Duodamas interviu vietinei radijo stočiai Nelsonas sulaukė klausimų apie perspektyviausiu visų laikų Europos krepšininku laikomą slovėną Luką Dončičių. Prieš dvidešimt metų rezultatyviausią NBA europietį Dirką Nowitzki naujokų biržoje pakvietusio klubo galva įžvelgė paralelių tarp šių dviejų žaidėjų situacijų prieš atvykstant į stipriausią pasaulio krepšinio lygą.

Legendinio vyriausiojo trenerio Dono Nelsono sūnus neslėpė, jog aktyviai domėjosi slovėno žaidimu bei galimybėmis greitai adaptuotis NBA pirmenybėse.

Unikalūs Dončičiaus pasiekimai amerikiečiui paliko didelį įspūdį:

„Nesu svetimas Europos krepšiniui, tad šiais metais keletą kartų stebėjau Lukos žaidimą. Mes jau kurį laiką stebime jo progresą. Tai, ką jis sugebėjo pasiekti, neturi precedento. Kad tokio amžiaus žaidėjas nuverstų tiek kalnų ne tik su Madrido „Real“, bet ir su Europos čempionate triumfavusia nacionaline rinktine... Tai labai, labai retas atvejis“.

Už Atlanto netyla diskusijos apie Dončičiaus galimybę atsiimti NBA naujokų biržos dalyvio paraišką ar, išgirdus savo pavardę birželio 21-ą vyksiančiame renginyje, pasilikti Europoje dar sezonui.

Nelsono manymu, slovėnas pasvers visus galimus tokio sprendimo padarinius.

„Kai esi tokio kalibro žaidėjas ir rungtyniauji Madrido „Real“, pinigų klausimas praranda reikšmę. Svarbiausia suvokti kada tu esi pasiruošęs žingsniui į aukštesnį lygį. Situacija yra tokia pati, ar būtum Dončičius, ar būtum Nowitzki.

Kai mes pašaukėme Dirką, jis buvo labai jaunas, galbūt metais vyresnis už Dončičių. Net jam nusprendus atvykti pas mus iškart po biržos, pirmajame savo sezone aikštėje jis buvo mėtomas kaip skudurinė lėlė ir vis dar išgyveno fizinę brandą.
Dirkas Nowitzki

Tuo metu pasigirdo daug klausimų – ar jis priėmė teisingą sprendimą, ar jis persikėlė į NBA metais per anksti ir panašiai. Aš neabejoju, jog Luka sau šiuo metu uždavinėja lygiai tuos pačius klausimus: ar aš fiziškai tam pasiruošęs? Ar man būtų naudingiau metus ar porą dar pažaisti Europoje?

Žinoma, tai jo sprendimas. Jo, jo šeimos, jo mamos, jo agento Billy Duffy'io... Jie tikrai apsvarstys visus įmanomus variantus“.

Išsakęs šiuos argumentus, Nelsonas išgirdo ir tiesmuką klausimą apie jo nuomonę dėl slovėno pasiruošimo šiam žingsniui. Ar Dončičius jau yra pasiruošęs žengti į NBA?

„Be abejonės. Tiesiog čia visiškai kitas lygis. Net ir patiems geriausiems europiečiams reikia sezono ar dviejų prisitaikymui. Dirkui reikėjo dvejų metų, o jis turbūt yra geriausias per Atlantą persikėlęs visų laikų krepšininkas. Tad ar turėdamas galimybę viską pradėti iš naujo jis praleistų dar vieną sezoną Europoje? Reikėtų jo to paklausti.

Ar jis yra pasruošęs? Taip. Ar jo laukia iššūkiai gynyboje? Ar jo laukia adaptacinis periodas? Jam teks grumtis su geriausiais šios sporto šakos atletais. Atakuojantys gynėjai ir lengvieji kraštai mūsų lygoje yra tikri žudikai. Jo neišvengiamai laukia prisitaikymo laikotarpis“.

Artėjančioje naujokų biržoje „Mavericks“ turės penktąjį šaukimą. Jei Dalaso klubas nesiryš atlikti mainų, leisiančių jiems pakilti biržos eilės tvarkoje, teksasiečiams Dončičius atiteks tik tuo atveju, jei jo paslaugomis nesusidomės Finikso „Suns“, Sakramento „Kings“, Atlantos „Hawks“ ir Memfio „Grizzlies“ klubai.