Vasarą iš Oklahomos „Thunder“ į Indianapolį persikėlęs D. Sabonis naujame klube tapo vienu lyderių. 21 metų 211 cm ūgio krepšininkas per rungtynes vidutiniškai įmeta po 12,4 taško, sugriebia po 8,5 atšokusio kamuolio, atlieka po 2,1 rezultatyvaus perdavimo, blokuoja po 0,5 metimo, o dvitaškius meta 54 proc. taiklumu.

Ketveriais metais vyresnio J. Valančiūno rodikliai kol kas yra kukliausi per pastaruosius penkis sezonus: 11,1 taško, 8,1 atkovoto kamuolio, 0,7 rezultatyvaus perdavimo ir 0,6 blokuoto metimo. Gerokai rečiau už D. Sabonį krepšį atakuojantis uteniškis gali pasidžiaugti tik kiek geresniu pataikymu. Pavyzdžiui, dvitaškius jis meta 56 proc. taiklumu.

Nuo 2012 metų už Atlanto žaidžiantis, tačiau šį sezoną tik po 20 minučių ant parketo vidutiniškai praleidžiantis J. Valančiūnas per šį sezoną uždirbs beveik 15,5 milijonų, o antrametis D. Sabonis – vos 2,5 milijonų dolerių. Vis dėlto panašu, jog aukštaūgių akcijos NBA lygoje dabar yra gana panašios vertės, o penkiomis minutėmis daugiau žaidžiantis D. Sabonis ateityje gali būti ir brangesnis.

Filadelfijos „76ers“ ir Bostono „Celtics“ viešint Londone, tinklalapis DELFI domėjosi, kurį iš NBA lietuvių savo komandoje labiau norėtų matyti patys krepšininkai. Skirtingų vidurio puolėjų pliusus pažymėję atletai rinkosi įvairiai, o atsakymai parodė, jog D. Sabonis yra nemažiau geidžiamas bendraklubis už J. Valančiūną.

„Į savo komandą pasikviesčiau Domantą. Jis žaidžia kietai, yra jaunas, turintis daug talento. Manau, kad jo potencialas yra gerokai didensis nei J. Valančiūno“, – sakė Filadelfijos klube žaidžiatis prancūzas Timothe‘as Luwawu-Cabarrot.

Savo tautiečiui pritarė „Celtics“ klubo prancūzas Guerschonas Yabusele, kuriam su D. Saboniu yra tekę ne kartą kovoti jaunimo čempionatuose: „Rinkčiausi D. Sabonį. Esu prieš jį žaidęs įvairiose jaunimo rinktinėse. Jau tada mačiau, kad Domantas yra išskirtinio talento savininkas“.

D. Sabonį labiau savo komandoje norėtų matyti ir vienas „Celtics“ lyderių Jaylenas Brownas, savo sprendimo paaiškinti negalėjęs. Geriau tokio pasirinkimo priežastis įvardinti sekėsi „76ers“ gynėjui Justinui Andersonui.

„Į savo komandą imčiau D. Sabonį. Jis jaunesnis, jo potencialas didelis. Domantas yra puikus žaidėjas, geras kamuolių skirstytojas ir atakų užbaigėjas. Nors yra jaunas, Domantas atrodo subrendęs, todėl jis puikiai supranta žaidimą“, – sakė J. Andersonas.

Vis dėlto nemažai gerbėjų tarp NBA žaidėjų turi ir J. Valančiūnas, kurį į savo ekipas norėtų pasikviesti kiek vyresni bei tradicinius vidurio puolėjus gerbiantys atletai. „76ers“ veteranas Trevoras Bookeris atsakydamas į DELFI klausimą teigė norintis, kad J. Valančiūnas su kamuoliu žaistų gerokai daugiau nei jam tai leidžiama daryti Toronto klube.

„Tai sunkus klausimas, bet jei turėčiau rinktis, rinkčiausi J. Valančiūną. Man patinka D. Sabonis, bet J. Valančiūnas labiau. JV yra dominuojanti jėga po krepšiu, labai norėčiau matyti jį su kamuoliu gerokai dažniau“, – sakė T. Bookeris.

J. Valančiūną geriau vertina ir „Celtics“ puolėjai Abdelis Naderas bei Marcusas Morrisas. Egiptietis nedaugžodžiavo ir pabrėžė po krepšiais praverčiančią J. Valančiūno jėgą, o M. Morrisas pastebėjo, jog tokio tipo vidurio puolėjai NBA lygoje apmaudžiai tampa retenybe.

„Į savo klubą kviesčiau J. Valančiūną, nes jis yra didesnis. Tai tikras centras, kurių lygoje turime vis mažiau. Jonas yra didelis žmogus, gerai saugantis krepšį. Man jis patinka“, – teigė šį sezoną per rungtynes po 11,5 taško pelnantis M. Morrisas.

Lengviausia pasirinkti buvo kitam Bostono ekipos aukštaūgiui Aaronui Baynesui, kuris kartu su J. Valančiūnu 2010 metais kartu gynė Vilniaus „Lietuvos ryto“ garbę: „Jonas yra mano vyrukas. Žaidžiau su juo, gerai jį pažįstu, todėl į savo komandą tikrai kviesčiau jį“.

Iš visų DELFI kalbintų krepšininkų savo favorito atskleisti negalėjo tik „76ers“ atakų organizatorius Jerrydas Baylessas. Septyniuose skirtinguose NBA klubuose per savo karjerą žaidęs 29-erių amerikietis teigė, kad jo pasirinkimas priklausytų būtent nuo to, kokie yra jo klubo tikslai.

„Tai priklauso nuo komandos, kurią turi, ir ką nori su ja padaryti. Jonas ir Domantas yra skirtingi žaidėjai, bet abu jie yra geri. Domantas žaidžia visai kaip jo tėvas ir gerai skirsto kamuolius. Šį sezoną tas vyrukas yra daug geresnis nei praėjusį. Tuo metu Jonas yra tikrai geras tradicinis vidurio puolėjas“, – dėstė J. Baylessas.

Kalbant apie tai, kokio vidurio puolėjo labiau reikia NBA komandoms, išsiskyrė ir DELFI kalbintų legendinių šios pozicijos atstovų nuomonės. „Raptors“ klubo sėkmę įvertinančiam Dikembei Mutombo labiau patinka J. Valančiūnas.

„Rinkčiausi J. Valančiūną. Esu matęs daugiau šio vyruko žaidimo. Jei ne jo sėkmingi pasirodymai praėjusį sezoną, Toronto ekipa nebūtų nužygiavusi iki Rytų konferencijos finalo. Manau, jog dar geresnis J. Valančiūno žaidimas būtų leidęs „Raptors“ eliminuoti Klivlando „Cavaliers“ ir patekti į NBA finalą“, – sakė D. Mutombo.

Tuo metu gynybą akcentuojančiam keturiskart NBA čempionui Robertui Parishui labiau imponuoja D. Sabonis, kuris šį sezoną specialistus stebina patobulėjusia gynyba.

„Domantas man patinka labiau nei Jonas. Pagrindinė to priežastis – gynyba. Gynyba laimi rungtynes NBA lygoje, o didžioji gynybos dalis tenka vidurio puolėjui, todėl gerai besiginančius aukštaūgius gerbiu labiausiai. Nusiteikimas agresyviai žaisti gynyboje yra tai, ko NBA komandos labiausiai tikisi iš savo vidurio puolėjų“, – teigė R. Parishas.

Kai D. Saboniui buvo tik 12 metų, jo vyresnysis brolis Tautvydas pradėjo žaisti su J. Valančiūnu Lietuvos šešiolikmečių rinktinėje, kurios pagrindas vėliau skynė apdovanojimus visuose jaunimo čempionatuose. Bendraudamas su JAV žiniasklaida, „Pacers“ centras neseniai atskleidė, jog jau tuomet, būdamas dvylikmetis, jis pradėjo lygiuotis į brolio komandos draugą ir sekti jo pavyzdžiu.

Panašu, jog praėjus beveik dešimtmečiui D. Sabonis su vienu iš savo autoritetų susilygino ar bent jau yra labai arti to.