyminčių tiek patikima gynyba, tiek solidžiu taiklumu atakuojant iš toli.

Šio prototipo žaidėjai už Atlanto su vis didesniu pagreičiu tampa paklausiausia ir svarbiausia komandų komplektacijos dalimi, o trys sąrašo viršuje įsitaisę krepšininkai savo atvykimu bet kurią lygos komandą paverstų viena iš pretendenčių kovoti dėl čempionų žiedų.

Atskiro paminėjimo nusipelno ir pagal naudingumo koeficientą į pirmąjį dešimtuką nepatekę veteranai Joe Johnsonas, Richardas Jeffersonas ir Vince'as Carteris. Pastarajam iki dešimtosios sąrašo pozicijos pritrūko vos 0,8 balo.

Laisvuoju agentu taps ir Domanto Sabonio komandos draugas Glennas Robinsonas, didžiąją praėjusio sezono dalį gydęsis sunkią čiurnos traumą.

Tačiau didžiausio dėmesio neabejotinai sulauks dešimtuką vainikavusios didžiausios NBA superžvaigždės. Jų sprendimai suformuos artėjančių keleto sezonų naratyvą bei naują (?) jėgų balansą pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

10. Dougas McDermottas, 26-eri metai, 7,4 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 3,3 milijono JAV dolerių.

Dougas McDermottas

Skirtingai nei kai kurie kiti šiame sąraše atsidūrę snaiperių reputacijas turintys krašto puolėjai, Mindaugą Kuzminską iš Niujorko „Knicks“ rotacijos sezono pradžioje išstūmęs McDermottas pasižymi išties stabiliu metimu iš toli.

Per 26 Dalase sužaistus susitikimus „Dougie McBuckets“ pramintas žaidėjas pataikė net 49 procentus visų mestų tritaškių (39 iš 79). Savo stipriąją pusę vyriausiojo trenerio Ricko Carlisle'o puolimo schemose puikiai atskleidęs žaidėjas jau sulaukė kvalifikacinio pasiūlymo iš „Mavericks“ klubo, pavertusio McDermottą apribotu laisvuoju agentu.

Nors snaiperio savybės daro šį žaidėją patrauklia laisvųjų agentų rinkos preke, jo ribotas indėlis į komandos žaidimą bet kuriame kitame statistiniame aspekte gerokai apriboja jo vertę. Ajovos valstijoje augęs puolėjas per visą karjerą neviršijo 1 rezultatyvaus perdavimo, 0,2 perimto kamuolio ir 0,2 bloko sezono vidurkių.

Nuo suolo kylančio tritaškių specialisto rolė leis McDermottui tęsti savo NBA karjerą, tačiau vos 13 iš 264 susitikimų per savo karjerą starto penkete pradėjęs krepšininkas neturėtų tikėtis didelio žaidybinio laiko ar atlyginimo šuolio.

Papildyta: siekdami atlaisvinti kuo daugiau finansinės erdvės savo algų biudžete, „Mavericks“ atsiėmė McDermottui pateiktą kvalifikacinį pasiūlymą. Snaiperis tapo neapribotu laisvuoju agentu.

9. Dante Cunninghamas, 31-eri metai, 7,9 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Dante Cunninghamas

Lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose didžiąją karjeros dalį praleidęs Cunninghamas šių metų vasarį iš Naujojo Orleano „Pelicans“ buvo išmainytas į Bruklino „Nets“ klubą.

Naujojoje ekipoje Dante buvo priverstas pademonstruoti universalumą – net 57 procentus savo žaidybinio laiko jis užėmė vidurio puolėjo rolę, tačiau tokią pozicinę evoliuciją ėmė itin radikalus Kenny Atkinsono atsidavimas žemo penketo filosofijai bei riboti „Nets“ ištekliai aukštaūgių grandyje.

Jaunojo Jarretto Alleno progresas bei Bruklino sprendimas naujokų biržoje pakviesti du talentingus Europos mokyklos krašto puolėjus Džananą Musą ir Rodioną Kurucą Cunninghamą paverčia faktiškai nereikalingu šiai komandai, tačiau jo įgūdžių kombinacija anaiptol nėra bevertė moderniojoje NBA lygoje.

Patyrusio ir traumų problemas praeityje palikusio puolėjo paslaugomis susidomėti turėtų galingiausi lygos klubai, siekiantys sustiprinti šiandien ypač aktualią gerai besiginančių ir iš toli pataikyti galinčių krašto žaidėjų grandį.

Nors Cunninghamas tikrai nėra pirmo ryškumo žvaigždė, egzistuoja nemaža tikimybė, jog ateinančiame sezone jis turės galimybę kovoti dėl čempiono žiedo.

8. Jamesas Ennisas, 28-eri metai, 8,3 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 3 milijonai JAV dolerių.

Jamesas Ennisas

Per ketverius NBA praleistus metus keturias komandas pakeitęs Ennisas jau spėjo užsivilkti Majamio „Heat“, Memfio „Grizzlies“ (dukart), Naujojo Orleano „Pelicans“ ir Detroito „Pistons“ aprangas.

Į pastarąją stotelę puolėjas atvyko kaip paspirtis šlubuojantiems Detroito klubo snaiperiams, tačiau Stano Van Gundy vadovautoje komandoje Ennisas realizavo tik 30 procentų visų išmestų tritaškių.
Nemažos pozicinės konkurencijos, laisvų pinigų algų biudžete turinčių organizacijų stokos ir nuviliančio sezono kombinacija nežada šiam krepšininkui itin pelningos naujos sutarties. Ennisas gali rizikuoti ir mėginti pasirašyti trumpalaikį kontraktą, galintį leisti artimiausiu metu jam vėl grįžti į laisvųjų agentų rinką, arba siekti ilgesnės sutarties bei garantijos, jog per porą ateinančių sezonų jam neteks keltis į Kinijos ar Europos lygas.

Patikima kamuolio kontrole nepasižymintis žaidėjas šiemet užfiksavo vieną neeilinį rodiklį – 51 tolimą metimą realizavęs Ennisas juos visus pataikė po komandos draugų rezultatyvių perdavimų.

7. Mario Hezonja, 23-eji metai, 10,3 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 4,1 milijono JAV dolerių.

Mario Hezonja

2015-ųjų metų naujokų biržoje itin aukštu penktuoju šaukimu Orlando „Magic“ pakviestas kroatas laisvuoju agentu tampa ne savo, o komandos sprendimu. Floridos klubas sezono pradžioje atsisakė teisės pratęsti sutartį su Balkanų snaiperiu dar vienam sezonui ir leido jam šią vasarą tapti neapribotu laisvuoju agentu.

Į NBA atvykę pirmojo rato šaukimai pasirašo ketverių metų kontraktus, kurių dydis priklauso nuo jų pakvietimo pozicijos. Penktojo šaukimo patekimas į laisvųjų agentų rinką praėjus vos trejiems metams nuo jo atvykimo į lygą yra labai retas atvejis, patraukęs nemažos dalies į ateitį žvelgiančių klubų dėmesį.

Šiame sezone aukščiausius karjeros rodiklius pelnytų taškų (9,6) ir atkovotų kamuolių (3,7) grafose užfiksavęs Hezonja vis dar pasižymi itin prastu pataikymo procentu. Ispanijos ACB lygoje žibėjęs talentas per pirmuosius tris už Atlanto praleistus sezonus realizavo vos 42 procentus metimų iš žaidimo bei 33 procentus tritaškių.

Nepaisant šių rodiklių, šansas pamėginti prikelti vis dar vos 23-ejų metų amžiaus kroato karjerą vilioja tokias organizacijas, kaip Čikagos „Bulls“, Finikso „Suns“ ar Atlantos „Hawks“.
Paradokslau, tačiau vienas iš dešimties pastaraisiais metais labiausiai nuvylusių naujokų biržų šaukimų šią vasarą turėtų sulaukti visos eilės kontraktų pasiūlymų.

6. Lance'as Stephensonas, 27-eri metai, 11 naudingumo balų.

2017-18 metų sezono uždarbis: 4,2 milijono JAV dolerių.

Lance'as Stephensonas

Indianos klubas prieš kelias dienas nustebino ir nuvylė savo sirgalius sprendimu atsisakyti teisės pratęsti kontraktą su nenuspėjamuoju Lance'u dar vienam sezonui. 4,4 milijono savo algų kepurėje sutaupysiantys „Pacers“ veikiausiai jau yra sudarę jo rolę užimti potencialiai turinčių žaidėjų sąrašą, tačiau negalima atmesti galimybės, jog klubas dar pasieks susitarimą su gerbėjų numylėtiniu tapusiu krepšininku.

Pirmuosius keturis NBA sezonus Indianapolyje praleidęs Stephensonas per trejus po jų laukusius metus pakeitė net keturias komandas. Dinamiškajam krašto puolėjui nepavyko įsitvirtinti nei Šarlotėje, nei Memfyje, nei Naujajame Orleane, nei Minesotoje.

Ekspertų nurašytam krepšininkui grįžus į Indianą jis išgyveno dar vieną karjeros šuolį. Atsarginių krepšininkų penketo atakas kūręs Lance'as tapo svarbia komandos žaidimo bei dar svarbesne rūbinės mikroklimato dalimi.

Jei „Pacers“ užpildys Stephensono vietą kitu krepšininku, ar kuris nors NBA klubas susigundys tik Indianoje žibančio žaidėjo paslaugomis?

5. Trevoras Ariza, 33-eji metai, 12,6 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 7,4 milijono JAV dolerių.

Trevoras Ariza ir Paulas George'as

Per plauką nuo NBA superfinalo ir tikėtino čempionų titulo likę Hjustono „Rockets“ už šį žygį turėtų būti dėkingi ne tik garsiausiai aptarinėjamiems Jamesui Hardenui, Chrisui Paului ir Clintui Capelai, bet ir dažnai antrame plane liekančiam Arizai.

Puikia gynyba ir adekvačiu 39 procentų tritaškių taiklumu – išmestų tolimų metimų rekordus mušančioje komandoje Ariza išmesdavo net po 6,9 tritaškio per rungtynes – šiame sezone pasižymėjęs krepšininkas yra viena iš esminių „Rockets“ dalių, tačiau Teksaso klubas susidurs su sunkumais, siekdamas išlaikyti šį žaidėją savo gretose.

Hjustono organizacijos laukia derybos su maksimalaus kontrakto besitikinčiu Paulu ir milžiniškos vertės pasiūlymo iš kitos komandos sulaukti galinčio apriboto laisvojo agento Capelos, o didesnio nei 8,6 milijono metinio kontrakto per keturiolika sezonų trunkančią NBA karjerą niekada nesulaukęs Ariza taip pat svajoja apie aštuonženklį metinį uždarbį.

Negana to, „Rockets“ vis dar yra siejami su aukščiausio kalibro superžvaigždėmis, kurių atvykimui taip pat reikėtų paruošti finansinę dirvą. Geriausio šio sezono generalinio vadybininko Darylo Morey laukia rimta vasara, kadangi Ariza tikrai sulauks dėmesio iš patikimo starto penketo kalibro veterano ieškančių klubų.

4. Kyle'as Andersonas, 24-eri metai, 13,7 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 2,1 milijono JAV dolerių.

Kyle'as Andersonas

Kol San Antonijaus „Spurs“ klubo pavadinimas pasaulio žiniasklaidos antraštėse mirga dėl neaiškios Kawhi Leonardo ateities, teksasiečių laukia derybos su dar vienu tyliu, tačiau efektyvumu pasižyminčiu krašto puolėju.

Geriausią karjeros sezoną sužaidusio Andersono statistika iš pirmo žvilgsnio neatrodo įspūdinga – 7,9 taško, 5,4 atkovoto kamuolio, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 perimto kamuolio per rungtynes.

Visgi pagal pastarąjį skaičių savo pozicijoje tik Paului George'ui ir Robertui Covingtonui visoje lygoje nusileidęs lengvasis kraštas šiais metais Leonardo traumos dėka tapo itin svarbia „Spurs“ gynybos dalimi.

San Antonijaus klubo finansinė ateitis priklauso nuo Kawhi situacijos baigties, tačiau dabartinėje situacijoje Andersono kontraktą pratęsęs klubas smarkiai apribotų savo galimybes pasistiprinti kitais laisvaisiais agentais.

Nepaisant to, 24-erių metų puolėjas kartu su įžaidėju Dejounte Murray ir šių metų biržoje aštuonioliktuoju šaukimu pakviestu atakuojančiu gynėju Lonnie Walkeriu šią akimirką turėtų būti laikomi pagrindiniu permainų laukiančių „Spurs“ ateities branduoliu.

3. Paulas George'as, 28-eri metai, 20,2 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 19,5 milijono JAV dolerių.

Paulas George'as

Jei Kawhi drama prasidėjo tik šiame sezone, George'o laukiantis šios vasaros sprendimas NBA sirgaliams ramybėms neduoda jau gerus dvejus metus. Dar žaisdamas Indianos „Pacers“ ekipoje PG13 pareiškė, jog nori atstovauti gimtojo miesto Los Andželo „Lakers“ klubui, tačiau buvo netikėtai išmainytas į Oklahomos „Thunder“.

Tolimesnė George'o ateitis neduoda ramybės ne tik dviem pastarosioms organizacijoms. Jo sprendimas turės įtakos ir LeBrono Jameso ateičiai – jei George'as lieka Oklahomoje, o „Spurs“ atsisako iškeisti Kawhi į „Lakers“, ar LBJ tikrai ryšis keltis į jaunų talentų pagalbą jam pasiūlyti tegalėsiantį Los Andželo klubą?

Ne ką mažiau sunerimę ir „Thunder“ atstovai. Pastarosiomis dienomis pagarsėję gandai apie George'o norą likti Oklahomoje džiugina dėl Jameso Hardeno iškovoto MVP titulo pergyvenančius klubo sirgalius, tačiau žada ypatingai didelį galvos skausmą generaliniam vadybininkui Samui Presti.

Jei George'as pasinaudotų žaidėjo teise pratęsti sutartį su OKC dar vienam sezonui ar sėkmingai suderintų naujo ilgalaikio kontrakto sąlygas, „Thunder“ taip stipriai viršytų prabangos mokesčio limitą, jog už pernai pirmame etape eliminuotos sudėties išlaikymą ateinančiame sezone būtų priversti sumokėti apie ketvirtį milijardo JAV dolerių. Praėjusią vasarą surizikavęs klubas atsidūrė tarp dviejų ugnių – bet kuris George'o sprendimas komandai turėtų daugiau neigiamų nei teigiamų padarinių.

George'u domisi anaiptol ne tik „Lakers“. Netyla kalbos apie Hjustono „Rockets“ galimus bandymus atlikti pernai su Paulu ir „Clippers“ atliktų mainų modeliu paremtą sandorį, o Filadelfijoje šią situaciją atidžiai stebi ambicingi „76ers“.

Būsimasis buvusio „Pacers“ lyderio žingsnis padiktuos visą eilę kitų lygos klubų bei žaidėjų sprendimų.

Papildyta: George'as atsisakė žaidėjo teisės pratęsti sutartį dar vienam sezonui ir tapo neapribotu laisvuoju agentu.

2. Kevinas Durantas, 29-eri metai, 28,6 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 25 milijonai JAV dolerių.

Kevinas Durantas

Dukart paeiliui iškovotus čempionų titulus naudingiausio finalo serijos krepšininko apdovanojimais paskaninęs Durantas atvirai kalba apie savo norą ir toliau likti neįveikiamajame „Golden State Warriors“ klube.

Toks sprendimas nieko nenustebintų, bet Ouklando organizacija šiose derybose taip pat susidurs su keliomis kliūtimis.

Praėjusiąją vasarą KD sutiko pasirašyti mažesnį nei maksimalios vertės vieno sezono trukmės kontraktą tam, kad „Warriors“ savo gretose išlaikytų laisvaisiais agentais tapusius Andre Iguodalą bei Shauną Livingstoną. Pasak gandų, šiais metais Durantas nebebus toks geranoriškas ir altruistiškas bei reikalaus 35 milijonus siekiančio uždarbio.

Žaidėjas turi teisę pratęsti sutartį su klubu dar vienam sezonui (25,6 milijono), tačiau jau informavo čempionus, kad šia galimybe nepasinaudos.

Abejoti „Warriors“ sprendimu išlaikyti Klivlande tritaškiais trečiose serijos rugntynėse dvejus metus iš eilės „Cavaliers“ pribaigusį krepšininką neverta, bet Kalifornijos klubas lėtai, tačiau neišvengiamai artėja prie priverstinių pokyčių datos.

Šiuo metu čempionai turi tik septynis kitame sezone galiosiančius kontraktus: Stepheno Curry (37,5 mil.), Klay Thompsono (18,9 mil.), Draymondo Greeno (17,5 mil.), Andre Iguodalos (16 mil.), Shauno Livingstono (8,3 mil.), Damiano Joneso (1,5 mil.) ir Jordano Bello (1,4 mil.).

Duranto grįžimas privers „Warriors“ ženkliai viršyti prabangos mokesčio limitą vis dar stokojant bent keturių sudėties suformavimui būtinų krepšininkų. Negana to, kitą vasarą laisvuoju agentu taps ir Thompsonas, o Greenas galės pradėti derybas dėl išankstinio sutarties pratęsimo.

Šiųmetinis KD sugrįžimas į Ouklando klubą yra turbūt paskutinis užtikrintas „Warriors“ branduolio išlaikymo žingsnis. 2019-ųjų vasara gali tapti pirmuoju šios dinastijos išsiskirstymo etapu.

1. LeBronas Jamesas, 33-eji metai, 32,7 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 33,3 milijono JAV dolerių.

LeBronas Jamesas

Aštuoni NBA superfinalai iš eilės, keturiolika bilietų į Visų žvaigždžių rungtynes, keturi naudingiausio sezono ir trys naudingiausi finalų serijų žaidėjo titulai bei neišvardinama šūsnis NBA rekordų.

Neabejotinai centrine šios vasaros NBA istorija tapsiantis LeBrono sprendimas plačiai aptarinėjamas jau daugiau nei metus. Prieš nepilną mėnesį pagrindiniais favoritais kovoje dėl Jameso prsiviliojimo laikyti Hjustono „Rockets“, Filadelfijos „76ers“, Bostono „Celtics“, Majamio „Heat“, Klivlando „Cavaliers“ ir Los Andželo „Lakers“, tačiau šiandien, daugumos apžvalgininkų nuomone, šis sąrašas sutrumpėjo iki vos dviejų ekipų.

Pats LeBronas apie būsimąjį savo laisvojo agento laikotarpį pranešė tik tiek, jog nenori ir nežada keliauti po visą šalį su tikslu išklausyti daugybės klubų pompastiškus pasiūlymus. Toks pareiškimas tik dar labiau pakurstė kalbas, kad Jamesas yra gerokai susiaurinęs savo akiratį ir pirmenybę teiks dviem variantams – tolimesnei karjerai gimtosios valstijos „Cavaliers“ arba persikėlimui į pasaulio pramogų verslo sostinę Los Andželą.

Beviltiškas pralaimėjimas „Warriors“ šiųmetiniame superfinale turėjo kiek atšaldyti LBJ entuziazmą toliau atstovauti „Cavs“ klubui. Skeptikai pabrėžia ribotų galimybių Klivlando komandos sudėtį, kurią pastiprino tik centrine Kyrie Irvingo mainų dalimi galiausiai tapęs naujokas Collinas Sextonas, bei šaltus Jameso ir klubo savininko Dano Gilberto santykius.

Kitoje barikadų pusėje įsikūrusi „Lakers“ savininkė Jeannie Buss garsėja kaip artimą ryšį su žaidėjais užmezganti asmenybė. Palankesnis klimatas ir galimybė nuolatos būti Holivudo pašonėje bei mėgautis nuolatiniu ryškiausių pasaulio žvaigždžių dėmesiu taip pat gali suvilioti link karjeros saulėlydžio neišvengiamai artėjantį, tačiau geriausio planetos krepšininko statusą vis dar išlaikantį Jamesą.

Vienu svarbiausių jo sprendimo komponentų laikoma jo šeimos nuomonė. Ar LeBrono vaikai norės likti dabartinėje mokykloje bei bendrauti su šiandieniniais draugais? O gal minėtasis Los Andželo žvaigždžių spindesys labiau vilioja net ne patį Jamesą, o jo šeimos narius?

Vienaip ar kitaip, LeBrono žingsnis nulems artimiausių kelių NBA sezonų eigą. Žaidėjo teise pratęsti sutartį su Klivlandu Jamesas pasinaudoti ar nepasinaudoti turi iki šio penktadienio vidurnakčio vietos laiku (+7 valandos Lietuvoje).

Net ir pratęsus kontraktą kalbos apie galimą Karaliaus išvykimą nenutiltų – galbūt toks sprendimas būtų priimtas ruošiantis mainams į Hjustoną ar kitą pakankamos laisvos erdvės sutarties su LeBronu sudarymui neturintį NBA klubą.

Neoficialiais duomenimis, Jamesas dėl savo ateities apsispręs iki liepos 4-os. JAV nepriklausomybės dienos šventę vienas iš NBA miestų palydės didžiausiais fejerverkais savo istorijoje.