Po įžanginio komiko Anthony Andersono pasirodymo pirmieji ilgoje apdovanojimų eilėje atsidūrė Geriausio metų naujoko rinkimų finalistai. Šioje nominacijoje Jutos „Jazz“ atakuojantį gynėją Donovaną Mitchellą ir Bostono „Celtics“ lengvąjį krašto puolėją Jaysoną Tatumą nukonkuravo Filadelfijos „76ers“ įžaidėjas Benas Simmonsas.

Dvylika trigubų dublių savo debiutiniame sezone surinkęs 208 cm ūgio krepšininkas tapo antruoju Australijoje gimusiu žaidėju, atsiėmusiu šį apdovanojimą. 2012-ais metais identiškos garbės sulaukė Melburne gimęs Kyrie Irvingas, tarptautiniuose turnyruose atstovaujantis JAV rinktinei.

Su Filadelfijos klubu iki Rytų konferencijos pusfinalio nužygiavęs Simmonsas šiame sezone vidutiniškai rinko po 15,8 taško, 8,1 atkovoto kamuolio ir 8,2 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Išskirtiniu australo bruožu tapo ribotas jo žaidimas puolime – su Magicu Johnsonu lyginamas krepšininkas per visą sezoną nepataikė nė vieno tritaškio.

Labiausiai patobulėjusio žaidėjo rinkimuose triumfavo Domanto Sabonio komandos draugas Indianos „Pacers“ klube Victoras Oladipo. Sezono išvakarėse kartu su lietuviu iš Oklahomos „Thunder“ į Indianapolį persikėlęs atakuojantis gynėjas savo rezultatyvumo vidurkį pakėlė 7,2 taško per rungtynes.

Victoras Oladipo

Daugiausiai kamuolių visoje lygoje perėmęs Oladipo šiais metais taip pat buvo išrinktas į trečiąjį simbolinį geriausių NBA krepšininkų penketuką bei buvo pripažintas vienu iš penkių geriausiai besiginančių lygos žaidėjų.

Atakuojantis gynėjas tapo net penktuoju labiausiai patobulėjusio krepšininko apdovanojimą atsiėmusiu „Pacers“ atstovu. Iki šiol tokio pripažinimo sulaukti buvo pavykę Jalenui Rose'ui (2000), Jermaine'ui O'Nealui (2002), Danny Grangeriui (2009) bei į Oladipo ir Sabonį išmainytam Paului George'ui (2013).

Savo statusą lygoje sustiprinti pavyko ir prancūzui Rudy Gobertui, pripažintam Geriausiai besiginančiu NBA žaidėju. Jutos „Jazz“ aukštaūgis lemiamoje kovoje nukonkuravo Naujojo Orleano „Pelicans“ lyderį Anthony Davisą ir Filadelfijos „76ers“ vidurio puolėją Joelį Embiidą.

Rudy Gobertas

Pastarąjį kartą „Jazz“ krepšininkas šio apdovanojimo nusipelnė dar 1989-ais metais, kai lyga įvertino kito aukštaūgio Marko Eatono indėlį į komandos gynybą. Tuo pačiu Gobertas prisijungė prie iki šios nakties vieninteliais Geriausiai besiginančio krepšininko titulo nusipelniusiais europiečiais buvusių Marco Gasolio ir Joakimo Noah.

Geriausio šeštojo žaidėjo titulą antrą kartą savo karjeroje atsiėmė atakuojantis gynėjas Lou Williamsas, šį sezoną praleidęs Los Andželo „Clippers“ klube. Williamso triumfas pratęsė absoliutų jo pozicijos žaidėjų dominavimą šioje nominacijoje – atakuojantys gynėjai šiuose rinkimuose triumfavo jau septynis kartus iš eilės.

Lou Williamsas

Savo apdovanojimą kontroversiškomis aplinkybėmis atsiėmė ir šią vasarą Detroito „Pistons“ vyriausiojo trenerio postą užėmęs Dwane'as Casey. Specialistas šį apdovanojimą gavo už savo darbą Toronto „Raptors“ klube, tačiau po nesėkmės atkrintamosiose varžybose buvo atleistas iš savo pareigų.

Sakydamas padėkos kalbą Casey nepamiršo ir savo auklėtinių – DeMaro DeRozano, Kyle'o Lowry ir Jono Valančiūno. Strategas atskleidė, jog po atleidimo iš Toronto ėmė abejoti savo darbo rezultatais bei sugebėjimais, tačiau jam skirtas apdovanjimas įkvėps jį darbui „Pistons“ klube.

Pagerbimo sulaukė ir vienas iš geriausių visų laikų NBA lygos krepšininkų Oscaras Robertsonas. Jaunystėje su labai stipriais rasistiniais užgauliojimais susidūręs juodaodis įžaidėjas sugebėjo tapti viena ryškiausių krepšinio žvaigždžių ir savo pavyzdžiu padėti pamatą tolerantiškesnės JAV visuomenės gimimui.

Apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus „Didžiuoju O“ pramintas žaidėjas atsiėmė iš Charleso Barkley ir Kareemo Abdul-Jabbaro rankų.

Įvertinimo sulaukė ir geriausiu metų generaliniu vadybininku pripažintas Hjustono „Rockets“ atstovas Darylas Morey, kovingiausio žaidėjo vardo sulaukęs Amiras Johnsonas ir džentelmeniškiausio krepšininko titulo sulaukęs Kemba Walkeris, o Kevinas Durantas buvo pagerbtas už savo labdaringą veiklą.

Laukiamiausias nakties trofėjus pirmą kartą atiteko Hjustono „Rockets“ lyderiui Jamesui Hardenui. Dukart paeiliui antrą vietą Naudingiausio lygos krepšininko rinkimuose užėmęs gynėjas šiame sezone rinko po 30,4 taško ir 8,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes, o jo vedamas Teksaso klubas pasiekė naują reguliariojo sezono rekordą ir iškovojo 65 pergales.

Jamesas Hardenas su mama Monja Willis

Kovos dėl garbingiausio NBA apdovanojimo finale Hardenas įveikė Anthony Davisą ir LeBroną Jamesą. Pastarasis net neatvyko į Santa Moniką ir apdovanojimų ceremonijoje nedalyvavo.