Praėjusią vasarą didelio skaitytojų susidomėjimo sulaukęs pajėgiausių kiekvienos pozicijos laisvųjų agentų apžvalgų ciklas į DELFI NBA interneto portalą grįžta ir šio tarpsezonio metu. Kol „Warriors“ ir „Cavaliers“ ketvirtą kartą iš eilės aiškinasi santykius lygos superfinale, likusios komandos jau braižo savo sudėčių komplektacijos vizijas, svarstydamos visų laisvųjų agentų kandidatūras.

Per artimiausią mėnesį apžvelgsime visų penkių pozicijų pajėgiausių laisvųjų agentų sąrašus, o kasmetinę analizę pradėsime nuo moderniojoje NBA itin svarbaus komponento – atakoms vadovaujančių įžaidėjų – pasiūlos.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Šiame sąraše nerasime apribotu laisvuoju agentu liepą tapsiančio Jutos „Jazz“ atsarginio įžaidėjo Dante Exumo. Vos 14 rungtynių reguliariajame sezone sužaidęs australas jose užfiksavo puikų 16,7 naudingumo balų koeficientą, kuris būtų jam leidęs mūsų reitinge užimti lengvai šokiruojančią antrąją vietą.

10. Shabazzas Napieras, 26-eri metai, 8,6 naudingumo balo.2017-18 metų sezono uždarbis: 2,4 milijono JAV dolerių.

Shabazzas Napieras

Prieš ketverius metus LeBrono Jameso pavadintas pajėgiausiu 2014-ųjų metų naujokų biržos krepšininku, šiame sezone Napieras užfiksavo kol kas geriausią statistiką savo karjeroje. Atsarginis Portlando „Trail Blazers“ įžaidėjas šiais metais vidutiniškai rinko po 8,7 taško per rungtynes, o tritaškius metė 38 procentų taiklumu.

Damiano Lillardo dubleris sėkmingiausius pasirodymus surengė pagrindiniam „Blazers“ aikštės generolui praleidus rungtynes dėl sveikatos problemų. Vietą startiniame penkete dešimt kartų gavęs Napieras šiuose susitikimuose rinko net po 15 taškų ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Smulkus kūno sudėjimas riboja 185 centimetrų ūgio krepšininko gynybinius sugebėjimus, tačiau jo paslaugomis šią vasarą gali susidomėti taškus rinkti sugebančio atsarginio įžaidėjo ieškančios komandos.

9. Fredas VanVleetas, 24-eri metai, 10,1 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 1,3 milijono JAV dolerių.

Fredas VanVleetas

Jono Valančiūno komandos draugas Toronto „Raptors“ klube šiais metais tapo efektyvumu stebinusio kanadiečių atsarginių krepšininkų penketuko varikliu ir net pateko tarp trijų geriausio šeštojo krepšininko rinkimų finalistų.

Nors „Raptors“ organizacija šiuo metu yra ženkliai viršijusi algų kepurę ir gali būti priversta kitais metais mokėti prabangos mokestį, VanVleeto išlaikymas veikiausiai taps vienu pagrindinių Masai Ujiri prioritetų.

Visgi įžaidėjo ateičiai labai didelės įtakos turės Toronto ekipos komplektacijos sprendimai. Jei Ropliai nuspręs atsisveikinti su Kyle'u Lowry, 2016-ųjų metų biržoje nepašauktas VanVleetas gali sensacingai greitai pakilti iki starto penketo nario statuso.

Nors ūgiu šis krepšininkas netgi nusileidžia ką tik aptartajam Napierui, jo fizinė jėga jam leidžia išvengti gynybinės naštos statuso, o 41 procento tritaškių taiklumas ir puikus aikštės matymas privers „Raptors“ rimtai pakovoti siekiant išlaikyti šį žaidėją savo gretose.

8. Yogi Ferrellas, 25-eri metai, 10,3 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 1,3 milijono JAV dolerių.

Yogi Ferrellas

Po sensacingo debiutinio 2016-17 sezono, vainikuoto 9 tolimais šūviais ir 32 taškais į Portlando „Trail Blazers“ krepšį, Ferrellas šių metų pirmenybėse savo žaidimu nebeiššaukė tokio didelio žiniasklaidos dėmesio.

Nepaisant pasitraukimo iš didžiųjų sporto naujienų portalų antraščių, iš Indianos kilęs gynėjas ir toliau pasižymėjo stabiliu rezultatyvumu bei antrą sezoną iš eilės fiksavo dviženklį pelnomų taškų vidurkį.

VanVleeto karjeros trajektoriją beveik tolygiai atspindintis Ferrellas po dvejų NBA praleistų metų turės pirmąją galimybę pasirašyti solidų ilgalaikį kontraktą, tačiau didelė atsarginių įžaidėjų pasiūla bei ribotos daugumos klubų finansinės galimybės turės nemažos įtakos Yogi pravarde žinomo Kevino finansinei ateičiai.

Daugiau nei 30 milijonų JAV dolerių erdvės savo algų biudžete turintys „Mavericks“ kol kas nėra pasiruošę vaikytis aukščiausio kalibro laisvųjų agentų ir gali nuspręsti pasiūlyti komandos draugų mėgstamam krepšininkui ilgalaikę sutartį.

7. Jarrettas Jackas, 34-eri metai, 10,7 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Jarrettas Jackas

Ne pirmą sezoną NBA lygos naujienas sekančius gerbėjus labiau už veterano Jacko šiais metais 56 Niujorko „Knicks“ startiniame penkete pradėtas rungtynes tegali nustebinti jo pavardės išvydimas dešimties naudingiausių laisvaisiais agentais tapsiančių įžaidėjų sąraše.

Iki ką tik pasibaigusiojo sezono pradžios veteranas per dvejus metus lygoje sužaidė vos 34 susitikimus, tačiau šiųmetinėse pirmenybėse įrodė ne tik galintis dar rungtyniauti aukščiausiame lygyje, bet ir būti naudingas patirties stokojančių jaunų komandų gretose.

Siekdami suteikti daugiau žaidybinio laiko Frankui Ntilikinai, Emmanueliui Mudiay ir Trey'ui Burke'ui, „Knicks“ Jacko pirmenybes „uždarė“ likus dvidešimčiai rungtynių iki reguliariojo sezono pabaigos. Visgi, Jeffo Hornaceko teigimu, įžaidėjas labai padėjo ekipai treniruočių procese ir ženkliai prisidėjo prie jaunųjų įžaidėjų progreso.

Prie karjeros saulėlydžio artėjantis gynėjas kitais metais veikiausiai išlaikys panašią rolę ir įneš stabilumo vienai ar kitai į jaunų talentų tobulėjimą investuoti nusiteikusiai komandai. Save vyriausiojo trenerio rolėje išbandyti nekantraujantis Jackas rinkdamasis naują darbovietę neabejotinai atkreips dėmesį ir į joje dirbančių strategų žaidimo stilių, siekdamas papildyti savo teorinių žinių bei patirties bagažą.

6. Milošas Teodosičius, 31-eri metai, 11,6 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 6 milijonai JAV dolerių.

Milošas Teodosičius

Po ilgų laukimo metų į NBA lygą pagaliau atvykęs serbų burtininkas debiutiniame sezone bent dalinai pateisino tiek pozityvius, tiek negatyvius apžvalgininkų lūkesčius. Teodosičius pasižymėjo savo karjeros vizitine kortele tapusiais įsimintinais rezultatyviais perdavimais, tačiau būdamas aikštėje turėjo neigiamos įtakos „Clippers“ gynybai, o susidūręs su varginančiais NBA krūviais viso sužaidė vos 45 rungtynes.

Savo pavardę iš šio sąrašo serbas gali ir išbraukti, kadangi turi teisę pasinaudoti galimybe pratęsti sutartį su Los Andželo klubu ir 2018-19 metais uždirbti 6,3 milijono JAV dolerių. Šis scenarijus turi ir dar vieną svarbią aplinkybę – tokiu atveju „Clippers“ galėtų atleisti Teodosičių ir jam išmokėti vos trečdalį šios sumos.

Startiniame NBA komandos penkete amžiną „trijų dienų barzdą“ turintis įžaidėjas galėtų rungtyniauti tik tuo atveju, jei likę keturi žaidėjai sugebėtų pridengti jo gynybines silpnybes.

Tačiau kildamas nuo suolo serbas gali atnešti naudos visai eilei ekipų, o pačia gražiausia įmanoma perspektyva derėtų laikyti jo unikalaus aikštės matymo ir Greggo Popovičiaus krepšinio intelekto sąjungą San Antonijaus „Spurs“ klube.

Papildyta: Milošas Teodosičius pasinaudojo žaidėjo teise pratęsti kontraktą su Los Andželo klubu. „Clippers“ dėl serbo atleidimo ir 6,3 milijono JAV dolerių sumos sumažinimo iki 2,1 milijono kompensacijos turi apsispręsti iki liepos 15 dienos.

5. Isaiah Thomasas, 29-eri metai, 12,6 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 6,2 milijono JAV dolerių.\

Isaiah Thomasas

Prieš kiek daugiau nei metus savo sveikatą vardan Bostono ekipos žygio į Rytų konferencijos finalą paaukojusio mažylio karjeros trajektorija apsisuko 180 laipsnių kampu. Su IT atsisveikino ne tik „Celtics“, bet ir Kyrie Irvingo mainų metu teises į krepšininką įgavę Klivlando „Cavaliers“ – Bostono legenda tapti svajojęs žaidėjas atsidūrė principinių organizacijos varžovų Los Andželo „Lakers“ gretose.

Net ir gavęs galimybę įrodyti, jog tikra katastrofa tapusi klubo trauma jau liko praeityje, Thomasas Kalifornijoje toli gražu neįrodė, jog gali grįžti į tą lygį, kurį buvo pasiekęs Brado Stevenso vadovaujamoje komandoje.

Prieš gerus pusantrų metų „Celtics“ organizaciją „ruošti pinigų vežimą“ raginęs įžaidėjas šiandien ne tik yra priverstas nebesitikėti maksimalios vertės kontrakto, bet ir turės rimtai paplušėti siekdamas tapti vienos ar kitos komandos starto penketo nariu.

Skaudi Isaiah istorija artėja prie naujo puslapio, kurį per visą karjerą NBA standartais juokingą 30 milijonų dolerių sumą teuždirbęs žaidėjas turės atversti nurydamas karčią realybės piliulę – stebuklingo sezono Bostone Thomasas niekada nebepakartos.

4. Tony Parkeris, 36-eri metai, 12,7 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 15,4 milijono JAV dolerių.

Tony Parkeris

Nors įsivaizduoti Prancūzijos krepšinio legendą NBA pirmenybėse vilkintį ne juodai-baltus „Spurs“ marškinėlius atrodo beveik neįmanoma, tokios galimybės atmesti visgi nederėtų.

Paslaptingiausia šio sezono drama tapusios San Antonijaus klubo ir Kawhi Leonardo situacijos baigtis gali paskatinti „Paryžiaus torpedą“ užbaigti savo karjerą palikus keturis kartus lygos čempionu jam tapti padėjusią organizaciją.

Parkeris neslėpė savo pasipiktinimo Leonardo atsisakymu grįžti į aikštę. Jei Popovičius ir Kawhi sugebės išspręsti ši konfliktą, o puolėjas pasirašys naują ilgalaikį kontraktą su „Spurs“ ekipa, įsižeidęs prancūzas gali demonstratyviai išvykti iš San Antonijaus.

Po sunkios traumos atsigavęs veteranas šiais metais sužaidė patį silpniausią sezoną savo NBA karjeroje, tačiau jo patirtis ir aukščiausio lygio krepšinio suvokimas neabejotinai padėtų beveik bet kuriai lygos ekipai.

Su startinio įžaidėjo role atsisveikinęs Parkeris jos veikiausiai nebesusigrąžins jokiame NBA klube, tačiau jei europietis nuspręs vaikytis penktojo, o galbūt ir šeštojo lygos čempiono žiedų, favoritai jį pasitiks išskėstomis rankomis.

3. Rajonas Rondo, 32-eji metai, 15 naudingumo balų.

2017-18 metų sezono uždarbis: 3,3 milijono JAV dolerių.

Rajonas Rondo ir Lonzo Ballas

Nuo išvykimo iš Bostono 2014-15 sezone buvęs lygos rezultatyvių perdavimų karalius pakeitė jau keturias komandas per ketverius metus.

Dalase, Sakramente, Čikagoje ir Naujajame Orleane rungtyniavęs Rondo pastarojoje stotelėje turėjo ryškiausios teigiamos įtakos komandos žaidimui, o ypatingai sužibėjo atkrintamosiose varžybose, kuriose fiksavo geriausią savo karjeroje 12,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkį.

Būtent ši sėkmė leidžia tikėtis, jog „Pelicans“ padarys viską, kad išlaikytų netikėtai galingu ginklu tapusį gynėjų Jrue Holiday ir Rondo tandemą. Tačiau Džiazo sostinės didžiąją savo algų biudžeto dalį (75,9 iš projektuojamų 102 milijonų) jau yra paskyrę keturiems žaidėjams – Holiday, Anthony Davisui, Nikola Mirotičiui ir Solomonui Hillui.

Išsaugoti Rondo savo gretose taps anaiptol ne didžiausia šios vasaros „Pelicans“ užduotimi. Laisvuoju agentu taps ir DeMarcusas Cousinsas, tad ieškodamas geresnių finansinių sąlygų įžaidėjas gali nuspręsti pakelti sparnus į penktą komandą per penkerius metus.

2. Elfridas Paytonas, 24-eri metai, 15,9 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 3,3 milijono JAV dolerių.

Elfridas Paytonas

Nors užfiksuotas naudingumo rodiklis leidžia Paytonui įsitaisyti itin solidžioje antroje šio sąrašo vietoje, buvusio Orlando „Magic“ įžaidėjo finansinės galimybės atrodo pakankamai miglotos. Floridos klubo į Finiksą už minimalią kainą (ateities antrojo rato šaukimą) išsiųstas gynėjas vis dar lieka savo potencialo neišpildžiusiu ir daugybės abejonių gaubiamu krepšininku.

Atykęs į Arizoną Paytonas surinko porą trigubų dublių, tačiau dar labiau sustiprino savo kaip iš toli atakuoti absoliučiai nesugebančio įžaidėjo reputaciją. „Suns“ gretose gynėjas pataikė vos kas penktą mestą tritaškį, o per visą karjerą niekada neviršijo 33 procentų taiklumo vidurkio.

Didelį gynybinį potencialą turinčiu žaidėju laikytas 10-asis 2014 metų naujokų biržos šaukimas šią vasarą susidurs su dar viena problema. Vieninteliai du klubai, šiuo metu neturintys tvirto pasirinkimo startinio įžaidėjo pozicijoje, yra būtent „Suns“ ir „Magic“, tačiau prie jų prisijungti gali su Dennisu Schroderiu atsisveikinti siekiantys Atlantos „Hawks“.

Tačiau didžiausią žingsnį link nors kiek solidesnio kontrakto Paytonas žengė ne aikštėje, o už jos ribų. Ilgus metus dėl kontroversiškos šukuosenos kritikuotas įžaidėjas suvokdamas šios vasaros svarbą nusprendė atsisveikinti su išskirtine savo išvaizdos detale.

Priklausomai nuo jo sėkmės laisvųjų agentų rinkoje, šis sprendimas gali tapti brangiausia šukuosena pasaulio sporto istorijoje.

Papildyta: Finikso „Suns“ atsisakė teisių į Elfridą Paytoną, žaidėjas tapo neapribotu laisvuoju agentu.

1. Chrisas Paulas, 33-eji metai, 23,9 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 24,6 milijono JAV dolerių.

Chrisas Paulas

Skirtingai nei vėliau apžvelgsimose likusiose keturiose pozicijose, tarp laisvaisiais agentais tapsiančių įžaidėjų tėra tik vienas žvaigždės statuso nusipelnantis krepšininkas. Nepaisant NBA masteliu pakankamai solidaus amžiaus, konferencijos finale pagaliau debiutavęs Paulas turėtų būti laikomas vienu iš dvidešimties ryškiausių lygos krepšininkų.

Hjustono „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey iškart po apmaudžiai pralaimėtos serijos su „Golden State Warriors“ viešai pareiškė, jog neabejoja, kad Paulas pratęs sutartį su Teksaso klubu ir bandys kitame sezone iškopti į vis dar nepasiekiamu jam liekantį NBA finalą.

Tokia tikimybė atrodo dar realistiškiau atsižvelgus į pralaimėjimo scenarijų: su CP3 aikštėje „Rockets“ tris kartus parklupdė čempionų titulą ginančią ekipą, o lemiamus du pralaimėjimus patyrė įžaidėjui iškritus iš rikiuotės dėl pakinklinės sausgyslės traumos.

Tačiau faktas, jog šią vasarą laisvaisiais agentais taps visas būrys lygos žvaigždžių (LeBronas Jamesas, Kevinas Durantas, DeMarcusas Cousinsas ir kt.), pakursto kalbas apie galimą jų sprendimą sudaryti naują superkomandą. Nors šansu tapti šio veiksmo scena turi ir Hjustonas, savo žodį tokiu atveju tartų ir Los Andželo „Lakers“ organizacija.

Dar vienu apmaudžiu pralaimėjimu savo biografiją papildęs Paulas nusipelno šanso grumtis dėl NBA čempiono žiedų. Laikas parodys ar geriausia galimybe tam pasiekti įžaidėjas laiko žaidimą „Rockets“ gretose.

Straipsnyje naudojama interneto svetainėse nba.com ir basketball-reference.com pateikiama statistika.