Šių metų naujokų biržos dėka į NBA pasibeldė dar vienas panašaus tipažo žaidėjas, šiuo metu Europos vyrų krepšinio čempionate įrodinėjantis savo vertę ir iššaukiantis vis garsiau skambančias lygos analitikų nuomones, jog būtent Lauri Markkanenas gali perimti estafetę iš ilgaamžiškojo vokiečio.

Stulbinantis genealoginių medžių panašumas

Taikliarankius europiečius sieja ne tik gebėjimas pataikyti iš toli, bet ir šeimos istorijos. Dirko Nowitzki tėvas Jörgas Nowitzki profesionaliai žaidė rankinį ir buvo ryškiausiu NBA žvaigždės gimtojo Viurcburgo miesto talentu. Negana to, Dirko mama Helga atstovavo Vokietijos moterų krepšinio rinktinei, kurios marškinėlius po kiek laiko apsivilko ir D. Nowitzki sesuo Silke.

Šią trumpą biografiją, pakeitus vos kelis faktus, galima pritaikyti ir L. Markkanenui – 208 cm ūgio tėvas Pekka net septyniolika metų rungtyniavo Suomijos, Vokietijos ir Prancūzijos krepšinio klubuose bei Suomijos vyrų rinktinėje. Nuo jo neatsilika ir Laurio mama Riikka, taip pat vilkėjusi nacionalinės krepšinio rinktinės aprangą.

Sesers L. Markkanenas neturi, tačiau turi du brolius – vyriausiasis Eero šiuo metu žaidžia futbolą antroje Vokietijos Bundeslygoje ir atstovauja Drezdeno „Dynamo“ klubui, o prieš porą metų priklausė karališkajam Madrido „Real“ ir rungtyniavo jų dublerinėje komandoje, kurioje pasižymėjo dviem įvarčiais.

Eero Markkanenas

Antrasis Laurio brolis Miikka taip pat žaidė krepšinį, tačiau dėl traumų turėjo baigti taip ir neįsibėgėjusią profesionalo karjerą.

Savo išskirtinės darbo etikos šaltiniu D. Nowitzki ne kartą yra įvardinęs sportu gyvenančią ir kvėpuojančią šeimą. Savo ruožtu per Kalėdas susirinkusi Markkanenų giminė rengia draugiškus krepšinio ir ledo ritulio turnyrus, kuriuose dalyvauja visi – nuo vaikų iki močiučių. Ir nors tokia žaidėjų paralelė negarantuoja Laurio pasišventimo krepšiniui, jo tėvas Pekka tikina, jog ši sporto šaka užima pagrindinę vietą sūnaus gyvenime:

„Manau, kad Lauri yra ypatingas. Visi mūsų vaikai labai imlūs profesionaliam sportui, bet aš niekada nesu sutikęs taip į vieną tikslą susikoncentravusio žmogaus. Viskas, ką jis daro – kaip jis valgo, kada jis miega – yra orientuota į krepšinį“.

Debiutas Europos čempionate – tramplinas į sirgalių širdis

Dvidešimties metų sulaukęs L. Markkanenas šiandien yra viena didžiausių ir maloniausių 2017-ųjų metų Europos čempionato staigmenų. Rezultatyvumu suomis po ketverių sužaistų rungtynių nusileidžia tik slovėnui Goranui Dragičiui ir vokiečiui Dennisui Schroderiui, o jo atstovaujama rinktinė dalinasi antrąją-trečiąją vietas su galinga Prancūzijos komanda.

Lauri Markkanenas ir Petteris Koponenas

Skirtingai nei Lauri, D. Nowitzki Europos čempionate debiutavo po pirmojo NBA praleisto sezono – 1999-ais metais. Dvi dienos po dvidešimt pirmojo vokiečio gimtadienio vykusiose rungtynėse jo atstovaujama rinktinė 59:58 palaužė Graikiją, o pats Dirkas pelnė 21 tašką.

Galutinėje komandų rikiuotėje Vokietija liko garbingoje septintoje vietoje, o D. Nowitzki viso čempionato metu fiksavo įspūdingą statistiką – 15,2 taško, 3,4 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Trijų pagrindinių statistikos komponentų derinį papildo ir pavydėtinas vokiečio taiklumas – debiutiniame čempionate Dirkas pataikė net 62 proc. dvitaškių (46/79) ir 53 proc. tritaškių (18/34).

Kaip ir D. Nowitzki, L. Markkanenas pretenduoja jau savo pirmajame Europos čempionate tapti rezultatyviausiu savo komandos krepšininku. Negana to, suomis pirmenybėse pasižymi ne tik pelnytais taškais, bet ir... pavydėtinu taiklumu.

Per pirmąsias ketverias rungtynes Lauri rinko po 22,5 taško, 7,3 atkovoto kamuolio ir 1 rezultatyvų perdavimą, o dvitaškius ir tritaškius metė atitinkamu 59 proc. (24/41) ir 50 proc. (8/16) taiklumu.

Konkurencinga, tačiau ne elitinė rinktinė pasipildo jaunu talentu ir metai iš metų kopia aukštyn Europos krepšinio reitinge, kol pasipuošia čempionato medaliais. Tokia įvykių seka tinka prieš dvylika metų sidabrą iškovojusiai Vokietijai (tiesa, vienintelį žemyno čempionų titulą iškovojusiai 1993-iais – gerokai prieš D. Nowitzki iškilimą), galbūt artimiausias dešimtmetis panašią sėkmės istoriją atneš ir Suomijai?

Dirkas Nowitzki Vokietijos rinktinėje 2007-ais metais

Sveikas atvykęs į NBA, sėkmės kitoje komandoje

Abiejų aukštaūgių biografijas jungia ir dar viena detalė. Prieš devyniolika metų NBA naujokų biržoje pakviestas Dirkas tą pačią naktį buvo iškeistas į kitą klubą vienuose įspūdingiausių visų laikų biržos nakties mainų.

Šeštąjį šaukimą turėję Dalaso „Mavericks“ jį išnaudojo pasirinkdami masyvų krašto puolėją Robertą Traylorą, kurį tą patį vakarą išisuntė į Milvokio „Bucks“ už D. Nowitzki ir Patą Garrity, o neįtikėtiną naktį vainikavo pastarąjį krepšininką išsiųsdami į Finikso „Suns“ už tuo metu klube atsarginio įžaidėjo rolę turėjusį Steve'ą Nashą.

Dirkas Nowitzki, Donas Nelsonas ir Steve'as Nashas

Panašus scenarijus susiklostė ir L. Markkaneno atvykimo į NBA naktį. Suomis atsidūrė Minesotos „Timberwolves“ ir Čikagos „Bulls“ mainų epicentre ir kartu su Zachu LaVine'u įr Krisu Dunnu iškeliavo į Ilinojaus valstiją už Jimmy Butlerį ir šešioliktąjį naujokų biržos šaukimą.

Šiuos mainus „Bulls“ sirgaliai išsyk sumaišė su žemėmis ir ėmė dar garsiau reikalauti klubo valdybos – Garo Formano ir Johno Paxsono – atsistatydinimo, tačiau puikus suomio žaidimas Europos čempionate gerokai pakėlė klubo fanų nuotaikas.

Įspūdingi metimai iš vidutinio nuotolio atsilošiant nuo krepšio, nepamirštamos tritaškių serijos ir išskirtinis kovingumas Čikagoje iššaukė nedrąsius, tačiau optimistiškus klausimus – gal iš tikrųjų į „Bulls“ rankas nukrito antrasis D. Nowitzki?

Paskutinioji jungtis – Henrikas Dettmannas

Žaidėjų debiutus Europos krepšinio čempionate sieja ir dar viena svarbi detalė. Tiek D. Nowitzki žengiant į aikštę 1999-ais, tiek L. Markkanenui stojant į kovą 2017-ais šias akimirkas iš arti stebėjo tas pats asmuo – Vokietijos ir Suomijos rinktinėms atitinkamu metu vadovavęs (-aujantis) vyriausiasis treneris H. Dettmannas.

Henrikas Dettmannas

Sėkmingas suomio žaidimas išprovokavo neišvengiamą klausimą, kurį strategas išgirdo iš graikų žurnalisto Antonio Stroggylakio lūpų. Paprašytas palyginti šiuos du krepšininkus treneris patikino, jog neįžvelgti jų panašumo išties sunku:

„Man nereikia aiškinti koks jis (L. Markkanenas) ypatingas. Jūs visi tai matote kai jis žaidžia. Jau kuris laikas sakau, jog lyginti žmones nėra teisinga, ir šiuo atveju mes kalbam apie iš skirtingų vietų kilusius krepšininkus. Bet Dirko ir Lauri žaidimo stiliuje yra labai daug panašumų.

Vienintelis dalykas, kurio mes kol kas nežinome, yra ar Lauri turi tokią pat darbo etiką, kuria pasižymi Dirkas. Jei Lauri dirbs taip pat sunkiai ir išvengs traumų, jis neabejotinai pasieks D. Nowitzki lygį. Jis turi puikius įgūdžius, yra greitas ir supranta krepšinį. Tai natūralu. Nauja karta privalo būti geresne už praėjusiąją“.

L. Markkanenas jau šiandien užsitarnavo „suomių Nowitzkio“ pravardės. Galbūt sėkmės atveju ateities kartoms, nemačiusioms Dirko žaidimo, jį apibūdinsim kaip „vokiečių Markkaneną“?