Biržos ekspertai atnaujintą šimtuką sudarė po gegužės 30-osios – paskutinės dienos, kai JAV universietams atstovaujantys žaidėjai galėjo atsiimti savo paraiškas ir suteikti sau šansą kitais metais bandyti patekti į NBA lygą.

Už NCAA pirmenybių ribų rungtyniaujantys žaidėjai savo šansus sverti gali beveik dviem savaitėm ilgiau. Apie savo sprendimą nukelti žingsnį į stipriausią pasaulio krepšinio lygą likusio pasaulio talentai pranešti privalo iki birželio 11-os dienos, 22 val. Lietuvos laiku.

„Sports Illustrated“ savo pateiktame šimtuke ne tik suskirstė šimtą jaunuųjų žaidėjų pagal pajėgumą, tačiau ir pateikė trumpus komentarus apie jų stipriąsias ir silpnąsias puses.

Aukščiausias mūsų tėvynainiams skirtas reitingas teko Kapo D'Orlando „Betaland“ klubui šiame sezone atstovavusiam Arnoldui Kulbokai. Šių kalendorinių metų pradžioje 20-ąjį gimtadienį atšventęs krašto puolėjo pavardė talentingiausių potencialių biržos dalyvių sąraše atsidūrė 64-oje pozicijoje.

Arnoldas Kulboka

Italijos „Lega A“ pirmenybėse Kulboka šiais metais sužaidė 29 rungtynes, iš kurių 25 pradėjo „Betaland“ komandos starto penkete. Per šiuos susitikimus lietuvis vidutiniškai aikštėje praleisdavo po 26 minutes ir pasižymėjo 8,3 taško bei 3,5 atkovoto kamuolio vidurkiais.

FIBA Čempionų lygos turnyre marijampoliečio vidurkiai siekė 10,4 taško bei 5,6 atkovoto kamuolio per rungtynes. Šiais metais nacionalinėje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje debiutavęs žaidėjas buvo pripažintas geriausiu Čempionų lygos jaunuoju krepšininku. Pernai šį titulą nuskynęs turkas Furkanas Korkmazas šį sezoną praleido Filadelfijos „76ers“ gretose.

Visgi „Sports Illustrated“ prognozuoja, jog net ir išgirdęs savo pavardę NBA naujokų biržoje, Kulboka veikiausiai dar bent metus praleistų rungtyniaudamas Europoje:

Šis atletiškas krašto puolėjas su snaiperio potencialu pasižymi savo pozicijai solidžiu ūgiu ir gali tapti efektyviai taškus renkančiu krepšininku. Nors jam trūksta svorio bei aukščiausio lygio rungtynių patirties, savo karjerą pratęsęs Europoje Kulboka gali pasiteisinti kaip ilgalaikė vieno iš NBA klubų investicija.

Jis gali tapti sunkiai uždengiamu žaidėju jei sugebės patobulinti metimą po driblingo, kadangi pasižymi gera kamuolio kontrole, tačiau turi sustiprėti norėdamas žaisti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Nors jis solidžiai atlieka savo užduotis komandinėje gynyboje, Kulboka gali susidurti su rimtais sunkumais stabdant NBA atletus. Jam reikia tapti universalesniu ir nušlifuoti savo žaidimą prieš atvykstant į NBA, bet jis intriguoja kaip erdvę išplėsti galintis krašto puolėjas.

Trimis pozicijomis žemiau, 67-oje vietoje, sutinkame antrąją praėjusio sezono pusę Kėdainių „Nevėžyje“ praleidusį Tadą Sedekerskį. Vitorijos „Baskonia“ klubui priklausantis 20-ies metų krepšininkas į gimtinę grįžo nuomos pagrindais.

Tadas Sedekerskis

2013-ais metais į baskų regioną persikėlęs krašto puolėjas per savo karjerą atstovavo trečios, antros ir aukščiausios Ispanijos lygų ekipoms, o 2016-17 metų pirmenybėse gavo ir epziodinių galimybių debiutuoti Eurolygos turnyre.

Aukščiausius karjeros statistinius rodiklius „Nevėžyje“ fiksavęs žaidėjas šių metų LKL pirmenybėse per beveik 24 aikštėje praleidžiamas minutes rinko po 9,3 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio, o tritaškius metė net 48 procentų taiklumu.

JAV žurnalistai iš Nidos kilusiam krepšininkui piešia panašias perspektyvas, kaip jo bendraamžiui Kulbokai:

Sedekerskis turi krašto puolėjui nebūdingus įgūdžius ir gali tarsi gynėjas kontroliuoti kamuolį, atlikti perdavimus ir atakuoti per žemesnius oponentus. Nors ir neturi ypatingo sprogstamojo greičio, jis yra solidus atletas ir sėkmingai naudojasi savo ūgio pranašumu atakuodamas po driblingo bei kovodamas dėl atšokusių kamuolių.

Esminiu jo tobulėjimo aspektu taps stabilaus metimo lavinimas, tačiau kad ir nedidelė šio sezono imtis leidžia šiuo klausimu tikėtis optimistiškų rezultatų. Sedekerskis gynyboje žaidžia aktyviai ir nebijo fizinio kontakto. Sėkmingai praplėtęs savo įgūdžių arsenalą jis gali tapti naudingu krepšininku. Geras kandidatas po šaukimą žaidėją užsienyje tolimesniam tobulėjimui palikti siekiantiems klubams.

Nors tokia prognozė gali kiek nustebinti šio sezono LKL batalijas sekusius gerbėjus, naudingiausiu lygos krepšininku šiais metais išrinktas Laurynas Birutis „Sports Illustrated“ reitinge gavo žemiausią poziciją iš visų trijų mūsų tėvynainių.

Laurynas Birutis ir Donatas Sabeckis

Skirtingai nei Kulboka ir Sedekerskis, rezultatyviausiu, daugiausiai kamuolių atkovojusiu ir daugiausiai blokų atlikusiu LKL žaidėju šiais metais tapęs šiaulietis į JAV ekspertų jau aštuntą kartą sudarytą reitingą pakliuvo pirmą sykį ir iškart atsidūrė 83-ioje vietoje.

Rugpjūčio pabaigoje 21-ąjį gimtadienį atšvęsiantis aukštaūgis vidutiniškai rinko po 15,1 taško, 7,2 atkovoto kamuolio ir 1,3 bloko per rungtynes, o dvitaškius metė solidžiu 63 procentų taiklumu.

Visgi Kauno „Žalgiriui“ priklausančio vidurio puolėjo pasiekimai ypatingai nesužavėjo už Atlanto jo galimybes vertinusių žurnalistų:

Lieknas ir mobilus aukštaūgis Birutis savo gimtojoje Lietuvoje sužaidė stiprų sezoną. Jo metu jis rungtyniavo energingai ir pademonstravo gerai po krepšiu besiginančio žaidėjo potencialą, solidų žaidimą puolime po krepšiu ir tobulintiną, tačiau neblogą metimą kaire ranka iš vidutinio nuotolio.

Biručio sudėjimas yra kiek kreivokas ir jis neišsiskiria dideliu greičiu, tačiau yra pakankamai judrus savo pozicijos krepšininkui. Tiek puolime, tiek gynyboje aktyviai rungtyniaujančiam aukštaūgiui dar reikia tobulinti visus savo žaidimo aspektus norint tapti NBA kalibro vidurio puolėju.

Lietuva tapo tik viena iš dviejų už Šiaurės Amerikos žemyno ribų įsikūrusių valstybių, kurių krepšininkai šiame sąraše buvo paminėti po tris kartus. Tokiu pat pasiekimu didžiuotis gali ir vokiečiai, kuriuos šiame sąraše atstovauja Moritzas Wagneris (40), Isaacas Bonga (56) ir Karimas Jallow (71).

Po du atstovus į pirmąjį talentingiausių potencialių NBA naujokų biržos dalyvių šimtuką delegavo Prancūzija – Elie Okobo (38) ir Amine'as Noua (72) – bei egzotiškasis Pietų Sudanas: Maturas Makeris (86) ir Dengas Adelas (93).

Įdomu ir tai, jog vietos šimtuke neatsirado Prienų-Birštono „Vytaute“ rungtyniavusiam LiAngelo Ballui. Nors skandalingojo LaVaro sūnus dalyvavo Los Andželo „Lakers“ peržiūroje, jo galimybės kitame sezone rungtyniauti NBA lygoje vertinamos labai skeptiškai.