Didžiausias „Jazz“ košmaras šią vasarą tapo realybe, kai septynerius metus Jutoje praleidęs Gordonas Haywardas nusprendė palikti visą karjerą atstovautą komandą ir suvienyti jėgas su Butlerio universitete puikiai pažintu vyriausiuoju treneriu Bradu Stevensu Bostono „Celtics“ organizacijoje.

Nepaisant Solt Leik Sityje klubo sirgalių lėšomis iškabintų plakatų, grotažyme #Stayward raginusių ekipos lyderį likti Jutoje ir visos arenos paskutinių atkrintamųjų varžybų su „Warriors“ pabaigoje emocingai skanduotos puolėjo pavardės, „Jazz“ buvo priversti atsisveikinti su pernai į Visų žvaigždžių rungtynes pakliuvusiu krepšininku.

Toks G. Haywardo sprendimas paskatino klubo generalinį vadybininką Dennisą Lindsey nepasiūlyti naujos sutarties laisvuoju agentu tapusiam įžaidėjui George'ui Hillui, persikėlusiam į Sakramento „Kings“, o į jo vietą mainų būdu persivilioti buvusį ilgametį „Timberwolves“ aikštės generolą ispaną Ricky Rubio.

Vidutiniškai po 38,8 taško per rungtynes rinkusio dueto išvykimas sudavė rimtą smūgį pernai 51 pergalę iškovojusiai komandai, tačiau „Jazz“ šiandien yra unikalioje situacijoje. Nepaisant to, jog rungtyniauja stipresniojoje Vakarų konferencijoje ir itin sustiprėjusiame Šiaurės Vakarų divizione, praradę du rezultatyviausius klubo žaidėjus Džiazmenai vis dar pretenduoja į atkrintamąsias varžybas.

Centrinė ašis – sparčiai tobulėjantis prancūzų milžinas
Rudy Gobertas

Naujuoju Jutos klubo veidu neišvengiamai taps antrąją vietą geriausiai besiginančio lygos žaidėjo rinkimuose praėjusiame sezone užėmęs vidurio puolėjas Rudy Gobertas. Grėsmingo stoto aukštaūgis vien savo buvimu baudos aikštelėje atgraso varžovus nuo prasiveržimų link krepšio, tačiau šiais metais prancūzui atiteks ir didesnis dėmesys komandos puolime.

Pernai po 14 taškų, 12,8 atkovoto kamuolio ir 2,6 bloko per rungtynes rinkęs europietis turėtų itin sėkmingai pasinaudoti R. Rubio gebėjimu kurti progas komandos draugams. Geriausiai perdavimus dalinančiu „Jazz“ įžaidėju nuo Johno Stocktono laikų jau dabar vadinamas ispanas su R. Gobertu sudarys itin pavojingai du-prieš-du žaidžiančių krepšininkų tandemą.

Svariai prie vyriausiojo trenerio Quino Snyderio propaguojamos agresyvios ir disciplinuotos gynybos prisidėsiantis komandos naujokas gali leisti R. Gobertui pakelti savo rezultatyvumo vidurkį bent 3-4 taškais per rungtynes, o potenciali naujoji statistika turėtų suteikti prancūzui tikros NBA žvaigždės statusą.

G. Haywardo patekimas į Visų žvaigždžių rungtynes nutraukė šešerių metų seriją, kurios metu „Jazz“ nedelegavo nė vieno krepšininko į parodomąją krepšinio šventę. Prancūzo progresas gali leisti Jutos klubui pirmą kartą nuo 2010-11 metų (Deronas Williamsas) savo atstovus šiame renginyje matyti du kartus iš eilės.

Negana to, pastarąjį kartą du skirtingi žaidėjai dvejų metų laikotarpiu minėtoje šventėje „Jazz“ atstovavo dar seniau – 2007-ais ir 2008-ais metais, kai vienas po kito vasario viduryje žiūrovus džiugino Mehmetas Okuras ir Carlosas Boozeris. R. Goberto iškilimas ne tik sutvirtintų Jutos klubo statusą, bet ir įrodytų, jog „Jazz“ yra pasiruošę išlaikyti konkurencingumą ir po G. Haywardo išvykimo.

Solidūs antraplaniai krepšininkai ir išskirtinis žaidimo stilius
Quinas Snyderis ir Joe Johnsonas

Atsisveikinimas su G. Haywardu puolime atriš rankas ne tik ką tik aptartam prancūzui, bet ir kitiems komandos nariams. Itin didelio išmestų metimų skaičiaus augimo derėtų tikėtis iš atakuojančio gynėjo Rodney Hoodo, kuriam Jutoje piešiama pagrindinio atakų užbaigėjo ateitis.

Savo pozicijas varžovų aikštės pusėje turėtų sustiprinti ir patikimas snaiperis Joe Inglesas bei veteranas Joe Johnsonas. Pastarasis krepšininkas Jutos klubui itin svarbus lemiamomis rungtynių minutėmis – likus penkioms minutėms ar mažiau iki rungtynių pabaigos ir „Jazz“ atsiliekant ar pirmaujant ne didesniu, nei penkių taškų skirtumu, buvęs „Nets“ narys fiksavo stulbinantį taiklumą: 53 proc. iš žaidimo, 62 proc. tritaškių ir 100 proc. baudų.

Atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose Q. Snyderis galės naudoti ne tik R. Hoodą, J. Inglesą ir J. Johnsoną, bet ir Alecą Burksą, Thabo Sefoloshą ir naujoką Donovaną Mitchellą, Vasaros lygoje pademonstravusį pribloškiantį žaidimą.

Itin aukšta energija pasižymintis krepšininkas rungtynėse su Memfio „Grizzlies“ sugebėjo surinkti net 37 taškus ir 8 perimtus kamuolius. Tiek gynybinį, tiek puolimo potencialą parodęs tryliktasis šių metų šaukimas pretenduoja tapti viena didžiausių šios biržos staigmenų.

Skirtingomis stiprybėmis pasižymintis žaidėjai atveria Q. Snyderiui galimybę sudaryti atitinkamoms rungtynių situacijoms naudingiausius derinius, orientuotus tiek į puolimą, tiek į gynybą, tiek į atletiškumo gausą. Pirmo ryškumo žvaigždėmis nelaikomi krepšininkai kartu sudaro itin intriguojančią krašto žaidėjų grandį.

Šiame sezone daug tikimasi iš pernai dėl traumų stipriai regresavusio Derricko Favorso. D. Williamso mainų metu iš Bruklino atvykęs sunkusis krašto puolėjas pernai sužaidė tik 50 rungtynių, kuriose rinko po 9,5 taško ir 6,1 atkovoto kamuolio. Abu šie skaičiai buvo mažiausi žaidėjo vidurkiai per pastaruosius ketverius metus.

Patikimu metimu iš vidutinio nuotolio pasižymintis ketvirtojo numerio pozicijos krepšininkas gali tapti svarbia priemone išplėsti puolimo erdvę aikštėje esant iš tolimesnių distancijų prastai atakuojantiems R. Rubio ir R. Gobertui, tačiau tikėtina, jog Q. Snyderis stengsis kuo labiau padalinti prancūzo ir D. Favorso minutes, siekdamas juos aikštėje laikyti skirtingu metu.
Derrickas Favorsas

Aukštaūgių rotaciją užbaigia Eurolygos čempionas Ekpe Udoh, kurio atvykimas siejamas su komandos tikslu išlaikyti adekvačią gynybą R. Gobertui gavus poilsio minučių. Gerai besiginančių krepšininkų derinys gali leisti Jutai tikėtis ir šiame sezone išlaikyti pernai užfiksuotą trečią geriausią gynybos reitingą tarp visų lygos komandų.

Kalbant apie „Jazz“ žaidimą artėjančiame sezone dažnai minimas ryškus kontrastas tarp komandos gynybos ir puolimo potencialo. Spekuliuojama, jog pernai lėčiausią krepšinį visoje lygoje žaidusi Jutos komanda šiais metais gali įjungti dar žemesnę pavarą ir pergales pasiekti beveik niekada neperžengiant 95 pelnytų taškų ribos.

Ikisezoninėse rungtynėse Q. Snyderio auklėtiniai pademonstravo, jog tokios prognozės bent iš dalies prasilenkia su realybe. Aukštu perimtų kamuolių skaičiumi pasižymintis R. Rubio mėgsta inicijuoti greitą puolimą, o atletiškieji R. Hoodas ir D. Mitchellas – užbaiginėti žaibiškas kontratakas.

Optimistines viltis Solt Leik Sityje labiausiai kursto Q. Snyderis. Ketvirtą sezoną Jutoje pradedantis vyriausiasis treneris yra laikomas vienu iš efektyviausių strategų visoje NBA lygoje, sugebėsiančiu išspausti maksimaliai gerą žaidimą iš pasikeitusios ir „ant popieriaus“ susilpnėjusios sudėties.

Iš bet kurios kitos į atkrintamąsias varžybas Vakaruose besitaikančios komandos atėmus du rezultatyviausius praėjusio sezono krepšininkus visos tokio klubo viltys negailestingai dužtų į šaltos realybės uolas. Vienintele šiai taisyklei nepaklūstančia komanda tapę „Jazz“ turi kad ir miglotas, tačiau įmanomas teorines galimybes prasibrauti į pirmąjį aštuntuką.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai
Sudėtingas atkrintamųjų varžybų iššūkis nenuslopino „Trail Blazers“ ambicijų
Sakramento „Kings“ pagaliau atsikratė pajuokos objekto etiketės
Konkurentų sprogdintų fejerverkų šešėlyje likę „Spurs“ išsaugojo lygos favoritų statusą