Trys lygos klubai po sezono metu priimtų sprendimų pirmenybes užbaigė vairą patikėję laikinojo vyriausiojo trenerio statusą turėjusiems strategams. Finikso „Suns“ neatmeta galimybės pasiūlyti „pilnavertį“ komandos vadovo postą ekipai vadovavusiam Jay Triano, Milvokio „Bucks“ laikinai treniruojantis Joe Prunty stengiasi savo reputaciją sustiprinti geru pasirodymu atkrintamosiose varžybose, o Memfio „Grizzlies“ jau sukirto rankomis su J. B. Bickerstaffu.

Realesniu kandidatu išlaikyti vyriausiojo trenerio vardą tarp dviejų likusių „laikinų“ vadovų laikomas buvęs Didžiosios Britanijos vyrų krepšinio rinktinės strategas Prunty, tačiau jaunąją superžvaigždę Giannį Antetokounmpo savo gretose turintys „Bucks“ yra laikomi daugumos sugrįžimo į lygą laukiančių specialistų svajonių darboviete.

Prie šių dviejų klubų vos pasibaigus reguliariajam sezonui žaibiškai prisijungė Franką Vogelį atleidę Orlando „Magic“, Jeffui Hornacekui duris parodę Niujorko „Knicks“ bei su Steve'u Cliffordu atsisveikinę Šarlotės „Hornets“.

Nežinomybė gaubė ir dar dviejų specialistų, prieš keletą metų prisijungusių prie tuomet madingos tendencijos gauti dvigubą vyriausiojo trenerio ir krepšinio operacijų prezidento postą, ateitį.

Detroito „Pistons“ savininkas Tomas Gore'as šią savaitę nuodugniai analizuoja galimybę pratęsti sutartį su šias „krepšinio karaliaus“ pareigas einančiu Stanu Van Gundy, o ilgalaikį komandos perstatymą pradėję Atlantos „Hawks“ jau atsisveikino su Mike'u Budenholzeriu, dominančiu eilė kitų NBA klubų.

Penktadalis visų lygos komandų jau dabar aktyviai ieško naujų vyriausiųjų trenerių, o iki kito sezono pradžios šį sąrašą gali papildyti ir dar kelios ekipos. JAV žiniasklaidos pateikiamose prognozėse beveik kiekvieno tokio klubo geidžiamų strategų sąraše daugiau ar mažiau dominuoja tos pačios kelios pavardės, kurias ir apžvelgsime šiame straipsnyje.

Šiame kontekste paminėjimo nusipelno ir Jutos „Jazz“ vyriausiojo trenerio asistentu dirbantis Igoris Kokoškovas. Slovėnijos rinktinę į Europos Olimpą atvedęs specialistas šiuo metu nefigūruoja ganduose, tačiau turi realią galimybę po sezono tapti vienos iš NBA komandų vedliu.

Vyriausiųjų trenerių sąrašas pateikiamas abėcėlės tvarka.
Davidas Blattas

Davidas Blattas.

2017-18 sezonas: Europos taurės laimėtojas su Stambulo „Darušafaka“.

Pastaroji NBA darbovietė: Klivlando „Cavaliers“ (2014-16).

NBA karjeros rezultatai: 97 pergalės, 46 pralaimėjimai.

Vieno iš geriausių Europos trenerių reputaciją užsitarnavusio Blatto atvykimo į NBA lygą 2014-ais metais tapo vienu iš laukiamiausių sezono išvakarių aspektų. Visgi tokį statusą amerikiečio sugrįžimas į gimtinę įšlaikė vos porą savaičių.

Į Klivlandą atvykęs dirbti su jauna ir aukščiausių tikslų sau neukėlusia Kyrie Irvingo vedama komanda, kurią sustiprinti turėjo pirmasis tų metų naujokų biržos šaukimas Andrew Wigginsas, Blattas neužilgo sulaukė šokiruojančių žinių – stratego sugrįžimu į gimtąją valstybę pasekė į gimtąją valstiją grįžęs LeBronas Jamesas.

Nors treneris savo poste išsilaikė pusantro sezono, o jo atleidimas NBA apžvalgininkų akyse buvo įvardintas netikėtu ar net šokiruojančiu, žydų kilmės amerikiečio likimas buvo aiškus po žinios apie LeBrono sugrįžimą.

Blattas neturėjo laiko pratintis prie naujos lygos subtilybių. Kartą Tyronnas Lue svarbių rungtynių metu sugebėjo anuliuoti ketvirtame kėlinyje Blatto paprašytą minutės pertraukėlę – „Cavaliers“ jų nebeturėjo ir būtų buvę nubausti technine pražanga. Visų šių niuansų naujasis treneris būtų galėjęs mokytis su jauna komanda, o ne su klubu, tenkinusiu Jameso maniakišką norą tapti NBA čempionu.

2018-ais metais situacija yra kitokia. Visas būrys „jaunų ir perspektyvių“ komandų ieško žmogaus, galinčio suteikti klubui aiškią ateities viziją ir padėti krepšininkams išpildyti savo potencialą – atlikti beveik tiksliai tas užduotis, kurių Blattas manėsi vykstąs gvildenti į Klivlandą.

Itin intriguojančiai atrodo Blatto šansas suvienyti savo jėgas su Kristapu Porzingiu. Nors „Knicks“ ženkliai apkarpė savo europietiškąjį desantą, po traumos sveikstančio latvio palaiminimas neabejotinai taps vienu svarbiausių naujo vyriausiojo trenerio paskyrimo komponentų.

Su Niujorku Europos taurės nugalėtoją sieja ir dar viena svarbi detalė. Naujasis „Knicks“ generalinis vadybininkas Steve'as Millsas kartu su Blattu studijavo Princetono universitete, kurį abu specialistai baigė tais pačiais 1981-ais metais. Nors darbas „pasaulio žiniasklaidos sostine“ parikrštytame mieste turėtų savų iššūkių, šį postą užėmęs strategas potencialiai turėtų itin stiprų užnugarį.
Mike'as Budenholzeris

Mike'as Budenholzeris.

2017-18 sezonas: penkioliktoji vieta Rytų konferencijoje.

Pastaroji NBA darbovietė: Atlantos „Hawks“ (2013-2018).

NBA karjeros rezultatai: 230 pergalių ir 219 pralaimėjimų.

Sunku patikėti, jog vos prieš trejus metus 60 pergalių iškovojusį Atlantos klubą į Rytų konferencijos finalą atvedęs ilgametis Popovičiaus mokinys Budenholzeris šiandien jau neteko savo darbo vietos Džordžijos valstijoje.

Istorinio sezono dėka geriausio metų vyriausiojo trenerio apdovnanojimą iškovojusio stratego talentas niekur nedingo – pasikeitė tik pačios „Hawks“ organizacijos ilgalaikė vizija, nulėmusi perdavimais pagrįstų atakų generolo išvykimą.

Pirmieji tokio scenarijaus pamatai buvo padėti praėjusią vasarą, kai Atlantos klubas generaliniu vadybininku paskyrė iš „Golden State Warriors“ perviliotą specialistą Travisą Schlenką. Vieno iš čempionų sudėties kalvių atvykimas paskatino „Hawks“ atimti krepšinio operacijų prezidento postą iš Budenholzerio, tačiau taktiškai pasielgusi organizacija nesumažino trenerio atlyginimo, siekiančio 6 milijonus JAV dolerių per metus.

Būtent ši priežastis ir paskatino klubo savininkus diplomatiškai atsisveikinti su strategu abipusiu susitarimu. Atlantos komanda artimiausiu metu nepretenduoja į kovas dėl aukščiausių apdovanojimų ir rinkdama pralaimėjimus kaupia savo talento bazę. Nors Budenholzerio įtaka jaunų žaidėjų tobulėjimui yra vertinama labai pozityviai, panašias užduotis išpildyti gali ir daug jaunesnis (paprasčiau tariant – pigesnis) vyriausiasis treneris.

Pats Budenholzeris buvo siejamas su Finikso „Suns“, įsikūrusiais jo gimtojoje Arizonos valstijoje, bei tais pačiais Niujorko „Knicks“. Pastarasis gandas sulaukė ir specialisto komentaro – treneris atskleidė, jog norėtų išbandyti save šiame klube.

Tačiau istorinio 60 pergalių sezono autoriumi labiausiai domėtis turėtų talento ir ambicijų nestokojančios komandos, siekiančios pagerinti savo rezultatus. Čia prie pokalbio prisijungti turėtų Milvokio „Bucks“, metai iš metų neišpildantys savo ikisezoninių lūkesčių.

Antetokounmpo kariaunai vadovaujantis Prunty stebuklų nesukūrė ir neperžengė pirmojo etapo barjero, tad kalbos apie Budenholzerio atvykimą į „Bucks“ organizaciją jau artimiausiomis dienomis turėtų įgauti vis didesnį pagreitį.
Davidas Fizdale'as

Davidas Fizdale'as.

2017-18 sezonas: lapkričio 27-ą atleistas iš Memfio „Grizzlies“.

Pastaroji NBA darbovietė: Memfio „Grizzlies“ (2016-17).

NBA karjeros rezultatai: 52 pergalės ir 55 pralaimėjimai.

Jeigu Blatto atleidimas iš Klivlando NBA verpetuose buvo sutiktas su netikėtumo gaidele, buvusio Majamio „Heat“ asistento išspyrimas iš Memfio organizacijos iššaukė tikrą nepasitenkinimo cunamį.

Apie nepagarbų elgesį su solidžią reputaciją turinčiu Fizdale'u po tokio „Grizzlies“ žingsnio prabilo ne tik jo buvę auklėtiniai su LeBronu priešakyje, bet ir vyriausiųjų trenerių asociacija, vedama „Mavericks“ stratego Ricko Carlisle'o.

Paradoksalu, tačiau su Marcu Gasoliu susipykęs vyriausiasis treneris vis dar yra laikomas žmogumi, galinčiu talentingai laviruoti tarp savo planų įgyvendinimo ir didžiausių komandos žvaigždžių ego poreikių patenkinimo. Ilgus metus kartu su Fizdale'u Majamyje praleidęs Ericas Spoelstra savo buvusį kolegą vadina „auksiniu komunikacijos meistru“ ir pusiau rimtai, pusiau juokais tikisi, jog šis talentingas treneris artėjančiame sezone dirbs Vakarų konferencijoje.

Pirmasis vyriausiojo trenerio sezonas Memfyje bent iš dalies pagrindė tokius žodžius. Tiek Gasolis, tiek Mike'as Conley 2016-17 metų pirmenybėse sužaidė geriausius karjeros sezonus, o „Grizzlies“ sugebėjo evoliucionuoti ir tapti modernų puolimo stilių puoselėjančia komanda.

Negana to, prieš atkrintamųjų varžybų seriją su San Antonijaus „Spurs“ krepšininkais absoliučiais autsaideriais laikyta Memfio komanda sugebėjo laimėti dvejas rungtynes, o kelią dar didesnei sensacijai tąsyk užkirto gynybos specialisto Tony Alleno trauma.

Stipriosiomis Fizdale'o pusėmis įvardinami ir dar du svarbūs aspektai: strategas turi itin nuodugniai rungtynėms besiruošiančio specialisto reputaciją bei, pasak NBA apžvalgininkų, kas kartą surengia stulbinančiai gerai apgalvotas prezentacijas deryboms su laisvaisiais agentais.

Su be darbo veikiausiai neužsbūsiančiu specialistu jau susisiekė Finikso „Suns“, Šarlotės „Hornets“ ir Niujorko „Knicks“, tad siekdamas grįžti į poziciją šalia atsarginių žaidėjų suolo Fizdale'as šią vasarą turės iš ko rinktis.
Jasonas Kiddas

Jasonas Kiddas.

2017-18 sezonas: sausio 22-ą atleistas iš Milvokio „Bucks“.

Pastaroji NBA darbovietė: Milvokio „Bucks“ (2014-18).

NBA karjeros rezultatai: 192 pergalės ir 205 pralaimėjimai.

Kardinaliai priešingą reputaciją nei ką tik aptartasis Fizdale'as per savo ketverius darbo metus Milvokio klube užsitarnavęs Kiddas praėjus vos trims mėnesiams po jo atleidimo jau yra minimas vyriausiųjų trenerių medžioklės sezono ganduose.

Vos atvykęs į Milvokį vienas garsiausių visų laikų NBA įžaidėjų sugebėjo atvesti komandą į 2015-ųjų metų atkrintamąsias varžybas. Žvelgiant iš perspektyvos, susidaro įspūdis, jog svaiginanti sėkmė gerokai apsuko galvą tiek pačiam strategui, tiek jo darbo progresą vertinusiam savininkui Marcui Lasry.

Kiddo darbo periodas Viskonsino valstijoje tiesiogiai sutampa su Antetokounmpo atsiskleidimo periodu, tad bent dalis graikų antžmogio tobulėjimo laurų turėtų atitekti ir su juo dirbusiam vyriausiajam treneriui.

Tačiau laikyti Kiddą jaunų žaidėjų mėgstamu ir tobulėti jiems leidžiančiu treneriu taip pat negalima – absoliučiai priešingais epitetais nei Giannis trenerio darbo stilių apibūdinęs Jabari Parkeris su tokia prielaida nė už ką nesutiktų.

Dirbdamas Milvokyje strategas pagarsėjo ir savo ultra-agresyvios gynybos stiliumi. Griežtas perfekcionistas iš savo žaidėjų reikalavo maksimumą dažnai viršijusio rezultato, o toks neribotas reiklumas priversdavo jaunus „Bucks“ krepšininkus savoje aikštės pusėje klysti dar dažniau, nei įprastomis aplinkybėmis.

Susipykti Kiddas sugebėjo ne tik su žaidėjais, bet ir su nemaža dalimi tiek Milvokyje, tiek Brukline su juo dirbusių asistentų. Absoliučios kontrolės reikalaujanti asmenybė gali tapti vienu iš rizikingiausių šios vasaros vieno ar kito klubo pasirinkimų, tačiau jo statusas galėtų grąžinti vieną iš organizacijų iš lygos paraščių į NBA dėmesio centrą.
Ettore Messina

Ettore Messina.

2017-18 sezonas: Greggo Popovičiaus asistentas San Antonijaus „Spurs“ klube.

Pastaroji NBA darbovietė: nėra.

NBA karjeros rezultatai: nėra.

Liežuvis neapsiverčia pavadinti „krepšinio profesoriaus“ naujoku, tačiau NBA vyriausiųjų trenerių kontekste Italijos krepšinio mokyklos ikona turi būtent tokį statusą.

Taip, Messina vadovavo „Spurs“ trejose paskutinėse šių metų atkrintamųjų varžybų rungtynėse, tačiau šie skaičiai neįsirašys į jo, kaip vyriausiojo trenerio, darbo statistiką. Tačiau šie susitikimai su „Warriors“ galėjo turėti kitokios įtakos – tikėtina, jog tai buvo paskutinės Messinos San Antonijuje praleistos dienos.

Nors Rusijos rinktinėje bei Izraelyje ilgus metus dirbęs Blattas mums asocijuojasi su Senuoju žemynu, ketverius metus Popovičiaus asistento rolėje praleidęs Messina šią vasarą oficialiai gali tapti pirmuoju europiečiu, perėmusiu NBA komandos vairą.

Darbo patirtis „San Antonijaus krepšinio universitetu“ vadinamoje organizacijoje neabejotinai prisidės prie italo diegsimo žaidimo stiliaus filosofijos, tačiau panašiais principais Messina būtų rėmęsis ir be Popovičiaus pamokų.

Italo paskyrimas pagrindiniu NBA klubo strategu turėtų itin patraukti europietiškojo ir amerikietiškojo krepšinio stilių skirtumus pabrėžti nuolat mėgstančių apžvalgininkų dėmesį. Negana to, 2011-12 metus Ettore praleido konsultuodamas Los Andželo „Lakers“ – organizaciją, kuriai tuomet vadovavęs Mithcas Kupchakas prieš kiek mažiau nei mėnęsį tapo Šarlotės „Hornets“ generaliniu vadybininku.

Vienu pirmųjų „Hornets“ kandidatų į vyriausiojo trenerio postą šiandien laikomas Messina, su kuriuo jau spėjo susisiekti Kupchakas. „Spurs“ taip pat jau leido asistentui derėtis dėl vyriausiojo trenerio rolės.

Ar europietiškos ir amerikietiškos krepšinio filosofijų simbiozė įvyks po „Hornets“ savininko Michaelo Jordano nosimi?
Jerry Stackhouse'as

Jerry Stackhouse'as.

2017-18 sezonas: NBA G-lygos finalistas su „Raptors 905” klubu.

Pastaroji NBA darbovietė: nėra.

NBA karjeros rezultatai: nėra.

Daugumos apžvalgininkų teigimu, savo debiutui NBA lygoje prisiruošė ir dukterinei „Raptors“ komandai vadovaujantis Stackhouse'as. Du sezonus „Raptors 905” klube praleidusio specialisto rezultatai kalba patys už save – pirmaisiais metais jo auklėtiniai tapo G-Lygos čempionais, o šį pavasarį tik superfinale nusileido „Spurs“ dubleriams.

Savo profesionalo karjeros metais vienu iš savanaudiškiausių lygos žaidėjų laikytas atakuojantis gynėjas šiandien su šypsena atskleidžia, jog būdamas vyriausiojo trenerio rolėje nepakęstų savo komandoje tokio žaidimo, kokį propagavo pats.

Misisaugoje rungtyniaujanti ekipa, kurios marškinėlius pernai vilkėjo ir žalgirietis Axelis Toupane'as, krepšinio parodijos statuso pamažu atsikratančioje G-Lygoje išsiskyrė unikalia disciplina ir ryškia vizija. Lėčiausiu tempu žaidę „Raptors 905” tapo geriausiai besiginančia komanda, o šiuos žaidimo pamatus Stackhouse'as norėtų atsinešti ir į NBA lygą.

Vienu talentingiausių jaunųjų JAV trenerių laikomas specialistas šiuo metu yra siejamas su visa eile klubų, o sėkminga jo integracija į stipriausią pasaulio krepšinio lygą taptų puikia reklama tokiu atveju ne tik jaunų krepšininkų, bet ir jaunų strategų ugdymo lopšio reputaciją užsitarnauti galinčiai G-Lygai.