Šiandien mūsų portalo skaitytojams priminsime keturias itin kraupias traumas, atimančias žadą net ir po šių incidentų praėjus keletui metų. Įspėjame, jog silpnesnių nervų žiūrovus šie vaizdai gali stipriai šokiruoti.

T. J. Fordas, San Antonijaus „Spurs“

2003-iųjų metų naujokų biržoje aštuntuoju šaukimu pakviestas įžaidėjas NCAA lygoje buvo tikrų tikriausia žvaigžde. Teksaso universitetą iki finalinio ketverto nuvedęs krepšininkas stipriai pakėlė savo atstovautos komandos statusą ir atvėrė duris netolimoje ateityje „Longhorns“ pasiūlymus priėmusiems LaMarcusui Aldridge'ui ir Kevinui Durantui.

Visgi puikiu aikštės matymu pasižymėjusio žaidėjo NBA karjerą stabdė pasikartojančios nugaros traumos. Net kelias stuburo operacijas atlaikęs krepšininkas nepaisė daktarų rekomendacijų ir tęsė profesionalo karjerą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Tačiau prieš penkerius metus tuometinei įžaidėjo komandai „Spurs“ susirėmus su Niujorko „Knicks“ krepšininkais T. J. Fordas žaidybinės situacijos metu gavo smūgį alkūne į nugarą nuo geresnę poziciją kovoje dėl atšokusio kamuolio užsiimti bandžiusio Barono Daviso ir susmuko ant San Antonijaus arenos parketo.

Sirgaliai sulaikę kvapą stebėjo kaip ryžtingasis gynėjas net kelias minutes negalėjo pajudėti ir desperatiškai trūkčiodamas kairiąja koja laukė klubo medicininio personalo pagalbos.

Nors T. J. Fordo trauma nepasižymi išskirtiniu groteskiškumu, ji turėjo itin skaudžių pasekmių ją patyrusiam žaidėjui. Nepraėjus nė savaitei buvusi Teksaso universiteto žvaigždė pranešė, jog traukiasi iš profesionalaus sporto. Savo NBA karjeroje krepšininkas pasižymėjo 11,2 taško ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais.

Paulas George'as, JAV rinktinė

Neabejotinai talentingiausias šio skaudžiomis nesėkmėmis pasižymėjusio ketverto narys P. George'as sirgalius nusuktį akis į šalį privertė prieš trejus metus vasarą vykusioje JAV vyrų krepšinio rinktinės treniruočių stovykloje.

Greitoje draugiškų treniruočių pobūdžio rungtynių atakoje Jameso Hardeno prasiveržimą stabdęs tuometinis Indianos „Pacers“ lyderis rėžėsi į krepšio stovą ir patyrė itin skausmingą dešinės kojos lūžį.

Nors tokio pobūdžio traumos neretai užbaigia žaidėjų karjeras, PG13 pravardžiuojamas krepšininkas sugebėjo ne tik grįžti į aikštę, bet ir fiksuoti dar geresnę statistiką nei iki nelemtosios rugpjūčio 1-os dienos.

Reabilitaciją po lūžio sunkiausiu savo gyvenimo periodu vadinantis P. George'as artėjančiame sezone kartu su Russellu Westbrooku, Carmelo Anthony ir likusia Oklahomos „Thunder“ ekipa bandys mesti iššūkį lygoje dominuojantiems čempionams „Golden State Warriors“.

Shaunas Livingstonas, Los Andželo „Clippers“

Kalbant apie pačias žiauriausias visų laikų NBA traumas kaskart paminima ir S. Livingstono pavardė. 2007-ųjų metų vasarį vienu perspektyvesnių lygos įžaidėjų laikytas krepšininkas greitoje atakoje bandė pelnyti taškus, tačiau nusileidęs ant parketo patyrė vieną kraupiausių visų laikų sužalojimų.

Gynėjui plyšo visi įmanomi kairiojo kelio raiščiai ir meniskas, o sužalojimą apžiūrinėję daktarai net svarstė galimybę amputuoti S. Livingstono koją. Visgi itin komplikuota operacija, kurios metu žaidėjo kelis buvo suklijuotas iš atskirų detalių, buvo sėkminga ir po kelių mėnesių Shaunas pradėjo iš naujo mokytis vaikščioti.

Neįtikėtina tai, jog žaidėjas ne tik ryžosi toliau sportuoti, bet ir grįžo į aukščiausiąjį lygį. Nuo 2014-ųjų metų „Warriors“ atstovaujantis krepšininkas per šį laikotarpį du kartus tapo NBA čempionu.

Andrew Bogutas, Milvokio „Bucks“

Traumų kontekste išgirdus A. Boguto pavardę daugumai krepšinio gerbėjų prieš akis iškyla tragiškai susiklosčiusi australo karjera Klivlando „Cavaliers“ gretose. Mažiau nei minutę debiutinėse rungtynėse tesužaidęs krepšininkas susilaužė koją ir buvo atleistas iš tuometinių čempionų klubo.

Tačiau didysis australas per savo karjerą turėjo ir daug daugiau skaudžių nesėkmių. Daugiau nei 300 rungtynių per savo karjerą dėl traumų praleidęs aukštaūgis itin kraupų sužalojimą patyrė rungtynėse su Finikso „Suns“ ekipa, kai greitoje atakoje bandęs atlikti dėjimą itin nesėkmingai nusileido ant parketo.

Australas visu svoriu krito ant dešinės rankos ir susilaužė plaštaką, išsinarino alkūnę bei susižalojo riešą.

Įdomu tai, jog ir šis krepšininkas sugebėjo po tokios kraupios nelaimės iškovoti NBA čempiono titulą.