Šį pirmadienį tiesioginiame DELFI TV eteryje sporto žurnalistas Rytis Kazlauskas ir NBA komentatorius Rokas Grajauskas aptarė tikėtiniausius abiejų „lietuviškųjų“ klubų ateities scenarijus. Mūsų skaitytojams pateikiame pokalbio ištrauką, kurioje dėmesys buvo skirtas Indianapolio ekipos sezono pabaigos užduotims bei galimo susitikimo su Klivlando „Cavaliers“ aptarimui.

Nors NBA atkrintamųjų varžybų stadijoje silpnų varžovų nėra, Indianos komanda privalo daryti viską, kad išvengtų mūšio su LeBrono Jameso vedamu klubu.

Kokios yra tokio pasimatymo sąlygos ir kaip „Pacers“ gali pakreipti savo likimą?

– Pradėkime nuo Indianos komandos. Mes čia turime keletą įmanomų baigčių, šiuo metu jie yra penktoje Rytų konferencijos pozicijoje. Dar visai neseniai jie buvo treti, ir į tą trečią vietą jie dar gali užkopti, jeigu jiems pavyks susitvarkyti su sunkiu sezono pabaigos tvarkaraščiu. Tačiau, Rokai, klausimas tau: kai stebime galimus „Pacers“ varžovus, kokį tu varžovą matai kaip realiausią šiuo metu, turint omeny, koks tvarkaraštis laukia Indianos ekipos ir Domanto Sabonio?

Pirmas labai įdomus „Pacers“ kalendoriaus niuansas yra tas, jog matuojant tvarkaraščių sudėtingumą bei intensyvumą, visada yra atsižvelgiama į būsimų varžovų iškovotų pergalių ir patirtų pralaimėjimų santykį, taip nustatant, kokio pajėgumo oponentai laukia komandos.

Indianos tvarkaraštyje yra viena didelė apgaulė – jiems liko aštuonerios rungtynės, iš kurių netgi dvejos yra su „Golden State Warriors“ klubu (vienas iš jų „Pacers“ jau laimėjo praėjusią naktį).

Atrodytų, jog nuosprendis iškart aiškus.

Taip, ir šie susitikimai procentaliai ryškiai pakelia tvarkaraščio sudėtingumą, tačiau realybė yra tokia, jog šiąnakt žaidę „Warriors“ savo starto penkete turėjo Quinną Cooką, Patricką McCaw, Nicką Youngą, Kevoną Looney ir JaVale'ą McGee. Tad šita komanda šiuo metu tikrai nėra tokia baisi, jog mes galėtumėm nurašyti tas dvejas rungtynes kaip „Pacers“ pralaimėjimus (ką patvirtina ir pastarasis rezultatas – „Pacers“ pergalė 92:81, – red. past.). Tie susitikimai „ant popieriaus“ stipriai pakelia tvarkaraščio sudėtingumo koeficientą, tačiau yra daug lengvesni, nei būtų galima įsivaizduoti.

NBA dvikova: "Warriors" – "Pacers"

Be jų, Indianai lieka išvykos rungtynės su Sakramento „Kings“, Los Andželo „Clippers“ ir Denverio „Nuggets“, mačas namie su Toronto „Raptors“ ir du mūšiai su Šarlotės „Hornets“, užbaigsiantys reguliarųjį sezoną.

Viso – aštuonerios rungtynės, iš kurių galima tikėtis keturių, penkių, gal net šešių pergalių. Turnyrinėje lentelėje laipteliu žemiau už Indianą žengia Vašingtono „Wizards“, šiuo metu nedemonstruojantys grėsmingos sportinės formos ir turintys tik minimalias galimybes aplenkti „Pacers“ galutinėje įskaitoje.

Dvi komandos, kurios žengia aukščiau, yra Filadelfijos „76ers“ ir Klivlando „Cavaliers“. Praeitoje laidoje kalbėjome, jog „76ers“ gali aplenkti Indianą, tokį scenarijų ir matome šiandien. Savo ruožtu, Klivlandas greičiau, nei tikėtasi, stabilizavo savo žaidimą ir sustiprino savo pozicijas.

Tad „Pacers“ turėtų galiausiai likti penkti, ketvirti arba šešti, o tai reiškia, jog potencialūs atkrintamųjų varžovai taip pat yra tik trys – „Cavaliers“, „76ers“ ir „Wizards“.

Modeliuokime situaciją. Indiana tris kartus įveikė Klivlandą reguliariajame sezone ir patyrė tik vieną pralaimėjimą, tačiau čia nereikėtų apsigauti. Visas rungtynes jie sužaidė anksčiau, nei „Cavaliers“ atliko didžiuosius mainus, tad Indiana dar nebuvo susidūrusi su būriu Klivlando naujokų. Kiek svarbus yra šis faktorius ir ar dabartinis Klivlandas yra parankus ar neparankus varžovas Indianos komandai?

Dabartinis Klivlandas yra niekam neparankus varžovas, juo labiau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape. LeBronas per savo penkiolikos metų karjerą niekada nėra pralaimėjęs šioje sezono stadijoje.

Susitikimas su „Cavaliers“ labai anksti užbaigtų Indianos kelionę atkrintamosiose. Tačiau net ir pralaimėjimas „Pacers“ būtų labai geras pasiekimas. Negana to, jei jie iškovotų bent vieną pergalę, jie jau pranoktų tai, ką pernai su Indianapolio klubu pasiekė Paulas George'as.

Jei „Pacers“ sugebėtų padovanoti Klivlandui bent kiek įtemptą seriją, tai taptų rimta paspirtimi ir rimta galimybe laisvųjų agentų rinkoje įgauti per porą žingsnių nuo konferencijos favoritų statuso esančios komandos vardą bei suvilioti solidesnį žaidėją.

Kalbant apie „Cavaliers“ žaidimą, mes turime tą problemą, kurią tu jau įvardinai. Visi tarpusavio rungtynių rezultatai ar komandos užfiksuota statistika nėra vertinga, kadangi jie pakeitė pusę savo sudėties. Tačiau Indiana tikrai nenori žaisti su Klivlandu. Tokia serija būtų naudinga tik savo spragų ir trūkumų pasitikrinimo atžvilgiu.

Susidaro įspūdis, jog šiais metais LeBronas Jamesas žaidžia išsijungęs kasmetinį reguliariojo sezono „tinguliuko“ režimą. Galingas krepšinis ir žaidimas ties savo asmeninių galimybių riba – ar Indiana turi būdų sustabdyti „Cavaliers“ lyderį?

Svarbiausias žmogus potencialioje „Pacers“ ir „Cavs“ atkrintamųjų varžybų serijoje šiuo atžvilgiu būtų Thaddeusas Youngas. Tai universalus gynybinio plano krepšininkas, techniškai žaidžiantis sunkiojo krašto puolėjo rolėje, tačiau galintis priimti Jameso stabdymo iššūkį.

Jo svarba dar labiau išauga pažiūrėjus į „Pacers“ turimas alternatyvas – LeBrono priežiūros patikėjimas Bojanui Bogdanovičiui ar Lance'ui Stephensonui būtų tolygus savižudybei.

Tiesa, visi puikiai žinome, kad šioje dvikovoje Lance'as turi savų emocinių triukų, tačiau lygiai taip pat puikiai matėme koks yra tokių bandymų rezultatas. Erzinti LeBroną yra tas pats, kas mojuoti liūtui prieš nasrus kumpio gabalu, tad būtent Youngas tokioje hipotetiškoje serijoje turėtų tapti pagrindiniu „Pacers“ žaidėju.

Lance'as Stephensonas ir LeBronas Jamesas (2014)

Tačiau Thaddeusas yra svarbus ir kitu gynybiniu atžvilgiu. Jis yra puikiai komandinę gynybą išmanantis žaidėjas, nuostabiai skaitantis perdavimų trajektorijas ir perimantis savo pozicijai nebūdingai aukštą kamuolių skaičių.

Jo „priklijavimas“ prie LeBrono atimtų iš Indianos komandos šią Youngo žaidimo savybę įr stipriai atsilieptų perimtais kamuoliais, išprovokuotomis klaidomis ir greitu žaidimu savo puolimą grindžiančiosekipos rezultatams.

– Tavo prognozė, jei atkrintamosiose susitiktų „Pacers“ ir „Cavaliers“, koks būtų serijos rezultatas?

- 1:4 Klivlando naudai.

Indianos komandos šansų bei pagrindinių užduočių atkrintamųjų varžybų serijose su „76ers“ ir „Wizards“ analizę galite rasti DELFI TV patalpintame #PirmadienįPenktą laidos vaizdo įraše.