Ilgai lauktą žingsnį žengė stabiliausios lygos komandos vardą užsitarnavęs San Antonijaus „Spurs“ klubas. Praėjusiame reguliariajame sezone 61 pergalė iškovojusi ekipa sukirto rankomis su pastaruosius ketverius metus Sakramento „Kings“ atstovausiu krašto puolėju Rudy Gay.

Didžiąją praėjusio sezono dalį dėl kairiojo kelio traumos praleidęs žaidėjas sužaidė vos 30 rungtynių, tačiau jose vidutiniškai rinko po 18,7 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio, o tritaškius metė 37 procentų taiklumu.

Su 2010-ais ir 2014-ais metais pasaulio čempionu su JAV rinktine tapusiu R. Gay „Spurs“ pasirašė dvejų metų 17 milijonų JAV dolerių vertės sutartį.

Pasibaigus pirmiesiems sutarties metams puolėjas turės teisę apsispręsti dėl jos antrojo sezono įsigaliojimo.

Būtent tokios teisės šią vasarą atsisakęs krepšininkas jos pasinaudojimu atveju „Kings“ ekipoje 2017-18 metų sezone būtų uždirbęs 14,3 milijono dolerių.

Kiek anksčiau San Antonijaus klubas pratęsė sutartį su įžaidėju Patty Millsu, o artimiausiomis dienomis turės spręsti dar dviejų laisvųjų agentų – Pau Gasolio ir Jonathono Simmonso – likimą.

Veteranas iš Ispanijos ne per seniausiai atsisakė teisės pratęsti sutartį dar sezonui ir kitais metais rungtyniauti „Spurs“ gretose už 16,2 milijono JAV dolerių. Toks aukštaūgio sprendimas atlaisvino Teksaso klubo veiksmus laisvųjų agentų rinkoje, o sezono komplektaciją Greggo Popovičiaus ir R.C. Bufordo vadovaujama organizacija turėtų baigti pasirašydamas su P. Gasolio daug mažesnės vertės sutartį.

Kiek sunkesnė atkrintamosiose varžybose atsiskleidusio J. Simmonso situacija. Tik pernai NBA lygoje įsitvirtinęs gynėjas Vakarų konferencijos finale prieš „Golden State Warriors“ vidutiniškai rinko po 15,3 taško ir atliko po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir šiuo metu yra siejamas su Niujorko „Knicks“ klubu.

Progos pasistiprinti nepraleido ir Majamio „Heat“ ekipa, pasirašiusi ketverių metų trukmės 50 milijonų JAV dolerių kontraktą su pirmus keturis karjeros sezonus „Celtics“ klube praleidusiu aukštaūgiu Kelly Olynyku.

Kelly Olynykas, Hassanas Whiteside'as ir Marcusas Smartas

Sutartis su kanadiečiu taps savotiška kompensacija Floridos klubui – tiek „Heat“, tiek „Celtics“ dar prieš kelias dienas grūmėsi dėl Gordono Haywardo parašo, o buvusį „Jazz“ lyderį persiviliojusi Bostono ekipa dėl finansinių priežasčių buvo priversta atsisakyti teisių į aukštaūgį.

Majamio ekipos vadovai tikisi, jog K. Olynykas sudarys puikią priekinę liniją su gynybos specialistu Hassanu Whiteside‘u ir taip pat ketverių metų kontraktą su klubu šiąnakt pasirašiusiu Jamesu Johnsonu.

„Heat“ šią vasarą savo gretose išlaikė ir atakuojantį gynėją Dioną Waitersą, o šiuo metu veda derybas su pernai ekipai atstovavusiu Wayne‘u Ellingtonu.

Siekdami įgauti dar daugiau finansinio lankstumo Majamio klubo atstovai šiąnakt priėmė dar vieną sprendimą – į Dalaso „Mavericks“ kartu su ateities antrojo rato šaukimu išsiųstas krašto puolėjas Joshas McRobertsas, kurio vietą klube ir užims aukštaūgis iš Kanados.