Isiah Thomasas ir Adrianas Dantley (1989-ųjų „Pistons“)

Septintosiose 1988-ųjų metų NBA superfinalo rungtynėse Los Andželo „Lakers“ krepšininkams nusileidusio Detroito klubo tuometinis generalinis vadybininkas Jackas McCloskey nusprendė išsiųsti rezultatyviausią komandos žaidėją A. Dantley į Dalasą, už jį gaudamas puolėją Marką Aguirre'ą ir 1991-ųjų metų „Mavericks“ pirmojo rato šaukimą.

Dėl šių mainų iniciavimo A. Dantley apkaltino I. Thomasą, tariamai norėjusį rungtyniauti su kaip ir Isiah iš Čikagos kilusiu M. Aguirre'u. Buvę komandos draugai net ir žaisdami kartu buvo laikomi nesutaikomais varžovais, o 2014-ais metais A. Dantley radijo laidoje pavadino I. Thomasą „sukčiumi“.

Atlikę minėtuosius mainus „Pistons“ du kartus iš eilės iškovojo NBA čempionų žiedus.

Shaquille'as O'Nealas ir Anfernee Hardaway (1996-ųjų „Magic“)

Shaquille'as O'Nealas ir Anfernee Hardaway

Žvelgiant iš perspektyvos šis išsiskyrimas atrodo kaip itin nebrandžių priežasčių paskatintas sprendimas. Shaqas ir Penny varžėsi dėl didesnės žvaigždės titulo vardinių sportbačių pardavimo srityje ir įtakos Orlande klausimo atžvilgiu. Šiandien šios priežastys laikomos juokingomis, turint omenyje, jog jos nulėmė potencialios NBA dinastijos išardymą.

Visgi žmonės šiandien yra linkę pamiršti, jog „Magic“ vadovybė susimovė S. O'Nealo kontrakto pratęsimo derybų metu, taip paskatindama aukštaūgio išvykimą, kaip ir faktą, jog pats Shaqas norėjo žaisti Los Andžele. Šios priežastys buvo vienodai svarbios – jei ne dar svarbesnės – už išvardintąsias.

Shaquille'o išvykimas prieš kiek daugiau nei dvidešimt metų supurtė visą NBA lygą, o jo pasekmės juntamos iki pat šių dienų.

Jimas Jacksonas, Jasonas Kiddas ir Jamalas Mashburnas (1997-ųjų „Mavericks“)

Jasonas Kiddas ir Jimas Jacksonas

Viena pikantiškiausių žvaigždžių išsiskyrimo istorijų dar ir šiandien atsimenama kaip neišspręsta detektyvinė byla – ar dainininkė Toni Braxton išardė trimis „J“ vadintą trijulę?

J. Kiddo, J. Jacksono ir J. Mashburno sudarytas jaunų ir talentingų žaidėjų trejetas kartu nepraleido net trijų sezonų. Susidūrus išpūstiems krepšininkų ego aistras pakurstė gandas, jog dėl T. Braxton širdies įsižiebęs meilės trikampis privertė J. Jacksoną ir J. Kiddą ištisas savaites praleisti vienas nuo kito atsitvėrus tylos siena.

Krepšininkai ilgus metus neigia šį gandą ir akcentuoja, jog tokios kalbos anaiptol nepakenkė daininkės albumų pardavimo skaičiams. 2002-ais metais J. Kiddas pasakojo: „Toni niekada to neneigė, priešingai – ji kaip tik eskalavo šią istoriją, nes tuo metu ji kaip tik ruošėsi išleisti naują albumą. Aš net niekada nesu su ja kalbėjęsis! Bet tokie dalykai žeidžia jauną komandą, ir mes nežinojome kaip su tuo susitvarkyti“.

Su pagieža daininkės įrašų klausęsi „Mavericks“ sirgaliai lengviau atsikvėpė 2011-ais metais, kai į Dalasą grįžęs J. Kiddas padėjo Dirkui Nowitzki iškovoti vienintelį čempionų titulą klubo istorijoje.

Kevinas Garnettas ir Stephonas Marbury (1999-ųjų „Timberwolves“)

Kevinas Garnettas ir Stephonas Marbury

Šį išsiskyrimą bent jau iš dalies nulėmė 1998-99 metų sezoną sutrumpinęs lokautas, ar, tiksliau, jį nutraukusi naujoji kolektyvinė darbo sutartis. Joje numatyti nauji maksimalių kontraktų limitai nulėmė, jog S. Marbury negalėjo uždirbti tiek pat, kiek K. Garnettas, kuris savo sutartį pasirašė iki lokauto pradžios.

Buvęs abiejų krepšininkų komandos draugas Tomas Gugliotta apie šią istoriją pasakojo: „Aš esu įsitikinęs, jog jei paklaustumėt Stepho, jis vis dar truputį save kaltina dėl susidariusios situacijos. Nesvarbu ką jis bebūtų daręs – pelnęs po 25, po 30 taškų – jis niekada nebūtų tapęs geriausiu komandos žaidėju. Ta vieta buvo rezervuota KG“.

Pasibaigus lokautui S. Marbury noras išsipildė – praėjus vos 18 rungtynių jis buvo išmainytas į Naujojo Džersio „Nets“.

Michaelas Jordanas ir „Wizards“ organizacija (2003-iųjų „Wizards“)

Michaelas Jordanas

M. Jordanas į JAV sostinę atvyko apsuptas lūkesčių kupinos auros, kai geriausiu visų laikų krepšininkų tituluojama ikona 2000-aisiais sutiko tapti „Wizards“ krepšinio operacijų prezidentu. Tačiau praėjus trims su puse sezono įniršęs MJ savo kabrioletu paliko Vašingtoną kai klubo savininkas Abe'as Pollinas atleido legendinį žaidėją iš einamų pareigų.

Nepaisant to, jog antrą kartą karjerą baigęs M. Jordanas dar sykį sutiko apsivilkti profesionalaus krepšininko aprangą ir du sezonus ėjo dvigubą rolę „Wizards“ klube, jo figūra pritraukė į areną mases žiūrovų, tačiau Vašingtono ekipa taip ir nesugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas.

Paskutinį kartą sportbačius ant vinies pakabinęs MJ tikėjosi skirti visą savo dėmesį krepšinio operacijų prezidento rolei, tačiau A. Pollinas, remdamasis nepatenkintų žaidėjų nuomone, trumpame ir emocingame pokalbyje pranešė M. Jordanui apie jo atleidimą. Šešis čempionų titulus „Bulls“ klubui atnešęs krepšininkas atvirai teigia, jog šioje situacijoje „Wizards“ savininkas juo pasinaudojo.

Savo memuaruose A. Pollino žmona Irene aprašė šį išsiskyrimą: „Michaleas šito visiškai nesitikėjo, jis buvo šokiruotas. Išgirdus šią naujieną tarp jo ir mano vyro užvirė audringa diskusija apie tai, kas buvo ir nebuvo pažadėta, bet kai Abe'as pakartojo frazę apie tai, jog klubas imasi naujos krypties, Michaelas pasiuto ir ėmė rėkti. Abe'as apsisuko ir išėjo, o jį keiksmų tirada palydėjęs Michaelas šoko į savo kabrioletą ir išvažiavo tiesiai į Čikagą“.

Shaquille'as O'Nealas ir Kobe Bryantas (2004-ųjų „Lakers“)

Shaquille'as O'Nealas ir Kobe Bryantas

Pastaraisiais metais matėme daug pastangų užglaistyti šį konfliktą, pradedant nuo 2009-ųjų Visų žvaigždžių rungtynėse abiem krepšininkams skirto naudingiausio susitikimo žaidėjo titulo. Pats Shaqas šiandien teigia, jog šeimyninį barnį priminusioje istorijoje svarbiausią vaidmenį suvaidino jos parankumas marketingo tikslams.

Tačiau žaidėjų neapykanta vienas kitam nebuvo iš piršto laužta. S. O'Nealas šokiravo pasaulį Kobe pašiepiančiu improvizuoto repo kūriniu, o K. Bryantas savo kortas atskleidė tik po dar dviejų su „Lakers“ nuskintų čempionų žiedų, teigdamas, jog pagrindine jo motyvacija tapo siekis iškovoti daugiau titulų, nei Shaqas.

Ray'us Allenas, Kevinas Garnettas ir Paulas Pierce'as (2012-ųjų „Celtics“)
Paulas Pierce'as, Kevinas Garnettas ir Ray'us Allenas

Patekti į tituluočiausio klubo lygos istorijoje legendų sąrašą yra ypatingai sunku, bet P. Pierce'as, K. Garnettas ir R. Allenas jame užsitarnavo savo vietą iškovodami 2008-ųjų metų čempionų titulą. Visgi šių žaidėjų laimė nutrūko jau po ketverių metų, kai R. Allenas netikėtai paliko Bostoną ir pasirašė sutartį su pagrindiniu klubo varžovu tuomet buvusia Majamio „Heat“ ekipa.

Nepaisant ilgai užsitęsusios nuoskaudos, P. Pierce'as ir R. Allenas neseniai užkasė karo kirvius. Ar K. Garnettas ir Rajonas Rondo paseks šiuo pavyzdžiu iki iškilmingos nuo titulo praėjusio dešimtmečio ceremonijos?

Dwightas Howardas ir Kobe Bryantas (2013-ųjų „Lakers“)

Dwightas Howardas ir Kobe Bryantas

Šį kartą Kobės išdavysčių istoriją papildė D. Howardas, po vieno Los Andžele praleisto sezono pasirašęs sutartį su Hjustono „Rockets“ klubu. Bryantas nutraukė ryšius su vidurio puolėju socialiniuose tinkluose ir pasidalino grotažymėmis #vamos #juntos #lakercorazon (pirmyn, kartu, „Lakers“ širdis) pažymėta nuotrauka su Pau Gasoliu.

Kevinas Durantas ir Russellas Westbrookas (2016-ųjų „Thunder“)

Kevinas Durantas ir Russellas Westbrookas

Šis išsiskyrimas tapo turbūt daugiausiai papildomų istorijų iššaukusia istorija nuo Shaqo ir Kobės laikų. Visų pirma, išgirdęs apie KD sprendimą persikelti į „Warriors“ R. Westbrookas pasidalino žymia tapusia keksiuko nuotrauka (Kendrickas Perkinsas žaisdamas „Thunder“ ekipoje minkštus ir silpnus žaidėjus vadino „keksiukais“ – vert. Past.), o K. Durantas ir naujieji jo komandos draugai į nuotrauką ir „Thunder“ sirgalių vilkėtus keksiukais papuoštus marškinėlius atsakė po rungtynių Oklahomoje, kai patys pasirodė vilkėdami identiškus marškinėlius.

Ši istorija pagreitį įgavo praėjusią savaitę, kai KD „twitteryje“ neigiamai atsiliepė apie Oklahomos klubo strategą Billy Donovaną ir visą „Thunder“ organizaciją. Nors krepšininkas dėl tokio akibrokšto atsiprašė, akivaizdu, jog ši istorija dar nesibaigė.

Carmelo Anthony ir Philas Jacksonas (2017-ųjų „Knicks“)

Ši žvaigždžių sąjunga prasidėjo nuo aštrios natos, kai 2014-ais metais P. Jacksonas pareiškė, jog nesuka galvos dėl C. Anthony laisvojo agento statuso ir galimybės palikti Niujorką. Tačiau tai tebuvo tik palyginus nekalta pradžia.

Birželio mėnesį P. Jacksonas atvirai kalbėjo apie Melo mainų scenarijų, remdamasis tuo, jog žaidėjas nesugeba prisitaikyti prie krepšinio operacijų prezidento pageidaujamo žaidimo stiliaus. Ir nors Philas buvo atleistas dar prieš jam išmainant C. Anthony, pats žaidėjas jau susipakavo lagaminus ir keliauja į Oklahomos klubą.

LeBronas Jamesas ir Kyrie Irvingas (2017-ųjų „Cavaliers“)

Vienintelis dalykas, kuriuo negalima abejoti K. Irvingo mainų istorijoje, yra faktas, jog vienintelis Kyrie supranta kodėl jis pareikalavo būti iškeistas. Žaidėjas žengė pirmąjį žingsnį link savo motyvų atskleidimo pirmadienį sudalyvaudamas populiarioje JAV sporto apžvalginėje laidoje, tačiau įsimintiniausiu interviu momentu tpao įžaidėjo prisipažinimas, jog nuo jis nuo mainų pareikalavimo vis dar nesikalbėjo su L. Jamesu.