Pastarąjį kartą atkrintamosiose varžybose Kalifornijos sostinės klubas žaidė dar 2006-ais metais, nuo kurių ir pasinėrė į chaotišką nesėkmių ruožą. Iškalbingas faktas: klubui šiuo metu vadovaujantis vyriausiasis treneris Dave'as Joergeris per šį vienuolikos metų laikotarpį yra jau devintuoju „Kings“ prikelti bandančiu strategu.

Prieš septynerius metus atrodė, jog iš ilgametės rezultatų duobės Sakramento klubą ištrauks penktuoju naujokų biržos šaukimu pakviestas DeMarcsusas Cousinsas, tačiau nors „Boogie“ pravardžiuojamas aukštaūgis žaidė Visų žvaigždžių rungtynėse ir tapo Olimpiniu čempionu, „Kings“ nesėkmės tęsėsi ir toliau.

Vasario mėnesį organizacijos generalinis vadybininkas Vlade Divacas pagaliau įvykdė ilgai lauktus mainus ir išsiuntė temperamentingąjį vidurio puolėją į Naująjį Orleaną, už jį gaudamas šokiruojančiai žemos vertės kompensaciją.

Serbo reputaciją pataisė vėliau paaiškėjęs faktas, jog klubo savininkas Vivekas Ranadive net keletą metų kaip skęstantysis šiaudo laikėsi įsikibęs D. Cousinso, o jo nuomonei galiausiai pasikeitus V. Divacas nerizikavo laukti tolimesnių indo sprendimų pokyčių ir žaibiškai nusikiratė komandos mikroklimatui kenkusiu Boogie.

Ši transakcija „Kings“ nepadovanojo stebuklų ir ekipa jau devintoje naujokų biržoje iš eilės savo šaukimą turėjo pirmajame aštuonete, tačiau dešimtąjį „Pelicans“ pasirinkimą iškeitusi į 15-ąjį ir 20-ąjį „Blazers“ šaukimus pasipildė visu būriu talentingų krepšininkų. Ir nors šiame sezone Sakramento ekipa nepretenduoja į bent kiek aukštesnius tikslus, po ilgų metų pertraukos turi išties intriguojančią sudėtį.

Šviežio kraujo perteklius: pribloškiantis jaunų žaidėjų skaičius
De'Aaronas Foxas, Justinas Jacksonas, Harry Gilesas ir Frankas Masonas

Savo akis į ateitį nukreipusi „Kings“ valdyba artimiausiais metais atidžiai stebės ištisos jaunų ir talentingų krepšininkų gvardijos progresą. Net dešimt iš penkiolikos garantuotus kontraktus su komanda turinčių krepšininkų yra ne vyresni nei 25-erių metų, o šį skaičių iki ketvirčio amžiaus ribos kilsteli išskirtinėmis aplinkybėmis į lygą atvykęs naujokas Bogdanas Bogdanovičius.

Daugiausiai NBA patirties turinčiu krepšininku šiame dešimtuke yra vidurio puolėjas Willie Cauley-Steinas, už kelių dienų pradėsiantis trečiąjį savo karjeros stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje sezoną.

Pusantrų metų D. Cousinso šešėlyje praleidęs atletiškas ir gera kova dėl atšokusių kamuolių pasižymintis centras bent dalinai atsiskleidė po buvusio komandos lyderio išsiuntimo į Naująjį Orleaną, kai per likusias 25-erias rungtynes, iš kurių 21-erias pradėjo starto penkete, pasižymėjo solidžiais 12,9 taško ir 8,2 atkovoto kamuolio vidurkiais.

Itin įspūdingą pasirodymą Willie surengė vos kelios dienos po Boogie mainų, kai vasario 23-ią namų rungtynėse prieš Denverio „Nuggets“ surinko net 29 pelnytus taškus ir 10 atkovotų kamuolių. Nors 24-erių metų krepšininko laukia pozicinė kova su graiku Kostu Koufosu, šis sezonas leis „Kings“ patvirtinti arba paneigti prielaidą, jog šis aukštaūgis gali tapti ilgamečiu pagrindiniu komandos startiniu vidurio puolėju.

Už W. Cauley-Steino nugaros patirties atžvilgiu lieka visas likęs jaunųjų Karalių dešimtukas, įskaitant ir minėtąjį B. Bogdanovičių. Antrojo sezono iššūkis šiemet laukia Georgioso Papagiannio, Skalo Labissiere'o, Malachi Richardsono ir Buddy Hieldo.

Sakramento organizacijai atsisveikinus su Rudy Gay, Darrenu Collisonu ir D. Cousinsu būtent B. Hieldas tapo rezultatyviausiu iš praėjusio sezono sudėtyje išlikusio krepšininku. Po jau ne kartą minėtų (ir ateityje vis dar analizuosimų) mainų Kalifornijoje atsiradęs Bahamų salų snaiperis per rungtynes vidutiniškai rinko po 15,1 taško, o tritaškius metė net 43 procentų taiklumu.

„Pelicans“ gretose nesėkmingai debiutavęs atakuojantis gynėjas naujajame klube fiksavo pakankamai lygos dėmesio nesulaukusius skaičius ir šiais metais turės realią galimybę tapti klubo puolimo lyderio ir taikytis į 20 pelnomų taškų vidurkį.

Tokios prognozės kontrargumentais tampa NBA lygoje dažnai fiksuojamas ir net atskiro pavadinimo jau sulaukęs „antramečio nuosmukis“ („sophomore slump“ - ang.) bei faktas, jog įspūdingą statistiką Buddy rinko nieko nebelėmusiose antrosios sezono pusės rungtynėse.

Panašių komentarų sulaukia ir haitiečio S. Labissiere'o debiutinis sezonas. Nemažą jo dalį antrasis Karibų dueto narys praleido dėl nugaros traumos bei stažuodamasis tuometinėje D-Lygoje, tačiau po Visų žvaigždžių savaitgalio pertraukos vidutiniškai rinko po 10,8 taško ir 6 atkovotus kamuolius, o kovo 15-ą Finikse į „Suns“ krepšį suvertė net 32 taškus.

Identiškoje „pasitikrinimo“ situacijoje „Kings“ šiais metais laikys ir graiką G. Papagiannį ir atakuojantį gynėją M. Richardsoną bei visus penkis (!) klube debiutuosiančius lygos naujokus: B. Bogdanovičių, De'Aaroną Foxą, Harry Gilesą, Justiną Jacksoną ir Franką Masoną.

Didžiausi lūkesčiai siejami su penktuoju šių metų biržos šaukimu D. Foxu, jau dabar išsiskiriančiu savo milžinišku startiniu greičiu, puikiai išlavintu gebėjimu rezultatyviai užbaigti prasiveržimus po kontakto su varžovu, („Kings“ teigimu) nuostabia darbo etika ir dar iki naujokų biržos atskleistu charizmatišku bendravimu su žiniasklaidos atstovais.

Nors D. Foxas teoriškai ir turi daugiausiai potencialo iš visų Sakramento naujokų, V. Divacas ir D. Joergeris žaidėjo neskuba mesti tiesiai į NBA sūkurį ir bent kol kas yra numatę jam atsarginio įžaidėjo rolę.

Atsargiu požiūriu „Kings“ rėmėsi ir H. Gileso atveju. Vidurinėje mokykloje talentingiausiu visos šalies krepšininku laikytas amerikietis per ketverius metus išgyveno net tris kryžminių kelio raiščių operacijas, ir nors šiuo metu yra sveikas bei gali treniruotis su komanda, Sakramento klubas nusprendė iki pat sausio neleisti sunkiojo krašto puolėjo į aikštę bei skirti jam individualią reabilitacijos programą, turinčią sustiprinti fizinę operuotų kelių jėgą.

Skirtingai nei pastaraisiais metais, Kalifornijos sostinės organizacija nusiteikusi imtis kantrybės pareikalausančio kelio, sudarančio geriausias galimybes po kelių metų atskleisti pilną jaunųjų krepšininkų potencialą.

Tokiam scenarijui pasitarnaus ne tik devynis kartus atmatuoti sprendimai dėl artimiausios žaidėjų ateities, bet ir klubą papildę tobulai šiai praktinei krepšinio mokyklai tinkami veteranai.

Pedagogai be diplomų – naujasis senųjų žvaigždžių vaidmuo
George'as Hillas

Sėkmingo jaunųjų talentų progreso paspartinimui „Kings“ šią vasarą sukirto rankomis ir su trimis į ketvirtą (ar net į penktą!) dešimtį įkopusiais NBA žaidėjais: įžaidėju George'u Hillu, sunkiuoju krašto puolėju Zachu Randolphu ir amžinos jaunystės eliksyrą išradusia dėjimų konkursų legenda Vince'u Carteriu.

Nors iš Jutos „Jazz“ atvykęs G. Hillas negarsėja kaip ypatingai efektyvus jaunųjų įžaidėjų tobulėjimo katalizatorius – nei per penkerius Indianos „Pacers“ praleistus metus, nei pernai „Jazz“ gretose už gynėjo nugaros neiškilo nė vienas perspektyvus aikštės generolas – jo rolė naujojoje komandoje aiški ir neabejotinai naudinga.

Jauniesiems krepšininkams stengiantis priprasti prie NBA lygos krepšinio stiliaus, patikimas įžaidėjas gali sustyguoti ir apraminti komandos puolimą bei gynybą bei dalinti nurodymus lyg šuniukams į vandenį įmestiems „Kings“ talentams.

Apei G. Hillo indėlį treniruotėse jau kalbėjo ir B. Bogdanovičius, pasidžiaugęs, jog jam treniruotės metu nespratus vieno ar kito epizodo serbui pakanka pažiūrėti į patyrusį įžaidėją, ir šis jam tiksliai paaiškina situacijas net neišgirdęs klausimo.

Dėl savo gynybinių sugebėjimų vertinamas krepšininkas taps puikiu treniruočių varžovu jaunajam D. Foxui, jau dabar pastebėjusiam, jog net komandinio darbo situacijose greitis, kuriuo gynėjas be problemų įveikdavo NCAA lygos oponentus, nedovanoja jam tokio pranašumo profesionalų krepšinyje. Pirmuosius tris sezonus „San Antonijaus krepšinio universitete“ pravardžiuojamoje „Spurs“ organizacijoje praleidęs G. Hillas savo patirtimi atneš neįkainojamą naudą „Kings“ klubui.

Tačiau dar svarbesniais mokytojais jauniesiems „Kings“ talentams taps Z. Randolphas ir V. Carteris. Aukščiausio lygio profesionalais per savo ilgametes karjeras tapę žaidėjai jaunimui gali atskleisti ne tik žaidybines paslaptis, bet ir savo kūno saugojimo patarimais, padėsiančiais išsaugoti aukštą sveikatos būklę visos būsimos karjeros metu.
Vince'as Carteris ir Zachas Randolphas

Negana to, buvę komandos draugai Memfio „Grizzlies“ klube pasižymi ir dar viena aukso vertės detale – abu krepšininkai puikiai pažįsta vyriausiąjį trenerį D. Joergerį ir jo darbo sistemą bei stilistiką, o stratego viziją aikštėje paaiškinti jaunuoliams gebantys veteranai stipriai paspartins komandos susižaidimo procesą.

Nors „Kings“ ir šiais metais neišvengiamai vilksis Vakarų konferencijos dugne, atsisveikinimas su D. Cousinsu ne tik atvertė naują Sakramento ekipos istorijos puslapį, bet ir iškėlė rimtą iššūkį, su kuriuo V. Divaco komanda kol kas susitvarkė pavyzdingai.

Tikru pašaipos objektu iš organizacinės pusės pastaraisiais metais tapęs klubas šiais metais žengė pirmą žingsnį link oponentų pagarbo susigrąžinimo. Daugiau nei dešimtmetį absoliučiame chaose praleidusiai ekipai būtent tai yra pats didžiausias pastarųjų metų laimėjimas.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai
Sudėtingas atkrintamųjų varžybų iššūkis nenuslopino „Trail Blazers“ ambicijų