Apklausoje, kurioje dalyvavo 39 šiame sezone lygoje debiutuosiantys krepšininkai, respondentai negalėjo balsuoti už save ar savo buvusius (NCAA lygoje) ar būsimuosius komandos draugus, o papildomus komentarus davė su anonimiškumo garantija.

Itin dideliais lūkesčiais išsiskyrusioje 2017-ųjų metų biržoje aukščiausiais šaukimais pakviesti žaidėjai jau dabar laikomi būsimomis NBA superžvaigždėmis, tačiau jaunųjų krepšininkų nuomonė dėl favorito geriausio metų naujoko rinkimuose nustebino ne vieną lygos gerbėją.

Kas laimės geriausio 2017-18 metų sezono naujoko apdovanojimą?

1. Dennisas Smithas (Dalaso „Mavericks“) – 25,7% balsų;
2. Lonzo Ballas (Los Andželo „Lakers“) – 20%
3. Markelle Fultzas (Filadelfijos „76ers”) – 17,1%
4. Kyle'as Kuzma (Los Andželo „Lakers“), Donovanas Mitchellas (Jutos „Jazz“) ir Benas Simmonsas (Filadelfijos „76ers”) – po 5,7%.

Nors šių metų biržoje net keturi iš aštuonių pirmųjų šaukimų buvo išnaudoti pakviečiant įžaidėjo pozicijoje žaidžiančius krepšininkus, debiutantų manymu geriausias galimybes iškovoti minėtąjį apdovanojimą turi už šio aštuoneto ribų likęs D. Smithas.
Dennisas Smithas

Šiaurės Karolinos valstijos („North Carolina State) universitete vienintelį sezoną praleidęs įžaidėjas universitetų lygoje pasižymėjo 18,1 taško, 4,6 atkovoto kamuolio ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais.

Stipriąja krepšininko puse įvardinamas jo atletiškumas ir nesustabdomi prasiveržimai po krepšiu, iššaukę žaidėjo stiliaus palyginimus su praėjusiojo sezono naudingiausiu krepšininku Russelu Westbrooku.

Tiesa, lygos ekspertai pažymi, jog norėdamas tapti aukščiausio kalibro lygos žvaigžde devyniolikmetis privalo pagerinti pataikymą iš toli.

Jei už D. Smitho nugaros likusių L. Ballo ir M. Fultzo pozicijos šiame sąraše pernelyg nestebina, netikėtumu galime laikyti ir sąlyginai žemą pirmojo 2016-ųjų metų šaukimo B. Simmonso poziciją bei vos 27-uoju šiemet šaukimu pakviesto K. Kuzmos patekimą į pirmąjį favoritų šešetuką.

Kurio naujoko laukia sėkmingiausia karjera NBA lygoje?

1. Lonzo Ballas (Los Andželo „Lakers“) ir Jaysonas Tatumas (Bostono „Celtics“) – po 18,4%
3. Joshas Jacksonas (Finikso „Suns“) ir Dennisas Smithas (Dallaso „Mavericks“) – po 10,5%
5. De'Aaronas Foxas (Sakramento „Kings“) – 7,9%
6. Markelle Fultzas (Filadelfijos „76ers”), Harry Gilesas (Sakramento „Kings“) ir Benas Simmonsas (Filadelfijos „76ers”) – po 5,3%.
Lonzo Ballas ir Jaysonas Tatumas

Pateikdami ilgalaikes kolegų karjerų prognozes naujokai išskyrė dviejų istoriškai sėkmingiausių lygos ekipų debiutantus, o J. Tatumo pavardės paminėjimas ties pirmąja sąrašo vieta pratęsė Duke'o universitete NCAA karjerą praleidusių žaidėjų dominavimą šiuose rinkimuose.

Pernai pirmąją vietą šiame debiutantų reitinge užėmė Brandonas Ingramas, užpernai – Jahlilas Okaforas, o prieš trejus metus tuometiniai naujokai aukščiausią karjeros kreivę prognozavo Jabari Parkeriui.

Kiek mažiau girdėta NBA gerbėjams gali pasirodyti H. Gileso pavardė. Dvidešimtuoju šaukimu „Kings“ pakviestas sunkusis krašto puolėjas vidurinėje mokykloje buvo laikomas talentingiausiu JAV krepšininku, tačiau jau yra patyręs dvi sunkias kelio traumas, dėl kurių NCAA pirmenybėse rinko vos po 3,9 taško per rungtynes.

Kuris naujokas savo žaidimu stipriausiai viršys savo šaukimo numerį?

1. Donovanas Mitchellas (Jutos „Jazz“, 13-as šaukimas) – 18,9%
2. Dennisas Smithas (Dalaso „Mavericks“, 9-as šaukimas) – 13,5%
3. Johnas Collinsas (Atlantos „Hawks“, 19-as šaukimas) – 12,2%
4. Jordanas Bellas („Golden State Warriors“, 38-as šaukimas) – 10,8%
5. Kyle'as Kuzma (Los Andželo „Lakers“, 27-as šaukimas) – 9,5%
6. Joshas Jacksonas (Finikso „Suns“, 4-as šaukimas) ir Sindarius Thornwellas (Los Andželo „Clippers“, 48-as šaukimas) – 8,1%.

NBA lygoje šis klausiams formuluojamas kaip „biggest steal“ („didžiausia vagystė“), siekiant pabrėžti mažiausiomis sąnaudomis arba žemiausiu šaukimu gautą aukščiausios vertės arba didžiausio talento žaidėją.

Tryliktasis šaukimas šių metų biržoje priklausė Denverio „Nuggets“ ekipai, tačiau pirmuoju Artūro Karnišovo priimtu sprendimu po lietuvio paaukštinimo į generalinio vadybininko postą Kolorado klubas iškeitė šį šaukimą į Jutą už du sunkiuosius krašto puolėjus – 24-uoju pasirinkimu pašauktą Tylerį Lydoną ir kanadietį Trey'ų Lylesą.

Itin aukštą gynybinį potencialą lygos analitikų teigimu turintis atakuojantis gynėjas D. Mitchellas vasaros lygoje įrodė, jog nėra vienpusiškas krepšininkas. Viso turnyro metu „Jazz“ naujokas rinko po 24 taškus per rungtynes, o savo pasirodymą vainikavo paskutiniajame susitikime sumesdamas net 37 taškus.
Donovanas Mitchellas

Su Gordonu Haywardu atsisveikinusio Jutos klubo vizitine kortele ir toliau turėtų likti kibi ir klampi gynyba, kurią tik dar labiau sustiprins debiutanto atvykimas. Savo ruožtu Denverio ekipa pernai su didžiausiomis problemomis susidūrė būtent savo aikštės pusėje – Mike'o Malone'o auklėtiniai pagal gynybos reitingą užėmė priešpaskutinę 29-ąją vietą tarp 30-ies lygos komandų.

Kituose anketos klausimuose atletiškiausiu naujoku debiutantai išrinko jau minėtąjį D. Smithą, geriausiu metiku – Detroito „Pistons“ pašauktą atakuojantį gynėją Luke'ą Kennardą, o geriausiai besiginančiu žaidėju įvardintas Finikso „Suns“ krašto puolėjas J. Jacksonas.

Didelio dėmesio sulaukė ir į „didžiausios vagystės“ bei geriausio gynybos specialisto penketukus pakliuvęs „Warriors“ naujokas J. Bellas. Įdomu tai, jog su Draymondu Greenu lyginamą puolėją lygos čempionai į savo gretas pakvietė nusipirkę antrojo rato šaukimą iš jaunais žaidėjais sudėtį grįsti bandančios Čikagos „Bulls“ organizacijos.
Jordanas Bellas

Lyginant su pernykštės apklausos rezultatais, šių metų naujokai kitaip mato savo užduotis siekiant greičiau pritapti NBA lygoje. 2016-ųjų metų biržos šaukimai pagrindiniu iššūkiu įvardino daug aukštesnį žaidimo tempą, o šiųmetiniai debiutantai pagrindine kliūtimi laiko prisitaikymą prie varžovų fizinių savybių – ūgio, greičio ir fizinės jėgos.

Į jau dvyliktą kartą atliktą tiriamąją interviu pirmą kartą įtrauktas ir klausimas apie daugiausiai individualaus darbo pareikalausiantį įgūdžių lavinimą. Lygai vis labiau kliaujantis tolimais metimais net 39 procentai apklaustųjų naujokų svarbiausiu savo tikslu įvardino metimo technikos tobulinimą.

Savo jėgas profesionalų krepšinyje 2017-ųjų metų biržos dalyviai tikrintis pradės jau spalio 17-ąją dieną prasidėsiančiame reguliariajame sezone.