Pagrindiniais „Trail Blazers“ duobkasiais tapo neįtikėtiną pasirodymą surengę Anthony Davisas ir Jrue Holiday. Iki šių metų nė vienų atkrintamųjų varžybų rungtynių savo karjeroje nelaimėjęs Davisas šiąnakt pelnė net 47 taškus ir pasiekė naują asmeninį bei klubo šio etapo rezultatyvumo rekordą.

Ne ką mažiau įspūdingai aikštėje atrodė ir 41 tašką surinkęs Holiday, taip pat sužaidęs sėkmingiausias karjeros atkrintamųjų varžybų rungtynes. AD ir Jrue duetas tapo pirmaisiais bent po 40 taškų viename lemiamo etapo susitikime pelniusiais komandos draugais nuo 2016-ųjų NBA superfinale tą padariusių Kyrie Irvingo ir LeBrono Jameso.

Pastarąjį kartą vienoje komandoje žaidę krepšininkai 88 taškus atkrintamųjų varžybų dvikovoje pelnė dar 1973-iais metais, kai tą padarė Bostono „Celtics“ atstovavę Johnas Havlicekas ir Jo Jo White'as.

Starto penketo krepšininkai šeimininkams surinko 119 iš 131 pelnyto taško, o pagrindiniu net 57 procentų taiklumu pažymėto puolimo varikliu tapo 16 rezultatyvių perdavimų atlikęs veteranas Rajonas Rondo.

Pirmąją atkrintamųjų varžybų seriją sausu rezultatu savo istorijoje laimėję „Pelicans“ įrašė savo vardą ir į NBA istorijos puslapius.

Nuo 2003-ių metų, kai NBA atkrintamosiose pirmojo etapo serijas pradėta žaisti iki keturių pergalių, nė viena šeštą vietą konferencijoje užėmusi komanda iki šiol nebuvo sausai įveikusi trečioje pozicijoje likusių varžovų.

Šeštą vietą užėmę klubai serijų favoritus nuo minėtosios datos buvo įveikę tik septynis kartus, o arčiausiai šiųmetinio „Pelicans“ pasiekimo buvo atsidūrę 2009-ųjų Dalaso „Mavericks“ ir 2006-ųjų Los Andželo „Clippers, rezultatais 4:1 atitinkamai įveikę San Antonijaus „Spurs“ ir Denverio „Nuggets“ krepšininkus.

Pastarąjį kartą trečią vietą reguliariame sezone užėmusi konferencijos komanda pirmojo etapo barjero neįveikė 2014-ais, kai Toronto „Raptors“ septynerių rungtynių pareikalavusioje serijoje 3:4 nusileido Bruklino „Nets“.

Gėdingas rezultatas gerokai sukrėtė „Trail Blazers“ stovyklą. Lygos apžvalgininkai prognozuoja, jog organizacija po sezono atsisveikins arba su vyriausiuoju treneriu Terry Stottsu, arba su generalino vadybininko rolę Neilu Oshey. Neatmetama ir abiejų šių specialistų atleidimo galimybė.

Toks scenarijus galėtų sukurti išskirtines aplinkybes – į trečią vietą reguliariajame sezone Portlando klubą atvedęs Stottsas buvo minimas tarp pagrindinių kandidatų geriausio metų vyriausiojo trenerio rinkimuose. Kadangi jų balsai skaičiuojami dar iki atkrintamųjų varžybų pradžios, teoriškai strategas gali atsiimti šį titulą jau būdamas be darbo.

Puse lūpų diskutuojama ir apie Holiday gynybos taip ir nepralaužusio „Trail Blazers“ lyderio Damiano Lillardo ateitį. Nors jo porininkas C. J. McCollumas šiąnakt sužaidė geriausias serijos rungtynes, Portlando įžaidėjas ir vėl liko toli nuo reguliarajame sezone fiksuotų vidurkių.

Į istoriją patekusios keturių pralaimėjimų serijos metu Lillardas rinko po 18,5 taško, tačiau iš žaidimo atakavo vos 35 procentų taiklumu (25 iš 71).

„Pelicans“: Anthony Davisas 47 (15/24 met., 2/4 trit., 15/17 baud., 11 atk. kam., 3 blk.), Jrue Holiday 41 (15/23 met., 2/7 trit., 9/12 baud., 8 rez. perd., 7 kl.), E'Twaunas Moore'as 14, Nikola Mirotičius 10 taškų (11 atk. kam.).

„Trail Blazers“: C. J. McCollumas 38 (15/22 met., 2/3 trit., 6/7 baud.), Al-Farouqas Aminu 27 (5/11 trit.), Damianas Lillardas 19 (7/16 met., 1/5 trit., 6 rez. perd.), Jusufas Nurkičius 18 (11 atk. kam.), Evanas Turneris 15 taškų.

Savo varžovų dar laukiantys „Pelicans“ konferencijos pusfinalyje susitiks su „Golden State Warriors“ ir San Antonijaus „Spurs“ serijos nugalėtojais. Šiuo metu lygos čempionai varžovus iš Teksaso lenkia rezultatu 3:0.