Svečių ekipai šįvakar nepadėjo dėl raumens sumušimo pirmąsias rungtynes savo karjeroje praleidęs penktasis šių metų naujokų biržos šaukimas įžaidėjas De'Aaronas Foxas ir poilsio tikslais susitikimui neregistruotas veteranas Zachas Randolphas. Netekčių priekinėje linijoje turėjo ir šeimininkai, kurių gretose dėl kairio kelio skausmų nerungtyniavo Serge'as Ibaka.

„Air Canada Centre” arenoje šiąnakt tvyrojo ryškios nostalgiškos nuotaikos. Šimtai žiūrovų atvyko į rungtynes pasidabinę 15-uoju numeriu pažymėtais Vince'o Carterio „Raptors“ marškinėliais. Pirmąja Toronto klubo superžvaigžde praeityje tapęs puolėjas susitikimą netikėtai pradėjo starto penkete ir buvo pasitiktas griausmingomis sirgalių ovacijomis.

Jau 40-ies metų sulaukęs veteranas aikštėje praleido 25 minutes, per kurias surinko 4 taškus, perėmė, atkovojo ir prarado po vieną kamuolį, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir blokavo 3 metimus. Vieną iš šių blokų „Vincanity“ įsirašė sustabdydamas greitą Jono Valančiūno ataką.

Po rungtynių Toronto legenda suintrigavo Kanados žiniasklaidos atstovus pareikšdamas, jog vienu ar kitu būdu vieną dieną grįš į „Raptors“ ekipą. Carteris gali pasekti šią vasarą vienos dienos kontraktą su „Celtics“ pasirašiusio Paulo Pierce'o pavyzdžiu. Toks sprendimas leido Bostono klubo simboliui baigti karjerą oficialiai atstovaujant „Celtics“ ekipai.

Nors pirmame kėlinyje Toronto krepšininkai pasižymėjo geru žaidimu puolime ir pataikė 4 iš 7 tritaškių, skylėta gynyba leido svečiams iš Sakramento iš žaidimo atakuoti net 68 procentų taiklumu (13 iš 19). Tolimi metimai ir dažni vizitai prie baudų metimo linijos leido „Raptors“ po pirmų dvylikos minučių pirmauti penkių taškų skirtumu – 35:30.

Bogdano Bogdanovičiaus ir Willie Cauley-Steino vedami Sakramento krepšininkai ir toliau kėlė rimtų problemų Dwane'o Casey auklėtinių aikštės pusėje, o uraganiniu abiejų komandų puolimu išsikyrusius pirmuosius du kėlinius simboliškai užbaigė fantastiškas „Kings“ įžaidėjo George'o Hillo šūvis iš aikštės vidurio.

Antroji susitikimo dalis prasidėjo kardinaliai priešinga įvykių eiga. Abiejų ekipų rezultatyvumas ženkliai nuslopo, o trečio ketvirčio pabaigoje „Raptors“ į priekį truktelėjo atsarginiai komandos krepšininkai. Normano Powello vedamas antrasis penketas spurtavo 12:2 ir į lemiamą susitikimo dalį išsinešė šešių taškų pranašumą.

Ketvirtą kėlinį dviem tritaškiais pradėję šeimininkai atitrūko dviženkliu skirtumu, kurį išlaikė iki pat rungtynių pabaigos. Raktu į pergalę tapo po ilgosios pertraukos ženkliai pasitaisiusi „Raptors“ gynyba – varžovams 63 taškus per du kėlinius įmesti leidę Toronto krepšininkai po ilgosios pertraukos praleido tik 30 taškų.

Solidų pasirodymą surengė pastaruoju metu džiuginančią formą demonstruojantis Jonas Valančiūnas. Per 27 aikštėje praleistas minutes JV surinko 13 taškų (3/10 met., 0/1 trit., 7/8 baud.), 2 rezultatyvius perdavimus, 3 blokus bei geriausiu sezono rezultatu tapusius 16 atkovotų kamuolių.

Bent 16 dvikovų po lentomis lietuvis NBA lygoje laimėjo vienuoliktą kartą, o geriausią karjeros rezutlatą užfiksavo šių metų sausio mėnesį, kai susitikime su Bostono „Celtics“ atkovojo net 23 kamuolius.

Septynis iš aštuonių baudų metimų realizavęs Jonas viso per savo karjerą „Raptors“ gretose iš šios distancijos pataikė jau 958 metimus ir daugiausiai baudų Toronto klubo istorijoje sumetusių žaidėjų sąraše pakilo į aštuntą poziciją, iš jos išstumdamas 1995-2000 metais ekipoje rungtyniavusį atakuojantį gynėją Dougą Christie.

Aukščiau už Joną minėtajame „Raptors“ rekordininkų sąrašę žengia tik Morrisas Petersonas (1015), Antonio Davisas (1156), Andrea Bargnani (1164), Kyle'as Lowry (1529), Vince'as Carteris (1784), Chrisas Boshas (2997) ir DeMaras DeRozanas (3261).

Šeštą sezoną Toronto klube rungtyniaujantis JV pakliūna ir į visą eilę kitų „Raptors“ klubo istorinių lyderių sąrašų. 25-erių metų uteniškis yra antras pagal atkovotus kamuolius (3275), penktas pagal blokuotus metimus (403) ir devintas pagal pelnytus taškus (4429).

Negana to, Jono užfiksuotas dvigubas dublis tapo jau 111-uoju tokiu pasiekimu lietuvio karjeroje. Pagal šį skaičių A. Davisą aplenkęs aukštaūgis pakilo į antrąją vietą Toronto klubo istoriniuose metraščiuose. Pagal šį skaičių pirmauja Boshas, surinkęs 239 dvigubus dublius.

Vedami Valančiūno „Raptors“ kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 46:30, o viena iš įdomesnių rungtynių detalių tapo atsarginių komandų krepšininkų mūšis. Tiek šeimininkų, tiek svečių iš Sakramento gretose nuo suolo pakilę žaidėjai pelnė po 37 taškus.

„Raptors“: DeMaras DeRozanas 21 (6/17 met., 9/12 baud.), Kyle'as Lowry 16 (7 rez. perd.), Normanas Powellas 14, Jonas Valančiūnas 13 (16 atk. kam.), O. G. Anunoby 11, C. J. Milesas 10 taškų.

„Kings“: Garrettas Temple'as ir Bogdanas Bogdanovičius (4/7 trit.) po 18, George'as Hillas 16, Willie Cauley-Steinas 12 taškų.

Artimiausias rungtynes Toronto ekipa žais Šarlotėje, kur naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku susitiks su vietos „Hornets“ krepšininkais.