Pernai vos 37 pergales – septyniomis mažiau, nei užpraeitame sezone – iškovoję Detroito krepšininkai nepateisino ikisezoninių lūkesčių, tačiau tokiam rezultatui įtakos turėjo tiek nuo „Pistons“ organizacijos priklausę, tiek nepriklausę veiksniai.

Pirmąsias dvidešimt vienerias sezono rungtynes dėl traumos praleidus įžaidėjui Reggie Jacksonui komanda su jo netektimi susitvarkė pakankamai efektyviai. „Pistons“ žaidimui vadovaujant Ishui Smithui, šioje sezono atkarpoje rinkusiam po 10,8 taško ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo, Detroito klubas iškovojo vienuolika pergalių ir patyrė dešimt pralaimėjimų.

Ekipos rezultatai ėmė prastėti į starto penketą grįžus R. Jacksonui. Per artimiausias penkiolika rungtynių tik keturias pergales iškovojęs klubas stipriai komplikavo savo pozicijas ir nusmuko į paskutinę centrinio diviziono poziciją, iš kurios iki reguliariojo sezono pabaigos taip ir nebepakilo.

Pagrindinio „Pistons“ aikštės generolo sveikata dar sykį sušlubavo sezono pabaigoje, o komandai pradedant treniruočių stovyklą Reggie vis dar negali treniruotis pilna jėga.

Iš Oklahomos „Thunder“ į Mičigano valstiją atvykusio gynėjo galimybės grįžti į 2015-16 sezono žaidybinį lygį vertinamos mažų mažiausiai miglotai, tad Stano Van Gundy vadovaujamas klubas šią poziciją sustiprino pasirašydami kontraktą su Langstonu Galloway'umi.

Efektyvaus žaidimo kūrėjo stoka stipriai atsiliepė komandos rezultatams. Septintą geriausią gynybos reitingą visoje lygoje turėjusi „Pistons“ ekipa sunkiai rado būdų pelnyti taškus varžovų aikštės pusėje ir pagal atitinkamą puolimo rodiklį užėmė vos 26-ą poziciją.

Kentavious Caldwell-Pope'ą ir Marcusą Morrisą sudėtyje pakeitus Avery Bradley klubo gynybos rodikliai šiais metais neturėtų suprastėti. Vienu geriausiai besiginančių lygos gynėjų laikomas buvęs „Celtics“ narys gali ir sustiprinti Detroito žaidimą savoje aikštės pusėje ir galimai kilstelti „Pistons“ į geriausiai besiginančių lygos komandų penketuką.

Dar viena S. Van Gundy komandos stiprybe pernai tapo sėkminga kova dėl atšokusių kamuolių. Daugiausiai Andre Drummondo dėka „Pistons“ pagal šį rodiklį užėmė ketvirtąją vietą, tačiau aukštaūgio regresas kituose žaidimo aspektuose meta tamsų šešėlį ant Detroito ekipos ateities.

Žaidėjų tobulėjimas – žūtbūtinė sėkmės sąlyga
Bobanas Marjanovičius

Dešimtą didžiausią sumą žaidėjų algoms artėjančiame sezone mokėsianti Mičigano valstijos organizacija tapo šios situacijos įkaite. Tik minimalias sutartis laisviesiems agentams siūlyti „Pistons“ priversti ne tik šią, bet ir kitų metų vasarą.

Negana to, klubas turės priimti sprendimą dėl neapribotu laisvuoju agentu tapsiančio A. Bradley ateities. Sėkmingų derybų atveju, Detroito klubas stipriai peržengtų prabangos mokesčio ribą, ir nors klubo savininkas Tomas Gore'as šį pavasarį buvo pasirengęs žengti tokį žingsnį vardan K. Caldwell-Pope'o išlaikymo, milžiniškos išlaidos vardan vidutiniškus rezultatus demonstruojančius sudėties komplektacijos tęstinumo gali paskatinti valdybą dėl ateities sprendimų pagalvoti du kartus.

Tokios aplinkybės paverčia „Pistons“ viena labiausiai nuo klubui priklausančių žaidėjų tobulėjimo priklausančių organizacijų visoje lygoje. Nors sudėtyje netrūksta jaunų ir perspektyvių žaidėjų, lėtas jų progresas kelia nemažą nerimą ir priverčia apžvalgininkus nukreipti į šiuos krepšininkus stiprius padidinamuosius stiklus.

Vienas tokių pavyzdžių – užpernai aštuntuoju šaukimu pakviestas lengvasis krašto puolėjas Stanley Johnsonas. Atletiškas ir didelį gynybinų potencialą turintis žaidėjas antrajame savo NBA sezone sugebėjo žengti žingsnį atgal. Prie net dvigubai smukusio krepšininko rezultatyvumo prisidėjo ir po debiutinio sezono nukritę pataikymo procentai visose trijose metimų kategorijose bei suprastėjusi kova dėl atšokusių kamuolių.
Mindaugas Kuzminskas ir Stanley Johnsonas

S. Van Gundy prieš kelias savaites teigė, jog S. Johnsonas šią vasarą itin stipriai dirbo siekdamas reabilituotis po nuviliančio sezono, tačiau „Pistons“ sirgaliai ir valdyba puolėjo žaidimą stebės itin atidžiai. Silpnas sezono startas gali paskatinti Detroito klubą apsvarstyti dar prieš metus itin pozityviai vertinto žaidėjo mainų galimybę.

Žaidimo kokybės šuolį atlikti tikėsis ir pernai didžiąją debiutinio sezono dalį tuometinėje D-Lygoje praleidęs sunkusis kraštas Henry Ellensonas, ir rezultatyviausiu žaidėju tapęs Tobias Harrisas, ir atsarginio vidurio puolėjo iš išvykusio Arono Bayneso perimsiantis Bobanas Marjanovičius.

Efektyviai besigynusios komandos pagrindiniu rūpesčiu išlieka puolimo kokybės pagerinimas. Šiuo klausimu klubui turėtų padėti ir šių metų biržoje pakviestas Duke'o universiteto snaiperis Luke'as Kennardas. Vasaros lygos turnyre net 47 proc. taiklumu tritaškius metęs atakuojantis gynėjas jau šiandien lyginamas su universiteto legenda praeitame dešimtmetyje tapusiu J.J. Redicku.
Luke'as Kennardas

Taikliarankių krepšininkų indėlis „Pistons“ reikalingas kaip oras – pernai komanda pagal tritaškių pataikymo procentą užėmė tragišką 28-ąją vietą NBA lygoje.

A. Drummondo ir R. Jacksono žaidimu du prieš du paremtas Detroito klubo puolimas bus stipriai priklausomas ir nuo šių dviejų krepšininkų žaidybinės formos. Jei komandos stuburu tapti turėjęs duetas nepateisins į juos dedamų lūkesčių, daugiau nei tikėtina, jog „Pistons“ sezono eigoje darys viską, kad atsisveikintų su vienu ar abiem žaidėjais.

Ketvirtąjį sezoną Detroite pradėsiantis S. Van Gundy sugebėjo užbaigti nevykusį A. Drummondo, Grego Monroe ir Josho Smitho trijulės eksperimentą ir jau antraisiais metais grąžinti „Pistons“ į atkrintamąsias varžybas, tačiau šiandien komandai ir vėl reikia vertinti realias turimos sudėties galimybes.

Pernai vieną jauniausių starto penketų visoje lygoje turėjusi komanda stokojo teisingą darbo kryptį talentingiesiems žaidėjams galėjusių nurodyti veteranų. Šiais metais tokiu žmogumi tapti bandys krašto puolėjas Anthony Tolliveris, į šią užduotį žiūrintis labai rimtai. Paradoksalu, tačiau suolo galo krepšininkas gali tapti svarbiausia figūra kitų metų Detroito komandoje.

Nesėkminga pirmoji sezono pusė gali paskatinti Mičigano valstijos organizaciją pradėti masinį žaidėjų išpardavimą. Visgi ženkliai susilpnėjusi Rytų konferencija turėtų tapti dėkinga erdve bent jau daliniam „Pistons“ atgimimui.

Tris NBA čempionų titulus iškovojęs klubas šią vasarą paliko istorinius triumfus mačiusią „Palace of Auburn Hills“ areną ir persikėlė į miesto centre pastatytą „Little Ceasar's Arena“. Dažais dar kvepiančiuose naujuosiuose namuose „Pistons“ stengtis startuoti galingai ir padovanoti Detroito sirgaliams galimybę jau pirmaisiais arenos metais joje stebėti atkrintamųjų varžybų rungtynes.

Šioje serijoje taip pat skaitykite: