Septyniolika iš dvidešimt keturių finaliniame Europos čempionato etape dalyvavusių ekipų savo sudėtyse turėjo bent po vieną NBA žaidėją. Keturiolika iš šių rinktinių pateko į stipriausiųjų šešioliktuką, o trys (Gruzija, Izraelis ir Čekija) kovas baigė jau grupių etape.

Žvelgiant iš NBA perspektyvos didžiausiomis čempionato išsišokėlėmis galime laikyti be stipriausios pasaulio krepšinio lygos atstovų į kitą etapą žengusias Ukrainos ir Vengrijos komandas.

Čempionate kovą pratęsiančioms rinktinėms besiruošiant aštuntfinalio kovoms, kviečiame kartu apžvelgti skirtingas sirgalių reakcijas sukeliančių NBA krepšininkų ne iš Lietuvos pasirodymus Senojo žemyno pirmenybėse.

Kristapas Porzingis, Latvija, 21,8 naudingumo balo per rungtynes.

Šiaurinių Lietuvos kaimynų laukimas pagaliau baigtas – talentingasis Niujorko „Knicks“ aukštaūgis pagaliau debiutavo nacionalinėje Latvijos vyrų krepšinio rinktinėje. Pirmasis oficialus turnyras vilkint tamsiai raudonus marškinėlius Kristapui kol kas klostosi pavdėtinai gerai, o „Knicks“ sirgaliai negali atsidžiaugti sėkmingu savo dievuko žaidimu.

Vidutiniškai po 22,4 taško per rungtynes renkantis krepšininkas pagal šį rodiklį yra penktas tarp visų čempionato žaidėjų, tačiau dar didesnį entuziazmą Niujorke sukelia vidurio puolėjo poziciją rinktinėje užimančio K. Porzingio taiklumo ir gynybos kombinacija.

Beveik po keturis su puse tritaškio per rungtynes išmetantis latvis šiuos metimus realizuoja 41 procento taiklumu, o po savuoju krepšiu tampa tikru košmaru varžovams – vidutiniškai po 2 metimus blokuojantis Kristapas pagal šį skaičių pirmauja visame čempionate.

Per pastaruosius septyniolika metų tik vieną atkrintamųjų varžybų seriją laimėjusio Niujorko klubo sirgaliams toks K. Porzingio pasirodymas tampa tikru gaivaus oro gurkšniu.

Čedi Osmanas, Turkija, 19,2 naudingumo balo per rungtynes.
Čedi Osmanas

Tryliktoje naudingiausių čempionato žaidėjų sąrašo vietoje žengiantis Č. Osmanas tapo tikru atradimu savo būsimosios darbovietės sirgalių tarpe. Artėjančiame NBA sezone Klivlando „Cavaliers“ gretose debiutuosiantis puolėjas Turkijos rinktinėje drąsiai imasi lyderio vaidmens ir išsiskiria efektyviu bei universaliu žaidimu.

17,6 taško, 5,2 atkovoto kamuolio, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 2 perimti kamuoliai – tokį indėlį 22-ejų metų turkas kiekvienose rungtynėse įneša į komandos žaidimą. Jaunoje ir agresyvia gynyba pasižyminčioje rinktinėje Č. Osmano žaidimo kūrimo gebėjimas tapo viena pagrindinių puolimo ašių.

Nors 200 cm ūgio žaidėjo Klivlande laukia labai rimta konkurencija, jo adaptacinis laikotarpis NBA lygoje gali būti trumpesnis, nei tikėtasi.

Goranas Dragičius, Slovėnija, 24 naudingumo balai per rungtynes.
Goranas Dragičius

Praėjusiame NBA sezone įspūdingojo Majamio „Heat“ spurto 30-11 centre svarbią rolę suvaidinęs slovėnas įspūdingą sportinę formą sugebėjo „atsigabenti“ ir į Europos krepšinio pirmenybes. Atvedęs savo šalies rinktinę į kiek netikėtą pirmąją A grupės vietą G. Dragičius žaidžia geriausią tarptautinį turnyrą savo ilgoje ir įspūdingoje karjeroje.

31-erių metų įžaidėjas iki šiol vilkėdamas Slovėnijos rinktinės marškinėlius per penkis Europos ir tris pasaulio čempionatus niekada neviršijo 17 tašų vidurkio, tačiau šį rudenį jų pelno net po 24,4 per rungtynes ir po grupių etapo yra rezultatyviausiu pirmenybių žaidėju.

Aukščiausios klasės rezultatyvumą slovėnas papildo ir puikiu žaidimo kūrimu, atlikdamas po 5,2 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes, ir naudingiausių krepšininkų sąraše dalinasi antrąją-trečiąją vietas su Jonu Valančiūnu.

Karjeros piką pasiekęs įžaidėjas šiuo metu yra įgavęs nuostabią sportinę formą ir leidžia Majamio „Heat“ ekipai tikėtis antrosios praėjusio sezono pusės rezultatus demonstruoti jau nuo pirmųjų 2017-18 metų pirmenybių rungtynių.

Lūkesčius pranokusių ar pateisiunsių žaidėjų sąraše būti paminėtais nusipelno ir daugiau NBA krepšininkų, tarp kurių išsiskiria suomis Lauri Markkanenas, Jonas Valančiūnas ir visas ispaniškasis užjūrio desantas. Tačiau ne visiems stipriausios pasaulio krepšinio lygos atstovams šis čempionatas klostosi sėkmingai, o kai kuriems netgi norėsis jį kuo greičiau pamiršti.

Evanas Fournier, Prancūzija, 10,6 naudingumo balo per rungtynes.
Evanas Fournier

Nukraujavusios Prancūzijos rinktinės gretose šiais metais nematome viso būrio komandos senbuvių. Dėl traumos pirmenybes praleidžia įžaidėjas Tony Parkeris, o tarpsezonį poilsiui paskirti nusprendė Nicas Batumas, Rudy Gobertas, Ianas Mahinmi, Alexis Ajinca ir kiti puikiai pažįstami žaidėjai.

Susiklosčiusioje situacijoje potencialaus lyderio vaidmuo buvo prognozuojamas Orlando „Magic“ atstovui E. Fournier, tačiau sėkmingai čempionatą pradėjęs snaiperis antroje grupių etapo pusėje krito į gilią žaidybinę duobę.

Per trejas paskutiniąsias pirmosios turnyro dalies rungtynes (su Islandija, Lenkija ir Slovėnija) prancūzas rinko vos po 7,3 taško, o iš žaidimo atakavo vos 37 procentų taiklumu. Tokį tragišką pasirodymą vainikavo E. Fournier konfliktas su teisėju iš Japonijos, po kurio žaidėjas buvo išvarytas iš aikštės ir sulaukė 2,5 tūkst. eurų baudos.

Vos trečiąją vietą A grupėje užėmusios Prancūzijos rinktinės žaidimui gyvybiškai būtinas 24-erių metų puolėjo atgimimas.

Omri Casspi, Izrealis, 13,2 naudingumo balo per rungtynes.
Omri Casspi

Bene skaudžiausius atsiminimus šios pirmenybės paliks Izraelio rinktinės lyderiui. Puikiu pataikymu iš toli pagarsėjęs puolėjas į Lietuvos rinktinės krepšį sumetė 3 iš 5 tritaškių, tačiau likusiuose keturiuose susitikimuose pataikė vos 2 iš 10 tolimų metimų.

Tokio kalibro žaidėjui katastrofišką 29 procentų taiklumą metant iš toli papildė ir 2,4 prarastų kamuolių vidurkis, prisidėjęs prie itin silpno vienų iš pirmenybių šeimininkų pasirodymo šiame turnyre.

Nors O. Casspi ir sukirto rankomis su „Golden State Warriors“ klubu, jo tolimesnė NBA karjera neatrodo itin užtikrintai. Pernai po DeMarcuso Cousinso mainų Naujajame Orleane atsidūręs žaidėjas buvo išsyk atleistas iš „Pelicans“ klubo, o iki sezono galo rungtyniaudamas Minesotos „Timberwolves“ gretose rungtyniavo epizodiškai, nepaisant pozicinio konkurento Nemanja Bjelicos patirtos traumos.

Panašu, jog didžiąją naudos dalį „Warriors“ iš šios sutarties išspaus ne žaidybinėmis, o komercinėmis priemonėmis. Nėra jokios abejonės, jog krepšinį mylinčiame Izraelyje lygos čempionų marškinėliai su O. Casspi pavarde bus viena populiariausių artėjančio sezono aprangos detalių.

Draganas Benderis, Kroatija, 5,6 naudingumo balo per rungtynes.
Draganas Benderis stabdo Juancho Hernangomezą

Didžiausiu pirmenybių nusivylimu kalbant apie NBA rungtyniaujančius krepšininkus be konkurencijos galime laikyti Finikso „Suns“ ir Kroatijos rinktinei atstovaujantį D. Benderį.

Pribloškiančiai žemą naudingumo koeficiento vidurkį puolėjas pasikėlė nieko nebelėmusiose rungtynėse su Čekijos rinktine, o per pirmuosius keturis susitikimus rinko vos po 2,5 naudingumo balo per rungtynes.

Praėjusių metų biržoje ketvirtuoju šaukimu pakviestam talentui vis dar vos devyniolika metų, tačiau „Suns“ sirgaliai jau dabar maišo su žemėmis šį organizacijos sprendimą, o Europos čempionate turėjęs galimybę pritildyti kritikus D. Benderis tik dar labiau papildė jų gretas.