Paulo Pierce‘o, Kevino Garnetto ir Jasono Terry mainų dėka šių metų Bruklino „Nets“ ekipos pirmojo rato šaukimą gavęs Bostono klubas džiūgavo – organizacija gavo galimybę į savo gretas pasikviesti pajėgiausiu artėjančios biržos naujoku laikomą įžaidėją Markelle Fultzą, tačiau „Celtics“ generalinis vadybininkas Danny Ainge‘as turėjo kitų planų.

Pirmąjį šaukimą Filadelfijos ekipai perleidęs tituluočiausiais visų laikų NBA klubas mainais gavo trečiąjį šių metų biržos pasirinkimą ir potencialiai aukštą ateities pirmojo rato šaukimą.

Jeigu kitais metais Los Andželo „Lakers“ klubas gaus teisę pirmajame rate žaidėją rinktis nuo antros iki penktos pozicijos imtinai, šis šaukimas atiteks amžiniems Holivudo klubo varžovams „Celtics“. Jei Kalifornijos ekipos šaukimas atsidurs bet kurioje kitoje pirmo rato pozicijoje, jį išlaikys „76ers“, tokiu atveju į Bostoną išsiųsiantys neapsaugotą 2019-ųjų metų Sakramento „Kings“ pasirinkimą.

Nepaisant to, jog prieš porą dienų D. Ainge‘as pareiškė, jog „Celtics“ trečiuoju šaukimu pasirinks tą krepšininką, kurį būtų pakvietę pirmoje naujokų biržos pozicijoje, lygos analitikai spekuliuoja, jog šie mainai tebuvo pirmuoju daug didesnio plano žingsniu.

Viena iš svarbių detalių Bostono organizacijai taps iš pirmo žvilgsnio nedidelis pirmajam ir trečiajam biržos šaukimams mokamų fiksuotų kontraktų skirtumas. Basketballinsiders.com pateikiamose šių sutarčių vertės prognozėse nurodoma, jog pirmasis šaukimas jau pirmais metais maksimaliai gali uždirbti 6,96, o trečiasis – 5,64 milijono JAV dolerių.

Iš pažiūros mikroskopinis skirtumas „Celtics“ atveria galimybę atsisakius teisių į laisvaisiais agentais tapsiančius Kelly Olynyką ir Amirą Johnsoną ateinančio sezono algų kepurėje turėti laisvus 30 milijonų JAV dolerių – būtent tokią sumą, kurios komandai reikėtų norint pasirašyti maksimalios vertės kontraktą su vienu iš geidžiamiausių šios vasaros laisvųjų agentų.

Realiausiais tokio kontrakto pasiūlymo adresatais šiandien laikomi du krepšininkai – kartu su dabartiniu Bostono ekipos vyriausiuoju treneriu Bradu Stevensu Butlerio universitetą iki pat NCAA finalo atvedęs Gordonas Haywardas ir teisės dar vienam sezonui pratęsti sutartį su „Clippers“ ekipa veikiausiai atsisakysiantis Blake‘as Griffinas.

Bet kuris iš šių žaidėjų ryškiai sustiprintų 53 pergales pastarajame reguliariajame sezone iškovojusią ir pirmąją vietą Rytų konferencijoje užėmusią ekipą, tačiau minėtuose mainuose su Filadelfijos klubu gautas papildomas pirmojo rato šaukimas įgalina „Celtics“ šią vasarą atlikti dar bent vieną agresyvų ėjimą.

Dar praėjusių metų naujokų biržos metu ilgas diskusijas su Čikagos „Bulls“ vedusi Bostono ekipa šią vasarą gali pateikti dar patrauklesnį pasiūlymą už varžovų lyderį Jimmy Butlerį. Jaunų krepšininkų (Marcuso Smarto, Terry Rozier ar Jayleno Browno) ir bent vieno patyrusio veterano (Avery Bradley ar Jae Crowderio) kombinacija, sustiprinta aukštu ateities šaukimu gali įtikinti Bulius pradėti sudėties atjauninimą ir „Celtics“ padovanoti itin įspūdingą starto penketuką.

J. Butleris persikels į kitą barikadų pusę?

Negana to, Bostono klubas šiuo metu siejamas ir su Indianos „Pacers“ artimiausiu metu veikiausiai paliksiančiu Paulu George‘u, o perpildyta šaukimų skrynia leidžia D. Ainge‘ui taikytis ir į talentingiausius jaunuosius lygos krepšininkus – Kristapą Porzingį ar patį Anthony Davisą.

Atitinkama bet kurių dviejų atskirose kategorijose išvardintų krepšininkų kombinacija paverstų „Celtics“ vienais iš favoritų kautis dėl NBA čempionų žiedų. Isaiah Thomaso, A. Bradley, G. Haywardo, K. Porzingio ir Alo Horfordo ar I. Thomaso, A. Bradley, J. Butlerio, B. Griffino ir A. Horfordo kvintetas Bostonui leistų pagrįstai taikytis į vietą superfinale.

Visgi minėtieji mainai tapo kol kas rizikingiausiu D. Ainge‘o ėjimu. Jei nė viena iš minėtųjų plano versijų nevirs realybe (ar įgyvendinus neatneš klubui aštuonioliktojo NBA čempionų titulo), o bene talentingiausią jauną komandos branduolį visoje lygoje su M. Fultzu, Benu Simmonsu ir Joeliu Embiidu suburti galintys „76ers“ po keleto metų ims dominuoti NBA pirmenybėse, šis sprendimas taps amžina dėme generalinio vadybininko biografijoje.

Istorinės paralelės šioje situacijoje palankios Bostono klubui – 1980-ais metais beveik identiškus mainus su „Golden State Warriors“ atlikę „Celtics“ iš Kalifornijos ekipos gavo ilgamečiu komandos gynybos ramsčiu tapusį vidurio puolėją Robertą Parishą, o trečiuoju šaukimu pasirinko dar vieną klubo legendą Keviną McHale‘ą, kai „Warriors“ biržą pradėjo pašaukdami Joe Barry Carrollą.

Priekinės linijos naujokai prisijungė prie jauno Larry Birdo ir suformavo didįjį Bostono trejetą, per artimiausius šešerius metus „Celtics“ atnešusį tris NBA čempionų titulus.

Iš kairės: Robertas Parishas, Kevinas McHale'as ir Larry Birdas.

Prabėgus 37-eriems metams „keltai“ turi galimybę žengti žingsnį link istorinio dominavimo atkūrimo.