27-erių J. Butleris jau ilsėjosi savo viešbučio kambaryje Paryžiuje, kai krepšininko ramybę sudrumstė iš JAV pasipylę skambučiai ir žinutės.

Paaiškėjo, kad vienu iš 15 geriausių NBA krepšininkų laikomą 201 cm ūgio puolėją „Bulls“ klubas išsiunčia į Minesotą, nors dar prieš keletą dienų vykusiuose pokalbiuose su „bulių“ atstovais žaidėjas buvo patikintas, kad dėl savo ateities Čikagoje gali būti visiškai ramus.

Mainais į J. Butlerį, „Bulls“ iš Minesotos „Timberwolves“ gavo dėjimų konkursuose išgarsėjusį Zachą LaVine'ą, penktąjį praėjusių metų biržos šaukimą – įžaidėją Krisą Dunną bei teises į septintąjį praėjusios nakties šaukimą – suomį Lauri Markkaneną.

Negana to, prie J. Butlerio Čikagos klubo vadovai Garas Formanas ir Johnas Paxsonas „prisegė“ ir 16-ąjį šios nakties pasirinkimą, kuriuo „Timberwolves“ pakvietė atletišką vidurio puolėją Justiną Pattoną.

Ši žinia buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus – J. Butleriui artimų šaltinių teigimu, krepšininkas buvo šokiruotas.

Kol kas jis pats tyli, bet asmeninis J. Butlerio treneris Travelle Gainesas socialiniame tinkle „Twitter“ Čikagos klubo generalinį vadybininką G. Formaną sulygino su narkotikų kurjeriu.

„0-82, blogiausia kultūra lygoje. Pažinojau narkotikų prekeivių, kurių moralė buvo aukštesnė nei šio generalinio vadybininko. Jis yra melagis. Visas pasaulis tai žino“, – pratrūko T. Gainesas, šiuo metu esantis Paryžiuje su pačiu J. Butleriu.

NBA analitikų nuomone, tai tiesiog milžiniška klaida. Nusprendę pradėti komandos sudėties atnaujinimą, „Bulls“ vadovai atliko neparuoštus ir forsuotus mainus, kurių metu buvęs komandos strategas, dabar „Timberwolves“ treniruojantis Tomas Thibodeau, „atsiteisė“ su buvusia ekipa apiplėšdamas ją vidury baltos dienos.

Prieš keturis mėnesius lygą sudrebinę Sakramento „Kings“ ir Naujojo Orleano „Pelicans“ mainai, išisuntę DeMarcusą Cousinsą į Naująjį Orleaną, buvo laikomi vienu didžiausių apiplėšimų modernioje NBA istorijoje. Šiąnakt G. Formas ir J. Paxsonas sugebėjo perspjauti „Kings“ vadybininką Vlade Divacą ir po 23,9 taško, 6,2 atkovoto kamuolio ir 5,5 rezultatyvaus perdavimo rinkusį pastarųjų trejų „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvį atiduoti varžovams už iš pirmo žvilgsnio dar prastesnį pasiūlymą.

Ką iš šių mainų gavo „buliai“?

Zachas LaVine'as

Pagrindiniu laimikiu iš Čikagos klubo pusės turėtų būti laikomas Z. LaVine'as. Po 18,9 taško per rungtynes vidutiniškai pelnęs krepšininkas šiame sezone pademonstravo ryškų progresą atakuojant iš toli ir tritaškius realizavo stabiliu 39 procentų taiklumu.

Visgi dar vasario mėnesį 22-ejų metų gynėjas nusitraukė kryžminius kelio raiščius ir per sezoną sužaidė tik 47-erias rungtynes. Nepaisant žaidėjo patobulėjimo atakuojant iš toli, pagrindiniu Z. LaVine'o ginklu išlieka jo atletiškumas (krepšininkas – dukart NBA dėjimų konkurso laimėtojas), kuriam nemažą grėsmę kelia minėtoji kelio trauma.

„Bulls“ gerbėjai šią situaciją vertina itin skeptiškai, kadangi dar visai neseniai ekipa susidūrė su daug kančios sirgalių bendruomenei atnešusia Derricko Rose'o situacija. Jos metu tuomet dar jaunas ir savo atletiškumu išsiskyręs gynėjas nesugebėjo atgauti savo sprogstamo greičio po... trūkusių kryžminių kelio raiščių traumos.

Skelbiama, kad K. Dunnu Čikagos ekipa aktyviai domėjosi dar pernykštės naujokų biržos metu, kai vedė derybas su „Timberwolves“ dėl to paties J. Butlerio mainų. Gynybos specialistu laikomas įžaidėjas šiais metais tapo vienu labiausiai nuvylusių ne itin stipriai užsirekomendavusios biržos naujokų ir per 78-erias rungtynes vidutiniškai rinko vos po 3,8 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo.

Nors gynėjui buvo piešiama itin šviesi ateitis – lygos ekspertai prognozavo, jog sezono metu šis perims startinio įžaidėjo rolę iš ispano Ricky Rubio – K. Dunnas nesugebėjo ne tik išstumti europiečio iš pagrindinio aikštės generolo pozicijos, bet ir neįsitvirtino kaip atsarginis įžaidėjas, šias minutes prarasdamas pralaimėtoje rotacijos dvikovoje užpernai vos 24-uoju šaukimu pakviestam Tyusui Jonesui.

Pagrindine K. Dunno silpnybe iki debiuto lygoje laikytas silpnas metimas iš tolimesnių nuotolių savo intensyvumu pranoko ir pačius pesimistiškiausius Minesotos klubo lūkesčius – įžaidėjas pataikė vos 38 proc. metimų iš žaidimo, 29 procentus tritaškių ir tik 61 proc. baudų metimų.

Taigi, pastarajame sezone būtent snaiperių gynėjų grandyje stokoję „Bulls“ prie Rajono Rondo (jei tiek šis, tiek organizacija sutiks pratęsti kontraktą dar sezonui), Michaelo Carterio-Williamso, Camerono Payne'o ir Jeriano Granto prijungs dar vieną itin silpnai iš toliau atakuojantį įžaidėją. Minėtoji ketveriukė „Bulls“ gretose pernai iš 365 mestų tritaškių pataikė vos 125 (34 procentų taiklumas).

Galima teigti, kad katė maiše yra ir 20-metis suomių talentas L. Markkanenas. Nors 213 cm ūgio puolėjas geba taikliai mesti iš toli, ekspertai išskiria silpną jo gynybą po lenta prieš tvirčiau sudėtus aukštaūgius, problemų jis turi ir stabdant mažesnius krepšininkus, nes yra per lėtas. Be to, „Bulls“ jau turi panašaus tipo aukštaūgį Nikola Mirotičių.

Lygos reporteriai teigia, jog biržos metu „Bulls“ siūlėsi atiduoti J. Butlerį „Celtics“ klubui už trečiąjį šių metų arba kitų metų Bruklino „Nets“ šaukimą, tačiau Bostono klubas tokio pasiūlymo nepriėmė.

Kuo baigėsi „Bulls“ užmačios, sužinojo visas pasaulis. Dabar teks laukti, kokią realią įtaką šie mainai turės situacijai aikštėje. Čikagos fanai ne pirmus metus reikalauja, kad J. Paxonsas ir G. Formanas paliktų savo postus, tačiau kol kas šiems vyrams toliau leidžiama eksperimentuoti – klubo savininkas Jerry Reinsdorfas jau kurį laiką nerodo didesnio susidomėjimo, kas vyksta jam priklausančioje vienoje ir garsiausių pasaulio komandų.