Šiame straipsnyje apžvelgsime dėl vienų ar kitų priežasčių itin nesėkmingais tapusius pastarojo dešimtmečio biržų Top-5 šaukimus. Tarp penkiasdešimties į šią kategoriją patenkančių krepšininkų sutinkame ne tik būrį superžvaigždžių, bet ir keletą su NBA ar profesionaliu krepšiniu apskritai atsisveikinusių žaidėjų bei gerokai aukščiau savo galimybių ribos atsiradusių antraplanių lygos atstovų.

Šios abėcėlės tvarka pateikiamos pavardės vis dar priverčia atitinkamų klubų gerbėjus griežti dantimis ir dar kartą primena, jog aukštas pasirinkimas naujokų biržoje gali tapti ne tik sėkme, bet ir bent keletą metų linksniuojamu žioplos klaidos pavyzdžiu.

Michaelas Beasley, 2008-ų metų antrasis šaukimas, Majamio „Heat“
M. Beasley.

Karjeros statistika: 509 rungtynės, 12,6 taško, 4,7 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Sąrašo pradžioje įsitaisiusio M. Beasley talentu abejoti sunku. Prieš 2008-ųjų metų biržą lygos analitikai diskutavo, kuris iš dviejų akivaizdžiai visa galva iš likusio naujokų būrio išsiskiriančių žaidėjų turėtų būti pašauktas pirmuoju šaukimu – Derrickas Rose'as ar net po 26,2 taško ir 12,4 atkovoto kamuolio vieninteliame Kanzaso universitete praleistame sezone rinkęs M. Beasley.

Čikagos „Bulls“ pasirinkus vietinį herojų D. Rose'ą Majamio „Heat“ pernelyg nenusivylė pašaukdami talentingąjį krašto puolėją. Visgi žaidėjo bėdos prasidėjo anksčiau nei jo debiutinis sezonas – M. Beasley, kartu su Mario Chalmersu ir Darrellu Arthuru, buvo užklupti rūkantys marihuaną „Rookie transition program“ renginyje, ironiškai skirtame paaiškinti lygos naujokams kaip išvengti galimų problemų NBA lygoje.

Nesuvaldomas žaidėjo gyvenimo būdas privertė „Heat“ jau po dvejų metų atsisveikinti su būsima superžvaigžde laikytu krepšininku, o besikartojančios problemos jau 2014-ais metais, vos po šešių NBA praleistų sezonų, nubloškė M. Beasley į Kinijos krepšinio lygą.

Nors krepšininkas sugebėjo susitvarkyti asmeninį gyvenimą ir antruoju bandymu įsitvirtinti stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje, neišpildytas potencialas amžinai slėgs jo pečius.

Vertinant naujokų biržų šaukimus iš laiko perspektyvos, visada kyla pagunda atkreipti dėmesį į kitas atitinkamo klubo turėtas galimybes. Ne išimtis ir ši „Heat“ organizacijos klaida.

2007-08 metų sezone „Heat“ viso išbandė net penkis įžaidėjus. Pagrindinio atakų kūrėjo rolė priklausė po sezono laisvuoju agentu tapusiam ir apie karjeros pabaigą pranešusiam Jasonui Williamsui, o atsarginio įžaidėjo rolę atlikti mėgino šiandien reto krepšinio sirgaliaus atsimenami veidai – Chrisas Quinnas, Smushas Parkeris, Marcusas Banksas ir Blake'as Aheamas.

Minėtos naujokų biržos metu į lygą atvyko solidūs žaidimo kūrėjai Goranas Dragičius ir George'as Hillas, tačiau pirmuoju po D. Rose'o pakviestu įžaidėju tapo ketvirtuoju numeriu tuometinių Sietlo „Supersonics“ pašauktas Russellas Westbrookas.

Po dvejų metų nuo šios biržos į „Heat“ atvykę LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas galėjo ekipoje rasti ne tik Dwyane'ą Wade'ą, bet ir jauną R. Westbrooką. Tokiu atveju šiandien kalbėtumėme ne apie didįjį trejetą, o apie didįjį Majamio ketvertą.

Anthony Bennettas, 2013-ieji metai, pirmasis šaukimas, Klivlando „Cavaliers“

A. Bennettas.

Karjeros statistika: 151 rungtynės, 4,4 taško, 3,1 atkovoto kamuolio, 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

Įprastomis aplinkybėmis vos prieš ketverius metus atliktą šaukimą pavadinti nesėkmingu pakankamai sunku. Kai kurie žaidėjai savo potencialą atskleidžia tik praleidę lygoje daug daugiau laiko, tačiau išskirtinė A. Bennetto istorija leido jam tapti vieninteliu pastarųjų keturių biržų šaukimu, atsidūrusiu šiame sąraše.

Vos nepilnus keturis sezonus NBA lygoje praleidęs kanadietis per šį laikotarpį išgyveno keturis skirtingus ir palaipsniui prie bedugnės vedusius etapus.

Klivlande laikytas nenušlifuotu deimantu, Minesotoje A. Bennettas tapo vienu iš trijų ekipai atsovavusių pastarųjų biržų pirmųjų šaukimų, Toronte – gimtinėje prieglobsčio ieškančiu paklydėliu, o skaudžiai trumpą pasirodymą NBA užbaigė desperatišku bandymu prikelti mirštančią karjerą nemažiau desperatiškame Bruklino klube.

Vieno blogiausių visų laikų šaukimų etiketė turėtų būti klijuojama ne tiek pačiam A. Bennettui, kiek tuometiniams „Cavaliers“ organizacijos nariams. Apie tai, jog puolėjas kenčia nuo ypač stiprios astmos ir kasnakt miega su deguonies kauke, Klivlando atstovai sužinojo tik po to, kai generalinis vadybininkas Chrisas Grantas priėmė lemtingu tapusį biržos nakties sprendimą.

Optimistiškiausi Klivlando klubo sirgaliai gali situaciją įvertinti iš kitos pusės – po mažiau nei pusės metų C. Grantas buvo be ceremonijų išmestas iš savo posto, kuriame jį pakeitė pirmąjį titulą klubui atnešęs Davidas Griffinas, o pats A. Bennettas tapo K. Love'ą į „Cavaliers“ atsiuntusių mainų dalimi, tad kanadietis bent iš dalies prisidėjo prie pernai iškovotų čempionų žiedų.

Negana to, nors 2013-ųjų metų birža duris į lygą atvėrė Gianniui Antetokounmpo ir Rudy Gobertui, abiejų europiečių progresas tapo didele staigmena ir nė vienas iš jų nebuvo laikomas kandidatu į aukščiausių šaukimų penketuką, kurį be A. Bennetto sudarė Victoras Oladipo, Otto Porteris, Cody Zelleris ir Aleksas Lenas.

„Cavaliers“ prašovė vienoje silpniausių visų laikų biržų, jai padovanodami puikų nusivylimo ir neišpildytų lūkesčių simbolį.

Įdomus faktas: NBA viso žaidė net septyni Bennettai, tačiau jų karjeros stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje trukmės vidurkis – vos 2,8 sezono.

Jonny Flynnas, 2009-ieji metai, šeštasis šaukimas, Minesotos „Timberwolves“
J. Flynnas.

Karjeros statistika: 163 rungtynės, 9,2 taško, 1,9 atkovoto kamuolio, 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

Už pirmojo penketuko ribų pašauktas J. Flynnas į šį sąrašą įtrauktas neatsitiktinai. Prieš aštuonerius metus vykusioje biržoje „Timberwolves“ turėjo penktą ir šeštą šaukimus, o laipteliu aukščiau pasirinko traumų karjeros metu iškamuotą, tačiau tvirtu starto penketo nariu tapusį Ricky Rubio.

Jei ispano karjeros negalime laikyti nesėkminga, J. Flynno pasirodymas NBA lygoje tapo tiesiog pribloškiančiai prastu. Vos tris sezonus sužaidęs krepšininkas savo laimę bandė vasaros lygose, tačiau po trumpų stotelių Australijoje, Kinijoje ir Italijoje (kur sužaidė tik dvejas rungtynes) baigė profesionalo karjerą sulaukęs vos 24-erių metų amžiaus.

Buvęs Sirakūzų universiteto auklėtinis vis dar lieka turbūt pagrindiniu šiame sąraše dar nuskambėsiančio Minesotos klubo fatališkų klaidų naujokų biržose simboliu.

Klubo sirgaliai tikėjosi, jog „Timberwolves“ naujokų biržoje pasirinks du įžaidėjus, tačiau kompaniją perdavimų meistrui iš Ispanijos turėjo sudaryti ne J. Flynnas, o snaiperio savybėmis Davidsono universitete pasižymėjęs krepšininkas, pašauktas iškart po Minesotos ekipos sprendimo.

Septintuoju šaukimu 2009-ųjų metų naujokų biržoje „Golden State Warriors“ pasirinko Stepheną Curry.

Wesley Johnsonas, 2010-ieji metai, ketvirtasis šaukimas, Minesotos „Timberwolves“
W. Johnsonas.

Karjeros statistika: 497 rungtynės, 7,5 taško, 3,3 atkovoto kamuolio, 1,1 rezultatyvaus perdavimo.

Epiškų „Timberwolves“ klaidų sąrašą organizacija po J. Flynno pašaukimo spėjo papildyti jau artimiausiais metais. Dar vienas tragiškas sezonas, kurio metu komanda iškovojo tik 15 pergalių, garantavo dar vieną aukštą šaukimą ir sudarė sąlygas dar vienam akmeniui kristi į ir taip skurdų ekipos istorijos daržą.

Po pirmo sezono J. Flynno žaidimu visai patenkinti ir R. Rubio atvykimo laukę Vilkai savo akis nukreipė į krašto puolėjo poziciją, o pagrindiniais paieškos kriterijais tapo atletiškumas bei gebėjimas tiek pataikyti tolimus metimus, tiek patikimai gintis ties tritaškio linija.

„Timberwolves“ reikalavimus kaip čia buvęs atitiko Sirakūzų universitete (kurį prieš metus paliko J. Flynnas) rungtyniavęs W. Johnsonas, šiuo metu karjerą tesiantis Los Andželo „Clippers“ klube.

Ne aukščiausios prabos gynybos specialistu šiandien laikomas krašto puolėjas Minesotoje praleido tik dvejus metus ir nuo pat karjeros pradžios rodė visus būsimo trečio plano žaidėjo ženklus.

Tolimi metimai, atletiškumas ir patikima gynyba tapo dviejų kitų pirmajame duotosios biržos dešimtuke pašauktų krašto puolėjų vizitine kortele – devintuoju šaukimu Jutos „Jazz“ pasirinko Gordoną Haywardą, o dešimtuką užbaigė į Indianos „Pacers“ pakviesto Paulo George'o pavardė.

Dveji metai tapo dviem paeiliui neišnaudotom „Timberwolves“ galimybėm. Ir taip, nuojauta jūsų neapgauna – šiame straipsnyje mes dar sutiksime Minesotos ekipą.

Gregas Odenas, 2007-ieji metai, pirmasis šaukimas, Portlando „Trail Blazers“
G. Odenas.

Karjeros statistika: 105 rungtynės, 8 taškai, 6,2 akovoto kamuolio, 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

Kalbant apie naujokų biržų nesėkmes dažnam krepšinio sirgaliui prieš akis iškyla galingas G. Odeno stotas. Dominuojančiu vidurio puolėju tapti turėjęs aukštaūgis dar prieš debiutinio sezono pradžią atlaikė pirmąją kelio operaciją, dėl kurios praleido visus metus, tačiau tai tebuvo tik traumų nusėtos karjeros įžanga.

Po penkerių sunkių metų iš Portlando atleistas vidurio puolėjas skyrė dar vienus metus reabilitacijai, o 2013-ųjų metų rugpjūtį pasirašė vienerių metų sutartį su Majamio „Heat“ klubu. Sezono pabaigoje G. Odenas kėlė į viršų Rytų konferencijos čempionų taurę, tačiau superfinale L. Jameso vedama ekipa 1:4 nusileido San Antonijaus „Spurs“.

G. Odeno situacija priminė dar 1984-ais „Trail Blazers“ padarytą klaidą. Tų metų biržoje Portlando klubas turėjo antrąjį šaukimą, kuriuo pasirinko dėl traumų potencialo nerealizavusį aukštaūgį Samą Bowie, kai trečiu šaukimu Čikagos „Bulls“ pasirinko Michaelą Jordaną.

Dar kartą ant to paties grėblio užlipusi Portlando organizacija pirmąjį šaukimą 2007-ais ir vėl išnaudojo vidurio puolėjui, kai antruoju šaukimu Sietlo „Supersonics“ pasirinko Keviną Durantą.

Thomas Robinsonas, 2012-ieji metai, penktasis šaukimas, Sakramento „Kings“
T. Robinsonas.

Karjeros statistika: 313 rungtynių, 4,9 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 0,6 rezultatyvaus perdavimo.

Vos 26-erių metų sulaukęs atkovotų kamuolių specialistas T. Robinsonas vis dar turi galimybių pakelti savo žaidimą į aukštesnį lygį, tačiau praraja tarp dabartinės vos 12 rungtynių per visą karjerą starto penkete pradėjusio sunkiojo krašto puolėjo statistikos ir penktajam šaukimui keliamų lūkesčių atrodo pernelyg didelė.

Per penkerius karjeros metus šešioms komandoms atstovavęs Kanzaso universiteto auklėtinis šį sezoną praleido Los Andželo „Lakers“ ekipoje, kurioje per kiek mažiau nei 12 vidutiniškai aikštėje praleistų minučių rinko po 5 taškus per rungtynes.

Nuo 2015-ųjų metų trims lygos autsaideriams („76ers”, „Nets” ir „Lakers”) atstovavęs žaidėjas nesugebėjo įsitvirtinti nei vienoje iš šių komandų ir šią vasarą vėl taps laisvuoju agentu. Solidaus atsarginio krepšininko rolė kol kas T. Robinsonui vis dar lieka neįgyvendinama užduotimi.

Hasheemas Thabeetas, 2009-ieji metai, antrasis šaukimas, Memfio „Grizzlies“
H. Thabeetas (viduryje).

Karjeros statistika: 224 rungtynės, 2,2 taško, 2,7 atkovoto kamuolio, 0,1 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmuoju ir vieninteliu Tanzanijos krepšininku NBA lygoje prieš aštuonetą metų tapęs H. Thabeetas sužavėjo Memfio ekipą gynybiniu potencialu ir palyginimais su legendiniu Dikembe Mutombo, tačiau jau antrajame savo sezone buvo iškeistas į Hjustono „Rockets“ ir nuo tos dienos lygoje sužaidė vos 111 rungtynių.

D-Lygoje Detroito „Pistons“ dukterinei komandai „Grand Rapids Drive“ atstovaujantis afrikietis paskutinį kartą į didžiųjų NBA apžvalgos portalų antraštes pakliuvo 2015-ais metais, kai Vasaros lygos rungtynėse sugebėjo gauti dvi technines pražangas ir užsidirbti išvarymą iš aikštės.

„Grizzlies“ biržos metu buvo viena iš kylančių jaunų komandų – net 73,4 iš 93,9 klubo vidutiniškai pelnomų taškų rinko 24-erių metų ir jaunesni žaidėjai, o vieninteliu šią amžiaus ribą pasiekusiu komandos branduolio krepšininku buvo Marcas Gasolis.

Už H. Thabeeto nugaros biržoje liko tokios šių dienų žvaigždės kaip Jamesas Hardenas, S. Curry ar DeMaras DeRozanas, tuo tarpu didžiausiu Tanzanijos milžino pasiekimu tapo patekimas į trečiąjį simbolinį geriausiai besiginančių D-Lygos krepšininkų penketuką 2015-ais metais.

Evanas Turneris, 2010-ieji metai, antrasis šaukimas, Filadelfijos „76ers”
E. Turneris.

Karjeros statistika: 534 rungtynės, 10,5 taško, 5 atkovoti kamuoliai, 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

Tarp visų šiame straipsnyje išvardintųjų žaidėjų E. Turneris pasižymi geriausia statistika ir šioje kompanijoje turėtų būti laikomas solidžiausiu krepšininku.

Visgi Filadelfijos krepšinio sirgaliai dar šiandien keiksnoja tą dieną, kai „76ers” nusprendė nerizikuoti ir pašaukti saugiausiu pasirinkimu antroje biržos pozicijoje laikytą krepšininką.

Ohajo valstijos universitete trejus metus prleidęs E. Turneris savo paskutinį NCAA sezoną užbaigė susižerdamas įspūdingą individualių apdovanojimų šūsnį. Geriausiu JAV studentų krepšinio žaidėju pripažintas gynėjas potencialu nusileido tik pirmuoju šaukimu pakviestam Johnui Wallui, tačiau reiklių Filadelfijos sporto gerbėjų buvo nurašytas jau po debiutinio sezono NBA lygoje.

Šiuo metu milžiniško su „Trail Blazers“ pasirašyto kontrakto nepateisinantis krepšininkas lygos mastais tapo solidžiu šeštuoju žaidėju, tačiau „76ers” praleido galimybę pasirinkti jau minėtus G. Haywardą ir P. George'ą bei DeMarcusą Cousinsą, Derricką Favorsą ar Ericą Bledsoe.

Derrickas Williamsas, 2011-eji metai, antrasis šaukimas, Minesotos „Timberwolves“
D. Williamsas.

Karjeros statistika: 426 rungtynės, 8,9 taško, 4,0 atkovoto kamuolio, 0,7 rezultatyvaus perdavimo.

Trečią ir paskutinį kartą į nesėkmingiausių pastarojo dešimtmečio šaukimų sąrašą patekę „Timberwolves“ visus tris tokius šaukimus atliko vieną po kito, o šį tragišką triptiką užbaigia Klivlando „Cavaliers“ gretose šiuo metu simboliškai rungtyniaujantis D. Williamsas.

Per šešis sezonus penkias komandas pakeitęs krašto puolėjas Minesotos klube turėjo sudaryti grėsmingą duetą su W. Johsonu, tačiau šis tandemas grėsmę kėlė tik organizacijos skautų reputacijai.

Jonui Valančiūnui ir Donatui Motiejūnui duris į NBA atvėrusi birža nepasižymėjo itin didele talentingų krašto puolėjų gausa, tačiau atitinkamai penkioliktu ir trisdešimtu šaukimais pakviestų Kawhi Leonardo ir Jimmy Butlerio pavardės užberia dar daugiau druskos ant žaizdomis anuomet tapusių „Timberwolves“ sirgalių vilčių.

Įsimintiniausiu D. Williamso karjeros Minesotoje epizodu tapo 2012-ųjų metų dėjimų konkurso akimirka, kai puolėjas įvažiavo į aikštę klubo talismano vairuojamu motociklu.

Užpernai Karl-Anthony Townsą pirmuoju šaukimu nugvelbusios ekipos gerbėjai su nerimu stebi kaip susiklostys pernai penktuoju šaukimu pakviesto įžaidėjo Kriso Dunno karjera ir vis dar laukia pirmojo patekimo į atkrintamąsias varžybas nuo 2004-ųjų metų.

2017-ųjų metų NBA naujokų birža vyks naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, 2 val. Lietuvos laiku.