Nuo 2005-ų metų NBA lygoje rungtyniaujantis M. Ellisas šiais metais pirmą kartą nuo savo debiutinio sezono nesugebėjo pasižymėti dviženkliu pelnomų taškų vidurkiu ir per rungtynes vidutiniškai rinko po 8,5 taško ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Su didžiausiais žaidybiniais sunkumais žaidėjas susidūrė po gruodžio mėnesį patirtos kirkšnies traumos, po kurios grįžęs į aikštę per 20 artimiausių rungtynių pelnė vos po 5,2 taško, o tritaškius metė vos 28 procentų taiklumu.

Kritusi fizinė forma – ne vienintelė M. Elliso problema. Birželio viduryje lyga suspendavo krepšininką penkerioms rungtynėms dėl pažeistų „neleistinų preparatų“ taisyklių. Tokia nuobauda skiriama žaidėjams, trečią kartą įkliuvusiems dėl marichuanos vartojimo.

Didžiąją karjeros dalį „Golden State Warriors“ gretose praleidęs gynėjas per pastaruosius šešerius metus žais jau ketvirtoje NBA komandoje. Su Milvokio „Bucks“ ir Dalaso „Mavericks“ praeityje rungtyniavusiu žaidėju „Pacers“ išsiskyrė pasinaudodami galimybe išskleisti krepšininko kontraktą ir likusią 11,2 milijono JAV dolerių sumą išmokėdami per artimiausius trejus metus.

Toks sprendimas leido Indianos ekipai atlaisvinti vietą starto penkete kartu su D. Saboniu į klubą atvykusiam Victorui Oladipo ir laisvą erdvę algų kepurėje padidinti iki 21 milijono dolerių.

Per artimiausias 48 valandas bet kuri lygos ekipa gali perimti atleisto M. Elliso kontraktą, kuriame numatyta žaidėjo galimybė po sezono pratęsti sutartį 2018-19 metams už 11,7 milijono JAV dolerių. Krepšininko atleidimas leido Indianos klubui išvengti šio sutarties punkto – už numatytąjį sezoną „Pacers“ gynėjui neliko skolingi nė cento.

Jei per dvi paras joks klubas neprisiims gynėjo sutarties, jis taps neapribotu laisvuoju agentu.

Šis generalinio vadybininko Kevino Pritchardo žingsnis signalizuoja, jog Indianos klubas yra pasiruošęs atsisveikinti su ekipos veteranais ir skirti dėmesį jaunųjų krepšininkų tobulėjimui. Tokia ekipos vizija būtų itin naudinga D. Saboniui, šiuo metu atsidūrusiam nominalios „Pacers“ rotacijos gale.

Domo ateičiai didelės įtakos turės organizacijos sprendimas dėl šių pinigų panaudojimo – NBA analitikų teigimu, „Pacers“ stengiasi suteikti sau didesnes finansines galimybes, kad galėtų pasiūlyti kontraktą vietą Bostono „Celtics“ praradusiam kanadiečiui Kelly Olynykui.
Kelly Olynykas ir Isaiah Thomasas

Bostono klubas su aukštaūgiu buvo priverstas atsisveikinti tam, kad atlaisvintų pakankamai finansinės erdvės pernai Visų žvaigždžių rungtynėse debiutavusio Gordono Haywardo kontraktui. 26-erių metų K. Olynykas pernai per rungtynes vidutiniškai rinko po 9 taškus ir 4,8 atkovoto kamuolio, o tritaškius metė 35 procentų taiklumu.

Kanadiečio atvykimas į Indianapolį neabejotinai apsunkintų lietuvio galimybes naujojoje ekipoje gauti solidesnį aikštėje praleidžiamų minučių skaičių, tačiau kovoje dėl ilgaplaukio snaiperio parašo „Pacers“ turės įveikti visą būrį konkurentų.

Kalbama, jog K. Olynykas domina ir Bruklino „Nets“, Jutos „Jazz“ bei Sakramento „Kings“ klubus.