Tai paaiškėjo po to, kai aikštėje vienas prieš kitą susigrūmė Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, o „Raptors“ (57/22) savo arenoje 92:73 (26:14, 19:19, 27:16, 20:24) įveikė Indianos „Pacers“ (47/33).

Toronto ekipa tapo jau septinta skirtinga Rytų nugalėtoja per pastaruosius septynerius metus – po Čikagos, Majamio, Indianos, Atlantos, Klivlando ir Bostono atstovų triumfo. Tiesa, visus šiuos metus į NBA superfinalą iš Rytų konferencijos nukeliaudavo ta komanda, kuri savo gretose turėjo LeBroną Jamesą.

Būtent Lebronas su kompanija pastojo „Raptors“ kelią atkrintamosiose paskutinius du sezonus.

Dviejų lietuvių – J. Valančiūno ir D. Sabonio – tarpusavio akistata truko trumpai, jie akis į akį susitiko tik kelioms minutėms antrame kėlinyje.

Iš pradžių Domantas, pasiėmęs kamuolį už tritaškio linijos, prasiveržė pro JV ir pelnė dvitaškį kaire ranka, o netrukus turėjo palikti aikštę: J. Valančiūnas puolime vožtelėjo D. Saboniui į veidą ir šis buvo pakeistas. Epizodą peržiūrėję teisėjai nusprendė, kad JV veiksmas nebuvo tyčinis, taigi skyrė jam pražangą puolime, bet ne nesportinę.

„Jonai Valančiūnai, geriau pasisaugok. Alkūnė į Sabonio veidą ir tavęs Lietuvoje gali laukti arešto orderis. (Jeigu jis taip trenktų Arvydui, jo paties alkūnė sulūžtų)“, – šmaikštavo žurnalistas Ryanas Wolstatas.

Iš viso abu mūsiškiai puolime pasirodė beveik identiškai – pelnė po 8 taškus, tik JV atkovojo 2 kamuolius, o Domantas vieną.

J. Valančiūnas per 22 minutes pataikė 3 dvitaškius iš 7-ių ir realizavo dvi baudas iš trijų, sugriebė 12 atšokusių kamuolių, po 1 kartą blokavo varžovo metimą ir suklydo.

D. Sabonis per 21 min. įmetė 2 dvitaškius iš 9-ių, prametė abu tritaškius, bet susmeigė visas keturias baudas. Be to, jis dar atkovojo 3 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, blokavo 2 varžovų metimus ir 2 sykius suklydo.

Geriausią pasirodymą sezone surengė šeimininkų aukštaūgis Serge'as Ibaka, suvertęs beveik viską. Jo sąskaitoje – 25 taškai (5/6 dvitaškiai, 5/7 tritaškiai) ir 8 atkovoti kamuoliai per 27 min.

Tuo metu „Pacers“ lyderis Victoras Oladipo šiame mače tesukrapštė 5 taškus (2/9 metimai iš žaidimo) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Indianos krepšininkai po šios nesėkmės išsaugojo penktą vietą Rytuose ir žemiau jau nenukris.

„Raptors“: Serge'as Ibaka 25, DeMaras DeRozanas 12 (5/17 metimai iš žaidimo, 8 rez. perd.), Jakobas Poeltlas 10, Kyle'as Lowry 9 (9 rez. perd., 6 klaidos), Jonas Valančiūnas (12 atk. kam.) ir Delonas Wrightas po 8 taškus.

„Pacers“: Glenas Robinsonas III 12, Trevoras Bookeris 11, Domantas Sabonis 8 taškai.

„Tai – malonumas, bet ne pasitenkinimas. Mes dar nepasiekėme savo pagrindinio tikslo, bet vis tiek tai labai malonu“, – po istorinės pergalės džiaugėsi Dwane'as Casey.

„Mes turėsime namų aikštės pranašumą per visas atkrintamąsias Rytuose, taigi pasinaudokime tuo“, – ragino saviškius DeMaras DeRozanas.

„Mūsų kelionė čia nesibaigia“, – tikino ir Kyle'as Lowry.