Pagrindiniais favoritais iškovoti geriausio lygos naujoko individualų apdovanojimą laikomi žaidėjai savo atstovaujamus klubus atvedė iki antrojo atkrintamųjų varžybų etapo. Visi šimtas rinkimų dalyvių abu krepšininkus nominavo į pirmąjį penketuką, tokiu būdu surinkdami jiems 200 taškų.

Vos vieną antrojo penketo balsą gavo Bostono „Celtics“ krašto puolėjas Jaysonas Tatumas, surinkęs 199 taškus. Išgirdęs apie tokį neįvardinto žurnalisto sprendimą, „Celtics“ vyriausiasis treneris Bradas Stevensas su šypsena pareiškė, jog kažkas veikiausiai suklydo pildydamas savo balsus.

Į pirmąjį penketą kartu su išvardintąja trijule pakliuvo 193 taškus surinkęs Los Andželo „Lakers“ puolėjas Kyle'as Kuzma bei Čikagos „Bulls“ atstovaujantis suomis Lauri Markkanenas, kuriam atiteko 173 taškai.

Tai pirmasis atvejis nuo 2015-ų metų, kai į pirmąjį geriausią penketuką pakliuvo tik vienas europietis. Pernai tokia garbė atiteko kroatui Dario Šaričiui ir ispanui Willy Hernangomezui, o užpernai identiško pripažinimo sulaukė serbas Nikola Jokičius ir latvis Kristaps Porzingis.

Toks efektyvus senojo žemyno atstovų įsiliejimas į NBA lygą laikytinas moderniu reiškiniu. Nuo 1963-ių metų vykstančiuose rinkimuose į pirmąjį penketą viso tėra pakliuvę tik trylika Europos žaidėjų, tarp kurių yra ir du lietuviai – 1996-ais tą padaręs Arvydas Sabonis bei 1998-ais jo sėkmę pakartojęs Žydrūnas Ilgauskas.

Pirmuoju tokio pripažinimo sulaukusiu europiečiu 1989-ais metais tapo olandas Rikas Smitsas.

Antrajame šių metų rinkimų penkete atsidūrė Dalaso „Mavericks“ įžaidėjas Dennisas Smithas (96 taškai), „Lakers“ įžaidėjas Lonzo Ballas (87), Atlantos „Hawks“ sunkusis kraštas Johnas Collinsas (76), Sakramento „Kings“ atstovaujantis serbas Bogdanas Bogdanovičius (75) ir Finikso „Suns“ puolėjas Joshas Jacksonas (45).

Rinkimų rezultatai atskleidė dar vieną įdomų niuansą: tik ketvirtą kartą per pastaruosius dvidešimt metų į pirmąjį penketą nepakliuvo nė vienas iš dviejų pirmųjų biržos šaukimų. Šiais metais to padaryti nepavyko dėl peties traumos didžiąją sezono dalį praleidusiam Markelle Fultzui ir jau minėtam Ballui.