Trečiajame serijos straipsnyje susipažinsime su dešimčia pajėgiausių laisvaisiais agentais tapsiančių lengvojo krašto puolėjo pozicijos krepšininkų. Kiek anksčiau skaitytojams pateikėme analogiškus įžaidėjų ir atakuojančių gynėjų dešimtukus.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.
Į dešimtuką neįtraukėme dviejų pagal naudingumo koeficientą jame turėjusių atsidurti puolėjų – vieno iš Denverio „Nuggets“ lyderių Danilo Gallinari ir kiek netikėtai jame atsidūrusio „Warriors“ veterano Matto Barneso. Interneto svetainėje basketball-reference.com pateikiama statistika nurodo, jog abu žaidėjai šiame sezone didesnę sužaisto laiko dalį praleido sunkiojo krašto puolėjo rolėje.

Atskiro paminėjimo nusipelno ir vienuoliktu geriausiu šios pozicijos laisvuoju agentu šią vasarą tapsiantis Vince‘as Carteris. Keturiasdešimtmetis „Grizzlies“ atstovas neketina baigti savo karjeros ir yra siejamas su „Golden State Warriors“ klubu.
Joe Inglesas

10. Joe Inglesas, 29-eri metai, 9,7 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Trečiąjį NBA sezoną užbaigęs Australijos rinktinės atstovas šiais metais fiksavo geriausią statistiką savo karjeroje, per rungtynes vidutiniškai rinkdamas po 7,1 taško, 3,2 atkovoto kamuolio ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius mesdamas fantastišku 44 procentų taiklumu.

Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje sėkmingai įsitvirtinęs puolėjas turėtų sulaukti nemažo susidomėjimo iš patikimo snaiperio ieškančių ekipų, o toks dėmesys gali papildyti jo kišenę net aštuonženkle metine kontrakto suma.

Pats J. Inglesas teigia, jog pagrindinis jo vasaros tikslas yra likti Jutoje, tačiau potencialius darbdavius vilios ne tik puikus pataikymas iš toli, bet ir „geležinio žmogaus“ reputacija – per trejus metus australas dėl traumų viso praleido vos ketverias rungtynes.
C.J. Milesas

9. C.J. Milesas, 30 metų, 9,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 4,6 milijono JAV dolerių.

Panašioje situacijoje jau už kelių dienų atsidurs ir „Pacers“ pastaruosius tris sezonus atstovavęs C.J. Milesas, pernai užfiksavęs geriausią karjeroje 41 procento taiklumą atakuojant iš toli bei pasižymėjęs 10,7 pelnytų taškų vidurkiu.

Teise pratęsti kontraktą dar metams nepasinaudojusio snaiperio prioritetu neabejotinai taps siūlomos sutarties trukmė ir finansinės sąlygos, kadangi ši vasara taps turbūt paskutine puolėjo galimybe pasirašyti ilgalaikį ir solidų kontraktą.

Indianos klubui stovint apsisprendimo dėl artimiausios organizacijos ateities kryžkelėje patyrusio specialisto ateitis atrodo miglotai. Paulo George‘o mainų ir sudėties atjauninimo atveju C.J. Milesas beveik garantuotai karjerą pratęs kitoje NBA ekipoje.
Andre Robersonas

8. Andre Robersonas, 25-eri metai, 10,3 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 2,2 milijono JAV dolerių.

Apribotu laisvuoju agentu tapęs Domanto Sabonio komandos draugas užbaigė ketverių metų trukmės naujoko kontraktą ir šią vasarą pasirašys pirmąją pelningą sutartį savo NBA karjeroje.

Oklahomos ekipa turėjo teisę dar pernai pasinaudoti galimybe su gynybos specialistu pasirašyti išankstinę sutartį, tačiau tokius susitarimus pasiekė su Stevenu Adamsu ir Victoru Oladipo, o A. Robersonui suteikė šansą pasikelti savo vertę ką tik pasibaigusio sezono metu.

Nepaisant solidaus žaidimo savoje aikštės pusėje, puolėjas dar labiau sustiprino savo neuniversalumo reputaciją. Tritaškius A. Robersonas šiais metais metė tik 24, o baudų metimus – tragišku 42 procentų taiklumu.

Bet kokią sutartį su kitu lygos klubu išlyginti galintys „Thunder“ surizikavo pelnytai. Minėtieji skaičiai tikrai neleis potencialiem interesantam permokėti siūlant kontraktą A. Robersonui, o Oklahomos klubas bet kokiose derybose visus kozirius laikys savo rankose.
Thabo Sefolosha

7. Thabo Sefolosha, 33-eji metai, 10,5 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 3,9 milijono JAV dolerių.

Gynybos specialistų trejetą pratęsiantis Atlantos „Hawks“ narys gali tapti vienu patraukliausių laisvųjų agentų rinkos dalyvių NBA favoritais laikomų ekipų akiratyje. Milžiniško kontrakto nereikalausiantis šveicaras į save stipriausiai atkreips patikimai ties tritaškio linija besiginančių krepšininkų ieškančių komandų dėmesį.

Su Dwightu Howardu prieš kelias dienas atsisveikinę „Vanagai“ turės priimti sprendimą dėl klubą palikti galinčio Paulo Millsapo, kurio potencialus išvykimas paskatintų organizaciją ieškoti būdų pasipildyti jaunais ir perspektyviais krepšininkais bei orientuotis į pastangas užsitikrinti kuo aukštesnį šaukimą 2018-ųjų metų biržoje.

Link karjeros saulėlydžio artėjantis puolėjas šiame sezone vidutiniškai perimdavo po 1,5 kamuolio per rungtynes ir vis dar gali būti itin naudingas aukščiausius tikslus kitąmet kelsiančioms ekipoms.
P.J. Tuckeris

6. P.J. Tuckeris, 32-eji metai, 10,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 5,3 milijono JAV dolerių.

Į varžovų atakų stabdymą orientuotą trijulę užbaigia sezono viduryje į Toronto „Raptors“ persikėlęs žaidėjas. Tik šiais metais atkrintamosiose varžybose debiutavęs veteranas savo sprendimą priimti turėtų vadovaudamasis ne sezone iškovotų pergalių, bet finansiniais skaičiais.

Nemažą savo karjeros dalį Europoje praleidęs puolėjas Kanados klubo gretose dar stipriau užsirekomendavo kaip juodadarbis krepšininkas, nevengiantis aikštėje dalinti nurodymus tiek jauniems, tiek visko mačiusiems komandos draugams.

Tokio tipažo žaidėjas praverstų tiek konferencijų favoritams, tiek patirties stokojančiais talentais paremtus branduolius turinčioms ekipoms. Po algų kepurės riba šią vasarą išlaviruoti bandant išsaugoti Kyle‘ą Lowry ir Serge‘ą Ibaką privalėsiantys „Raptors“ neturi daug galimybių išlaikyti puolėją savo gretose.

Bojanas Bogdanovičius

5. Bojanas Bogdanovičius, 28-eri metai, 11,3 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 3,7 milijono JAV dolerių.

Iš Bruklino „Nets“ prieš mainų lango užsidarymą vasario mėnesį į JAV sostinę persikėlęs kroatas šią vasarą taip pat taps apribotu laisvuoju agentu, tačiau net ir turėdami galimybę išlyginti puolėjo kontraktą „Wizards“ nėra laikomi favoritais išlaikyti europietį savo gretose.

93 iš prognozuojamų 99 kitąmet algų kepurę sudarysiančių milijonų JAV dolerių jau išnaudojusios Vašingtono ekipos laukia derybos su starto penketo nariu Otto Porteriu, po kurių organizacija gali peržengti prabangos mokesčio ribą. Negana to, ekipa gali pateikti maksimalios vertės pasiūlymą klubo lyderiui Johnui Wallui, pastaraisiais metais atvirai besipiktinusiam santykinai žemu uždarbiu.

Atsarginių krepšininkų puolimo varikliu reguliariajame sezone tapęs B. Bogdanovičius gali sulaukti tokio sutarties pasiūlymo, kurį išlygindami „Wizards“ ne tik būtų priversti mokėti papildomą sumą NBA lygai, bet ir būtų visiškai paralyžiuoti likusios sudėties komplektacijos atžvilgiu.
Andre Iguodala

4. Andre Iguodala, 33-eji metai, 12,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 11,1 milijono JAV dolerių.

2015-ųjų metų NBA finalo serijos naudingiausiu krepšininku pripažintas veteranas šią vasarą susidurs su dviem karjeros tęsinio variantais: sutikti pasirašyti santykinai mažos vertės sutartį su du čempionų žiedus puolėjui atnešusiais „Warriors“ ar ieškoti paskutinės pelningos ilgalaikės sutarties, potencialiai užtikrinsiančios žaidėjui ramų gyvenimą po artėjančios karjeros pabaigos.

Šios savaitės pradžioje didieji lygos apžvalgų portalai teigė, jog A. Iguodala rimtai svarstys galimybę palikti čempionų ekipą, tačiau pats krepšininkas nuramino klubo sirgalius, patikindamas, jog Ouklande praleisti metai buvo neabejotinai geriausi jo karjeroje.

Nepaisant raginimų nepergyventi dėl laisvojo agento statuso, Iggy viešai nepareiškė, jog garantuotai liks Kalifornijos ekipoje ir liepos 1-ąją sulauks šūsnies pasiūlymų iš kitų NBA komandų.
Otto Porteris

3. Otto Porteris, 24-eri metai, 17,7 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 5,9 milijono JAV dolerių.

Prieš ketverius metus trečiuoju šaukimu naujokų biržoje pakviestas krašto puolėjas ką tik baigė sėkmingiausią karjeros sezoną, kuriame vidutiniškai rinko po 13,4 taško ir 6,4 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Snaiperio talentą realizavusiam ir net 43 procentus tritaškių šįmet pataikiusiam žaidėjui iki patekimo į elitinį 50-40-90 klubą pritrūko vos septynių procentų skirtumo baudų pataikymo statistikoje.

Jauniausias šio dešimtuko narys dar sezono metu buvo įvardijamas pagrindiniu Bruklino „Nets“ vasaros taikiniu, o maksimalios vertės ketverių metų kontraktas su šia ar kita „Wizards“ varžove gali pasiekti įspūdingą 100 milijonų JAV dolerių sumą.

Ketvirtą aukščiausią tritaškių pataikymo procentą visoje lygoje fiksavęs O. Porteris nepaisant Vašingtono klubo teisės išlyginti bet kokią sutartį su kita ekipa neabejotinai taps vienu geidžiamiausių šios vasaros laisvųjų agentų.

2. Gordonas Haywardas, 27-eri metai, 20,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 16,1 milijono JAV dolerių.

Savo karjeros piką pasiekęs G. Haywardas po septynerių Jutoje praleistų metų pirmą kartą tampa neapribotu laisvuoju agentu. Šiais metais Visų Žvaigždžių rungtynėse debiutavęs krepšininkas po penkerių metų pertraukos grąžino „Jazz“ į atkrintamąsias rungtynes, tačiau tai gali tapti aukščiausiu ir paskutiniuoju organizacijos kantrybės pareikalavusio žaidėjo tobulėjimo proceso tašku.

Butlerio universitete kartu su dabartiniu Bostono „Celtics“ vyriausiuoju treneriu Bradu Stevensu dirbęs ir iki pat NCAA finalo nužygiavęs puolėjas šiandien siejamas ne tik su pastarąja ekipa, tačiau ir su tamsiuoju derybų arkliuku laikomais Majamio „Heat“.

Jutos klubas neišvengiamai padarys viską, kad išlaikytų sirgalių numylėtinį savo gretose, kadangi G. Haywardo išvykimo atveju „Jazz“ turėtų pradėti dar vieną sudėties dekonstravimo periodą. Tokios aplinkybės taptų itin skaudžiu smūgiu penkerių metų darbą viena atkrintamosiose varžybose laimėta serija užbaigusiam klubui.

1. Kevinas Durantas, 28-eri metai, 30,2 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 26,5 milijono JAV dolerių.

Antras „Warriors“ atstovas ir antras finalo serijos MVP titulą savo karjeroje iškovojęs krepšininkas šiame dešimtuke atsiduria tik formaliai. Lygos analitikams vienbalsiai skelbiant, jog teisės pratęsti kontraktą atsisakysiantis KD pasirašys naują sutartį su lygos čempionais, likusios 29 komandos rimčiau nesvarsto galimybės persivilioti superžvaigždę į savo gretas.

K. Duranto sprendimas turės didelės įtakos Ouklando klubo sudėties komplektacijai. Šiandien kalbama, jog žaidėjas savanoriškai susimažins kontrakto sumą, siekdamas suteikti galimybę „Warriors“ pratęsti sutartis su jau minėtuoju A. Iguodala ir įžaidėju Shaunu Livingstonu.

Sunku įsivaizduoti kas priverstų pirmąjį čempiono titulą iškovojusį krepšininką atsisakyti šanso savo kolekciją papildyti dar bent vienu išsvajotu trofėjumi.